שתף קטע נבחר

צילום: AP

דני יתום: "אם תקפנו, סימן שנֶחְצָה קו אדום"

ישראל לא מבלפת, הבהיר ראש המוסד לשעבר ביחס למאמצים למנוע זליגת נשק מסוריה, והעריך: אם נכונים הדיווחים על תקיפת צה"ל בגבול שלה עם לבנון - כנראה שהייתה לכך הצדקה

ישראל הבהירה במספר הזדמנויות כי לא תאפשר זליגת נשק סורי לידיים מסוכנות, אך האם ביממה האחרונה היא נאלצה לעבור מדיבורים למעשים? "כשאמרנו שאסור לארגוני הטרור להניח יד על נשק סורי, התכוונו לזה", הדגיש היום (ד') ראש המוסד לשעבר, דני יתום, בשיחה עם ynet. להערכתו, אם נכונים הפרסומים הזרים על תקיפה ישראלית בגבול סוריה-לבנון, פירוש הדבר שלישראל הייתה אינדיקציה ברורה כי גורמים עוינים ובראשם חיזבאללה חצו קו אדום.

 

גורמים ישראלים שונים הצהירו באחרונה כי לא יאפשרו בכל מחיר זליגת חומרים כימיים, טילי סקאד או טילי חוף-ים ממאגר הנשק של בשאר אסד לידי ארגוני הטרור. "יש דברים שהם קאזוס בלי (עילה למלחמה, בלטינית)", ציין יתום, "זה הקו האדום ששרטטנו בצדק וישראל תעשה הכול כדי לאכוף אותו".

 

  

כוח של האו"ם, אחר הצהריים בגבול הצפון  (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
כוח של האו"ם, אחר הצהריים בגבול הצפון (צילום: אביהו שפירא)

 

אתמול והיום דיווחו סוכנויות הידיעות ואתרים זרים, כי חיל האוויר הישראלי תקף בסוריה שיירת נשק שחיזבאללה, כנראה באישור המשטר הסורי, ניסה להעביר ללבנון. הבכיר לשעבר הבהיר כי "לא ידוע לנו עד הרגע הזה אם זה בוצע או לא", אבל הודה כי אם הדיווחים נכונים - סביר כי יעד התקיפה היה משלוח או מצבור של אמצעי לחימה. "קברניטי המדינה מסתכלים כבר תקופה ארוכה ובצדק, בעין בוחנת על האירועים בסוריה, מחשש שאמצעים לא קונבנציונליים כימיים, טילי סקאד או טילי יבשה-ים שיאיימו על חופש הפעולה של ישראל, יגיעו לחיזבאללה ולארגונים עוינים אחרים. כשאומרים 'אסור לתת להם להניח יד', הכוונה היא שנתערב כדי למנוע מהם להניח יד".

 

"ישראל תקפה בסוריה" - הדיווחים ב-ynet:

גורם לבנוני: המטרה אינה שיירת נשק

אפקט סוריה: זינוק של פי 3 בביקוש לערכות מגן

"ישראל תקפה שיירת נשק בשטח סוריה"

 

יתום התייחס גם לאפשרות שסוריה או חיזבאללה יגיבו לתקיפה, אם אכן קרתה, והעריך כי מדובר באפשרות שלא סביר כי תתממש, נוכח הנסיבות. "צריך ונכון להיערך גם להידרדרות, ובתרחישים השונים העומדים בפני צה"ל ישנו גם התרחיש הזה, אבל יש להניח שהסבירות לכך נמוכה", הוא ציין. "להערכתי לא תהיה תגובה כזו, משום שגם לחיזבאללה וגם לסורים אין אינטרס להגיב. אסד תקוע עמוק בענייניו וחיזבאללה עושה מאמץ גדול לסייע לו, במקביל למאמציו להשיג את הנשק, כך שהם לא ירצו להרחיב את מעגל הלחימה".

 

"חיזבאללה לא באמת רוצה נשק כימי"

באחרונה שילם משטר אסד שניים עד שלושה מיליארד דולר על ציוד צבאי במה שהוגדר בצה"ל כעסקת הנשק הגדולה ביותר של סוריה מאז מלחמת יום הכיפורים. לפי הדיווחים, מדובר במערכות נשק בהן טילי סקאד D, טילי ים-ים/יבשה-ים מסוג "יאחונט", וטילים נגד מטוסים ממשפחת ה-SA, שהעברתן לידי חיזבאללה עלולה להצית את האזור ולהביא לתקיפה ישראלית - וזאת עוד מבלי להזכיר את מצבורי הנשק הכימי.

 

אולם יש הסוברים כי הנשק הלא קונבנציונלי הוא דווקא הבעיה הכי פחותה של ישראל.

"אני לא מאמין שחיזבאללה רוצה נשק כימי", קבע היום תא"ל (מיל') שמעון שפירא, עמית מחקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, שחיבר את הספר "חזבאללה בין איראן ללבנון". לדבריו, "התהליך להרכבת ראש נפץ כזה על טיל הוא מסובך ואני לא בטוח שיש להם את הידע לעשות את זה, זה לא דבר פשוט.

 

"לחיזבאללה יש היום את כל סוגי הנשק שהם שוברי שוויון, כל מה שיש בארסנל האיראני חוץ מהטילים הבליסטיים. הנחת העבודה היא שהאיראנים נותנים להם כל מה שצריך, המשיך שפירא. "בניגוד להרבה אנשים אני חושב שהשקט הוא לא בגלל הרתעה ישראלית, אלא בגלל שהאיראנים אומרים להם לשמור את הנשק ליום הדין. זו ההרתעה האיראנית שאומרת לשמור את הטילים ליום שבו ישראל תתקוף את מתקני הגרעין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יתום. "יש דברים שהם קאזוס בלי"
צילום: יותם פרום
גבול הצפון באזור מטולה, אחר הצהריים
צילום: אביהו שפירא
מומלצים