שתף קטע נבחר

לקראת מלחמה? אלימות גואה בגבול סודן

נשיאי סודן ודרום סודן היו אמורים להיפגש ולחתום על הסכמי גבול ביניהם בשבוע הבא, אך הפסגה בוטלה לנוכח החרפת העימותים. בדרום הבטיחו: "לא ניגרר למלחמה חסרת היגיון"

רגע לפני פגישת הפסגה של נשיאי סודן ודרום סודן , החריף העימות בין שתי השכנות והביא לביטולה. צבא סודן הפציץ היום (יום ג') שדות נפט במדינה החדשה, יום לאחר עימותים קרקעיים בעיירת גבול שהביאו את חרטום לבטל את נסיעתו של הנשיא עומר אל-באשיר לדרום בשבוע הבא, שם היה אמור להיפגש עם הנשיא סלבה קיר.

 

מדינה חדשה, צרות ישנות. כותרות נוספות מדרום סודן:

ג'ורג' קלוני הפגין למען סודן - ונעצר

מפגינים נגד הגירוש: "מסוכן בדרום סודן"  

נשיא סודן מאיים: מלחמה עם הדרום? זו אפשרות

 

קיר ואל-באשיר בהכרזת העצמאות. כבר אז היו בעיות  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קיר ואל-באשיר בהכרזת העצמאות. כבר אז היו בעיות (צילום: AFP)

 

דרום סודן זכתה לעצמאות לפני פחות משנה, בברכתה הרשמית של חרטום, אך מאז גאתה המתיחות בין שתי האויבות הוותיקות. המדינה הענייה עלתה לאחרונה לכותרות גם בארץ, לנוכח כוונת משרד הפנים להחזיר לשם 700 פליטים החיים בישראל. משרד הפנים הסביר כי לאור עצמאותה של דרום סודן, אין מניעה לפליטים לחזור לגור במולדתם. מנגד, טוענים הפליטים עצמם וארגוני סיוע כי המצב במדינה לא יציב ומסוכן ותומכים את עמדתם בדו"חות רשמיים של האו"ם.

 

חרף עצמאותה של דרום סודן, שתי סוגיות מרכזיות נותרו פתוחות: סימון הגבול ונושא הפליטים והאזרחים, וחלוקת רווחי הנפט. בינואר הפסיקה דרום סודן לשאוב נפט בטענה ששכנתה, שמחזיקה בצינורות המובילים את הנפט, גונבת אותו ממנה.

 

חייל בדרום סודן שומר על מתקן נפט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חייל בדרום סודן שומר על מתקן נפט(צילום: AFP)

 

על אף האלימות מקווים בדרום סודן שהביקור הנשיאותי ייצא אל הפועל בסופו של דבר. "נשיאנו אמר בבירור שלא ניגרר לתוך מלחמה חסרת היגיון", אמר שר המידע הדרום סודני, ברנבה מריאל. לדבריו, הדרום מאמין כי "כוחות המלחמה" בחרטום מנסים לפגוע בתהליך השלום, אך לא הנשיא אל-באשיר עצמו. הוא הוסיף כי הזמנת הדרום עומדת בעינה.

 

ביטול הפסגה פוגע במאמץ להמשיך בתהליך השלום שהביא לעצמאות. המחלוקת העיקרית סובבת סביב הנפט. לפני שבועיים הגיעו הצדדים להסכמה בנושא הגבולות והאזרחות והנשיאים היו אמורים לחתום עליה בשבוע הבא.

 

ילד ואמו במחנה יידה. יותר מ-16 אלף (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ילד ואמו במחנה יידה. יותר מ-16 אלף(צילום: AFP)

 

אך היו סימנים מוקדמים לכך שההסכם לא יחזיק מעמד. שתי המדינות מאשימות זו את זו בתמיכה בארגוני מורדים משני צדי הגבול, אף ששני הצדדים מכחישים זאת. באופן דומה הן גם מאשימות זו את זו באחריות לפתיחה

בעימותים החמושים אתמול והצפון אף טוען כי ארגון המורדים בדרפור נלחם לצד צבא הדרום במהלכם.

 

נציבות האו"ם לפליטים אמרה היום כי היא חוששת לביטחונם של הפליטים שנמלטו מהלחימה בדרום סודן לנוכח העלייה באלימות בימים האחרונים. דוברת מטעם הסוכנות, מליסה פלמינג, אמרה כי יותר מ-16 אלף בני אדם שברחו מהרי נובה שבסודן חיים כיום במחנה יידה שבדרום סודן. לדבריה, הסוכנות רוצה להזיז את הפליטים מאזור הגבול המסוכן. בסך הכול, יותר מ-105 אלף סודנים ברחו לדרום ו-30 אלף נמלטו לאתיופיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטים ביידה. האו"ם רוצה להזיזם מהאזור המסוכן
צילום: AFP
נשיא דרום סודן קיר בביקור בארץ. 700 פליטים יוחזרו לארצם
צילום: מארק ניימן, לע"מ
נשיא סודן אל-באשיר. לא שלל מלחמה
צילום: AFP
קלוני הפגין למען הפליטים ונעצר
צילום: AFP
מומלצים