שתף קטע נבחר

השוכר קרא לי פּוּטה: מצעד השוכרים ההזויים

שוכר שאיים ברצח על בעל הבית, משפחה שהתנחלה בדירה ולא הסכימה לשלם שכירות, דיירת שהבטיחה לשלם במזומן אבל שכחה לספר שפשטה את הרגל ושוכר שפתח בדירה בית בושת. גולשי ynet ממשיכים לספר לנו על שוכרים בעייתיים במיוחד - בדקנו איך אפשר להתמודד איתם מבחינה משפטית

בשבוע שעבר הצגנו בפניכם לא מעט דוגמאות של שוכרים הזויים במיוחד שקיבלנו מפניות הגולשים. בעקבות הסקירה קיבלנו פניות רבות נוספות באמצעות הדואר האדום והפייסבוק. החלטנו לבחון איך אפשר להתמודד עם השוכרים הבעייתיים הללו מבחינה חוקית, בסיועו של עו"ד אלון אבלה, המתמחה בנדל"ן ובמשפט אזרחי, ולבדוק אם אפשר למצוא פתרון לפחות לחלק מהגולשים שפנו אלינו, המתקשים להתמודד עם השוכרים.

 

כתבות נוספות על שכירות בערוץ הנדל"ן :

 

ד"ר מירי גלעד מתל-אביב מספרת ל-ynet על שוכר שפשוט מסרב לשלם את שכר הדירה. "קנינו דירה להשקעה בשכונת התקווה בתל-אביב", היא אומרת. "לקחנו משכנתא ושיפצנו את כל הדירה כי אנחנו מתייחסים בכבוד לשוכרים - ולא גובים כסף על חורבה. בימים אלה ממש אנחנו תוהים מה ניתן לעשות עם משפחה שלא משלמת כבר 5 חודשים שכר דירה ולא מתפנה - למרות הבטחות וסיפורים מכאן ועד קצה העולם והתעלמות מוחלטת מטלפונים וממסרונים".

 

ד"ר גלעד מוסיפה: "נאמר לנו שצו פינוי מבית משפט מתבצע אחרי חודשים וגביית כסף היא כמעט בלתי אפשרית. האם אין דין ואין דיין שמגן על המשכירים? איך ניתן לקצר תהליכים? ולאן מוביל החוק הרעוע והיעדר הגנה למשכיר? שמעתי שיש מי ששוכר בריונים לפינוי - האם זה הפתרון?", היא שואלת בייאוש. "כששכרנו דירה בשוויץ גילינו שיש ספר חוקים הן לגבי השוכרים והן לגבי המשכירים. מדוע לא ניתן ליישם הגנה כזו גם כאן?".

 

איך מתמודדים? עו"ד אבלה מסביר: "ראשית יש צורך להודיע בהקדם לשוכרים בכתב על ביטול החוזה ודרישה לפינוי מהנכס לאלתר. לאחר מכן, יש להגיש נגד השוכרים שתי תביעות. האחת - תביעה לפינוי מושכר בגינה ידון בית המשפט בפינוי מהנכס בלבד. השנייה - תביעה כספית בגין תשלומי השכירות שלא שולמו, ותביעה לנזקים בנכס אם אלה יתגלו בסוף תקופת השכירות".

 

לדבריו, "החל מ-2008 ישנו הליך פינוי מושכר מזורז באופן יחסי, כך שניתן לקבל פסק דין לפינוי (כל עוד ההליך אינו מסתבך) תוך 4 חודשים, ואחר כך ניתן לפתוח בהליכי פינוי בלשכת ההוצאה לפועל - אם השוכרים לא מתפנים מרצונם. כיום הליך הפינוי הסופי מהדירה יכול לקחת 6 חודשים, בעוד שבעבר הוא לקח כשנתיים בממוצע.

 

"במצב החוקי כיום, אין מטרייה חוקית אחרת ומזורזת לפינוי מהיר מדירה שכורה - הצעות החוק השונות שהוצאו בעבר לא הבשילו לחוקים. פנייה לגורמים פלילים לצורך פינוי מהיר מפתה מצד אחד, אך מאידך מהווה עבירה פלילית בפני עצמה, ומעולם אין לדעת כיצד פנייה לגורמי עולם תחתון תסתיים - ולטובת מי מהצדדים".

 

מה עושים כשהשוכרים לא משלמים? עדיף בכל מקרה לא לפנות לעולם התחתון (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
מה עושים כשהשוכרים לא משלמים? עדיף בכל מקרה לא לפנות לעולם התחתון(צילום: Index Open)

 

הדייר קילל, השוכר איים 

הגולשת אווה מספרת: "השכרתי דירה לזוג שלקראת סיום שנת השכירות התחתן, אך באותו החודש היה עליו לפנות את הדירה. ביקשתי מהזוג הטרי לכבד את החוזה, אך נתקלתי באביה של הכלה שלא היה צד בהסכם - כשביקשתי לכבד את החוזה ולפנות את הדירה, קבלתי ממנו מטר של חרפות, כשהמילה: 'פוטה' (זונה) כיכבה במלל".

 

לדבריה, "בסופו של דבר ובלית ברירה, הזוג נשאר בדירה עוד חודשיים ושילם את שכר הדירה. אך לאחר שפינה את הדירה, התברר שלחדר הרחצה נגרמו נזקים רבים, כך שהיה עלי לשפץ את החדר בעלות גבוהה מאוד".

 

איך מתמודדים? עו"ד אבלה מתייחס לנזק שנגרם לחדר הרחצה: "בהסכם השכירות יש לציין מפורשות כי למעט בלאי סביר, השוכר יהיה אחראי על הנכס, ובמקרה של גרימת נזק שנוצר עקב מעשיו הרשלניים של השוכר, שאינם בלאי טבעי וסביר - האחריות תחול על השוכר בלבד, ויהיה עליו לפצות את המשכיר. אם לא יעשה כן, ייחשב הדבר להפרת ההסכם מצדו באופן יסודי, ואז יהיה רשאי המשכיר לפתוח נגדו בהליכי פינוי ולממש את הערובות שנתן ולפרוע אותן". 

 

הגולשת רונית מספרת: "דירה בתל-אביב הושכרה למשפחה בת 5 נפשות בשכירות הנמוכה בכ-1,500 שקל מהממוצע. כשבעל הבית המתגורר בשכנות ביקש להציע את הנכס למכירה, איים עליו השוכר ואף הפחיד אותו, את הקונים ובסופו של דבר הפסיק לשלם שכירות במשך כשנתיים לפחות. כמובן שבני המשפחה בדירה דאגו להרוס אותה - כדי להוכיח חוסר יכולת לשלם".

 

איך מתמודדים? עו"ד אבלה מסביר: "חשוב תמיד להוסיף בהסכם השכירות סעיף, לפיו יהיה זכאי המשכיר להעביר את בעלותו במושכר ללא כל אישורו או הסכמתו של השוכר. במקרה כזה, יהיה חייב השוכר בחתימה על הסכם שכירות חדש מול הבעלים החדש של הנכס, ואם לא יעשה כן - יהווה הדבר הפרה יסודית של הסכם השכירות מטעם השוכר".

 

לדבריו, "בכל שכירות של נכס יש סיכון מסוים בדבר אופי השוכר ויכולתו לעמוד בדמי השכירות וברצונו לשמור על הנכס. עם זאת, בדיקות מקדימות מדוקדות יכולות לברור שוכרים בעייתיים ולבחור את השוכר האופטימלי ביותר. בכל הקשור לאי תשלום דמי השכירות והנזקים שנגרמו לנכס, יש לקחת לצורך כך ביטחונות הולמים ובעלי כיסוי מהשוכרים והערבים להם, כך שבבוא היום תהיה למשכיר דרך לקבל את הכספים המגיעים לו".

 

הדייר הפחיד את בעל הבית. איך מתמודדים? (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
הדייר הפחיד את בעל הבית. איך מתמודדים?(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

השוכר איים ברצח, השוכרת פשטה רגל

מוטי מחיפה טוען: "השכרתי דירה מרוהטת עם גן פורח ומערכת השקייה לדייר בחיפה. אחרי חצי שנה הוא הפסיק לשלם שכירות, הרס את הבית לחלוטין, עקר סורגים ומילא את חור המנעול בדבק אפוקסי - מה שחייב את פריצת הדלת והחלפת המנעול. כל הגן ומערכת ההשקיה נעקרו והדייר לא הסכים לפנות את המבנה. כשהגענו למקום אף איים ברצח. המשטרה לא עשתה דבר והחוקר הודיע שאין עניין לציבור וסגר את התיק. גם תביעות בבית המשפט נתקלו במערכת משפטית מנוונת. פניתי לגורמים נוספים שהסתפקו במכתב לפיו החומר התקבל - אך לא עשו דבר".

 

איך מתמודדים? לדברי עו"ד אבלה, "לגבי כל הנזקים שיצר השוכר, אין מנוס אלא לפתוח נגדו בהליכים משפטיים לגביית החוב, או בהליכי מימוש הביטחונות שנתן בלשכת ההוצאה לפועל (שטר חוב או שטר ערבות). מערכת בתי המשפט נמצאת בעומס מתמיד, למרות שהליך הפינוי כיום מהיר יותר מבעבר. כל עוד בהליך הפינוי לא מעורבים מעשים פליליים - המשטרה מצדה אינה מתערבת, וגם אין בנמצא חוק המחייב אותה לעשות כן. עירוב המשטרה בעניין הפינוי אמנם טוב מבחינה ראייתי למשכיר, אך ישועת הפינוי לא תגיע מהמשטרה.

 

"בכל הנוגע לסגירת התיק הפלילי", מוסיף עו"ד אבלה, "עומדת בפני הפונה שתי אפשרויות: האחת - הגשת ערר לערכאה משטרית גבוהה יותר, בגינו יש לדרוש כי תיק החקירה ינוהל עד תומו נגד השוכר התוקף, עד לשלב העמדתו לדין פלילי. השנייה, ובמקרה שהליך הערר יידחה - פתיחה בהליך קובלנה פלילית, שהוא מעין הליך פלילי בעל גוון אזרחי, המנוהל באופן עצמאי על ידי הנפגע בבית המשפט".

 

יוסף, גם הוא מחיפה, מספר: "השכרתי דירה בחיפה לבחורה שנראתה סבירה לחלוטין. הורדתי חוזה סטנדרטי מהאינטרנט, שינינו כמה דברים וחתמנו. התרשמתי ממנה לטובה כי היא שילמה לי שכירות של 5 חודשים מראש ובמזומן - אבל אחר כך לא ראיתי ממנה שקל. כשפניתי לעורך דין פתאום התברר לי שהיא בכלל פושטת רגל, שיש לה חובות עתק ושאני ממש בבעיה. רק לאחר שנתיים וחצי הצלחתי להוציא אותה מהדירה. גם כשהגשתי תלונה למשטרה זה לא עזר כי הם לא עשו כלום".

 

איך מתמודדים? עו"ד אבלה אומר: "הפרקטיקה הנהוגה של הורדת חוזי שכירות באינטרנט היא נוחה וזולה, אך פעמים רבות צופנת בתוכה פגמים ומהווה קרקע פורייה לבעיות עתידיות בנושאי השכירות. מומלץ לבצע בדיקות מקדמיות מחמירות בנוגע לשוכר פוטנציאלי, ולפנות לעורך דין לביצוע הבדיקות ולהכנת הסכם שכירות קפדני ומגן כלפי המשכיר. לא מומלץ להסתפק בתחושות בטן או בטביעת עין בנוגע לשוכר פוטנציאלי.

 

"במקרה הזה, ניתן היה בבדיקה מקדמית לגלות מה היה מצבה של השוכרת והאם הייתה בפשיטת רגל בטרם חתמה על הסכם השכירות. בנוסף, לעתים תשלום מראש ובמזומן עשוי להוות תמרור אזהרה בנוגע לשוכר, ובכל מקרה אין בתשלום זה, אפילו הוא במזומן, כדי להוות תחליף למתן תשלומי השכירות העתידיים מעבר לתקופה ששולמה. בכל אופן לא מומלץ להסתפק בהבטחות השוכר כי בחלוף התקופה שעבורה שילם הוא ישלם את דמי השכירות הנותרים במזומן פעם נוספת".

 

עדיף בכל מקרה לא לקבל שכירות במזומן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עדיף בכל מקרה לא לקבל שכירות במזומן(צילום: shutterstock)

 

צואת החתול הרסה את המרצפות

רותם מתל-אביב אומר: "השכרתי דירה בתל-אביב לשוכר שהתעקש לגדל חתול בדירה, ולכן הסרתי את הסעיף המונע גידול בעלי חיים - אך ציינו בעל פה שלא יקרו נזקים בגלל החתול. בסיום השכירות הבחנתי שהבלטות שבו הוא שם את החול של החתול פשוט הלכו לגמרי, בגלל החומציות של צואת החתול והשתן שלו. היה צורך להחליף כמה בלטות וכל שיפוצניק אמר שזו עבודה סביב 1,000 שקל לפחות. כשפניתי לשוכר בבקשה לתשלום הוא התחמק ממני ואחר כך פשוט נעלם. רק לאחר שפניתי לעורך דין ונפתח תיק הוצאה לפועל נגד השוכר - הוא שילם את התשלום".

 

איך מתמודדים? עו"ד אבלה אומר: "ראוי ורצוי לעגן בהסכם השכירות את נושא השוכר לאחריות לדירה, וכן את נושא גידול בעלי חיים בה. מקרה זה הוא הוכחה לכך שאין לבצע הנחות או מחוות כלפי השוכר, וראוי להסדיר את נושאי השכירות בכתב בלבד - ולא להסתפק בהסכמה כללית בעל פה, הגם שגם לה יש תוקף מחייב אך קשה יותר להוכיח אותה. לגיטימי לתת לשוכר אפשרות לגדל בעלי חיים בדירה, אך יש להסדיר את נושא הנזקים ואת אחריותו המוחלטת של השוכר בכך".

 

לדבריו, "בכל מקרה בו שוכר מעוניין בגידול בעל חיים בדירה, טוב יעשה המשכיר אם יוסיף בהסכם סעיף לפיו על השוכר לבצע ביטוח צד ג' לדירה, ובפוליסת הביטוח יצוין במפורש כי המשכיר פטור מכל אחריות בעניין. זאת כדי למנוע מצב שבו אורחו של השוכר ייפצע בדירה על ידי בעל החיים השייך לשוכר, והנפגע יתבע את המשכיר כאחראי לנזק באופן נזיקי או חוזי".

 

גם הגולש רז מתייחס לביטוח צד ג': "השכרתי דירה ובחוזה השכירות השוכר התחייב לבצע ביטוח צד ג'. לא בדקתי אם הוא עשה או לא - ובסוף הוא לא עשה בכלל. השארתי בדירה פינת ישיבה וכיסאות. חבר של השוכר הגיע לדירה, וכאשר ישב על הכיסא הוא התפרק והחבר שבר את היד. פתאום קיבלתי תביעה לפיה אני אחראי לכיסא ולדירה ועלי לפצות את החבר שנפצע. החבר גם תבע את השוכר. הוצאתי ממון רציני על עורך דין עד שלבסוף יצאתי מהעניין".

 

איך מתמודדים? עו"ד אבלה מסביר: "דרישה של משכיר בהסכם השכירות, לפיה השוכר יבטח את הדירה בביטוח צד ג', היא לגיטימית ומגנה על המשכיר. נכון שלשוכר נגרמת הוצאה כספית נוספת, אך לא מדובר בעלות כספית גבוהה, והן הוא והן המשכיר זוכים להגנה ולכיסוי בעת מפגע. על המשכיר לוודא שני דברים. האחד, שאכן השוכר עושה פוליסת ביטוח. לשם כך, רצוי לציין בהסכם השכירות כי השוכר מתחייב להמציא את פוליסת הביטוח למשכיר תוך 7 ימים מעת חתימתו".

 

לדבריו, "הדבר השני שצריך לעשות הוא לוודא שבפוליסת הביטוח מצוין כי יש אחריות צולבת בין חברת הביטוח למשכיר, ושבכל מקרה המשכיר לא יהיה חב בחבות כספית-נזיקית-ביטוחית במקרה של מפגע בדירה השכורה - כך שהאחריות תחול על השוכר בלבד. בכל מקרה אחר בו לא ביטח השוכר את הדירה בפוליסת ביטוח נזיקי צד ג', כאשר ייתבע המשכיר, יש באפשרותו לפעול בפרוצדורה משפטית של משלוח הודעת צד ג' לשוכר, ולטעון כי לו הייתה השליטה והאחריות הישירה והטבעית לרכוש הדירה, ולכן עליו חלה האחריות".

 

המרצפות בדירה נהרסו בגלל החתול (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
המרצפות בדירה נהרסו בגלל החתול(צילום: Shutterstock)

 

השוכר פתח בית בושת

מלי מגבעתיים משתפת: "יש לי דירה ישנה בגבעתיים שהשכרתי לסטודנטים. אחרי כמה חודשים אמר לי אחד מהם שיש כל מיני בעיות ובלאי בדירה. הסברתי לו שזו דירה ישנה ושהוא ראה טוב מאוד לאן הוא נכנס. הוא החליט לבטל את כל הצ'קים של השכירות ולא לשלם שכר דירה עד שלא אתקן את כל הדברים שדרש. רק לאחר התערבות עורך דין ופתיחת הליכי הוצאה לפועל העניין הסתדר בסוף".

 

איך מתמודדים? לדברי עו"ד אבלה, "לפי חוק השכירות, חלה חובה על המשכיר לדאוג לתיקונים במושכר. יחד עם זאת קובע החוק, כי במקום בו ידע השוכר מה מצב המושכר והסכים לחתום על הסכם השכירות ולהתגורר במושכר במצבו הקיים - הוא יהיה מושתק מלטעון אחרת ומלכפות על המשכיר שישפץ את הדירה, תחת איום של אי תשלום דמי שכירות.

 

"במקרה זה לא עומדת טענה מהותית לשוכר בעניין נגד המשכיר. שוכר אשר בוחר באופן חד צדדי לבטל את הצ'קים ששילם כדמי שכירות עתידיים, ללא הצדקה מהותית, מסתכן בביטול הסכם השכירות, בנקיטת הליכי פינוי ובנקיטת הליכי מימוש נגדו בלשכת ההוצאה לפועל". 

 

הגולש פיני מודה: "השכרתי פעם דירה לאדם שנראה בסדר. אחרי כמה חודשים השכנים בבניין התלוננו בפני שהדירה הפכה להיות בית בושת, וכל הזמן יש שם פעילות מפוקפקת. הייתי צריך ללכת לבית המשפט והוצאתי הרבה כסף עד שהצלחתי לסלק את האדם ההוא ממנה - שלא נדבר על הנזקים שנגרמו לדירה".

 

איך מתמודדים? עוד אבלה אומר: "בהסכם השכירות צריך לציין באופן מפורש כי במצב שבו יבצע השוכר פעולה פלילית או לא חוקית, יהווה דבר זה הפרה יסודית של הסכם השכירות מטעמו. עוד יש לציין באופן ברור מהי מטרת השכירות, האם הנכס המושכר הוא למגורים, לפעילות עסקית וכו' כי לאלה יש השלכות רבות. אין ספק שהפיכת נכס מגורים לבית בושת מהווה הפרה בוטה ויסודית של הסכם השכירות, המזכה את המשכיר בקבלת צו פינוי נגד השוכר. במקרה כזה רצוי ואף חובה לפנות למשטרה בעניין, בנוסף להליך המשפטי האזרחי".

 

בכתבה הבאה נבדוק מיהם השותפים הכי הזויים שנתקלתם בהם. התגוררתם בדירה שכורה וסבלתם מהשותף? ספרו לנו על כך בדואר האדום , בפייסבוק או טקבקו לנו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutetrstock
השוכרים נכנסו לדירה? בדקו היטב את החוזה
צילום: shutetrstock
עו"ד אלון אבלה
מומלצים