שתף קטע נבחר

איך לעזור לקטנטנים לעבור לשעון חורף?

המעבר לשעון החורף בסוף השבוע הקרוב מעלה חשש גדול בקרב הורים לתינוקות ופעוטות, שכבר יכולים לדמיין את עצמם כצוות הווי ובידור בשעה חמש לפנות בוקר. איך מרגילים את הקטנטנים לשינוי ותוך כמה זמן סדר היום שלהם יחזור לקדמותו? יועצת שינה מסבירה

נכון, בחוץ עדיין חם וגם הבילויים בבריכה ובים עוד לא תמו, אך בסוף השבוע הקרוב אנחנו עוברים משעון קיץ לשעון חורף. מבוגרים שיש להם ילדים בוגרים או שאין להם עדיין ילדים לרוב אוהבים את המעבר לשעון חורף, שהרי אז אנו זוכים לשעת שינה נוספת. לעומתם, עבור הורים לתינוקות ולפעוטות יש חשש גדול ממעבר - ובצדק. עיקר הדאגה: התינוקות, שגם כך רגילים להתעורר בשעה מאוד מוקדמת, יתעוררו שעה קודם.

 

בנוסף, תינוקות ופעוטות לא תמיד מגיבים בחיוב לשינויים בלוח הזמנים. אם להודות על האמת ישנם גם מבוגרים שזו ההשפעה של השינוי עליהם, אך לרוב הם יקבלו אותו יותר בקלות, לעומת תינוקות ופעוטות. חשוב לדעת שגוף האדם מסתגל לשינוי תוך יומיים עד עשרה ימים.

 

עוד על שינת תינוקות ופעוטות בערוץ הורים:

זה עובד: תנו לתינוק לבכות עד שהוא נרדם

"לישון! עכשיו!"; איך ללמד את הפעוט לישון בלילה  

מדריך להורים שרוצים לישון "כמו תינוק"

 

הנפגעים העיקריים מהחלפת השעון הם תינוקות. המקצב הביולוגי עלול לשבש את המערכת הפנימית שלהם וכתוצאה מכך חלקם מרגישים שינוי משמעותי, שעלול לשבש את הרגלי השינה שלהם ביום ובלילה. לעתים נרגיש גם בשינוי התנהגותי, כמו אובדן תיאבון, חוסר שקט, מצבי רוח משתנים ועוד. בנוסף, הם עלולים גם להתעורר ולהירדם בשעה מוקדמת יותר ממה שהיו רגילים. חשוב להדגיש שהתגובה לשינוי תהיה שונה מילד לילד, בהתאם לטמפרמנט שלו.

 

אז איך ניתן להקל על הקטנטנים, ועלינו, את המעבר? לפניכם כמה עצות: 

 

1. שינויים עושים לאט

כולנו יודעים ששעון החורף מתקרב, אין בכך שום הפתעה, ולכן מומלץ לערוך את השינוי בסדר היום בהדרגה, בכדי למנוע שינוי פתאומי מדי. לשם כך מומלץ על הסתגלות הדרגתית: נזיז בהדרגה את זמני ההשכבה במהלך היום וזמני ההשכבה בלילה.

 

בכל מספר לילות השכיבו את ילדכם כ-10 עד 15 דקות מאוחר יותר. אם יש קושי והתינוק מתקשה להירדם, הרדימו אותו כחמש עד 10 דקות מאוחר יותר - עד שתגיעו לשעה המיועדת.

.

2. יקיצות מוקדמות בבוקר

בעקבות השינוי בסדר היום והזזת השעון תיתכן יקיצה מוקדמת של התינוק בשעות הבוקר ויש צורך "לאחר" את שעת היקיצה. לשם כך מומלץ לא להיכנס לחדרו של התינוק או הפעוט כל עוד הוא אינו בוכה.

 

ברגע שהוא מתחיל לבכות לטפו אותו מעט והרגיעו אותו. מומלץ להמתין כ-10 דקות לפני שאתם מוציאים אותו מהמיטה. במהלך הבקרים הבאים הוציאו את הילד כ-10 דקות מאוחר יותר, עד שתיגעו לשעה שהתינוק או הפעוט היה רגיל להתעורר בה לפני הזזת השעון.

 

3. שינה במהלך היום

בימים הראשונים לאחר המעבר לשעון חורף ייתכן שהתינוק לא יישן בשעות שהיה רגיל אליהן ואולי אפילו יישן למשך פחות זמן בכל תנומה. אל תיבהלו מכך. בתוך מספר ימים השעון הביולוגי יסתדר והשינה תחזור למה שהכרתם.

 

כדאי לזכור:

 

שינה קצרצרה: תינוקות קטנטנים יזדקקו לשינה קצרה לפני ההשכבה. השתדלו להעיר אותם לאחר חצי שעה לכל המאוחר כדי לא להרוס את שעת ההשכבה.

 

שנת יום: במידה ואתם רואים שינוי בשנת היום, אל תחששו. יש תינוקות שיראו סימני עייפות לעתים קרובות יותר וחוסר שקט. השתדלו להשכיב את ילדכם לישון כפי שהיה רגיל לפני המעבר לשעון החורף.

 

4. סדר יום

אין צורך לשנות לתינוק או לפעוט את סדר היום. במהלך התקופה שלפני המעבר לשעון חורף,

מלבד השינוי מתואר של זמני השינה.

 

5. אל תילחמו בילד

במידה והפעוט עייף בשעה מוקדמת, אל תילחמו בצורך שלו לישון - והשכיבו אותו לשנת הלילה. שעת ההשכבה חשובה לשינה האיכותית של הפעוט או הילד במהלך הלילה, ולכן לא מומלץ לדחות אותה כשהוא נמצא בעייפות יתר.

 

לרוב תוך כשבוע עד עשרה ימים ילדכם יחזור ליהנות משנת לילה רציפה ולסדר היום שהיה רגיל אליו. במידה והילד מתקשה לעבור לשעון חורף במהלך הלילה עזרו לו על ידי מגע, טפיחות, ליטופים וכו'. ההסתגלות היא יחסית קלה ולכן אל תחששו מלהרוס את הרגלי השינה של ילדכם.

 

זכרו שלכל ילד יש טמפרמנט שונה וזמן ההסתגלות לשינויים משתנה בהתאם. רק אתם ההורים מכירים את ילדכם ויודעים כמה זמן דרוש לו בכדי להסתגל לשעון החורף.

 

הכותבת היא אמא ל-2, יועצת שינה בכירה ובעל המרכז לייעוץ שינה





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תוך עשרה ימים בערך שעות השינה יחזרו להיות נורמליות
צילום: shutterstock
מומלצים