שתף קטע נבחר

כסף שחור: כמה זה באמת עולה לנו?

באירופה אף אחד לא היה מעלה על דעתו, אך בישראל זה כבר חוק בלתי כתוב: על תשלום בשחור מקבלים הנחה. מי המרוויח הגדול ומי המפסיד האמיתי? מה שנראה זול, עולה לנו ביוקר

בחיים אין שחור ולבן, בכסף דווקא יש. תשלום "בשחור" הוא השם הלא רשמי שניתן להענקת תשלום ללא חשבונית, כלומר על כסף שמשולם מתחת לשולחן. ההבדל הקטן לכאורה באופן התשלום, עשוי להניב ללקוח הנחה בסדר גודל של מאות ואף אלפי שקלים.

 

על פי הערכות שונות בישראל מתבצעות מדי שנה עסקאות שחורות בשווי של למעלה מ-100 מיליארד שקל. די בכך שכל אחד מאתנו יסקור את אופן התנהלותו מול בעלי עסקים קטנים כדי לאמוד את ההיקף ה"מרשים" של עסקאות אלה. תחום בעלי המקצוע לבית הוא אחד התחומים הבולטים בתעשייה זו.

 

רמי ש., אינסטלטור בעל ותק של 15 שנה, מסביר מדוע תשלום בשחור יכול לחסוך כל כך הרבה. "צריך להבין שחשבונית היא לא רק פיסת נייר, היא תיעוד רשמי של עסקה. בסוף השנה כל בעל מקצוע מגיש לרשויות המס דו"ח על הכנסותיו, שמורכב מכל החשבוניות שהנפיק בשנה שחלפה. מגובה הסכום שיציג ינוכו מס הכנסה ומע"מ. כלומר, ככל שסך ההכנסות הרשומות של בעל המקצוע גבוה יותר - כך הוא ישלם יותר למדינה".

 

עסקאות שמתבצעות בשחור לא נרשמות בספריו של בעל המקצוע, ולכן הוא לא ישלם עליהן מסים. החיסכון עשוי להגיע לעשרות אלפי שקלים בשנה, כך שאפילו אם הוא מעניק ללקוח הנחה כולם מרוויחים - לפחות על פני השטח.

 

לא על החשבונית לבדה: השלכות הכסף השחור

"לבעל מקצוע קל לקבל תשלום בשחור", אומר רמי. "אין לו קופה רושמת, אף אחד לא משגיח עליו. לא פלא שהרבה אנשים בתחום אומרים לעצמם 'מי כבר ידע?', ומציעים ללקוח הנחה על תשלום בשחור".

 

אולם למרות הזמינות והרווח האפשרי, לא כל בעלי המקצוע מקבלים תשלום בשחור. "זה פשוט לא שווה את זה עבורי", אומר רמי, "אני בא לעשות עבודה, לא לקחת סיכון".

 

הסיכון שאליו מתייחס רמי הוא העובדה שתשלום בשחור הוא העלמת מס, עבירה פלילית שהעונש הקבוע עליה בחוק הוא קנס גבוה, במקרים מסוימים אף מאסר בפועל. גם הצרכן בר ענישה במקרה זה, היות והוא נחשב כמסייע לדבר עבירה.

 

אסי, סטודנט מתל-אביב, לא מוטרד מהאפשרות לאישום פלילי. "אין לי בעיה לשלם לבעל מקצוע בשחור. יותר מזה, הרבה פעמים אני זה ששואל אם יש הנחה על תשלום בלי חשבונית. לא קל לחיות בארץ הזאת, אז מנסים לחסוך איפה שרק אפשר".

 

אסי לא לבד. הדעה הרווחת בקרב הציבור היא כזו המקלה ראש בתשלום שחור. בסקר שערכו "המקצוענים" בקרב בעלי מקצוע לבית עלה כי כ-23% מהעסקאות מבוצעות ללא דיווח, היינו ללא הנפקת חשבונית. לא בכדי השקיעה רשות המסים סכומים גדולים בקמפיין היוצא כנגד העלמת מס בשנת 2011.

  

לתשלום בשחור קיימות גם השלכות אחרות, שגם אסי מודע אליהן: "זה קצת אבסורדי אבל בסופו של דבר תשלום בשחור רק מעצים את הבעיה שבגללה נוצר. הרי בכל פעם שמתבצעת עסקה בלי חשבונית המדינה לא מקבלת מיסים, שהיו אמורים להיות מושקעים בבריאות, רווחה, דיור... כל הדברים שבגללם אנשים יצאו להפגין בקיץ שעבר. זה גם גורם לכך שמי שכן משלם מסים משלם יותר כדי לפצות על הכסף שלא הגיע מעסקאות בשחור".

 

חשבוניות: קו ההגנה האחרון?

תשלום בשחור אם כן, נוגע בסוגיות חוקיות, כלכליות ואפילו חברתיות. אבל כשמסתכלים על הדברים בפשטות, חשוב לזכור שהן עלולות לפגוע בנו באופן ישיר כצרכנים. אפרת דנן, מנהלת השירות של "המקצוענים", מודעת היטב לחשיבות החשבונית כאמצעי הגנה על הצרכן.

 

"מעבר לסוגיה החוקית," אומרת דנן, "כשאין אסמכתא רשמית לעבודה כוחו של הצרכן מתגמד משמעותית. אין לו בפני מי להתלונן אם הוא לא מרוצה והוא חשוף לניצול ומרמה. לכן ב"המקצוענים" עובדים רק עם בעלי מקצוע הרשומים כחוק, ויכולים להנפיק חשבוניות. אלמלא כן, למוקד הגישור וישוב המחלוקות שלנו היה הרבה יותר קשה לפשר בין בעלי המקצוע והצרכנים, וליזום החזרים במקרים של גבייה מופרזת, כפי שהוא מצליח לעשות כיום במקרים רבים".

 

אורית מכפר סבא חוותה על בשרה את הדברים להם התייחסה אפרת דנן. "לפני כמה שנים שיפצנו את הבית," מספרת אורית, "זה היה בית ישן שירשנו ורצינו לעשות לו שיפוץ כולל: להוסיף קומה, להרחיב חדרים - ממש על גבול הבנייה מחדש".

 

הקבלן הבטיח לתת לאורית ולבעלה הנחה בסדר גודל של עשרות אלפים במידה ולא יבקשו חשבוניות, והשניים הסכימו. תוצאת החלטה הרת גורל זו: יום אחד הקבלן נעלם כשבכיסו כמעט חצי מיליון שקלים שבני הזוג שילמו לו. "בדיעבד גילנו שהקבלן היה עמוק בחובות. הוא לקח את הכסף שלנו ונעלם, כנראה לחו"ל. אותנו הוא השאיר עם בית שנראה כמו אתר בניה ומשכנתה שלקחנו במיוחד לשיפוץ. לא ראינו שקל בחזרה ונשאר לנו להאשים רק את עצמנו".

 

אורית סבורה שאם היא ובעלה היו מחליטים לעבוד עם חשבוניות הסיפור היה נגמר אחרת. "אני לא יודעת אם הקבלן היה מצליח לסיים את השיפוץ שרצינו, אבל לפחות היינו יכולים להוכיח שהוא עבד עבורנו. היה יותר מקום לצעדים משפטיים שבעזרתם היינו יכולים לראות חלק מהכסף בחזרה".

 

בסופו של דבר: סוגיה של אמינות

הסיפור של אורית ובעלה הוא דוגמא קיצונית למקרים רבים שמתרחשים בארץ מדי שנה. ללא חשבונית יכול בעל המקצוע להתנער מכל קשר או אחריות לעבודה. למשל, לסרב לתקן עבודה שלא ביצע כהלכה, לדרוש תשלום כפול או כמו במקרה של אורית, לקבל תשלום עבור עבודה שלא ביצע או שביצע חלקית.

 

"תשלום בשחור הוא פתח לצרות", מסכמת דנן, "ללא חשבונית הצרכן לא יודע מי עומד מולו, ובמקרה של בעיה יתקשה לאתר את בעל המקצוע. הרי בעצם בעל מקצוע שלא נותן חשבוניות כאילו לא קיים". 

 

הכתבה נכתבה בשיתוף אתר המקצוענים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטרות כסף
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים