שתף קטע נבחר

קפיצה קטנה לחו"ל: על קצה המזלג בפראג

בבירת צ'כיה יש אמנם בתי קפה, תרבות וארכיטקטורה יפה, אך גם עולם יהודי עתיק שראוי לביקור גם בשהייה קצרה. הנה המסעדות, האטרקציות והמקומות שחובה לראות בפראג

כאשר חוצים את גשר קארל Karluv Most בפראג ,שנהר הוולטאבה זורם מתחתיו, התחושה שמלווה היא של שיטוט בעיר ייחודית שכאילו יצאה מספרי האגדות.

 

לישראלים המזדמנים לבירת צ'כיה, יש כמעט חיבור מידי עם יופייה של העיר וההסטוריה היהודית שלה,

שבה פעל המהר"ל מפראג ובו צמחה האגדה על הגולם שנברא על ידו. האגדה מתחרה ברושם העמוק שמותיר הביקור בבית הקברות היהודי העתיק של פראג, שבו מטפסות המצבות העתיקות אחת על רעותה ומספרות את סיפורה של הקהילה היהודית בעיר.

 

תעלו על הגשר

את הטיול בפראג הייתי מתחיל בגשר קארל שנבנה ב-1357 והפסלים שבו עוצבו במאה ה-18. מלבד השיטוט בגשר היפהפה, כדאי לעלות על המגדל בצד של מאלה סטראנה ולהשקיף על הנוף הנהדר מהמגדל.

 

בצידו השני של הגשר, ברובע סטארה מייסטו, נמצא הקלמנטינום (Clementinum) שהיה בעבר מכללה ישועית וכיום ממוקמת בו הספריה הלאומית.

 

מימין, קצת הלאה, נמצא המוזיאון המוקדש למלחין הלאומי סמטאנה, בבניין הצמוד לנהר, ששימש בעבר לטחנות מים. חובבי המוסיקה שביניכם יכולים לבקש להאזין להקלטה של אחת מיצירותיו ולהשקיף על הנוף ממרפסת המוזיאון, חוויה של ממש.

 

אחד הסמלים של העיר. גשר קארל (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
אחד הסמלים של העיר. גשר קארל(צילום: shutetrstock)

 

קפקא ובראהה

מהקלמנטינום הולכים לכיוון כיכר העיר העתיקה (Staroměstské náměstí). המלצתי היא לשבת בבית הקפה שממול מגדל השעון של בית העירייה הישן, ולהתבונן בכל שעה עגולה בהופעתם של תריסר בובות השליחים מהשעון.

 

לאחר מכן מומלץ להצטרף לסיור בבניין העירייה עצמו, ושוב להשקיף על הנוף ממרומי המגדל. במרכז הכיכר נמצאת אנדרטה לזכרו של הרפורמטור הדתי יאן הוס, שנשרף על המוקד באותה כיכר. לא הרחק מכנסיית ניקולאס הקדוש, הצמודה לכיכר, נמצא בית פרנץ קפקא ובו תערוכה המוקדשת לסופר היהודי המפורסם.

 

הכנסייה היחידה באותה כיכר המצדיקה ביקור, היא כנסיית טין (Tyn) על שני מגדליה, שבה טמון האסטרונום הדני בן המאה ה-16 טיכו בראהה.

 

 

שבו באחד מבתי הקפה. כיכר העיר העתיקה בפראג (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
שבו באחד מבתי הקפה. כיכר העיר העתיקה בפראג(צילום: shutetrstock)

 

הפריימרה של דון ג'ובאני

מהכיכר נשים פעמינו אל הקארולינום, שהוא חלק ששרד מאוניברסיטת פראג העתיקה שנוסדה במאה ה-14. שם נמצא גם תיאטרון סטאבובסקה (Stavovské), שבו היתה הפריימרה של האופרה דון ג'ובאני בניצוחו של מוצארט עצמו.

 

עוד על פראג בערוץ התירות:

 

בהמשך נגיע לארמון מפואר בסגנון ניאו-רנסנסי שיוביל אתכם לכיכר וואצלב, שהיא השדרה המפוארת והלב העדכני של פראג החדשה. בקצה העליון של הכיכר ניצב פסלו הרכוב של המלך וואצלב ה-1 (הקדוש) מהמאה העשירית. בכיכר הזו התקיימו בזמנו ההפגנות נגד המשטר הקומוניסטי, וכאן שרף את עצמו הסטודנט יאן פאלוך באקט שזעזע את העולם.

 

כמובן שיש עוד הרבה אתרים הראויים לביקור בפראג, החל מרובע הטירה השוכן על גבעה ממערב לנהר הראדצ'אני (Hradčany) - שם ממוקמים כנסיות ומוזיאונים רבים, וכלה בטירת פראג שעדיין משמשת כמעונו הרשמי של הנשיא. אך אלו אתרים המיועדים לביקור ממושך יותר.

 

גם מוצרט ביקר כאן. תיאטרון סטאבובסקה (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
גם מוצרט ביקר כאן. תיאטרון סטאבובסקה(צילום: shutetrstock)

 

פראג היהודית

את החלק השני של הביקור הקצר בפראג כדאי להקדיש לפראג היהודית, בסיור שיתחיל בגטו היהודי של העיר. כל אתרי הביקור והזכרון הללו הם חלק מהמוזיאון היהודי של פראג, המתחיל בבית הכנסת סטרונובה (Staronová), שבנוי בסגנון גותי מ-1,270. זהו בית הכנסת שבו פעל המהר"ל מפראג, שלפי האגדה טמן בעליית הגג את הגולם מפראג שנבנה מבוץ של נהר הוולאטבה.

 

כרטיסים לבית הכנסת, שאגב סגור בשבת, נמכרים במוזיאון היודאיקה הנמצא ממול, שלו צמוד מגדל שעון שהשעות מצוינות בו באותיות עבריות. הביקור בבית הקברות היהודי הנמצא מאחורי בית הכנסת קלאוסן מרגש ביותר, על 12 אלף המצבות שנותרו בו , חלקן מונחות 12 שכבות אחת מעל השנייה. הקבר העתיק ביותר הוא משנת 1439.

 

ניתן גם למצוא במקום את מצבתו של המהר"ל האגדתי. אגב, המצבה ה"טרייה" ביותר בבית הקברות הוא משנת 1787 . ליד דוכן הכרטיסים הממוקם מעל היציאה מבית הקברות, מוצגים ציורים מגטו טרייזנשטאט ממנו נשלחו היהודים הצ'כים להשמדה.

 

אחד הרגעים הנוגעים ללב, הוא לחזות בעשרות אלפי השמות החרוטים על הקיר של יהודים שהומתו על ידי הנאצים ועוזריהם. שומרי כשרות שביניכם יוכלו למצוא כאן מסעדה כשרה.

 

 12 אלף מצבות. בית הקברות היהודי בפראג (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
12 אלף מצבות. בית הקברות היהודי בפראג(צילום: shutetrstock)

 

אוכל, שתייה, לינה

מרבית המטיילים הישראלים מגיעים לפראג במסגרת חבילות הכוללות מלון. מי שמגיע בכוחות עצמו, יכול לפנות לשירות למציאת חדרים של חברה בשם Ave Limited, טל. 2362560. המשרדים שלהם ממוקמים בתחנות רכבת ובשדה התעופה. חברה אחרת העוסקת בהשכרת חדרים היא Vesta tour.

 

ביחס למסעדות, הרי שבאזור כיכר וואצלב, בסמוך למשרד אמריקן אקספרס בכתובת KRAKOVSKEV 20 תמצאו אוכל סביר במחירים נוחים.

 

אם תרצו לטעום אוכל צ'כי הרי שתוכלו לעשות זאת במסעדה בשם Restaurance Na Příkopě ברחוב Na Příkopě 17. באזור נארודני טז'ירה  - מאחורי תחנת הרכבת התחתית Národní třída, יש מסעדת גן המגישה אוכל סלובקי. אם תסתפקו בבית קפה, הרי שמקום מפגש פופולארי הוא הקפה Kavarna Slavia ממול לתיאטרון העירוני.

 

כדאי לבדוק במשרד הכרטיסים Hotel Meran לאיזה הופעות אופרה או קונצרטים ניתן להשיג כרטיסים במהלך שהותכם בפראג. אם יתמזל מזלכם, תוכלו להשיג כרטיסים לתיאטרון בובות או ל"לאטרנה מאגיקה" - זאת כדי להשלים את חוויית הביקור בעיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutetrstock
אפשר להביט שעות. השעון המפורסם בפראג
צילום: shutetrstock
מומלצים