שתף קטע נבחר
צילום:גיל יוחנן

הגדוד החרדי פורח: "בבני ברק מתפוצצים מקנאה"

מאות לוחמים ש-40 אחוזים מהם מטופלי ת"ש, מסתדרים עם חמישה ערוצי טלוויזיה במועדון וממליצים לחבריהם ללכת בעקבותיהם: "שכנים רואים אותי עם הנשק ומתים להתגייס". כך נראה גדוד "נצח יהודה", דוגמה ליחידות שמתוכננות לקום - אם הפוליטיקאים יסכימו

הרב החדש של הגדוד החרדי בצה"ל "נצח יהודה", סגן מאיר רורבך, ערך לפני מספר שבועות ביקורת שגרתית בשק"ם הפלוגתי. בביקורת שנערכה באחד ממוצבי הגדוד בגזרת ג'נין מצא הקצין הצעיר חטיפים, גלידות, בקבוקי שתייה וממתקים כשרים למהדרין, אך את עיניו צדו גלילי "פרינגלס". ברגע אחד החליט סגן רורבך להסיר מיד את המוצר מהמדף. הסיבה: הם הכילו חלב נוכרי.

 

כל שק"מיסט אחר בצה"ל היה ודאי מופתע מהחלטה להוריד מהמדף שלו חטיף כל-כך ותיק ואהוב על החיילים, אולם בגדוד החרדי, שכמותו עתידים להיפתח עוד רבים בצה"ל - אם יאושר המתווה של ועדת פלסנר - לא לוקחים שום צ'אנס.

 

משבר הגיוס - דיווחים קודמים ב-ynet:

מופז לא ממהר לפרוש: "ייתן לנתניהו עוד זמן"

בלי מילה על סנקציות: רה"מ מבטיח גיוס לכול

תוכנית ש"ס: "נקבל הדו"ח ונהפוך לטרכטנברג 2"

לפיד נגד החרדים: כולם צריכים להתגייס בגיל 18  

 

בניגוד לסברה הרווחת, לא מדובר בגדוד חרדי קלאסי: עשרות מחייליו אינם "חרדים שחורים", ולמעשה הוא מורכב ממגוון של זרמים: נושרי ישיבות, תלמידי ישיבות הסדר, דתיים שמעדיפים מסגרת אדוקה יותר, חב"דניקים, דתיים שעולים מחו"ל כדי להתגייס (15 כאלו, שמוכרים כ"בודדים"), וכן, גם חרדים אותנטיים מבני ברק ומירושלים.

 

"דתיים וחרדים שגאים לתת את הנשמה בשביל המדינה". סיום מסלול בגדוד (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"דתיים וחרדים שגאים לתת את הנשמה בשביל המדינה". סיום מסלול בגדוד(צילום: גיל יוחנן)

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

ערב רב של חובשי כיפות, עם מערכת כללים ברורה, קציני מטה גברים בלבד (כשמונה מהם חילונים), ללא אפשרות של מגע ישיר בין חיילים לחיילות - כולל בפני ראש אכ"א בעצמה האלופה אורנה ברביבאי, שהגיעה לביקור לפני כמה חודשים. הגדוד החרדי, שהוקם בסוף שנת 1999 והחל את דרכו כפלוגה קטנה של 32 חיילים, נחשב כיום לאחד הגדודים הגדולים בצבא, עם מאות לוחמים, ובממוצע משרתים בשורותיו 100 חיילים יותר מאשר בגדודים אחרים. המסלול העיקרי שעובר חייל בגדוד כולל שירות של שנתיים ובשנה השלישית הוא משלים בגרויות ורוכש מקצוע טכני לאזרחות, במסגרת הצבא.

 

אחת המשמעויות העיקריות של גיוס חרדים לצה"ל נוגעת לסוגיית העלות. כיום, חייל חרדי נשוי עם ילדים זכאי לקצבה חודשית מהצבא של אלפי שקלים, וזה עוד מבלי לדבר על ההשקעה בכשרויות המיוחדות, בתנאים הפיזיים הייחודיים ובתקנים הייעודיים לבעלי תפקידים ספציפיים למסגרות חרדיות.

 

ומה עם הבנות? הן לא מהגדוד (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ומה עם הבנות? הן לא מהגדוד(צילום: גיל יוחנן)

 

יחד עם זאת, ההשקעה אמורה לחזור למדינה: אותם חרדים

שישתחררו ייכנסו למעגל העבודה, ישלמו מסים ועשויים בכך לאזן את ההשקעה. לצורך הפרופורציה, בגדוד החרדי מוגשות בשנה כ-1,000 בקשות ת"ש והוא מכיל בתוכו קצין ת"ש אחד ולא פחות מ-12 מש"קי ת"ש. בסך הכול, 40 אחוז מחיילי הגדוד הם מטופלי ת"ש, מספר חריג במיוחד בצבא.

 

בגדוד יש כ-70 חיילים בודדים (שזכאים גם הם לתגמולים מיוחדים), פי שניים עד שלושה מבגדוד רגיל, ו-25 לוחמים נשואים (פי חמישה בממוצע מגדודים אחרים). יחד עם זאת, למי שיש שלושה ילדים, ויש כאלו, זכאי לפטור מהמשך השירות, אך חלקם מעדיפים להישאר. הגיוס נעשה בעיקר מפה לאוזן, ללא דוכני גיוס, ללא ימים פתוחים בבקו"ם, ללא מסעות שכנוע. החיילים מחויבים להקפיד להיות תמיד עם כיפה על הראש וכמובן לשמור שבת.

 

יש טלוויזיה במועדון הגדודי, אך בניגוד למוצבים אחרים, בגדוד החרדי יש ממיר בסיסי, עם חמישה ערוצים בלבד. ללוחמים ניתנת האפשרות לגלוש בשעות הפנאי באינטרנט, אך הגלישה מתבצעת רק דרך תוכנת הסינון "רימון", שמונעת כניסה לאתרים לא ראויים וחוסמת תמונות של נשים בלבוש לא צנוע.

 

"גם אלו שלומדים בישיבות רוצים לתת ולתרום" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"גם אלו שלומדים בישיבות רוצים לתת ולתרום"(צילום: גיל יוחנן)

 

מסיימים (צילום: אהרון שטיינמץ, ארגון הנח"ל החרדי) (צילום: אהרון שטיינמץ, ארגון הנח
מסיימים(צילום: אהרון שטיינמץ, ארגון הנח"ל החרדי)

 

בגדוד אין כמעט סירובי פקודה. אחד המקרים הבודדים אירע לפני כשנה וחצי, כשלוחם סירב לבצע תרגולת מבצעית בשישי בערב ונענש. ההקפדה מגיעה גם לדברים הקטנים: במכשירי הקשר הוחלפו בשנה האחרונה נוריות הלהט בנוריות מיוחדות וחסכוניות שאינן נשרפות, על מנת שחלילה לא תחולל השבת. בשלב הטירונות מחויבים החיילים, בשל לוח הזמנים האחיד, להגיע לכל התפילות, אך בתקופת התעסוקה המבצעית, בשל המשימות המגוונות בשעות השונות, אין חובה כזו, והתפילות מתבצעות לרוב בזמנו החופשי של הלוחם.

 

מפקד הגדוד, סגן-אלוף עמיחי סגל ("זקן" המג"דים בצה"ל, בן 38), לא ממהר להיפרד מחיילים שמקפידים פחות ופחות על כללי ההלכה, ועושה זאת רק לאחר שגילה מגמה אצל אותו חייל, שיעבור לשרת בגדוד אחר. מי שלא חסך במחמאות לגדוד הוא מפקד חטיבת כפיר, שבמסגרתה פועל "נצח יהודה", אלוף-משנה אודי בן מוחא. בראיון ל-ynet באפריל האחרון הוא הפריך את הטענה לפיה נצח יהודה הוא "גטו שחור בצבא" וטען כי מדובר בגדוד חי"ר מצליח, ש"הלוואי והיו לי עוד כמה כמוהו. העלויות של הגדוד זניחות לעומת החשיבות הלאומית שלו".

 

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

 

אתמול, קצת לפני השקיעה, ערכו לוחמי הגדוד שסיימו את מסלול הלוחם בן השנה, את הטקס שמציין את האירוע בלטרון - רגע לפני עלייתם לפלוגות הוותיקות. בצה"ל החליטו לשמור על פרופיל נמוך מאוד ולהימנע מלהתבטא בכל צורה בנושא גיוס חרדים כל עוד הסוגיה לא הוכרעה במגרש הפוליטי, ובשל כך הכניסה של עיתונאים לטקס נמנעה.

 

על הנייר מדובר בעוד אחד מעשרות - אם לא מאות - טקסים שעורכות היחידות הלוחמות בצה"ל במהלך השנה באנדרטת השריון שבדרך לירושלים, אך העיתוי, שעות ספורות לאחר שהוצגו המלצות הוועדה לקידום השילוב בשירות והשוויון בנטל, לא נעלם מהחיילים הצעירים, למרות ההתרגשות מהמעמד.

 

"מישהו מהם מאמין פחות?" 

"הציבור ומקבלי ההחלטות צריכים לבוא למוצב במבוא דותן, ובפילבוקס שליד הכפר יעבד, לראות אותנו - דתיים וחרדים שגאים לתת את הנשמה בשביל המדינה, ולרגע לא לאבד את הזהות היהודית האדוקה שלנו", סיפר אחד מהם לפני הטקס. "אני מקווה שלא נהיה כבר ייחודיים. יש לי שכנים וחברים שמתים להתגייס, להיות לוחמים, ומתפוצצים מקנאה שרואים אותי עם הנשק חוזר הביתה".

 

החיבוקים עם הרבנים האזרחיים שמלווים אותם והדמעות בעיניים של האימהות לא גורמים להם לשכוח מאיפה באו. "אם אני מצליח גם כחייל ללמוד תורה בבסיס, ויש לי ספרייה תורנית

 עשירה במוצב, אז למה אחרים לא יכולים? מי שמחליט צריך ללכת לרחוב כהנמן בבני ברק, ולראות כמה 'שבבניקים' יש שם בשכונה. בני 16 ו-17, שנפלו מישיבות, והופכים לבטלנים במקרה הטוב ולילדי רחוב במקרה הרע. גם אלו שלומדים בישיבות רוצים לתת ולתרום, ויש הרבה רבנים וראשי ישיבות שמסכימים לכך בשתיקה".

 

דוד, שהגיע עם אשתו לברך את בנו, סירב בתחילה שבנו יתגייס, אך השתכנע בעקבות מפגש אקראי עם צעיר חרדי ששירת בגדוד. "תראה את הבוגרים של הגדוד, שהיום בני 25 ו-30, ואפילו קרוב ל-40, בעלי משפחות מרובות ילדים, חלקם משכילים ובעלי מקצוע", הוא אומר, "מישהו מהם יהודי פחות מתלמיד בפוניבז'? פחות מאמין, פחות שומר מצוות? הם עדיין לומדים תורה וגמרא שעות רבות בשבוע, ומסוגלים לעשות 20 ימי מילואים בשנה".

 

הרב דוד פוקס, מרבני ארגון הנח"ל החרדי המלווים את גדוד נצח יהודה, בירך ואמר: "כמי שמלווה את הפלוגה מידי יום דרך שיעורי תורה ושיחות אישיות אני שמח ונרגש לראות את החיילים עם מוטיבציה גבוהה שלא רואים מידי יום.החיילים נלהבים ומרגישים את תחושת השליחות בתרומתם לאזרחי ישראל. אני מאחל להם הצלחה וחיזוק בהמשך דרכם".

 

מדובר צה"ל נמסר: "בהתאם לנהלי הגדוד, לא ימכרו מוצרי חלב נוכרי ועל כן הוצאו מוצרי מזון בודדים המכילים חלב מסוג זה. מסלול שרות נצח יהודה מחייב שמירה על כשרות למהדרין ובסמכות המפקדים לאכוף שמירה זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגיוס נעשה מפה לאוזן. גדוד "נצח יהודה", השבוע
צילום: גיל יוחנן
חגיגה בסיום המסלול
צילום: גיל יוחנן
מפקד חטיבת כפיר אל"מ בן מוחא
צילום: גיל יוחנן
מומלצים