שתף קטע נבחר

מצלמים חיות בר? בואו להשתתף בתערוכה

בקיץ הקרוב תוצג לראשונה במוזיאון ארץ-ישראל בת"א תערוכת צילומי חיות בר שזכו בתחרות בינ"ל בבריטניה. מארגני התערוכה מזמינים צלמי טבע מקצוענים, חובבנים ונוער להציג צילומי סטילס ווידאו של חיות בר מקומיות

לפני מספר חודשים הוכרזו הזוכים בתחרות "צלם הטבע לשנת 2012" בבריטניה, הנחשבת לאחת התחרויות היוקרתיות והגדולות בעולם לצילום טבע וסביבה.

 

התחרות שנוסדה לראשונה ב-1965 ומתקיימת מאז מדי שנה, נערכת בשיתוף עם מוזיאון הטבע בלונדון (NHM) ו- מגזין הטבע של ה-BBC. עם סיומה, מוצגים עשרות צילומים זוכים בתערוכה מיוחדת במוזיאון הטבע בלונדון, ובהמשך השנה נודדת התערוכה גם למדינות ברחבי העולם.  

 

בתחילת יוני השנה, תגיע לראשונה התערוכה לישראל ותוצג במוזיאון ארץ-ישראל בתל-אביב. כדי לקדם את נושא שמירת הטבע והגדלת המודעות לחיות הבר בישראל, מקיימים המארגנים את תערוכת "תמונת טבע", בה יוצגו יוצגו צילומים של חיות בר בישראל.

 

מוזיאון ארץ-ישראל ת"א בשיתוף "עדות מקומית", מזמינים את צלמי חיות הבר בארץ (צלמים מקצוענים, חובבים ונוער) להשתתף בתערוכה המקומית.

 

ניתן לשלוח צילומי סטילס ווידאו במבחר קטיגוריות. החל מבעלי כנף, חיות בר, מאקרו, צילום תת-ימי, טבע עירוני, חיי לילה, המלטה בטבע, משפחות של חיות בר ואף פרויקט תיעודי מתמשך של בעלי חיים. צוות שופטים מתחום צילום הטבע והסביבה יבחר את התמונות שיוצגו בתערוכה.

 

התערוכה תתקיים בשיתוף "עדות מקומית", "האגודה הישראלית לצילום טבע", "החברה להגנת הטבע" ו-ynet. ניתן לשלוח צילומים מהארץ בלבד שצולמו מה-1.3.2010 ועד ה-12.3.2013. פרטים מלאים על התחרות ותקנון ההשתתפות, ניתן למצוא באתר התערוכה. מועד אחרון למשלוח התמונות הינו ה-12.3.2013.

 

עד אז, אתם מוזמנים להציץ בלקט של התמונות הזוכות מתחרות הצילום הבינ"ל שיוצג בתערוכה הקרובה בישראל.

 

 

"תמונת הטבע האחרונה"

פרס שני - פרס ג'ראלד דארל למינים בסכנת הכחדה

סטיב וינטר (ארצות הברית)

 

גורי טיגריס בנגלי, בני 14 חודשים, מצננים עצמם ליד בריכת מים בגן הלאומי Bandhavgarh בהודו. הטיגריסים הללו חשודים בהרג שלושה בני אדם, אך השלטונות לא המיתו אותם, אלא לכדו אותם והעבירו את חיות הטרך למקלט המטפל בטיגריסים "בעייתיים" בבופאל, שם יבלו את חייהם בשבי.

 

צילום: Steve Winter (USA) - Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

 

הסיבות לכך שטיגריסים מתנפלים על בני אדם מורכבות ולעתים קרובות אינן ידועות. אולם, כאשר מתרחבים שטחי היישובים, תשתיות הכבישים ושטחי החקלאות אל סביבת המגורים הטבעית של הטיגריסים, נוצרים עימותים בין התושבים לטורפים הגדולים והדבר גובה מחיר כבד מבני האדם ומהחיות הנדירות.

 

כיום מוערך מספרם של הטיגריסים בעולם בכ-3,200 פרטים בלבד בטבע, לעומת מאה אלף במאה הקודמת. שלושה מבין תשעה תת-מינים של הטיגריסים כבר נכחדו.

 


 

"מנוחה"

ציון לשבח - דיוקנאות בעלי חיים

ג'ספר דוסט (הולנד)

 

ג'ספר מצא כשלושים מקוקים יפנים בשעה שהם נהנו מטבילה מהבילה במעיינות החמים בעמק ג'יגוקודני. הוא הביט בחדווה במקוק צעיר שאט אט הפך לישנוני. "זהו כבוד גדול כשבעל חיים נותן בך אמון ונרדם מולך", אומר ג'ספר. "השתמשתי בתקריב כדי להדגיש את הדמיון האנושי בפניו ובעונג שחש".

צילום: Jasper Doest (The Netherlands) - Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

 

להקה זו של מקוקים יפנים חיה בהרים שמעל לעמק, אבל בשנות ה-60 של המאה ה-20 הם התחילו לאזור אומץ ולצאת מהיערות, מקום מושבם בימות החורף, על מנת להתחמם במעיינות החמים, וחזרו ליער כדי לישון. התנהגות נלמדת מעין זו העוברת מדור לדור, שכיחה אצל המקוקים היפנים.

 


 

"אוצרות הצב"

ציון לשבח - החיים מתחת למים

ג'ורדי קיאס (ספרד)

 

במפרץ קטן סמוך לחוף טנריף, ישנו מרכז לצבי ים ירוקים, המתכנסים שם כדי לאכול את ירק הים (Seagrass) השופע. הצלם ג'ורדי שחה יחד עם צב הים במי הים הזכים והרדודים. "הצבעים המרהיבים והדוגמאות שעל השריון היו מהפנטות", אומר ג'ורדי. "יכולתי להפיק תמונה המראה בדיוק כמה יפה אוצר ימי זה".


צילום: Jordi Chias Pujol (Spain) - Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

 

כמו שאר המינים של צבי הים, צב הים הירוק נמצא בסכנת הכחדה, ואוכלוסיותיהם מידלדלות בכל רחבי עולם. עדיין צדים אותם בשל השריון המדהים. הם מאוימים גם בשל הסכנה שיגנבו את הביצים, בשל מפעלים מעשה ידי אדם בחופי הקינון שלהם, והסתבכות ברשתות דייגים.

 


 

"כדור נוצות"

פרס שני - דיוקנאות בעלי חיים

ג'ון א. מריוט (קנדה)

 

נראה היה שבמרכז כביש בפארק הלאומי ג'ספר, קנדה, שהיה מכוסה בשלג, עמד גוש שחור ונפוח. כאשר ג'ון התקרב אליו באיטיות, הוא הבין כי מדובר בעורב. "הוא פשוט ישב שם, נראה כאילו זה עתה יצא מהמיטה. כשהבטתי בתצלומים מאוחר יותר, צחקתי בקול רם".

צילום: John Marriott (Canada) - Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

 

קרוב לוודאי שהעורב ישב שם כדי להתחמם – הרמת הנוצות עוזרת לו ללכוד אוויר מתחת לכיסוי הנוצות, ובכך ליצור שכבת בידוד נוספת מפני הקור. הרמת הנוצות והורדתן עוזרות גם לגדילה  מחודשת של הנוצות – מעין בדיקה קצרה ואספקת שירות לכלי התעופה של הציפור.

 


 

"המבט"

ציון לשבח - דיוקנאות בעלי חיים

ג'מי טריס (ארצות הברית)

 

שני מקוקים שחורים צעירים נהנים ממשחק פרוע עם זכר מבוגר וחזק יותר. כאשר הם הצטופפו לרגע יחד, הצליחה ג'מי לצלם תקריב. בשעה שעשתה זאת, הזכר המבוגר זרק בה מבט מאתגר. "לא זלזלתי במבט הזה", אומרת ג'מי, ומיהרה לסגת למקום בטוח. רגעים אחר כך, התחיל המקוק המבוגר להתנהג באלימות.

 

צילום: Jami Tarris  (USA) - Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

 

המקוקים חיים בלהקות המכילות עשרים עד תשעים פרטים והירארכיה חברתית חזקה קיימת בין הזכרים המתקוטטים באורח קבוע על מנת ליצור דומיננטיות או להמשיך לקיים אותם. יונקים עליונים אלה, שהם בעלי אופי חזק, נמצאים בסכנת הכחדה חמורה, בעיקר משום שבשרם נחשב למעדן במקום מושבם באי האינדונזי.

 


 

תצפית על אריות

ציון לשבח מיוחד - הטבע בשחור לבן

צ'רלי המילטון ג'יימס (בריטניה)

 

צ'רלי היה עסוק בצילום אריות בפארק הלאומי סרנגטי, בטנזניה, כאשר נתקל בברדלסים הנקודים (צ'יטות). גם הם הביטו באריות. "כאשר חלפה הסכנה", אומר צ'רלי, "הם נרגעו ותפסו תנוחה נפלאה שהשתקפה, באמצע סלע מעוקל, תחת הסימטריה של העננים". צ'רלי צילם אותם עם מצלמת אינפרא-אדומה הפוכה (coverted infrared camera) כדי להפוך את שמי התכלת לכהים ודרמטיים יותר.

צילום: Charlie Hamilton James (UK) - Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

 

הברדלסים, שגופם בנוי יותר למהירות מאשר לכוח, אינם מסוגלים להגן על עצמם או על הטרף שתפסו מפני אריות גדולים וחזקים יותר. במקום זאת, הם נשארים דרוכים על המשמר, נמנעים מלצוד סמוך לאריות, ומשתדלים לא למשוך תשומת לב כאשר הם צדות או אוכלים את טרפם. צמד הברדלסים חברו יחד - ואולי הדבר יעניק להם יתרון.

 



"לדחוק את המים"

ציון לשבח - פרס ג'ראלד דארל למינים בסכנת הכחדה

צ'רלי המילטון ג'יימס (בריטניה)


צילום: Charlie Hamilton James (UK) - Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

 

כאשר צ'רלי הפיק סרט על לוטרות ענק (Giant Otters) בקוצ'ה סלוודור בפרו, הוא למד להכיר היטב את הגור בן ארבעת החודשים.

"הוא היה כל כולו אישיות", אומר צ'רלי. תמונה זו צולמה כאשר שכב צ'רלי בתוך הסירה, והלוטרה היתה סקרנית לגבי צ'רלי כפי שצ'רלי היה לגביה. הלוטרה מתחה את צווארה בעוד היא דוחקת את המים ברגליה כדי לצוף.

 

בעלי חיים אלה חברותיים במיוחד. הם הגדולים ביותר מבין סוגי הלוטרות השונים. הן חיות בנהרות בעלי זרם איטי ובאגמים באמזונה. ואולם סביבה טבעית זו נהרסת במהירות ומצטמצמת בשל כריתת עצים, חציבה, זיהום ודיג יתר. מספר לוטרות הענק שנשארו בטבע יורד במהירות. הן נמצאות ברשימה האדומה של מינים בסכנת הכחדה של האיגוד העולמי לשימור טבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Charlie Hamilton James - Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012
צילום: Jasper Doest - Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012
מומלצים