שתף קטע נבחר

עבדות מודרנית: שכר בשחור לשחורים

לא רק בתל אביב מסתופפים הזרים בניסיון לשרוד ולהתפרנס. באשדוד יש חשיבות למיקום בצומת המרכזי, במטרה להשיג עבודה לכמה שיותר זמן

באיזו פינה בצומת לשבת, ומי זוכה להיענות להצעות עבודה? בצומת מרכזי באשדוד מתקבצים מדי יום מסתננים, פליטים ועובדים זרים, במטרה למצוא פרנסה שתאפשר להם להתקיים ואף לחסוך - כדי להיטיב עם בני משפחותיהם שנותרו מאחור.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

ישי עונה למפכ"ל: עבודה לזרים - טעות גדולה

הגדר בדרום מתקדמת: מסתננים נדחקים לצוקים

 

דברי מפכ"ל המשטרה רב ניצב יוחנן דנינו, לגבי הצורך לספק למסתננים עבודה כדי למנוע מהם הידרדרות לפשע, גררו ביקורת קשה בקרב שרי הממשלה, ובשטח נראה כי הדברים סבוכים אף יותר. על שיטות קבלה לעבודה הזרים לא מרבים לספר, אך לטענת תושבי העיר, מדובר ביחס של כבוד שעליו הם מקפידים לשמור בינם לבין עצמם לגבי מי שזוכה במקום עבודה. בדרך כלל נראה שאלו שהגיעו ראשונים לצמתים שהפכו למעין שוק עבדים, יזכו. סידור הישיבה בצומת עצמו ועל שפת הכביש הפכו עם השנים קבועים. מבקשי העבודה מעדיפים להישאר במיקום קבוע על מנת שמעסיקים יוכלו למצוא אותם שוב באותו מקום.

 

מקום התכנסות של זרים באשקלון (ארכיון) (צילום: אייל אסרף) (צילום: אייל אסרף)
מקום התכנסות של זרים באשקלון (ארכיון)(צילום: אייל אסרף)
 

בישראל שוהים למעלה מ-60 אלף מסתננים, המתרכזים במספר ערים, בהן גם באשדוד. על פי הערכות מונה האוכלוסייה הזרה בעיר כ-1,500 איש. מדי מספר ימים עורכת המשטרה המקומית סיורים שבהם היא מעדכנת את פרטיהם האישיים, על מנת לעקוב אחריהם ולאמוד את מספרם.

 

"אני לא יודע כמה עובדים כמוני יש פה באשדוד, אבל יש הרבה". אמר יעקב, בן 45 מסודן. "אני נמצא בישראל כבר שלוש שנים ומנסה לעבוד במה שיש, אבל אין פה הרבה עבודה. לפעמים עובדים שלוש-ארבע פעמים בשבוע. מה שמבקשים, אנחנו עושים. בניין, גינה, צבע, ניקיון. מה שיש - טוב".

  

מוחמד (42) מסודן, עובד בארץ שבעה חודשים. ל-ynet סיפר: "באתי מאוחר היום, אז אני לא עובד עכשיו. אבל אולי יבוא משהו ואצליח לעבוד עד הערב. קשה לחיות פה בלי המשפחה והילדים, אבל זו עבודה". את הכסף שהוא חוסך כדי להקל על בני משפחתו את החיים בסודן, הוא לא יכול להעביר בשום דרך. "רק כשאחזור לשם בעוד כמה שנים, אתן להם אותו. אני לא רוצה לגור בישראל כל החיים, רק לעבוד שלוש שנים ולחזור", הבהיר.

 

לדבריו, המצב הנוכחי בסודן לא מאפשר לו לשוב לשם כעת, גם אם היה רוצה בכך. "יש בסודן ובדארפור בלאגן גדול, רק כשייגמר אני אוכל לחזור". האם כשישככו המהומות יגיעו עובדים חדשים לישראל? מוחמד בטוח: "כן, יגיעו אחרים".  

 

יחד עם זאת, לטענתם של הזרים המצב בישראל טוב יותר מזה שבו היו נתונים בארצות מוצאם. "מבין עברית קצת, לאט", אמר אדהם בן 32 מדרפור, שסיפר בשטף דיבור כי הוא כבר חצי שנה בישראל. "ישראל זה טוב. אני בדרך כלל עובד חמישה ימים בשבוע, בשישי ובשבת אין עבודה. שם עבדתי שישה ימים, רק בשישי לא עובדים". עוד אמר: "היום הלכתי לבעל בית (במקום האחרון שבו עבד בשבוע שעבר) והוא אמר לי שהוא לא צריך עבודה היום. לפעמים הוא אומר 'יש עבודה, בואו שניים', ולפעמים הוא אומר 'בוא אתה כל החודש'".

 

זלמן יפרח, בעל עסק בסמוך למקום ההתכנסות, חושב שיש לפעול, "שיעיפו את כולם מפה". הוא סיפר: "הם באים לפה כל בוקר, ותמיד הם קופצים עליי ושואלים אם יש עבודה. מי שלוקח אותם לעבוד אצלו הוא בדרך כלל איזה קבלן עבודה שמשלם להם 200-250 שקל ליום, כמובן שהוא משלם בשחור וקורע אותם בעבודה. זה מחזיר אותם לעבדות".

 

אייל, תושב אשדוד שעובד אף הוא בסמוך, קבע: "לא נראה שיש כרגע איזה פתרון אחר חוץ מלתת להם עבודה או להעיף אותם. אצלנו לא מעסיקים את העובדים הזרים, מחשש לצרות עם משטרת ההגירה. אני יודע גם שבעיר הם מציקים לבחורות בעיקר מהמגזר האתיופי. אבל אין לנו יותר מדי קשר או נקודות מפגש איתם". הוא מודע למצב המורכב מבחינתם: "ברור שיש כאן בעיה כי אם יחזירו אותם למקום שהם באו ממנו זה גזר דין מוות עבורם אבל משהו חייב להיעשות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשדוד. מקום קבוע
צילום: אליעד לוי
מחכים להצעות עבודה
צילום: אליעד לוי
מומלצים