שתף קטע נבחר

תיאסר הטעיית צרכנים בסימון מוצרים כאורגניים

למרבה האבסורד, החוק שמסדיר פיקוח על תוצרת אורגנית, לא אוסר על סימון "אורגני", לתוצרת לא מפוקחת. עקב כך, המשווקים והרשתות מסמנים לעיתים מוצרים כאורגניים, גם אם לא אושרו כחוק. שר החקלאות הגישו תיקון לחוק. בינתיים, כך תזהו אם הירקות והפירות אושרו על-ידי המשרד כאורגניים

קונים ירקות ופירות אורגניים? יתכן שלמרות שיש חוק ותקנות שמסדירים גידול ושיווק תוצרת אורגנית מהצומח, הירקות והפירות שאתם קונים כלל לא גודלו בתנאים אורגניים, זאת בעקבות חסר בחוק.

 

 

משרד החקלאות הגדיר בחוק להסדרת תוצרת אורגנית, שנחקק ב-2005, מהו מוצר אורגני ואף קבע סימון מיוחד למוצרים כאלה, על גבי האריזה או על המדף עליו הם מוצגים. אולם המשרד לא אסר על סימון מוצרים כ"אורגניים", גם אם לא עברו בדיקות כחוק. עקב כך, המגדלים, היצרנים, היבואנים, רשתות השיווק, השווקים והמרכולים מצאו פרצה בחוק: הם יכולים לסמן מוצרים כאורגניים, גם אם אלה לא עברו את ביקורת משרד החקלאות.

 

כיום, אי אפשר לעשות דבר נגד סימון שכזה, שעשוי לטעות. עקב כך, במשרד החקלאות הגישו היום (א') לוועדת שרים לחקיקה תיקון לחוק שאמור למנוע הטעיית צרכנים כזאת.

 

כרגע: מוצרים מהצומח בלבד

תיקון החוק שיאסור על הצגה, מכירה וסימון תוצרת כאורגנית, אם לא טופלה בהתאם לדרישות החוק, צפוי להיכנס לתוקף השנה, כך לפי משרד החקלאות. אחרי שיאושר בוועדת שרים לחקיקה - הוא אמור לעבור הליך חקיקה בכנסת.

 

בחוק העיקרי יתוקנו ארבעה סעיפים, כדי למנוע את אפשרות ההטעיה שנוצרה, ויתווסף סעיף לחוק, לפיו יוסדר פרסום ברשומות ובאתר האינטרנט של המשרד, שיאפשר לצרכן לקבל מידע עדכני אודות אישורים והיתרים שניתנים לפי החוק. אותו הדבר לגבי תוצרת שיוצרה בחו"ל ועומדת בקריטריונים המגדירים את המונח "אורגני" בישראל. לדברי שר החקלאות, יאיר שמיר, "מדובר בבשורה לבעלי עניין בתוצרת אורגנית, שתסדיר את הייצור ותמנע הטעיית הצרכנים".

 

כרגע, החוק והתקנות שהותקנו לפיו מתייחסים אך ורק לתוצרת מהצומח, משום שהמשרד עדיין עובד על תקנות המתייחסות לגידול אורגני של בעלי חיים. תקנות אלה ייכנסו לתוקף בחודש הקרוב, כך לפי המשרד, כשבימים אלה מסמיכים גופי בקרה לתחום זה.

 

איך יודעים שזה אורגני?

"תוצרת אורגנית אמורה להיות מסומלת בשני סמלים: סמל של מדינת ישראל, שמעיד שהתוצרת גודלה כתוצרת אורגנית; וסמל של אחד משלושת גופי הפיקוח מטעם המדינה. רק כך אנחנו יודעים שהיא מפוקחת כמו שצריך", אמרה ל-ynet מנהלת השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות, מרים פרוינד.

 

"אף על פי כן, יש הרבה מאוד מוצרים שכתוב עליהם 'אורגני' אך לא מופיעים על גביהם או לצידם הסמלים הקבועים בחוק וזה אפשרי - בעצם מי שמייצר בלי פיקוח ולא לפי סטנדרטים ובכל זאת כותב על המוצר שלו: 'אורגני', לא עובר עבירה כרגע לפי החוק. את זה אנחנו רוצים לתקן. זו עדיין הטעייה כי אין פיקוח. בעקבות תיקון החוק, חקלאי או יבואן יוכלו למכור מוצר מפוקח בלבד, כך לא תווצר הטעיית צרכנים".

 

מהם הסמלים שהצרכן צריך לחפש על תוצרת אורגנית?

 

"הסמלים שמעידים על תוצרת שגודלה על פי התקנות ופוקחה על ידי גופי הבקרה שמשרד החקלאות מינה: אגריאור, סקאל ו-IQC. על הצרכן לחפש את סמל משרד החקלאות וסמל של אחד מגופי הבקרה. אלה חברות פרטיות שהגישו בקשה למשרד והכרנו בהם כגופי בקרה, כשאנחנו מפקחים עליהם והם מפקחים על המגדלים. רק הם יכולים לתת אישור לחקלאי להשתמש בסמל האורגני ולידו חייב להופיע הסמל של משרד החקלאות".  

איך מזהים שזה מוצר אורגני? מחפשים את הסמל הזה של משרד החקלאות + סמל של אחד משלושת מכוני הבדיקה מטעמו ()
איך מזהים שזה מוצר אורגני? מחפשים את הסמל הזה של משרד החקלאות + סמל של אחד משלושת מכוני הבדיקה מטעמו

סמל המכון IQC המאושר על-ידי משרד החקלאות ()
סמל המכון IQC המאושר על-ידי משרד החקלאות

סקאל: גם מכון זה מאושר על-ידי משרד החקלאות ()
סקאל: גם מכון זה מאושר על-ידי משרד החקלאות

אגריאור. מכון בדיקה שלישי מטעמו של משרד החקלאות ()
אגריאור. מכון בדיקה שלישי מטעמו של משרד החקלאות

 

 

מכוני הבדיקה עושים על זה כסף, האם זה אומר שהמחיר לצרכן יעלה?

 

"אני מקווה שלא. שימוש בגופי בדיקה מסחריים זו שיטה מקובלת בכל העולם: בארה"ב, באירופה, ביפן. כיוון שסימון מוצר כאורגני לא קשור בבריאות, אלא רק בצרכנות, המדינה לא חשבה להתערב היא רק מפקחת על גופי האישור והבקרה. נציגי מכוני הבדיקה בודקם את החקלאי בכל שלב, לפי נהלי עבודה שאנחנו קבענו".

   

הסנקצה לעוברים על החוק: קנסות מנהליים

החקלאות האורגנית בישראל מהווה כ-1.5% מכלל התוצרת החקלאית המיוצרת בישראל וכ-15% מכלל הייצוא החקלאי. רוב התוצרת האורגנית בארץ מיועדת לייצוא, אם כי הנתון הזה נכון לשנים מסוימות ולא לגבי כל שנה.

 

בישראל יש סך הכל 621 עוסקים אורגניים מן הצומח, מהם 361 מגדלים והשאר: מפעילי בתי אריזה, משווקים, יבואנים, יצרני תוצרת אורגנית מעובדת וספקי תשומות. כ-70,000 דונם שטחים פעילים, מוגדרים כמיועדים לגידול אורגני: 65% מהם לגידולי שדה, 18% פירות לא כולל הדרים, 7% הדרים, 6% ירקות ו-4% תבלינים. הכנסות השוק האורגני בישראל עומדת על כמיליארד שקל בשנה.

   

לפי פרוינד, גם מזון מיובא כפוף לחוק, ואסור לסמנו בסמלים אם לא עבר פיקוח. "גם אם עבר פיקוח בחו"ל – הוא יקבל אישור להשתמש בסמלים רק אם המפקד הוא גוף בחו"ל שמוכר על ידנו", היא מסבירה.

 

ומה העונש שיוטל על מי שיעבור על החוק?

 

"כרגע – הגשת תביעה נגדו בסכום של עד 60 אלף שקל או עד שנתיים מאסר, כך גם לגבי החוק הקיים. ביקשנו קנסות מנהליים לגבי החוק הקיים ולגבי התיקון. ביקשנו 25 אלף שקל על הונאה ממש, כשלשאר העבירות ביקשנו 5,000 שקל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
תוצרת חקלית אורגנית. הסמל הרשמי של משרד החקלאות
צילום: גדעון מרקוביץ
יאר שמיר. "נמנע הטעיה"
צילום: גדעון מרקוביץ
מומלצים