שתף קטע נבחר

מייסדת הבלט הישראלי יוצאת נגד ההנהלה

ברטה ימפולסקי פנתה לבית המשפט כדי לעצור את הדחתה מתפקיד המנהלת האמנותית של הבלט הישראלי - אותו היא מבצעת 45 שנה. "כל ההליך נעשה על העוקם"

ארבעה עשורים לאחר שהקימה את להקת הבלט הישראלי, יוצאת מנהלתו האמנותית המיתולוגית, הכוריאוגרפית ברטה ימפולסקי, בצעד דרמטי נגד הוועד המנהל של הלהקה. הצעד החריג, במסגרתו פנתה השבוע ימפולסקי לבית הדין לעבודה, נועד לעצור את החלטת הוועד המנהל להדיח אותה מתפקיד הניהול האמנותי - אותו מלאה 45 שנה.

 

ארבעה עשורים על כיסא המנהלת האמנותית באים לסיומם ()
ארבעה עשורים על כיסא המנהלת האמנותית באים לסיומם
 

החלטת הוועד המנהל היא צעד נוסף בתהליכי הארגון מחדש שעוברת הלהקה, שסבלה לאורך השנים האחרונות מגרעונות מצטברים של מיליוני שקלים. לפני כשנה נאלץ לעזוב את כיסא המנכ"ל בעלה של ימפולסקי, הרקדן הלל מרקמן. חילופי הכיסאות הם תוצאה של תוכנית ההבראה הקשיחה שמלווה את עמותת הלהקה, כתנאי להמשך התקצוב הציבורי בה.

 

בימים אלו, לאחר חודשים של חיפושים קדחתניים אחרי מנהל אמנותי חדש, אמורים היו חברי הדירקטוריון לאשר את המלצת הוועדה האמנותית למנות לתפקיד את הרקדן והכוריאוגרף עידו תדמור. הבחירה להמליץ על תדמור כמועמד נבחר עוררה במחלוקות חריפות בתוך הוועדה האמנותית, ואף הובילה להתפטרותה של חברת הוועדה, נאווה דיסנצ'יק.

 

להקת הבלט הישראלי על הבמה. מי יהיה המנהל האמנותי?  (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
להקת הבלט הישראלי על הבמה. מי יהיה המנהל האמנותי? (צילום: בן קלמר)
 

יממה לפני האסיפה המכריעה הגישו עורכי הדין גדעון פישר ורפאל יולזרי בשמה של ימפולסקי בקשה למתן צו מניעה זמני שיעצור את ההליך. הבקשה אושרה על ידי בית הדין לעבודה בתל אביב, אסיפת הוועד המנהל של הלהקה נדחתה והליך מינוי המנהל האמנותי החדש הוקפא עד לתום ההליכים ופסיקת בית הדין.

 

חברים בעמותת הבלט הישראלי אומרים היום ל-ynet: "כל ההליך נעשה על העוקם ברמה המקצועית והאנושית. בחודש פברואר הודיעו לברטה ללא כל הכנה שהיא תיאלץ ללכת. היא היתה המומה וביקשה שיאפשרו לה לפחות להישאר עד תום העונה. גם לזה היו מתנגדים. מדובר באישה שהקימה את הלהקה וגם אם נכון שתלך, ראוי היה לעשות את זה באופן מכובד, לשתף אותה ולא ליידע אותה בצורה שכזו. התנהגו אליה לא יפה ואין סיבה לכך. כבודה במקומה מונח, היא סחבה את הלהקה הזו על גבה במשך עשרות שנים. קשה להבין איך מוסד תרבות מתנהל באופן כל כך לא תרבותי".

 

"כל ההליך נעשה על העוקם" (צילום: עמנואל אוגדן) (צילום: עמנואל אוגדן)
"כל ההליך נעשה על העוקם"(צילום: עמנואל אוגדן)
 

בנוסף אומרים אותם מקורות כי: "הליך החיפוש התקיים ללא מכרז, פרסום קול קורא או קריטריונים. עם חלק מהמועמדים הפוטנציאליים לא מוּצא ההליך ואחרים כלל לא זומנו לוועדה. נקבע שהמנהל האמנותי הנבחר ייכנס לתפקידו כבר ב-1 באפריל זאת למרות שעוד לא סגרו את העניינים עם ברטה. התחושה היא שמדובר בהליך לא בריא מבחינה ציבורית ולא צודק מכל בחינה אחרת".

 

יו"ר הוועד המנהל של עמותת הבלט הישראלי, דן רונן, אמר בתגובה: "הבלט עמד על סף סגירה בכל מקרה ולא היה מחזיק מעמד ללא הסיוע המיוחד של משרד התרבות ותוכנית ההבראה שהוגשה בעקבותיו. מכל הבחינות דווחנו, התחשבנו והתייעצנו עם ברטה לאורך התהליך וביקשנו ממנה להציע מועמדים לתפקיד וכך עשתה.

החלפת המנהל האמנותי הוא כורח המציאות אליו נקלעה העמותה בניהולה של ימפולסקי והיא מודעת למצב ומבינה אותו אנו מצרים על המצב אליו נקלענו".

 

בהנהלת העמותה מגיבים במקביל גם על הטענות שעולות בכתבה ומוסרים: "ועדת הרפרטואר אינה מחויבת במכרז ובחרה לפנות למועמדים שונים ולהתייעץ עם מומחים בתחום המחול. הוועדה בחנה כ-10 הצעות והחלטותיה הועברו לאישור הוועד המנהל". בבלט מאשרים כי תנאי הפרישה של ימפולסקי טרם סוכמו, אך מוסיפים כי החלטות בנושא אמורות היו להתקבל במקביל לאישור מינויו של המנהל האמנותי החדש. "צו המניעה איחר את הדיון בנושא", כך נמסר.

 

ימפולסקי אמנם העדיפה שלא להגיב לדברים אך מפרקליטיה נמסר: "אנו שמחים שבית הדין נעתר לבקשה הדחופה לצווי מניעה שיעצרו את הכוונה להדיח את ימפולסקי מתפקידיה בבלט הישראלי ולנשלה ממפעל חייה. על פי הצו לא ייעשה כל שינוי שיש בו כדי לפגוע בתפקידיה או בסמכויותיה של גברת ימפולסקי לפחות עד לדיון במעמד הצדדים שייערך מייד לאחר חג הפסח. אנו סמוכים ובטוחים שהצו שניתן יהפוך לקבוע . דבר אחד בטוח - ככל שהבלט הישראלי ימשיך להתעמר בגברת ימפולסקי הרי שזו לא תהסס לנקוט באמצעים משפטיים נוספים להגנה על זכויותיה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברטה ימפולסקי. נלחמת על התפקיד
לאתר ההטבות
מומלצים