שתף קטע נבחר

בריטניה: מתה מרגרט תאצ'ר, "אשת הברזל"

ראש ממשלת בריטניה לשעבר, ששלטה ביד רמה במשך שלוש כהונות בשנות ה-80 וסבלה בשנים האחרונות ממחלה, מתה משבץ. משפחתה: היא מתה בשלווה. קמרון: איבדנו מנהיגה דגולה ובריטית דגולה

מותה של אשת הברזל הבריטית. מרגרט תאצ'ר הלכה היום (יום ב') לעולמה משבץ, בגיל 87. דוברה של תאצ'ר, הלורד בל, מסר את ההודעה הבאה לתקשורת הבריטית: "בצער רב מודיעים מרק וקרול תאצ'ר שאמם, הברונית תאצ'ר, מתה בשלווה בעקבות שבץ שבו לקתה הבוקר". מארמון בקינגהאם נמסר כי המלכה אליזבת נעצבה לשמוע על מותה של הברונית תאצ'ר ותשלח הודעת תנחומים פרטית למשפחה.

 

עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet

 

תאצ'ר ב-2006 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
תאצ'ר ב-2006(צילום: Gettyimages)

 

ראש הממשלה דייויד קמרון ספד לה: "בצער רב נודע לי על מותה של ליידי תאצ'ר. איבדנו מנהיגה דגולה, ראש ממשלה דגולה ובריטית דגולה". קמרון מסייר כעת באירופה והודיע כי יקטע את ביקוריו וישוב לארצו. בוריס ג'ונסון, ראש עיריית לונדון, ספד לתאצ'ר בציוץ בטוויטר ושיגר עקיצה לעבר הפוליטיקאים הנוכחיים: "עצוב מאוד לשמוע על מותה של הברונית תאצ'ר. זכרה יחיה הרבה אחרי שהעולם ישכח את החליפות האפורות של הפוליטיקה היום".

 

ציוץ ההספד של קמרון. "איבדנו ראש ממשלה גדולה" ()
ציוץ ההספד של קמרון. "איבדנו ראש ממשלה גדולה"

 

הציוץ של בוריס ג'ונסון ()
הציוץ של בוריס ג'ונסון

 

הציוץ של העיתונאי הבריטי רוברט פטסון. "לדור שלי קשה לדמיין עולם ללא תאצ'ר" ()
הציוץ של העיתונאי הבריטי רוברט פטסון. "לדור שלי קשה לדמיין עולם ללא תאצ'ר"

 

בכלי התקשורת הבריטיים נראים דגלי הממלכה המתנופפים על משרדי הממשלה מורדים לחצי התורן. תאצ'ר תובא למנוחות בהלווייה שתכלול סממנים צבאיים, אך לא תהיה הלוויה ממלכתית מלאה. זאת, על פי בקשת משפחתה. התאריך טרם נקבע אך ידוע שהיא תיערך בקתדרלת סנט פול בלונדון. לאחר הטקס הרשמי הגופה תישרף בטקס פרטי.  

 

מדיניות קשוחה ושנויה במחלוקת

תאצ'ר, בת למשפחה שמרנית-דתית, למדה כימיה באוניברסיטת אוקספורד, קיבלה תואר ראשון ב-1946 והחלה לעבוד במחקר תעשייתי. תוך כדי כך למדה משפטים, והוסמכה להיות עורכת דין ב-1954.

 

ב-1959 נבחרה ת'אצר, שהייתה נשואה לתעשיין עשיר, לפרלמנט מטעם המפלגה השמרנית.

בשנת 1970 היא מונתה לשרת החינוך, בממשלתו של אדוארד הית. אחד מצעדיה הראשונים היה ביטול חלוקת החלב בחינם לתלמידים, שהיתה נהוגה בבריטניה עד אז. לעומת זאת, בתקופת כהונתה הוקמו יותר בתי ספר מקיפים מאשר תחת כל שר חינוך אחר.

 

לאחר שנכשלו השמרנים בשתי מערכות הבחירות שנערכו בשנת 1974, ערערה על מנהיגותו של הית והתייצבה בראש המפלגה ב-1975. ב-1978 התבטאה בחריפות כנגד האיגודים המקצועיים וטענה שהם גורמים לשיתוקה של המדינה.

 

תאצ'ר (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
תאצ'ר(צילום: Gettyimages)
 

תאצ'ר בביקור בארץ ב-1986, לצדו של שמעון פרס (צילום: סער יעקב, לע"מ) (צילום: סער יעקב, לע
תאצ'ר בביקור בארץ ב-1986, לצדו של שמעון פרס(צילום: סער יעקב, לע"מ)

 

ב-1979 היא רשמה ניצחון סוחף בבחירות. כראש ממשלה דגלה תאצ'ר במדיניות קפיטליסטית שמרנית. הפריטה חברות ממלכתיות כושלות כגון "בריטיש איירווייז" ו"בריטיש סטיל", וניהלה תוכנית של מכירת דירות בבעלות הציבור לדייריהן. הנהיגה הקלות במיסוי למעמד הבינוני וזכתה בתמיכתו. צמצמה את הוצאות הממשלה על בריאות וחינוך. בתעסוקה החל תהליך של מעבר מייצור לשירותים ולעסקים קטנים. כתוצאה ממדיניותה נפגעו השכבות החלשות, האיגודים נחלשו, האבטלה כמעט שולשה ושיעור האינפלציה הוכפל.

 

בשל גישתה התקיפה נודעה תאצ'ר כ"גברת הברזל". מדיניותה הקפיטליסטית הקשוחה כונתה "תאצ'ריזם"; מושג זה מקיף לא רק השקפת עולם בענייני כלכלה, אלא גם לאומיות תקיפה, עמדות שמרניות בענייני מוסר ואתיקה וחתירה חסרת פשרות אל כל מטרה שהציבה לעצמה.

 

ת'אצר נודעה בגישה מיליטנטית גם לענייני חוץ. ב-1982 הורתה לצבא הבריטי לגרש את יחידות הצבא והצי של ארגנטינה שפלשו לאיי פוקלנד. הפעולה המוצלחת הגדילה את התמיכה בה והיא זכתה בניצחון סוחף בבחירות של 1983.

 

תאצ'ר מבקרת באיי פוקלנד (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
תאצ'ר מבקרת באיי פוקלנד(צילום: gettyimages)

 

תאצ'ר מתפנה מכנס המפלגה, לאחר פיגוע שביצעה המחתרת האירית בניסיון להתנקש בה ב-1984 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
תאצ'ר מתפנה מכנס המפלגה, לאחר פיגוע שביצעה המחתרת האירית בניסיון להתנקש בה ב-1984(צילום: Gettyimages)

 

היא עמדה בתקיפות על כך שצפון אירלנד תישאר חלק מבריטניה, ונהגה ביד ברזל בכל המתנגדים לשלטון הבריטי. ניצלה בנס מניסיון התנקשות של המחתרת האירית ב-1984. מאמצע שנות ה-80 החלה מדיניותה הכלכלית לשאת פרי.

התל"ג רשם עלייה חדה והגיע לשיאים חדשים.

 

ב-1987 זכתה בפעם השלישית ברציפות בבחירות. אך ב-1990 החלה כלכלת בריטניה לשקוע במיתון. תאצ'ר הטילה "מס גולגולת" על הרשויות המקומיות, שעורר התנגדות עזה - עד כדי מהומות דמים בערים הגדולות. גם מבית קמו לה מתנגדים, במיוחד על רקע התנגדותה לשילובה המלא של בריטניה באיחוד האירופי. בסוף 1990 פרץ מרד נגדה במפלגה השמרנית, והיא לא הצליחה לזכות ברוב הדרוש לשמירה על ראשות מפלגתה. לכן התפטרה מתפקידה, אם כי נשארה חברת פרלמנט עד 1992.

 

שלוש שנים לאחר שפרשה מבית הנבחרים היא קיבלה תואר ברונית לימי חייה - ברונית תאצ'ר מקסטיבן (Baroness Thatcher of Kesteven) - ונעשתה חברת בית הלורדים. בשנים האחרונות היא סבלה מבעיות בריאותיות. בין היתר היא אושפזה ולא הגיעה למסיבה לרגל יום הולדתה ה-85.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תאצ'ר. האישה הראשונה לעמוד בראש ממשלת בריטניה
צילום: רויטרס
המלכה אליזבת. עצב
צילום: AP
קמרון. "ראש ממשלה דגולה"
צילום: AFP
מומלצים