שתף קטע נבחר

התרוששו, דוכאו והציתו. מחאה בוערת בעולם

משה סילמן לא היה הראשון: מוחמד בואזיזי, המובטל התוניסאי הצעיר, שרף עצמו למוות במחאה על התאכזרות הרשויות, עורר השראה בקרב רבים והצית את מהפכות ערב שהפילו רודנים. גם הטיבטים מוחים נגד הכיבוש הסיני באותה דרך, אך העולם שותק

משה סילמן, בעל עסק למשלוחים שירד מנכסיו, עלה אמש (יום שבת) לכותרות אחרי שהצית את עצמו במהלך ההפגנה לציון שנה למחאת האוהלים במרכז תל אביב. אין זו הפעם הראשונה שמצב כלכלי קשה ותחושת ייאוש מטיפול הרשויות גורמים לאדם להבעיר את עצמו. המקרה המפורסם ביותר בשנים האחרונות הוא זה של מוחמד בואזיזי, הירקן התוניסאי הצעיר שהצית עצמו למוות, הפך לסמל לאומי והצית את מהפכות העולם הערבי.

 

עוד חדשות בעולם :

 

ב-17 בדצמבר 2010, בואזיזי, מובטל בן 26 ובעל תואר ראשון במדעי המחשב, הצית את עצמו בעיירה סידי בוזיד במחאה על החלטת המשטרה להחרים מידיו פירות וירקות שמכר ללא רישיון. כמו תוניסאים רבים אחרים, בואזיזי לא רצה לעבור על החוק. הוא עשה זאת בלית ברירה, מתוך צורך בסיסי להתפרנס, ובשל כך ספג סטירה מאחת השוטרות שעצרה אותו. 

  

הצית את מהפכות ערב. בואזיזי התוניסאי והרודן בן עלי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הצית את מהפכות ערב. בואזיזי התוניסאי והרודן בן עלי(צילום: AFP)

 

הוא אושפז במצב אנוש בבית חולים ואף זכה לביקור מצדו של הנשיא הרודן זין עבאדין בן עלי, שאז עוד שלט ביד רמה. מותו של בואזיזי בינואר 2011 הצית את זעם התושבים בסידי בוזיד. המשטרה פשטה על המפגינים והפעילה נגדם יד קשה - דבר שרק הגביר את הזעם הציבורי וזה החל לגלוש גם לעיירות אחרות, עד שבסופו של דבר הגיע אל הבירה תוניס. בהלווייתו של בואזיזי שרו לו ההמונים "היה שלום מוחמד, אנחנו עוד ננקום את דמך. אנחנו בוכים עליך היום - אנחנו נגרום לאלה שגרמו למותך לבכות".

 

הירקן התוניסאי שהפך לסמל

בואזיזי גדל בבית כפרי והיה בן למשפחה בת שבעה ילדים, הקטן שבהם הוא בן 10. עבודתו כירקן בסידי בוזיד הייתה אחת הדרכים היחידות להתפרנס שכן שיעור האבטלה בעיירות הספר גבוה הרבה יותר מהממוצע הארצי שעמד ב-2010 על כ-14 אחוזים.

  

על ההפגנות שפרצו בעקבות הצתתו של בואזיזי, ושהובילו בסופו של דבר להדחתו השליט הכול יכול, הירקן הצעיר כבר לא זכה לראות או לשמוע - הוא הלך לעולמו ב-4 בינואר 2011 כתוצאה מפציעות הכווייה הקשות שספג.

  

שבוע וחצי אחרי מותו של בואזיזי, הלך אזרח אלג’ירי, מוחסן בוטריף שמו, בדרכו של הצעיר התוניסאי ושפך על עצמו דלק והצית עצמו לאחר שראש העיר שלו לא הצליח להבטיח לו עבודה ופתרון דיור בעת פגישתם. האיש מת מפצעיו.

  

זעזע את העולם - והביא לשינוי במדיניות דרום וייטנאם. טיץ' קואנג דוק בסייגון, 1963 ()
זעזע את העולם - והביא לשינוי במדיניות דרום וייטנאם. טיץ' קואנג דוק בסייגון, 1963

 

בעקבות מותו של בוטריף הפגינו כ-100 בני אדם בעיר שבה הוא התגורר במחוז טבסה, ומושל המחוז פיטר את ראש העיר שלא סייע למובטל.

  

מצרים: בעל המסעדה שהצית עצמו מול הפרלמנט

מי שגם קיבל השראה ממעשו של בואזיזי התוניסאי היה בעל מסעדה מצרי שב-17 בינואר 2011 גם שפך על עצמו דלק והצית את עצמו מול בניין הפרלמנט בקהיר במחאה על תנאי המחיה העלובים שלו והמצב הכלכלי השורר בארצו.

  

שוטרים שהגיעו למקום הצליחו לכבות את הלהבות מגופו של האיש המצית והוא הועבר לבית חולים בקהיר.

  

הטיבטים מתקשים לזכות בתשומת לב עולמית. ג'אמפל ישי, ניו דלהי  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הטיבטים מתקשים לזכות בתשומת לב עולמית. ג'אמפל ישי, ניו דלהי (צילום: AFP)

 

אך בעוד צעיר תוניסאי הצליח להדליק את אש מהפכות העולם הערבי שהובילו להדחת רודנים מכיסאותיהם, בהם בן עלי, חוסני מובארק במצרים, מועמר קדאפי בלוב ועלי עבדאללה סאלח בתימן, נראה כי האקט של שריפת הגוף לא תמיד מצליח להשיג את מטרתו, ומי יודע זאת כמו הטיבטים שלמדו זאת על בשרם - תרתי משמע.

 

ועוד בעולם הערבי. בתחילת השנה, שלושה צעירים מתנועת בוגרי האוניברסיטאות המובטלים במרוקו הבעירו את עצמם מול בניין ממשלתי ברבאט במחאה על מצבם הכלכלי והחברתי הרעוע. הצעירים חברים בתנועת מחאה, שמארגנת הפגנות באזורים שונים במדינה ודורשת מהממשלה לפעול על מנת להגדיל את מספר מקומות העבודה ולשפר את רמת החיים במדינה.  

  

מחאה על הכיבוש הסיני: עשרות טיבטים עולים באש

בשנה החולפת הציתו עצמם עשרות טיבטים במחאה על הכיבוש הסיני. חלקם אף שתו נפט מזוקק כדי לגרום ללהבות לבעור מבפנים. בניגוד לרעש התקשורתי הגדול שעשו מקרי ההצתה בעולם הערבי, המחאה הטיבטית לא מורגשת יותר מדי בעולם הרחב משום שהשלטונות הסיניים מונעים מעיתונאים להיכנס לחבל טיבט כדי לסקר את הדיכוי האכזרי בו.

  

מקרה ההצתה האחרון שכן זכה לתשומת לב תקשורתית היה זה של ג’אמפל ישי, צעיר טיבטי בן 27. בחודש מרס האחרון הוא הצית את עצמו בהפגנה של גולים טיבטים בהודו במחאה על ביקורו של נשיא סין הו ז’ינטאו במדינה. הוא הלך לעולמו אחרי שסבל מכוויות ב-90 אחוזים מגופו.

 

צפו במחאה במרוקו: 3 צעירים הציתו את עצמם

  

ב-15 החודשים שקדמו למותו של ישי הציתו עצמם 30 טיבטים בשטח החבל שנמצא בשליטת סין במחאה על סירובה של המדינה הקומוניסטית להעניק לבני עמם אוטונומיה.

 

שריפת הגוף - מעשה לא אנוכי של הקרבה

עד כה, המפגינים הטיבטים לא הצליחו להשיג את מטרותיהם. כל התאבדות בשריפה גרמה לרשויות הסיניות להגביר את האבטחה שחונקת את חבל טיבט מאז ההתקוממות נגד השלטון הסיני ב-2008. טבעת האבטחה מנעה מעיתונאים להיכנס לתוך החבל, והעובדה שלטיבטים אין נגישות לאינטרנט או טלפונים ניידים מונעת ממחאתם להתפשט הלאה ולהביא לשינוי במצבם.

 

עבור הבודהיסטים, ורוב הטיבטים הם כאלה, שריפת הגוף נתפשת כמעשה לא אנוכי של הקרבה, בעיקר כדי להגן על הדת, והיא נושאת עמה היסטוריה ארוכה שעדיין מהדהדת מן העבר.

 

במאה השישית, הנזיר הסיני דאצ'י השתמש בברזל לוהט כדי לשרוף ולקלף את הבשר מהזרוע ואז להסיר את העצמות ולהעלות אותן באש במחאה על ההגבלות שהטיל הקיסר משושלת סווי על הקהילה הבודהיסטית.

  

מי שהפך את ההתאבדות בשריפה כאמצעי מחאה בעולם המודרני היה הנזיר הבודהיסטי מווייטנאם טיץ' קואנג דוק, ששרף את עצמו למוות בצומת דרכים עמוס ברחוב בסייגון ב-1963 ודאג להזמין כתבים מבעוד מועד כדי לתעד את מעשהו. טיץ' קואנג דוק פעל במחאה על האפליה נגד הבודהיסטים מצד ממשלת דרום וייטנאם ומעשהו נגע ללבם של מתנגדי מלחמה בארצות הברית ואף ללב ממשלו של ג'ון פ' קנדי וערער את התמיכה בממשלה הדרום וייטנאמית שנתמכה על ידי וושינגטון. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצית עצמו למוות במחאה על ביקור נשיא סין בניו דלהי. ישי
צילום: AFP
צילום: סמדר ברקוביץ'
קריסה כלכלית. סילמן
צילום: סמדר ברקוביץ'
אחד מקורבנות המהפכות הערביות. מובארק
צילום: AFP
מומלצים