שתף קטע נבחר

הפיתוח שיציל תינוקות: גרב המונע מוות בעריסה

הוא הגורם מספר אחת למוות של תינוקות מתחת לגיל שנה, אך פיתוח אמריקני חדש עשוי למנוע אותו. מדובר בגרב המשדר את הדופק וריכוז החמצן בדם התינוק ישירות לסמארטפון - המתריע בצפצוף חזק במקרה חריגה. השיווק צפוי להתחיל בעוד כשנתיים

הוא הסיוט של כל הורה, ובעתיד הלא רחוק ניתן יהיה למנוע אותו: סטודנטים בארצות הברית פיתחו גרב המשדר לסמארטפון את דופק התינוק ואת ריכוז החמצן בדמו, ובכל חריגה מזעיק את ההורים, רגע לפני שכבר מאוחר מדי.

 

עוד על מוות בעריסה:

שינה עם ההורים: הרגל מסוכן או הכרח לתינוק?

האם המוניטור אכן יעיל למניעת מוות בעריסה?

חוקרים בארה"ב: מצאנו את הגורם למוות בעריסה

 

מדי שנה מתים בישראל בלבד כ-80 תינוקות בשנתם, כאשר האבחנה היא "מוות בעריסה". הסיבה למוות בעריסה, תופעה המתרחשת לרוב במהלך שנת החיים הראשונה של התינוק, עדיין אינה ברורה. יש השערות לפיהן קיימת אי בשלות של גזע המוח, שבו ממוקם מרכז הנשימה. השערות נוספות עסקו בריפיון של החך הרך. כך או כך, מוות בעריסה - SIDS בשפה הרפואית - נותר בגדר תעלומה רפואית.

 

 

מאז שפורסמה ההמלצה להשכיב את התינוק על גבו בזמן השינה, נרשמה ירידה דרמטית במקרי המוות בעריסה בכל העולם. ועדיין, מדובר בסיבת המוות העיקרית בארצות הברית לתינוקות עד גיל שנה.

  

כעת סטודנטים מאוניברסיטת יוטה שבארצות הברית פיתחו גרב יחודי שייתכן ויחולל מהפיכה אמיתית. הגרב מולבש על רגלו של התינוק ומודד ללא הרף את קצב הלב ואת הסטורציה - ריכוז החמצן בדם. הוא משדר לסמארטפון את הערכים כל העת, ובמקרה של חריגה, גם הקטנה ביותר, הוא משמיע צפצופי התראה המעירים את ההורים. פיתוח עתידי של התוכנה יאפשר גם חיוג אוטומטי לכל מספר דרך הסלולרי.

 

הסטודנטים המפתחים זכו בפרס על המצאתם, שכבר נוסתה על כמאה תינוקות והוכחה כמדוייקת. בתוך כשנתיים הם מקווים להתחיל ולשווק את הגרב החדש, שאולי יביא להפחתה נוספת, משמעותית, במקרי המוות בעריסה.

 

ועד אז, הנה ההמלצות המעודכנות להפחתת הסיכון למוות בעריסה:

 

השכיבו את התינוק על הגב: בשנת היום ובשנת הלילה השכיבו את התינוק על הגב. אין להשכיב את התינוק על הצד, כיוון שהוא עלול להתהפך על בטנו ולהגביר את הסיכון למוות.

 

בחרו מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.

 

הרחיקו חפצים ממיטת התינוק: בזמן השינה על התינוק לשכב במיטה ללא כרית, דובי, בובות, צעצועים או כל עצם אחר העלול לחנוק אותו.

 

הפסיקו לעשן: עישון במהלך ההריון ולאחר הלידה מגביר משמעותית את שכיחות מקרי המוות בעריסה. גם אם ההורים אינם מעשנים בקרבתו, רעלני הסיגריה נספגים בשיער, בבגדים ובחלל הפה ועוברים אל התינוק.

 

אל תישנו עם התינוק: בשנים האחרונות דווחו מקרים טרגיים שבהם הורים מחצו או חנקו למוות את תינוקם מבלי משים במהלך השינה. אם בחרתם בלינה משותפת, נקטו בכל אמצעי הבטיחות הנדרשים.

 

תנו לו מוצץ: עודדו את התינוק להשתמש במוצץ בזמן השינה. הציעו לו את המוצץ לפני רגע ההרדמה, ואל תכניסו אותו לפיו כאשר הוא ישן כבר.

 

ותרו על מכשירי האזהרה: אין הוכחה לכך שאמצעי ההתראה השונים הנמכרים בשוק מצליחים להפחית את שכיחות מקרי המוות בעריסה.

 

ידעו גם את האחרים: ודאו כי שאר המטפלים בתינוק מכירים היטב את רשימת ההמלצות למניעת מוות בעריסה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוות בעריסה. 80 תינוקות מדי שנה בישראל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים