שתף קטע נבחר

לחמם את הבית בזול

במה הכי זול לחמם את הבית: מקרן חום, מזגן או הסקה בסולר? ואיך מעריכים כמה כסף מתקן החימום יזלול לנו החורף? הכנו מדריך שיסייע לכם לחסוך בהוצאות. ככה תבחרו מתקן חימום וכך תחשבו את ההוצאות

החורף החליט להראות לנו שוב את אופיו האמיתי - גשום במיוחד וגם קר. כמו רוב הישראלים, קרוב לוודאי שמצויים בביתכם שני מכשירי חימום לפחות, שאחד מהם הוא סביר להניח - מזגן. יתכן שבעקבות התחזית, אפילו מיהרתם לחנויות מוצרי החשמל כדי לרכוש גוף חימום חדש ויתכן שהתקנתם השנה מערכת חימום בסולר. איזה מהם כדאי להפעיל בשעת השין?

 

 

הכנו מדריך בו תוכלו להיעזר כדי להבין איזה מכשיר או מתקן הינו הכי בטוח, יעיל, ומתאים עבורכם לשימוש; ומה תוכלו לעשות בחורף הזה, כדי לחסוך עוגמת נפש בחשבון החשמל שלכם ולמנוע הוצאת יתר של כספים על דלק, סולר או גז. 

 

צעד ראשון: החלל קובע את החימום

איזור גיאוגרפי: גורם חשוב מאין כמותו בהערכת ההוצאות שלכם על חימום, הוא המיקום שלכם. במשרד האנרגיה מחלקים את ישראל לארבעה אזורים. אם אתם גרים בהר: יידרש לכם משך חימום ארוך יותר ותוציאו עליו יותר כסף לעומת תושבי השפלה.


משרד האנרגיה - חימום לפי אזורי אקלים בארץ

משרד האנרגיה - חימום לפי אזורי אקלים בארץ
אזור אקלים תקופת חימום ימי חימום בשנה שעות חימום ביום סה"כ שעות חימום בעונה
רצועת החוף דצמבר-מרס 110 4 440
מישור החוף והשפלה דצמבר-מרס 120 5 600
ההרים (גולן, גליל), אזור ירושלים והנגב נובמבר-אפריל 150 6 900
הערבה והעמקים והבקעות (הירדן, החולה, כנרת, בית שאן) דצמבר-פברואר 60 4 240

  

איזו קומה? אחרי שעיכלתם את הנתונים הגיאוגרפים, בידקו נ"צ נוסף: איפה אתם ממוקמים בין השמיים לאדמה? אם אתם גרים בקומה עליונה או תחתונה או בבית פרטי – תצטרכו חימום רב יותר ממי ששוכן בקומת ביניים.

 

מה גודל הדירה? כמה חדרים ונפשות? שתי נפשות זקוקות לפחות חדרים מחוממים. הורים ושלושה ילדים יזדקקו למתקן או מכשירי חימום שפועלים בו זמנית בחדרים רבים יותר. דירה גדולה יותר – יקרה יותר מבחינת חימום.

 

בידוד ואיטום: אם נכנס קור מתחת לדלת, מבעד לחרכי החלון או דרך הקירות – הבית שלכם לא אטום מספיק ויהיה קשה יותר לחמם אותו. דרך בדיקה נוספת: חממו את החדר היטב וכבו את המכשיר. אם אחרי זמן קצר הדירה שוב קרה לגמרי – היא מאבדת חום והבידוד שלה לוקה בחסר. בידוד תרמי ואיטום הדירה יכולים לחסוך עד 30% מהוצאות החימום.


דוגמא להשפעת בידוד הבית ואיטום החלונות על ההספק הנדרש לחימום מטר רבוע אחד

דוגמא להשפעת בידוד הבית ואיטום החלונות על חימום הבית
אני גר ב ההספק הנדרש לחימום מטר רבוע אחד (בוואטים)
ירושלים, קומה עליונה/ תחתונה, בלי בידוד ובלי איטום חלונות 160
ירושלים, קומה עליונה/ תחתונה בלי בידוד עם איטום חלונות 130
ירושלים, קומה עליונה/ תחתונה, עם בידוד, בלי איטום חלונות 110
ירושלים, קומה עליונה/ תחתונה, עם בידוד ועם איטום חלונות 80
ירושלים, קומת ביניים, בלי בידוד ובלי איטום חלונות 110
ירושלים, קומת ביניים, בלי בידוד ועם איטום חלונות 80
ירושלים, קומת ביניים, עם בידוד ובלי איטום חלונות 90
ירושלים, קומת ביניים, עם בידוד ועם איטום חלונות 60

  

בדיקת עלויות במחשבון משרד האנרגיה

אחרי שהבנתם כמה המיקום משפיע על גורל חשבון הבנק שלכם, כשמדובר בחימום, נבדוק איזה מכשיר חימום הכי יעיל ואיפה. במכשירי חימום, יש כלל פשוט, כך מסבירה סימינה בריטשניידר מהמחלקה לייעול הצריכה בחברת החשמל: "כל פעם שמשתמשים במכשיר חימום - משלמים על כך וככל שהוא פחות יעיל - משלמים יותר. כך שבסופו של דבר מכשיר זול יכול לצאת יקר מאוד בגלל צריכת אנרגיה גבוהה ומכשיר יקר כמו מזגן, יכול לחסוך כסף לאורך השנים".

 

טרם נפנה לסקור את האמצעים עצמם ואת מידת חסכוניותם, תוכלו לבדוק את הצריכה שלכם במחשבון שנמצא באתר משרד האנרגיה, לפי מיקום ג"ג, גודל דירה ותעריף חשמל/גז/סולר/נפט. שימו לב שהמחשבון לא מדייק ב-100%, שכן הוא לא מתחשב בשעות הצריכה הספציפיות של כל משק בית ובדירוג האנרגטי המשתנה של מכשיר החשמל המחמם. בנוסף, המחיר במחשבון לא כולל מע"מ, לא כולל תשלום חודשי קבוע לחברת החשמל או לחברת הגז וכן לא כולל עלות טכנאי במקרה של הסקה בסולר. 

 

כך או כך, מדוגמת החישוב שלפניכם, ניתן לראות שמזגן הוא אמצעי החימום הזול ביותר וסולר היקר ביותר. יחד עם זאת באזורים קרים באמת - מזגן לא תמיד מחמם מספיק ובאופן מסורתי תושבי ירושלים והרי הצפון מתחממים באמצעות הסקה מרכזית ואפילו אח עצים.

 

 
הערכת מחיר חימום דירה 100 מר קומה עליונה עם בידוד תרמי ואיטום חלונות (בשקלים)

חישוב לפי מחשבון משרד האנרגיה: הערכת מחיר חימום דירה 100 מ"ר קומה עליונה עם בידוד תרמי ואיטום חלונות (בשקלים)
אזור מחיר חימום עם מכשיר חימום חשמלי* שאינו מזגן חימום עם מזגן חימום עם הסקה דירתית (סולר) חימום עם הסקה מרכזית (סולר**) חימום עם גז מרכזי*** (לא כולל תשלום חודשי, אותו יש להכפיל במספר חודשי החימום)
בקעות 678 174 1,073 1,298 1,620
רצועת החוף 1,739 447 2,738 3,330 4,170
מישור החוף והשפלה 2,711 697 4,050 4,913 6,150
ההרים 4,066 1,046 6,450 7,830 9,780

* לפי תעריף חשצל ביתי 50.82 אג' לקוט"ש (קילוואט-שעה), לפני מע"מ. לחשבון הסופי יש להוסיף מע"מ + תשלום דו חודשי קבוע לחברת החשמל: 15.78 שקל.

**חושב לפי 7.5 שקלים לליטר

*** המחירים בגז משתנים מאוד בין ספק לספק. חישבנו לפי 30 שקל למ"ק. יש להוסיף לכך גם תשלום חודשי קבוע בגובה דומה

 

מוצרי חשמל: מזגן הכי זול, מה היתרונות של האחרים?

מחממים חשמליים הם הנפוצים ביותר. לפני שנבדוק את יעילותם ומידת התאמתם, כדאי שתבררו בחשבון החשמל החודשי שלכם מהו התעריף שאתם משלמים. אם אתם לקוחות ביתיים רגילים, שלא הצטרפתם לתעו"ז (ראו בהמשך), קרוב לוודאי שכמו רוב אזרחי ישראל, אתם משלמים 59.47 אגורות לקוט"ש, כולל מע"מ וכן תשלום חודשי קבוע לאחזקה - 15.78 שקל. שימו לב: התעריף עשוי להתייקר כבר בשבוע הבא.

 

תנורי ספירלה ומפזרי חום לעומת מזגן: מפזרי חום למיניהם עולים מעט בחנות, אך משלמים עליהם ביוקר בחשבון החשמל. לכן עדיף להשקיע במזגן כי כשמפעילים אותו בחורף לחימום, הוא יעיל פי 3 מכל מכשיר חשמלי. בעלויות הראשוניות הרבה יותר יקרים אבל משתמשים גם בקיץ וגם בחורך משמעותית יותר נמוך. מזגן שחוסך למעלה מאלף שקל בעונה מחזיר את ההשקעה בו תוך עונה עד שלוש.

 

מזגן לעומת רדיאטור: מזגן הוא  אמנם אמצעי החימום הזול ביותר מבחינת חשבון החשמל, אך הוא לא תמיד הנעים ביותר משום שהוא מייבש ומוציא רוח. רדיאטור נעים יותר, אך בחדר גדול, החום שלו לא מתפזר טוב כי הוא מתחמם לאט ובתחילה באופן חד כיווני בלבד – אם תעמדו מאחורי המכשיר – יהיה לכם קר.

 

תנור קרמי שמפזר אדים: גם פה עדיף מזגן מבחינת חשבון החשמל. בסך הכל מדובר בוורסיות חדשות למפזר חום ולקונווקטור האהובים אך הבזבזניים.

 

חימום תת רצפתי: נחשב לזול ונעים, פועל באמצעות משאבת מים, אך ההתקנה יקרה (יותר מפי 2 מהתקנת מזגן) ודורשת זמן והתעסקות וכן שטח דירה מ-150 מ"ר ומעלה.

 


השוואה בין אמצעי החימום החשמליים השונים

השוואה בין אמצעי החימום החשמליים השונים (מקור: חברת החשמל)
מכשיר החימום עקרון הפעולה הספק (ואט) מקדם יעילות החימום יתרונות חסרונות
תנור קורן מכיל גוף חימום (אחד או יותר) ומקרן. האנרגיה מועברת על-ידי קרינה מהמקרן ("המראה") לכיוון שאליו מופנה התנור. 3,200-1,200

קרוב ל-1 1. זול יחסית 2.חומו נעים.

3. הוא מצוייד, בדרך כלל, במתג בורר דרגות חימום

והחימום מורגש מיד עם ההפעלה.

1. צריכת חשמל גבוהה יחסית. 2. מחמם תחילה רק בכיוון אחד.

3. החימום איטי ודרוש זמן ממושך, יחסית, להשגת חימום אחיד בכל החדר.

4. הטמפרטורה גבוהה-סכנה לשריפת חפצים קרובים

5. סיכון לילדים. החום רב; גופי החימום אינם מוגנים מספיק.

6. אין תרמוסטט לוויסות הטמפרטורה

מפזר חום אוויר נכנס דרך הפתחים בתנור, מתחמם במגעו עם גוף החימום (אחד או יותר), ומפוזר החוצה על-ידי מאוורר או מפוח 3,000-2,000 קרוב ל-1 1. זול 2. החימום מהיר. ניתן להשיג חימום אחיד בכל החדר תוך זמן קצר, יחסית.

3. חלק מהדגמים יכולים לשמש כמאוורר בקיץ.

4. בטיחותי-גופי החימום מוגנים היטב.

5. מצוייד, בדרך כלל, בתרמוסטט ובמתג בורר דרגות חימום.

1. צריכת חשמל גבוהה יחסית. 3. יובש בחדר.

3. יוצר רוח ורעש העלולים להפריע

מסיע חום (קונווקטור) אוויר נכנס דרך פתחים בתחתית התנור, מתחמם במגע עם גוף החימום ויוצא באופן טבעי בחלק העליון של התנור 3,500-500 קרוב ל-1

1. מביא לפיזור חום אחיד לכל הכיוונים.

2. מצוייד, בדרך כלל, בתרמוסטט ובמתג בורר דרגות חימום.

3. גופי החימום מוגנים התאם לכן מתאים לחדר הילדים

 

1. צריכת חשמל גבוהה 2. החימום איטי, ודורש זמן ממושך,יחסית,

להשגת חימום בכל החדר 

רדיאטור מכיל גוף חימום (אחד או יותר) המחמם שמן שמצוי בתוך מערכת סגורה. האוויר בחדר מתחמם במגעו עם צלעות התנור 2,500-2,000 קרוב ל-1 1. גופי החימום מוגנים היטב לכן מותאם לחדרי ילדים. 2. פיזור חום אחיד לכל הכיוונים.

3. מצוייד, בדרך כלל, בתרמוסטט ובמתג בורר דרגות חימום

1. צריכת חשמל גבוהה יחסית. 2. מחירו גבוה באופן יחסי. 3. מחמם לאט.

4.. כבד.

מזגן חלון קולט חום כמוס מהאוויר החיצוני ומחמם בעזרתו את האוויר בחדר 3,100-800 2.6-2 1. צורך פחות חשמל לחימום מהתקני חימום אחרים.

2. פיזור חום יעיל ומהיר.

3. בטוח לשימוש 4. משמש כאמצעי קירור בקיץ 5. ההפעלה נוחה.

1. יקר הרבה יותר בקנייה ובהתקנה ממכשירי החימום האחרים.

2. לרוב יוצר רעש בעת הפעולה.

3. גורם לתחושת יובש בחדר.

4. אפקט המאוורר עלול להפריע

5. להתקנה נדרש קיר חיצוני.

מזגן מפוצל כנ"ל 4,900-1,000 3.4-2.2 כנ"ל + בדגמים מסוימים, אפשר לחמם מספר חדרים באמצעות מזגן אחד. פעילותו גם שקטה יותר ממזגן חלון כנ"ל, למעט הרעש
מערכת חימום תת רצפתית מתקן המורכב מחוט חשמל ו/או מצנורות מים חמים, המונחים מתחת לריצוף של הדירה והפועלים כגופי חימום. אנרגיית החום בטמפרטורות נמוכות, יחסית, מסופקת בתחתית החדר ומופצת באופן אחיד, יחסית, בחלל החדר. 160-100 ואט למ"ר קרוב ל-1 1. מוסתרת ולא פוגעת בעיצוב 2. אין רעש 3. מאפשרת שליטה נקודתית בכל חדר 4. חום נעים ללא יובש או רוח 5. הפצה אחידה של החום 1. עלות ראשונית גבוהה 2.זמן תגובה איטי של שעה שעתיים לכן לא מתאימה להפעלה לזמן קצר 3. מתאימה לדירה ששטחה 150 מ"ר ומעלה

 

ואם אני רוצה לחסוך דווקא עם מכשירי חשמל בזבזניים?

יש לי מפזר חום ורדיאטור. איך בכל זאת אוכל לחסוך? ויסות טמפ' מוריד מחירים. לכן, כל חישוב שתראו בטבלאות שהבאנו פה לא מדויק, שכן עשינו שימוש בנתונים פאסיביים, בעוד שלכם יש שליטה על המכשיר. כשהחדר מגיע לרמת החימום הנדרשת, התרמוסטט מפסיק את פעולת המכשיר, שמתחדשת כשהטמפ' יורדת. בנוסף, ככל שמספר דרגות החום רב יותר, התנור חסכוני יותר. כל מעלה נוספת מגדילה את צריכת החשמל לחימום בכ-5%.

 

שעות: אל תפעילו מכשיר חימום אם אתם לא בחדר ואפשר גם לכבות אותו חצי שעה לפני שאתם יוצאים מהבית, אם אפשר

 

נפט, סולר וגז

מה לגבי נפט, סולר וגז? תנורי נפט ומערכות חימום בסולר הן היקרות ביותר מבחינת עלות החימום: פי 6 ממזגן כשמדובר בסולר. תנור נפט יקר במידה דומה, פחות או יותר. תנור גז גבוה בצריכה שלו לעומת מזגן פי 2.3-1.7. במערכות הסקה הפועלות על סולר, החימום איטי, חלק מהחום בורח דרך הצנרת וגם ההקמה הראשונית יקרה. יש גם עלות לאחזקה: מדי חורף יש לקרוא לטכנאי שיבדוק את בטיחות ותקינות המערכת. תנורי גז בדרך כלל זולים יותר להפעלה מאשר תנורי גז וסולר, אבל מחירי הגז והמחיר החודשי הקבוע עבור אחזקה, אינם קבועים ומאוד משתנים מספק לספק.

 

אם בכל זאת יש לי מערכת שפועל על סולר, נפט או גז? ראשית כדאי לעשות השוואה רצינית בין ספקים. מחיר ליטר סולר נע בין 6 ל-8 שקלים לליטר, בעוד שגז יכול להגיע ל-40-50 שקל למ"ק או ל-15 שקל למ"ק תלוי בספק. שנית כדאי להפעיל את המערכת רק כשבאמת קר וצריך הסקה בחדרים רבים.

 
השוואה בין עלות צריכה של מוצרי חימום שונים - בהשוואה לתנור חשמלי

השוואה בין עלות צריכה של מוצרי חימום שונים - בהשוואה לתנור חשמלי (נתונים: חברת החשמל)
מתקן מקור האנרגיה מחיר ממוצע של מקור האנרגיה לאלף קק"ל* באגורות מקדם תפוקה משוער מחיר ממוצע לאלף קק"ל באגורות מה המחיר של ההפעלה בהשוואה לתנור חשמלי? הערות
תנור קורן חשמל 69 0.95 73 100% (זהה)  
מפזר חום עם מנוע חשמל 69 0.95 73 100% (זהה)  
מסיע חום -קונווקטור חשמל 69 0.95 73 100% (זהה)  
רדיאטור שמן   69 0.9 77 106%  
מזגן אוויר חשמל 69 3 23 32% מחיר להפעלה נמוך בכשליש לעומת תנור חשמלי
מיתקן לחימום תת רצפתי חשמל 69 0.85-0.7 99-81 112%-136%  
קמין ללא ארובה נפט 172 0.7 245 337%  
קמין עם ארובה נפט 188 0.65 289 397%  
קמין עם ארובה סולר 185 0.65 285 392%  
מתקן הסקה מרכזית סולר 185 0.5 370 508% יקר פי 5 מתנור חשמלי
קמין ללא ארובה גז 111 0.9 123 169%  

 *קילו קלוריות.

 

 
השורה התחתונה - אמצעי חימום

השורה התחתונה - אמצעי חימום
מה רוצים? זה האמצעי המתאים
חיסכון בחשמל מזגן. מחזיר את ההשקעה תוך שנה שנתיים, אבל רק כזה עם דירוג אנרגטי גבוה A, B
חיסכון בחשמל גם חימום תת רצפתי זול לשימוש. רק שההתקנה עשויה להיות יקרה וזמן החימום איטי
חיסכון בסולר או גז עירכו סקר שוק. זה אמצעי יקר מחשמל אך לעיתים קרובות נעים יותר לחימום ובאזורים קרים - יעיל יותר כהסקה מרכזית
חום נעים חימום תת רצפתי, מקרן קרמי, רדיאטורים (כולל על סולר) וקמינים. הכי נעים זו אח עצים אך האמצעי הזה לא נפוץ בארץ
חימום מיידי ומהיר מפזר חום

  

לחשב לבד כמה כסף המכשיר החשמלי מבזבז

ואם אני רוצה לדעת עכשיו, החודש, כמה יעלה לי להפעיל מפזר חום או מזגן? איך מחשבים כמה חשמל מבזבז כל מכשיר? החישוב הוא פשוט מאוד: את ההספק החשמלי של המכשיר (ואט או בד"כ: קילוואט, המסומן על גבי המכשיר והאריזה ב-W ו-KW) מכפילים במספר השעות שהוא פועל, כדי לקבל יחידת מידה שנקראית קילוואט-שעה (קוט"ש). את הקוט"ש מכפילים בתעריף הביתי:


לחשב לבד עלות צריכת חשמל של מכשיר חשמלי בודד

לחשב לבד עלות צריכת חשמל של מכשיר חשמלי בודד
הספק שעות הפעלה לדוגמא קוט"ש תעריף החשמל מחיר
1.5 KW 2 הספק כפול שעות הפעלה = 3 59.47 אג' כפול 3 קוט"ש 1.78 שקלים

 

במכשירים המוסקים בדלק (נפט, סולר או גז) ההספק מסומן ביחידות של קילו-קלוריות (קק"ל/שעה – Kcal/hr).

ניתן לעבור מצורה אחת לשנייה: אם מכפילים את ההספק בוואטים ב-0.86, מקבלים הספק בקילו-קלוריות לשעה.

 

עוד סימונים שקשורים בצריכת החשמל

תפוקת חימום ויעילות אנרגטית: תפוקת החימום (Btu/h) - מציינת את כמות האנרגיה שניתן להפיק מהמכשיר לצורך חימום האוויר בחדר. למה זה חשוב? אם רוצים מכשיר שיחמם חדר גדול – כדאי שתפוקת החימום שלו תהיה גבוהה. בחדר קטן: אפשר להסתפק בתפוקת חימום קטנה יותר. לחדר שינה מתאים מזגן שתפוקת הקירור והחימום שלו היא בסביבות 10-12 אלף btu לשעה. בקיצור - במקום כוח סוס שאלו לגבי btu.

 

מקדם יעילות החימום - לפי אתר חברת החשמל, המקדם מציין את היחס בין כמות האנרגיה התרמית המתקבלת מהמכשיר לצורך חימום, לבין כמות האנרגיה החשמלית הנדרשת להפעלתו. ככל שמקדם יעילות החימום גבוה יותר, כך פוחתת צריכת החשמל של המכשיר. מקדם יעילות החימום של תנורי החימום החשמליים הוא קרוב ל-1. לעומתם, מקדם יעילות החימום של מזגנים נע בין 2.0 ל-3.4, בהתאם לסוג המזגן ולתנאי הסביבה שבהם הוא פועל. מכאן שמזגנים יעילים הרבה יותר מתנורי החימום האחרים.

 

דירוג אנרגטי (COP) זה דירוג פשוט ליעילות המכשיר, המסומן באותיות A,B,C,D,E.F,G ככל שהמכשיר יעיל יותר הדירוג שלו יהיה קרוב יותר ל-A. מחירו יהיה גבוה יותר בעת הקנייה, אבל הוא יהיה חסכוני יותר בצריכת החשמל.

 

שאלות נוספות: להפעיל ביום או בלילה?

מה עדיף להפעיל אמצעי חימום חשמלי ביום או בלילה? אם אתם משלמים תעריף ביתי אחיד, תשלמו את אותו תעריף גם ביום וגם בלילה, גם בצהריים וגם אחר הצהריים. אם כך, למה לפעמים מבקשים להפעיל מכשירים שלא בשעות העומס? רק כדי להקל על צריכת החשמל במדינה, בעת תקופות של שיא צריכה.

 

בכל זאת רוצים להרוויח משימוש בשעות השפל? אתם יכולים לבחור להצטרף לתעו"ז: תעריף לפי עומס וזמן המערכת. עד לא מזמן, היה תעריף משתנה רק ללקוחות עסקיים גדולים (למשל מפעלים). בשנתיים האחרונות גם הלקוח הפרטי יכול לקבל תעריף נמוך בלילה לעומת היום

  

מה הטמפ' המומלצת בחורף? בעוד בקיץ זה 25 מעלות, בחורף – 20-18 מעילות צלזיוס, כדי להתאים את הטמפ' לחורף.שימו לב שלילדים ותינוקות יש המלצות אחרות.

 

לאן לכוון את המזגן? בחורף יש לכוון את התריסים של המזגן כלפי מטה, כדי לא לחמם את השכן מלמעלה ובקיץ – כלפי מעלה.

 

כמה חשמל צורך דוד חשמלי: ההספק של גוף חימום נפוץ היום הוא 2.5 קילוואט. אם יש לנו דוד של 150 ליטר ונפעילו 4 שעות הוא יצרוך 10 קילוואט-שעה, כך שהמחיר יעמוד על כמעט 6 שקלים. אם נותרו לנו מים חמים יתכן שמספיק להפעיל אותו פחות שעות. אפשר לבדוק כך כמה מים בדיוק אנחנו צריכים עד שמגיעים לזמן אופטימלי וכמובן – לחיסכון. ההמלצה הכי טובה לחיסכון: התקינו טיימר.

 

בטיחות והימנעות מעומס על המערכת

אחרי שהבנו כמה נשלם על צריכת החשמל של מכשירי החימום, כדאי לדעת כיצד להשתמש בהם בזהירות ולא לחולל אסונות.

 

תנור ספירלה בלי רשת הגנה זה אסון. אסור לייבש את הכביסה על המייבש או הרדיאטור זו סכנת נפשות. אסור שהמכשיר ייגע בספה. אפשר לשים חפצים דליקים ליד המכשירים אך בשום פנים ואופן לא עליהם. מה הקרבה המומלצת? במרחק של 10 ס"מ לא יקרה כלום.

 

סדיני חימום: מסוכנים. אם כבר קניתם - חובה לכבות לפני השינה.

  

"היכרות" עם מכשיר החימום: יש ללמוד את הוראות ההפעלה ואת כללי הבטיחות של מכשיר החימום עוד לפני הפעלתו.

 

אין להשאיר מכשיר דולק זמן רב בחדר שאין בו אדם.

 

תחזוקה: כדי לשמור על מצבו התקין של המכשיר ועל רמת יעילותו, חשוב להקפיד על הוראות התחזוקה.

יש לאפשר זרימת אוויר חופשית מהמכשיר אל חלל החדר, בעיקר כאשר משתמשים במפזרי חום או במזגני אוויר.

  

איך נמנע עומס על מערכת החשמל הביתית וקצר? חיבור בו-זמנית של מכשירי חימום, בעלי הספק גבוה, עלול לגרום לשיתוקה של מערכת החשמל הביתית כתוצאה מניתוק של מפסק הזרם האוטומטי הראשי, או בגלל שריפת הנתיך ("הפקק") של חברת החשמל.

 

הלפטופ מפריע? אל דאגה, מחשב נישא, מטעני סלולר וטלוויזיה - כל אלה אינם זללני חשמל גדולים, למעשה, בדיוק להיפך. מטען למשל צורך 6-3 ואט בשעה.

 

היזהרו מחיבור מכשיר בעל הספק גבוה לשקע בזרם נמוך: גודל חיבור החשמל לדירה קובע את עוצמת הזרם החשמלי המסופק לדירה והוא גם קובע כמה מכשירים אפשר להפעיל בבית בו זמנית. מכשירי החימום הם בעלי הספק גבוה ואם הם פועלים על אותו מעגל חשמלי יחד עם מכשירים נוספים – זה עלול לגרום לקצר ולשריפות. אם לוח החשמל תקין – המפסק החשמלי הראשי יקפוץ בעת עומס. כך או כך, התקנת מכשיר חימום בעל הספק גבוה במיוחד עלולה להגביל את השימוש במכשירי חשמל אחרים, המופעלים בו-זמנית עם מכשיר החימום.

 

אלו שקעים יש בדירות ולאלו מכשירי חימום הם מתאימים? רוב השקעים הפנויים בבית הם שקעים חד-מופעיים (חד-פאזיים), המותאמים לזרם נומינלי של 10 אמפר או 16 אמפר. מעגלים אלה מצוידים בהתקני הגנה נגד זרם-יתר. לפי סימינה בריטשניידר מחברת החשמל, דירות ישנות הן בעלות חיבור של 25 אמפר ובחדשות (מאז 1989) הוגדל סטנדרט החיבור ל-40 אמפר. בכל מקרה להגדלת מעגל ושינויים בו יש לקרוא לחשמלאי.

 

איך אני יודעת אם השקע יעמוד בעומס? בלוח החשמל, כתוב איזה מעגל הוא של 16 אמפר ואיזה של 10 – המפסקים הזעירים בלוח - מציינים שקעים. מעגל של 10 אמפר יכול לשאת 2,300 ואט ומעגל של 16 אמפר יכול לשאת הספק מירבי של 3,650 ואט. איך מפענחים את ייצוג המעגלים בלוח? בודקים איזה מפסק מכבה איזה אזור בבית, ואז שמים בלוח החשמל פתקים לציון כל מעגל וכך לבדוק את האמפר לפי הלוח.

 

מפצלים וכבלים מאריכים? לא כדאי: זה מאוד לא בטיחותי להפעיל כמה מכשירים ביחד על מפצל שקעים. ההספק המצטבר יכול להיות יותר גבוה ממה שהקו יכול לשאת. באותה נשימה, לא מומלץ שימוש במאריכים באופן קבוע, אלא רק באופן זמני ורק על מכשירים שמתאימים להספק של המכשיר.

 

בטיחות לוח החשמל: יש לבדוק שהחיבור והלוח תקינים. חשוב שיהיה בלוח מפסק אוטומטי זעיר ראשי וכן מפסק פחת – המגן מפני התחשמלות. כדאי לבדוק את מפסק הפחת כל חודשיים. לא מזהים? זה המפסק שעליו יש כפתור לחיצה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: shutterstock
המזגן אולי יעיל אבל לא כולם אוהבים יובש ורוח
צילום: shutterstock
20 מעלות - הטמפ' האידיאלית בחורף
צילום: אבישי זיגמן
מפזר חום: בטוח לשימוש
רדיאטור. לא זול בחנות ולא זול בהפעלה אבל טוב לחדרי תינוקות
צילום: אשר ג'אל
מקרן חום עם אדים. נעים לשימוש אך פחות חסכוני ממזגן
צילום: אשר ג'אל
קמינים: נפט וסולר יקרים לשימוש, גז פחות
מחירי התנורים נמוכים אך העלות בחשבון גבוהה
מומלצים