שתף קטע נבחר

26 מדינות האיחוד תומכות באמנה, בריטניה בחוץ

כל מדינות האיחוד האירופי, פרט לבריטניה, תומכות באמנה החדשה שתאחד את פעילותן הפיננסית. נשיא צרפת סרקוזי מתח ביקורת על הצעת רה"מ הבריטי קמרון להחריג את ארצו ממספר רב של תקנות. בתוך כך העיתונים הבריטים דנים בסוגייה: האם סרקוזי נמנע במכוון מללחוץ את ידו של קמרון?

האיחוד האירופי הודיע היום (ו') כי 26 מדינות מתוך 27 המדינות החברות בו פתוחות להצטרפות לאמנה חדשה אשר תאחד את פעילותן הפיננסית ואמורה לפתור את המשבר הפיננסי. רק בריטניה מתנגדת, דבר שיוצר קרע עמוק באיחוד. 

 

 

במרתון שיחות אל תוך הלילה, 17 מדינות גוש האירו הצליחו לשכנע כמעט את כל שאר החברות באיחוד האירופי להצטרף לאמנה חדשה אותה יצרו. כמה מהמדינות האלו עשויות להתמודד עם התנגדות פוליטית מבית לאמנה אשר עשויה לאפשר פיקוח חסר תקדים על תקציבי המדינות.

 

התעלמות מכוונת או מקרית? קמרון וסרקוזי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
התעלמות מכוונת או מקרית? קמרון וסרקוזי(צילום: AFP)

 

"מלבד אחת, כל המדינות שוקלות השתתפות", אמר נשיא האיחוד האירופי, הרמן ואן רומפוי, לעיתונאים לאחר סיום הוועידה, "אני אופטימי". "זוהי פריצת דרך לאיחוד של יציבות", אמרה קאנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל לעיתונאים לאחר הוועידה. 

 

האמנה החדשה נועדה לסייע למדינות אירופה המתקשות להתמודד עם חובותיהן, במשבר שנמשך כבר כשנתיים. "זוהי תוצאה טובה מאוד עבור גוש האירו", אמר נשיא הבנק האירופי המרכזי, מריו דראגי, בבריסל, "זה עומד להיות הבסיס למדיניות כלכלית הרבה יותר ממושמעת במדינות גוש האירו. וזה ללא ספק עומד לסייע במצב הקיים", אמר. דראגי לא אמר עדיין אם הבנק המרכזי ינקוט בצעדים אגרסיביים יותר וירכוש אג"ח של המדינות השקועות בחובות. 

 

פסגת האיחוד האירופי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פסגת האיחוד האירופי(צילום: AFP)

 

המנהיגים בבריטניה טוענים כי אמנה חדשה מאיימת על ריבונות המדינה ופוגעת בתעשיית השירותים הפיננסיים בלונדון. גרמניה וצרפת, הכלכלות הגדולות ביותר באיחוד האירופי, הבהירו כי הסכם בין 17 מדינות גוש האירו וכל מדינה נוספת שתרצה להצטרף הוא טוב יותר מכלום. הונגריה, צ'כיה ושוודיה הודיעו כי יצטרכו להתייעץ עם הפרלמנט המקומי בעוד שמדינות נוספות מחוץ לגוש האירו - דנמרק, פולין, בולגריה, רומניה, לטביה וליטא - הסכימו להצטרף לאמנה החדשה.

 

נשיא צרפת, ניקולה סרקוזי, אמר כי "דיוויד קמרון (ראש ממשלת בריטניה) הציע ההצעה שנראית לנו בלתי מתקבלת על הדעת - טיוטה לאמנה אשר תחריג את בריטניה ממספר רב של תקנות המסדירות את פעילות התעשייה הפיננסית". 

 

קמרון הגן על עמדתו ואמר: "מה שהוצע אינו תואם את האינטרסים של בריטניה ולכן לא הסכמתי לכך", אמר. "אנחנו לא בגוש האירו ואני שמח שאנחנו לא משתמשים באירו. אנחנו לא הולכים להצטרף לאירו אף פעם ואנחנו לא מתכוונים לוותר על כל כך הרבה מהריבונות שלנו כפי שהמדינות האלו מסכימות לעשות", הוסיף.

 

העיתונים הבריטיים נחלקים ביניהם בסוגייה האם סרקוזי נמנע במכוון בתום הפגישה מללחוץ את ידו של קמרון. ב"מירור" הבריטי נכתב, כי קמרון הושיט את ידו לסרקוזי, אולם הנשיא הצרפתי זז הצידה ב"נפנוף מדומה" לכיוון של מישהו אחר. ראש הממשלה הבריטי, בתגובה, שמר על החיוך על פניו, והעניק לסרקוזי במקום לחיצת יד - טפיחה קלה על גבו. ב"טלגרף" הבריטי נכתב, לעומת זאת, כי השניים לחצו ידייים כמה דקות קודם לכן, ולכן אין מדובר בהתעלמות מכוונת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרקוזי מסרב ללחוץ את ידו של קמרון
צילום: AP
מומלצים