שתף קטע נבחר

האם ארדואן יירד מהגדר?

עד כה נקטה טורקיה משנה זהירות בכל הקשור לשכנתה. אך עם ההפגזה הסורית שהביאה למות חמישה אזרחים טורקים והתגברות זרם הפליטים מסוריה, כשבהם גם פעילי ג'יהאד עולמי, ייתכן כי ארדואן ישנה כיוון. האם תכריז טורקיה על הקמת אזורי חיץ בין השתיים, בתוככי סוריה של אסד?

התגובה הטורקית לאש הסורית שפגעה והרגה חמישה אזרחים בעיירת גבול, לא יכולה הייתה להיות מתונה יותר. לרג'פ טאיפ ארדואן לא הייתה אפשרות להבליג, אפילו אם רצה. אותו ארדואן ששתק נוכח יירוט קטלני של צוות מטוס פנטום טורקי לפני כמה חדשים, ידע היטב שהפעם הציבור בטורקיה לא ישתוק. לפיכך הפציץ צבאו עמדה סורית באזור הגבול שבין המדינות.

  

סוריה בכותרות - דיווחים נוספים ב-ynet:

דיווח: טורקיה הפגיזה והרגה חיילים סורים

מתיחות שיא: טורקיה תקפה מטרות בסוריה

ראש אמ"ן בסיור גבול: ערוכים לאיום מסוריה

 

הצבא הסורי הנואש לא בוחל באמצעים כשהוא מנסה למנוע מהמורדים לחדור לסוריה מכיוון שכנותיה, או כשהוא מנסה לרדוף אחריהם במנוסתם חזרה ללבנון, טורקיה ירדן או עיראק. כשמדובר בלבנון, חיילי הצבא הסורי אינם חוששים לחדור אליה ולנהל בשטחה "מרדפים חמים" ברכב וברגל. אחרי הכול, מדובר במדינה חלשה שחיזבאללה הידידותית לאסד מנהלת אותה. אבל כשמדובר בירדן, בטורקיה או בישראל, הצבא הסורי נזהר לא לחצות גבול. מעשה כזה עלול להסתיים בקרבות בקנה מידה רחב ואפילו במלחמה עם המדינה השכנה.

 

את ההתכתשויות עם המורדים ביישובים ובנתיבי החדירה לאורך הגבולות עם ישראל, טורקיה, ירדן וכנראה גם עם עיראק מנהל הצבא הסורי באש, בעיקר אש מרגמות אך גם בעזרת רקטות קצרות טווח, אש תותחים, אש טנקים ולעיתים רחוקות תקיפות אוויריות. כך גם ה"מרדפים החמים" אחרי המורדים במדינות אלה. משום שמדובר ב"אש סטטיסטית", כלומר ירי לא מדויק, לעיתים די קרובות נוחתים הפגזים בשוגג בשטח המדינה השכנה. כך כמעט מדי יום נורות פצצות מרגמה סוריות ונוחתות בשטחנו בגולן. עד כה הסתפקו ירדן, טורקיה וישראל במחאות דיפלומטיות לאו"ם ולנאט"ו על ירי כזה מתוך הבנה שלא ניתן לעשות הרבה יותר, כיוון שהן לא רוצות להגיב בפעולה צבאית שאולי תתרחב למלחמה שמחירה יקר בדם ובדמים.

 

עיירת הגבול הטורקית מופגזת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עיירת הגבול הטורקית מופגזת(צילום: AFP)
 

אבל אתמול נפגעו אזרחים תמימים - מכה אנושה לא רק מנקודת ראות הומנית אלא גם לגאווה הלאומית הטורקית וגם ליוקרתו הפוליטית של המשטר האיסלאמיסטי. לכן התגובה הטורקית הייתה מהירה אך מאוד זהירה ומאופקת; מדיווחי התקשורת הטורקית עולה בבירור שמכ"מי האיתור וההכוונה של הארטילריה הטורקית איתרו את מקורות אש המרגמות והטנקים הסורית והנחיתו עליהם אש מסיבית נגדית. האש הזו כנראה נמשכת גם כעת.

 

כמאה אלף פליטים סורים בטורקיה

ייתכן אף שזהו לא סוף פסוק, וכי הירי השגוי יעלה למשטר אסד ביוקר בגלל בעיה אחרת שמציקה לטורקים, בהקשר למלחמת האזרחים בסוריה: בעיית הפליטים. אלה זורמים מאזור חלב ואידליב לטורקיה בהמוניהם. מספרם במחנות הפליטים שבתחומה מתקרב ל-100 אלף. הטורקים אמנם נעזרים בארגונים בינלאומיים כדי לספק את צורכיהם, אך רוב העומס הכלכלי נופל על טורקיה עצמה. שלא לדבר על גורמים לא רצויים המוצאים מקלט ומתבססים במחנות הפליטים ובבסיסי המורדים בשטח.

 

אותם מורדים כורדים או טרוריסטים מוסלמים סונים פועלים על פי משנתו של בן לאדן בשירות הג'יהאד העולמי. בטווח הארוך הם מסכנים את ארדואן האיסלאמיסט הסוני ממש כפי שהם מסכנים את בשאר אסד יריבו השיעי-חילוני. מסיבה זו מונעת טורקיה בתקופה האחרונה כניסת פליטים לשטחה, ואלפים מהם חונים כעת תחת כיפת השמיים ממש על הגבול.

 

כדי לפתור בעיה זו תובעת טורקיה כבר זמן רב מהאו"ם ומנאט"ו להקים "אזורים הומניטריים" בטוחים עבור הפליטים הסורים סמוך לגבול בין שתי המדינות אך בתוך שטחה של צפון סוריה. המרחב האווירי מעל אזורים אלה אמור להיות אסור בטיסה למטוסים סוריים מכל סוג, והם יהיו גם מוגנים מאש קרקעית והצקה פיזית של כוחות קרקע של נאט"ו (כולל חיילים טורקים) שיחצצו בינם לבין כוחות הצבא וה"שביחה", אותה מיליציה חמושה שאנשיה נאמנים לאסד ולמפלגת הבעת' הסוריים.

 

המחיר הטורקי של המלחמה

משמעותו של צעד כזה מנקודת מבטו של המשטר העלווי בסוריה היא חמורה. הקמת האזורים ההומניטריים המאובטחים תהיה למעשה קריעת שטחים מריבונותה והעברתם לשליטה בינלאומית ואולי בהמשך לשליטה טורקית. לכן אין כמעט ספק, להערכת כל גורמי המודיעין המערביים, כי אסד ישלח את צבאו להילחם אם יחלו בכך. מובן שגם במטה נאט"ו בבריסל מבינים היטב כי משמעותה המעשית של ההצעה הטורקית הוא מבצע קרקעי צבאי של נאט"ו לכיבוש חלקים מצפון סוריה.

 

סוריה חרבה. האם טורקיה תישא בתוצאות? (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סוריה חרבה. האם טורקיה תישא בתוצאות?(צילום: EPA)
 

לא פלא שאפילו טורקיה המציעה ודוחפת למהלך כזה לא יצאה לבצעו בכוחות עצמה. ארדואן רוצה מאוד שאסד שנוא נפשו ייעלם מעיניו, אך אינו מוכן למלחמה כוללת ישירה עם צבא סורי נואש. רבים אמנם הסיכויים שמלחמה כזו תביא לנפילת משטר הבעת' ולעלייתם של גורמים סוניים על חשבון העלווים השיעים; טורקיה תרוויח גם מהיחלשות אחיזתה של איראן במזרח הים התיכון מפני שמעמדה יתחזק על חשבון שכנתה השיעית. אבל המחיר הכלכלי והאבידות שתספוג טורקיה במלחמה כזו יהיו גדולים. והעיקר, בסיום המלחמה, אם טורקיה תישאר בחלקים מסוריה, היא תהיה אחראית למדינה שנתונה במלחמת אזרחים רצחנית ואף עלולה להישאב לתוך הביצה כפי שקרה לאמריקנים בעיראק.

 

אם טורקיה תיסוג מסוריה אחרי הלחימה, היא תיאלץ לראות כיצד הכורדים הסורים בעזרתה העקיפה מקימים לעצמם מדינה ומעודדים את הכורדים בטורקיה לעשות כמוהם. הם גם יראו כיצד אל-קאעידה וגורמים איסלאמיים קיצוניים נוספים מנצלים את חוסר המשילות בסוריה והופכים אותה לבסיס טרור נוסח סיני או סומליה נגד המשטר האיסלאמיסטי המתון בטורקיה.

 

מערכת שיקולים עדינה זו מנעה עד עתה מטורקיה לממש את איומיה. אבל ייתכן שבעקבות הרג האזרחים הטורקים המצב ישתנה, וטורקיה תחליט כעת ליישם בצפון סוריה את המדיניות שהיא יישמה בצפון עיראק במלחמתה במורדי ה-PKK. טורקיה הקימה למעשה לפני עשרות שנים בצפון עיראק אזור ביטחון הדומה בחלק ממאפייניו לרצועת הביטחון שישראל החזיקה בדרום לבנון בשנות ה-90. טנקים ומוצבים טורקיים נמצאים על אדמת עיראק, ומטוסים וכוחות פשיטה שלה פועלים שם באין מפריע. ייתכן שטורקיה תיישם מודל זה בסוריה בשינויים המתחייבים מהצורך להקימו כאזור מקלט לפליטים במקביל להיותו רצועת חיץ צבאית.

 

במקרה אמור הפרלמנט הטורקי להצביע היום על אישור שניתן מחדש כל חמש שנים לצבא טורקיה, לשהות ולנהל מבצעים באזור הכורדי בעיראק. אם הפרלמנט הטורקי ירחיב את האישור גם לסוריה, הוא יקרב בצעד נוסף את ההתערבות הצבאית, או לפחות הקמת "אזור אסור בטיסה" וניהול "מרדפים חמים" בשטחה של סוריה. עם זאת, ספק אם ארדואן ישתמש באישור כזה אם לא יקבל אור ירוק מעמיתיו בנאט"ו ובעיקר מארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיצד ינהג ראש ממשלת טורקיה ארדואן?
צילום: רויטרס
תוצאות פגיעת פצצות המרגמה בטורקיה
צילום: EPA
מומלצים