שתף קטע נבחר

צוואת הרב יוסף: לא לשירות הלאומי

לפני פטירתו ביקש הרב יעקב יוסף למסור את צוואתו: לא לערב את שלטונות המדינה בעניינים הנוגעים לאפליה עדתית, בכך חזר בו מפעילותו בפרשת עמנואל. עוד קרא, שלא לצאת לשירות הלאומי: "יש שם דברים נוראים". רבבות נכחו בהלוויה

כשמונים אלף איש השתתפו בהלוויית הרב יעקב יוסף  בירושלים, ואף שנערכה בסמוך מאוד לכניסת השבת הגיעו רבבות ממוקירי זכרו, ובהם כמובן אביו, הרב עובדיה, ורבנים חשובים נוספים. באחד מרגעי השיא בהלוויה, מסר הרב המקובל יעקב עדס, ידיד נפשו של הרב יוסף, את צוואתו של המנוח, ובה קריאה שלא לערב את שלטונות המדינה במאבק נגד האפליה העדתית במוסדות החרדיים. 

 

<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

אחרי שעמד מאחורי המאבק המשפטי נגד האפליה העדתית בחינוך החרדי, והביא למאסרם של עשרות הורים מבית הספר בית יעקב בעמנואל - צוואת הרב היא כי אין לערב את שלטונות המדינה ואת בתי המשפט שלה בעניין זה. הרב המקובל יעקב עדס, שהיה קרוב מאוד לרב יוסף ואף שהה לצד מיטתו בשעת הפטירה, סיפר כי המנוח ביקש ממנו להצהיר זאת בשמו לפני קבורתו, ואמר כי הדמות הרבנית המשמעותית שגיבתה את עמותת "נוער כהלכה" במאבקה המשפטי באפליה - חזרה בה.

 

"הוא התבונן בזה שוב, וביקש ממני בכל לשון של בקשה לומר את זה כאן", גילה. "שאסור לערב בעניין בשום פנים ואופן את מערכת המשפט ואת השלטונות".

 

על השירות הלאומי: "יש שם דברים נוראים"

בעיצומה של פרשת עימנואל התבטא אביו, הרב עובדיה יוסף, באחד משיעוריו, נגד הפנייה לערכאות המדינה, מבלי להזכיר את שמו של הבן, ובציבור החרדי ראו בכך ביקורת מרומזת נגד שיטת המאבק באפליה.

 

מסר נוסף שהשמיע הרב עדס בשם המנוח הוא, כי אסור לבנות להתנדב לשירות לאומי מטעם המדינה, ובעניין זה דעתו היא כמו זו של הרב יעקב ישראל קנייבסקי ("הסטייפלער"), שהיה מגדולי פוסקי ההלכה החרדים בדור הקודם. על שירות לאומי התבטא הרב המנוח שיש שם "דברים נוראיים". לדבריו, הציבור הדתי-לאומי למד תורה מהרב הנפטר, בגלל קרבתו לחוגי הימין ולמתנחלים, אך בעניין זה לא שמע בקולו.

 

על פי הערכת הכוחות במקום, השתתפו כשמונים אלף בני אדם במסע הלווייתו של הרב יעקב יוסף, שיצא מבית הכנסת בורוכוב בשכונת הבוכרים שבירושלים - שם מסר שיעור קבוע - אל עבר בית העלמין גבעת שאול בבירה, זאת על אף הסמיכות לכניסת השבת, שמנעה מרבים אחרים המתגוררים באיזורים מרוחקים, להגיע לירושלים.

 

בשל מסע ההלוויה נחסם כביש מספר 1 לתנועה מגינות סחרוב בכיוון מזרח, לתוך ירושלים. שוטרי אגף התנועה במקום מכוונים את הנהגים לכביש 9, מנהרת עמק הארזים.

 

"הלך כולו קדוש, כולו טהור"

הרב המנוח ביקש שלא יספידו אותו, ובלווייה הזכירו כי היה איש צנוע מאוד, ומן השמיים כיוונו שייפטר וייקבר בשעה שקשה מאוד להרחיב בהספדים עליו. בין המעטים שספדו למנוח, היה הרב הראשי שלמה עמאר, שאמר כי הרב נפטר ונקבר ביום שישי לאחר חצות היום, שזו "מיתתם של צדיקים וחסידים". הוא הוסיף כי הרב יוסף "הלך כולו קדוש, כולו טהור", משום ש"נזדקק בייסורים עד שלא נשאר בו דבר מהגשמיות".

 

הרב יעקב יוסף (66) נפטר היום (ו') בבית החולים "הדסה עין כרם" בירושלים, לאחר מאבק בן שנה ושלושה חודשים במחלת הסרטן שהתגלתה בגופו. אף שהרופאים קבעו כי המחלה סופנית, הוא לא נכנע להערכות הפסימיות כי לא יאריך ימים. מאז רק חיזק את הקשר עם תלמידיו והגביר את קצב שיעורי התורה שהוא מוסר להם – והסרטן בשלו.  

 

בשבועות האחרונים הידרדר משמעותית מצבו של הרב, והוא אושפז כמה פעמים, אך גם בתקופה זו לא הפסיק ללמוד וללמד. תפילות המוניות לרפואתו נערכו בריכוזים שונים, ולפני כחודש גם ברחבת הכותל המערבי. ביום שישי האחרון נרשמה הרעה נוספת והוא אושפז במצב קשה בבית החולים "הדסה עין כרם", ובלילה האחרון חלה הרעה נוספת במצבו והוא הורדם והונשם. הבוקר הוזעקו בני משפחתו לשהות לצד מיטתו ברגעיו האחרונים.

 

הרב היה יוצא דופן מבין בניו של הרב עובדיה יוסף, ויחסיו עם אביו נחשבו למורכבים וידעו עליות ומורדות. בין היתר היו חלוקים

בענייני הלכה ופוליטיקה. הרב יוסף הבן כיהן כחבר הכנסת ה-11 מטעם ש"ס, בקדנציה הראשונה למפלגה, אך עזב אותה בטונים צורמים. מאז זוהה כאיש ימין מובהק – יש האומרים קיצוני – והיה ממנהיגי "האיחוד הלאומי".

 

חילוקי הדעות במשפחת יוסף כמובן לא מנעו מהרב עובדיה לערוך באחרונה "ביקור חולים" אצל בנו, ואף להתייחס באופן פומבי למצבו. ״לצערי הרב, בני הרב יעקב, שכל ימיו בתורה, משתדל ללמוד וללמד - חלה בזמן האחרון", אמר באחד משיעוריו, "עכשיו הוא חולה מאוד, ואני מבקש מכם, כל מי שיכול, להתפלל עליו - שה' ישלח לו רפואה שלמה".

 

מלבד פעילותו הרבנית והתורנית, התפרסם הרב יוסף בשנים האחרונות בזכות שתי פרשיות סוערות שבהן היה מעורב - כרב הבכיר ביותר שתמך במאבקה המשפטי של עמותת "נוער כהלכה" נגד האפליה העדתית במוסדות החינוך החרדי, וכאחד מכותבי ה"הסכמות" לספר "תורת המלך" הדן בהלכות הקשורות להריגת גויים. על תמיכתו בחיבור זה נחקר במשטרה בחשד להסתה אך לא הואשם בפרשה.

 

  • בהכנת הכתבה השתתפו רענן בן-צור ונועם (דבול) דביר

 

לפנייה לכתב/ת
הרב יעקב יוסף
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים