שתף קטע נבחר

הרווח הנקי של תנובה נחתך ב-90% ב-2011

ב-2010 רשמה החברה רווח נקי של 493.9 מיליון שקל ובשנת 2011 רווח של 50.5 מיליון שקל בלבד. הירידה ברווח הנקי מיוחסת למחאה החברתית ולמחלבה ברומניה שהפסידה ב-2011 כ-212 מיליון שקל

המחאה החברתית והוצאות הקשורות בגין סגירת המחלבה של תנובה ברומניה חתכו את הרווח הנקי של תאגיד המזון ב-90% ל-50.5 מיליון שקל, כך עולה מהדוחות הכספיים של החברה שפורסמו יחד עם התוצאות הכספיות של קבוצת מבטח שמיר.

 

 

הכנסות תנובה, בניהולו של אריק שור, עלו בשנת החולפת ב-4.8% ל-7.51 מיליארד מ-7.16 מיליארד שקל ב-2010 וזאת על אף השפעת המחאה החברתית על החברה.

 

 

 

אך כאן מסתיימות החדשות הטובות ומתחילות לבוא לידי ביטוי השפעות המחאה החברתית. אחד ההיבטים הבולטים בדוחות תנובה ל-2011 הוא שחיקה בשיעור הרווח הגולמי שנבעה מבצעים והנחות שנאלצה החברה להעניק במרוצת השנה לאור חיצי המחאה שהופנו כלפי החברה.

 

שיעור הרווחיות הגולמית של החברה עמד ב-2011 על 26% מתוך ההכנסות וזאת לעומת שיעור רווחיות גולמית של 29.8% ב-2010. הפער משקף את ירידת המחירים של מוצרי החברה, למול העלייה בחומרי הגלם שנאלצה החברה לספוג.

 

הרווח התפעולי של תנובה הסתכםב-485.3 מיליון שקל ב-2011 , ירידה של 36% שבולטת במיוחד לאור העלייה שרשמה החברה במכירות. לצד השפעות המחאה, ספגה תנובה מכה נוספת בסגירת המחלבה שלה ברומניה, פעולה שבגינה נאלצה לרשום הפסד של 212 מיליון שקל מפעילות מופסקת.

 

המספרים שמציגה תנובה בתוצאות הכספיות, מבהירים היטב מדוע הוחלט על סגירת הפעילות ברומניה. בשנת 2011 הסתכמו הכנסות המחלבה ברומניה ב-64.8 מיליון שקל, ירידה של 8.7% בהשוואה ל-2010. ההפסד מתחיל כבר בשורת הרווח הגולמי, משום שעלויות הייצור היו גבוהות מהיקף המכירות. בשנה החולפת הפסידה המחלבה ברומניה 212 מיליון שקל אחרי הפסד של 78 מיליון שקל ב-2010. בדצמבר 2011 החליטה הנהלת תנובה לסגור את הפעילות ברומניה. המחלבה הרומנית הוקמה ב-2004 במטרה לשווק ולייצר מוצרי חלב לשוק הרומני. היקף ההשקעה של תנובה ברומניה הסתכם במאות מיליוני יורו.

 

עלייה חדה בהוצאות ההנהלה

בדוחות החברה בולטת במיוחד העלייה החדה בהוצאות ההנהלה וכלליות שכוללות את עלויות השכר של עובדי החברה. סעיף שכר עבודה והוצאות נלוות קפץ מ-138 מיליון שקל ב-2010 ל-200 מיליון שקל ב-2011.

 

בימים האחרונים עלתה תנובה לכותרות בעניין הסכסוך עם ועד העובדים. עובדי החברה דורשים תוספת שכר של 3%, אך הנהלת תנובה מתנגדת לדרישותיהם בטענה שהרווח הנקי ב-2011 נחתך ואין באפשרותה להיענות לדרישותיהם.

 

מאיר שמיר, יו"ר דירקטוריון מבטח שמיר, קיבל ב-2011 שכר בעלות של 6.5 מיליון שקל אחרי שהודיע על ויתור של 50% משכרו והמענק שהיה אמור לקבל. אם שמיר לא היה מוותר על שכר הייתה מגיעה עלות שכרו ל-13 מיליון שקל.

 

בעלת המניות הגדולה בתאגיד תנובה היא קבוצת אייפקס העולמית המחזיקה ב-56% מהון המניות של החברה. תנובה לא הכריזה על חלוקת דיבידנד. מבטח שמיר ואייפקס מחזיקות בתנובה דרך חברה ייעודית נפרדת שהוקמה למטרת השליטה בחברה (SPV).

 

שווי אחזקות מבטח שמיר בתנובה נאמד על פי הערכת גיזה זינגר ב-352 מיליון שקל. דוחות תנובה מתפרסמים בבורסה בתל אביב כחלק מתוצאות קבוצת מבטח שמיר המחזיקה ב-20.66% מהון המניות של חברת המזון תנובה. במסגרת הדוחות צירפה מבטח שמיר הערכת שווי חדשה לתנובה מאת גיזה זינגר, ממנה עולה כי שוויה של תנובה לא השתנה משמעותית במהלך הרבעון הרביעי. גיזה זינגר מעריכה את שוויה של תנובה ב-5.2 מיליארד שקל - שווי דומה למה שסיפקה עם פרסום הדוחות לרבעון השלישי. יש לציין כי בדוחות החברה לא מצוין שכר בכיריה כפי שמדווחת כל חברה בורסאית.

 

מישראל יקרה לנו נמסר: "אייפקס הרוויחה מיליארדים על גבו של הצרכן והעובדים בישראל. כאלו השקעות עדיף היו שלא נעשות. הרווח זרם לחו"ל על חשבון אזרחי ישראל".

 

איציק אלרוב, מוביל מחאת הקוטג', מסר: "תם העידן של סחיטת הכספים מכיסו של הצרכן. היום הציבור רוכש את המוצרים ובתנאי שהמחירים שפויים ותחרותיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אריק שור מנכ"ל תנובה
צילום: דנה קופל
צילום: איציק בירן
מאיר שמיר
צילום: איציק בירן
מומלצים