שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן

הפרקליטות: הכרעת הדין לא רלוונטית להולילנד

במשרד המשפטים הבהירו כי הביקורת החריפה שהולידה הכרעת הדין במשפט אולמרט לא תשנה את דרכה של התביעה בפרשה האחרונה שנותרה לרה"מ לשעבר. צוות ההגנה של אולמרט: "נדרוש שימוע". היועמ"ש יצא נגד "המתקפה משולחת הרסן" על משה לדור וטען כי זו מסכנת את שלטון החוק

"עמדת הפרקליטות ב'פרשת הולילנד' איננה עומדת לשקילה מחדש", כך הבהירו הערב (יום ד') במשרד המשפטים, בהודעת תגובה שאמורה לשים קץ להערכות המשפטיות באשר להמשך דרכה של הפרקליטות בפרשה. על פי ההודעה, שסותרת חלקית התבטאות של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה בנושא, ניהול התיק של הפרקליטות לא ישתנה כלל, "זולת הערכה ועדכון שוטפים, כפי שמתבצעים ממילא מעת לעת בכל התיקים. בניגוד לפרסומים שגויים, הכרעת הדין שניתנה אתמול איננה רלוונטית לפרשת הולילנד".

 

רעידת אדמה פוליטית - משפטית - סיקור מיוחד ב-ynet

 

ל-ynet נודע כי צוות ההגנה של אולמרט שוקל כעת לבקש מהפרקליטות או מבית המשפט לקיים לו שימוע בפרשת הולילנד, "כדי למנוע התבזות גדולה אף יותר ממה שאירע בתיק בבית המשפט בירושלים". אולמרט לא עבר שימוע בתיק, וגורם בצוות שלו אמר כי "זה השלב שבו הם יכולים לעמוד על טעויות קשות ועל טעויות עובדתיות קשות שיש בכתב האישום". בסביבתו של אולמרט אומרים כי יבקשו שאת השימוע לא יערוך פרקליט המדינה משה לדור.

 

משמעות תהליך השימוע היא בדיקה מחודשת של האישומים ובחינת בסיס כתב האישום. במקרים מסוימים, הוא עשוי להביא לתיקון כתב האישום או לגיבוש הסדר טיעון. השימוע יגיע לאחר בקשה מצד ההגנה, שלמעשה מבקשת להידבר עם התביעה. זו, מצדה, אינה חייבת להסכים לבקשה.

 

אולמרט לא זכה לשימוע לפני הגשת כתב האישום נגדו בתיק הולילנד, לאחר שצוות ההגנה הודיע לפרקליטות כי בשל ההכנות לשלב הסיכומים בתיק שהתנהל עד אתמול בבית המשפט המחוזי בירושלים, הוא אינו מסוגל להתכונן כראוי וללמוד את החומר הרב שבתיק. בפרקליטות לא הסכימו לדחייה במועד, ולמעשה - נמנע מאולמרט מלהתייצב לשימוע ולהציג את הצד שלו בפרשה.

 

"אולמרט לא קשור לתיק הולילנד", אמרו בסביבתו. "זה סיפור מורכב, אבל לאולמרט אין קשר לתיק הזה, והוא לא היה צריך להיות חלק מכתב האישום הזה", הבהירו, תוך שהם מנסים לקעקע את דמותו של עד המדינה בפרשה, ולציירה כבעייתית "פי מאה יותר מטלנסקי", כהגדרתם.

  

גורמים בסביבתו הקרובה של אולמרט אמרו הערב כי הוא לא מתכוון להעמיד את עצמו לבחירת הציבור, "עד שכל העננות המשפטיות שמעליו לא יוסרו". הדברים באים על רקע הספקולציות במערכת הפוליטית לפיהן המשבר בחוק הגיוס בין קדימה לליכוד נגרם בגלל הכוונה להקדים את הבחירות, ולמנוע מאולמרט לשוב לזירה הפוליטית.

 

הכרעת הדין הדרמטית במשפטו של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, הולידה כמעט באופן מיידי ביקורת תקיפה על התנהלות הפרקליטות כגוף ועל תהליך קבלת ההחלטות של העומד בראשה, פרקליט המדינה משה לדור. האחרון הגיב לדברים והשיב בטענות משלו, מפכ"ל המשטרה גיבה אותו אך הבהיר כי מערכת אכיפת החוק תפיק לקחים מהפרשה, ומאוחר יותר, הצטרף גם היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, והתבטא לראשונה בנושא.

 

במכתב ששלח לכלל הפרקליטים במדינה, ציין וינשטיין כי נמנה בעבר עם פרקליטיו של ראש הממשלה לשעבר, "ועל כן לא יהא זה ראוי כי אתייחס לפסיקה שיצאה בעניינו". עם זאת, הוא בחר להתייחס לביקורת ולתגובות הפרקליטות.

 

"רשות האמונה על חוק וצדק נבחנת ביכולתה להקשיב לביקורת בנפש חפצה ולהיבנות ממנה. ואולם, לא טחו עינינו מראות את הסכנה שבמתקפה אישית משולחת רסן נגד פרקליטים העושים את מלאכתם במקצועיות, ביושרה ובלא מורא", הדגיש היועץ. "כזה הוא פרקליט המדינה וכאלה הם הפרקליטים האחרים שעשו במלאכה בתיק זה. במתקפות אישיות שכאלה טמונה סכנה לעצמאות התביעה הכללית, עיקרון שבלעדיו אין תקומה לשלטון החוק. כך אסור שיקרה".

 

ראש הממשלה לשעבר זוכה בשתי הפרשיות המרכזיות בעניינו - פרשת "ראשונטורס" ופרשת "מעטפות הכסף", שבגינה אף הודח ממשרד ראש הממשלה. "ישנתי טוב, אני ישן כל לילה טוב, כשאדם מכיר את האמת, אז הוא ישן טוב גם כשיש מהומה סביבו", אמר הבוקר לכתבים מחוץ לביתו בירושלים.

 

אולמרט הורשע בפרשת מרכז ההשקעות, בהפרת אמונים. השופטים קבעו כי מערכת היחסים ההדוקה של אולמרט עם עו"ד אורי מסר העמידה אותו בניגוד עניינים בין מחויבותו לציבור לבין מחויבותו למסר, ובשל ניגוד עניינים זה אסור היה לאולמרט לעסוק בענייני מסר. "הנאשם הפר איסור זה בארבעה נושאים", הם קבעו.

 

ראש לשכתו, שולה זקן, הורשעה בפרשת ראשונטורס בשתי עבירות של קבלת דבר במרמה, ובמרמה והפרת אמונים. השופטים אמרו על זקן: "אין להתעלם מהעובדה שהנאשמת החליטה שלא להעיד ולא לתת כל הסבר לראיות המפלילות במשפט הנאשמת אשת סודו של הנאשם".

 

"המתקפות לא ירפו ידינו"

וינשטיין הצטרף לטענות לדור וצוות התביעה, שהגדירו את כתב האישום ראוי, סביר ולגיטימי, והוסיף כי "כלי מלאכתנו הם סעיפי החוק, הנחיות הפסיקה והמצפון המקצועי. הם יורונו דרך וממנה לא נסטה ימין או שמאל. פסקי דין מזכים - ואף פסקי דין מרשיעים - יילמדו ויופקו מהם לקחים ככל שישנם כאלה. ברם, כשם שלא נשמח בהרשעות, מתקפות אישיות על פרקליטים בעקבות זיכוי, מלא או חלקי, של אישי ציבור לא ירפו ידינו במאבק התמידי על דמותה של ישראל כמדינת חוק.

 

"ביום זה, כבכל הימים, ראוי כי כל אחד מאיתנו יישא את ראשו בגאווה משום שהוא משתייך לפרקליטות שהיא טובה, ראויה והגונה", חותם היועץ. 

 

Read this article in English 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יהודה וינשטיין
צילום: יאיר שגיא
אהוד אולמרט
צילום: EPA
ניהול התיק לא ישתנה. לדור
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים