שתף קטע נבחר

השבר הסורי: שני צבאות לעם אחד

המשכורת גבוהה, השירות קרוב לבית, אין השכמה מוקדמת ומותר לבזוז שלל אויב. הקרע בין הרוב הסוני למיעוט העלווי השולט הגיע גם לצבא והוביל ליצירת זרוע צבאית שבה לוחמים נאמני אסד בלבד: "איש לא עורק, איש לא בורח". כך קרה שהצבא הפך בעיקר לחיל לוגיסטיקה ומאבד את ההגמוניה למיליציות

כבר לא צבא העם: בסוריה, לעשרות גברים שנקראים מדי חודש להצטרף לצבא ולסכן את חייהם יש אלטרנטיבה אחרת והרבה יותר אטרקטיבית - להישאר בבית, להצטרף לכוח צבאי למחצה שנאמן לנשיא בשאר אסד וליהנות מהשלל שנתפס בפשיטות נגד אויביו של הנשיא הסורי.

 

חדשות נוספות בעמוד הפייסבוק של ynet

רוחות הרפאים של אסד: באים, שוחטים, נעלמים

 

עכשיו, כשההתקוממות העממית נגד אסד נמצאת בשנתה השלישית, אחרי שהתחילה בהפגנות מחאה שקטות והפכה למרד מזוין, צבא סוריה הסדיר חלש יותר מתמיד. השסע העדתי שמפלג את המדינה הערבית גורם גם לסדקים בצבא הסורי, שכוחו נחלש בעקבות עריקות של חיילים וקצינים והצטרפותם לשורות המורדים.

 

קצינים עלווים לא מחבבים יתר על המידה את חייליהם הסונים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קצינים עלווים לא מחבבים יתר על המידה את חייליהם הסונים(צילום: רויטרס)

 

קציני צבא שמשתייכים לעדה העלווית, שגם אסד משתייך אליה, חשים אי נוחות כשהם נדרשים לפקד על צבא סדיר שרוב חייליו בני העדה הסונית - הגדולה במדינה. מסיבה זאת, הקצינים, שלא מחבבים יתר על המידה את חייליהם, טוענים כי יוכלו ליצור כוח צבא אמין יותר מתוך כוחות המיליציה הלא סדירים שפזורים ברחבי סוריה.

 

"ההנהגה התחילה לאבד אמון בצבא"

"אחרי שהאירועים החלו ההנהגה שלנו התחילה לאבד אמון בצבא וביעילות שלו בשטח במלחמה כמו זו. צבא סוריה הוא צבא מזדקן. חיילים רבים ברחו. כמה הצטרפו לכנופיות החמושות (האופוזיציה)", אמר מפקד בן 35 בצבא סוריה בשיחת טלפון שקיים מדמשק עם סוכנות הידיעות רויטרס. שמו לא מפורסם בשל החשש לביטחונו.

"כך עלה הרעיון להקים כוחות הגנה לאומיים. הם התחילו כ'וועדות עממיות' שמסיירות בשכונות ואז הפכו לארגונים חמושים. ובסוף 2012 הם קיבלו הכרה תחת השם "כוחות ההגנה הלאומיים" (NDF).

 

המיליציות האלימות והנודעות לשמצה, ה"שביחה", רוח רפאים בערבית, הן בין הכוחות הצבאיים למחצה שלקחו על עצמם את הביטחון לידיים ועושות ככל העולה על רוחן. הרוב הסוני בסוריה חושש מאוד מה"שביחה" ומטיל עליהן אחריות למקרי טבח רבים של סונים.


לא חייבים לערוך תרגילים בשש בבוקר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לא חייבים לערוך תרגילים בשש בבוקר(צילום: רויטרס)

 

הסורים רואים ב"שביחה" קבוצות הנמצאות מעל לחוק, כנופיות שתפקידן הוא לגרום לאזרחים לעשות את כל מה שדורש המשטר - תחת חסותם המוסווית של מנגנוני המודיעין, כוחות הביטחון והשלטונות הרשמיים. אם תרצו, מדובר בהעתק של כנופיות המאפיה האיטלקית, אלא שכאן מדובר בכנופיות הזוכות להגנה תמידית ונסתרת מהעין של המשטר הסורי. ל"שביחה" יש אפילו כוח מילואים וב-NDF מספרים שהצבא משלם להם משכורת.

 

גם נוצרים ודרוזים מתגייסים ל-NDF

להקמה של זרוע צבאית שפועלת במקביל לצבא סוריה עלולות להיות השלכות מסוכנות, כמו למשל העמקת הסכסוך העדתי - בעיצומו של סכסוך עקוב מדם שכבר גבה את חייהם של יותר מ-70 אלף בני אדם.

 

סונים איסלאמיסטים מובילים כעת את המרידה נגד משפחת אסד, ששולטת במדינה זה ארבעה עשורים, ובני מיעוטים רבים נוהרים לכוחות ה-NFD כדי להימנע מגיוס לצבא הסדיר שעדיין מורכב ברובו הגדול מסונים. רוב חברי ה-NDF הם עלווים, אבל גם נוצרים ודרוזים הצטרפו לשורותיו.


גם תומכיו וגם מתנגדיו סובלים מבעיות של פלגנות. אסד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גם תומכיו וגם מתנגדיו סובלים מבעיות של פלגנות. אסד(צילום: AFP)

 

הפלגנות ההולכת וגדלה היא מנת חלקם של שני הצדדים בסכסוך הסורי שכבר מזמן הפך למלחמת אזרחים. ארגוני מורדים חסרי ניסיון פנו ללוחמים איסלאמיסטים שאמנם קיצונים בדעותיהם אבל מתמצאים בלחימה בשטח. אחד הארגונים שאליהם פנו המורדים הסורים הוא "חזית נוסרה" שמזוהה עם אל-קאעידה ורוצה להקים בסוריה תיאוקרטיה איסלאמית. כך קרה שתנועת מחאה שהתחילה בקריאה לדמוקרטיה חילונית בסוריה הפכה לתנועה דתית קיצונית בחלקה.

 

"לא סומך על חייליי והם לא סומכים עליי"

אחרי חודשים של אלימות שקרעו את סוריה לגזרים, גם האופוזיציה וגם הארגונים שתומכים באסד סובלים מפיצול. הקמת ה-NFD עשויה להיות הסימן לכך שהשסע במדינה עולה מדרגה ושיום אחד המיליציות החמושות יתפסו את תפקיד הצבא להגן על אסד ועל המיעוטים שנלחמים עמו. "רוב החיילים ביחידה שלי הם סונים. הם לא סומכים עליי ואני לא סומך עליהם. זאת הבעיה", אמר מפקד הצבא שהתראיין לרויטרס ממקום מושבו בדמשק.

 

כמו רוב הבכירים בצבא סוריה, המפקד שהתראיין לכתבה הוא עלווי. הוא סיפר שקצינים רבים משתמשים כרגע רק בחייליהם העלווים לתפקיד שומרי ראשם או ביחידות קרביות. "החיילים הם אנשים טובים, אבל אני עדיין דואג מדי לילה. מסיבה זאת ה-NDF טוב יותר. איש לא עורק, איש לא בורח". עבור רבים, כמו עלי, בן 38 ובן לעדה העלווית, הצטרפות ל-NDF היא הכרח. לדבריו, יש לו בת צעירה ואישה שהוא צריך לדאוג להן ולפרנס אותן. החברה הקטנה שלו שפעלה במפרץ הפרסי קרסה בסוף 2011 כששב לעיר הולדתו חומס לאחר שאחיו, חייל בצבא הסורי, נורה למוות על ידי מורדים.


המורדים פנו לבקש סיוע מלוחמי אל-קאעידה המנוסים (צילום: AP) (צילום: AP)
המורדים פנו לבקש סיוע מלוחמי אל-קאעידה המנוסים(צילום: AP)

 

"אין לי שמץ של מושג איך להשתמש ברובה. עברו שנתיים מאז שסיימתי את שירות החובה שלי. אבל בן דוד שלי היה מפקד של ארגון חמוש", אמר עלי בהתייחסו ל"שביחה". "הוא אמר לי שגם אני צריך להקים ארגון והוא יחמש אותנו. שישה חודשים מאוחר יותר הצלחנו להקים יחידה בתוך ה-NDF. עכשיו אנחנו מקבלים משכורת קבועה והחזרים על הוצאות. הכול מאוד מאורגן".

 

החיילים מתעשרים, הכלכלה קורסת

ל-NDF יש משרדים ברחבי סוריה בערים שנשלטות על ידי הממשלה. תושבים סיפרו כי ל-NDF יש מרכזי הכשרה ואימונים ומי שמנהל אותם הם קציני צבא סורים. המשכורת שמקבלים הלוחמים היא על בסיס חודשי והם גם מקבלים נשק. הכשרת לוחם נמשכת שבועיים עד חודש, תלוי אם מדובר בלחימה בסיסית, אימוני צליפה או איסוף מודיעין.

 

עבור לוחמים רבים, האטרקציה העיקרית היא שהם נלחמים בבית שלהם ושיש להם הזדמנות לצבור הון בשעה שכלכלת המדינה קורסת. בניגוד לחיילים, הם סיפרו שמרשים להם ואף מעודדים אותם לבזוז בתים בעת תקיפת אזורים שנשלטים על ידי מורדים.


אחראים למעשי טבח רבים בסונים. בריוני ה"שביחה" של אסד (צילום: AP) (צילום: AP)
אחראים למעשי טבח רבים בסונים. בריוני ה"שביחה" של אסד(צילום: AP)

 

"אני מקבל 15 אלף לירות (158 דולר) בחודש ומרשים לי לשמור אצלי אחוז מסוים מהשלל שנתפס בכל קרב שבו אני משתתף", סיפר נאדר, עלווי בן 30 מהעיר חומס, שלמד ספרות אנגלית לפני פרוץ המלחמב בסוריה. "אינני רוצה למות בכל מקום אלא בחומס. אני רוצה להילחם למען האדמה שלי. לכן, כשקראו לי להגיע לשירות בצבא, הצטרפתי ל-NDF. הם נתנו לי טופס חתום ולקחתי אותו ללשכת הגיוס הצבאית".

 

צבא אינטימי: "כולם מכירים את כולם"

נאדר הוא בחור גבוה ומגושם בעל עיניים כחולות חודרות שמכין בעצמו את מדי ההסוואה הירוקים שלו שכוללים מכנסיים וחולצות. מבחינת ה-NDF, המדים הם יותר הצהרת אופנה מאשר חובה שחלה על לוחמי הארגון. "אין שגרה צבאית שבה אני צריך לקום ב-6:00 בבוקר כדי לעשות תרגילים. זה הרבה יותר נוח. וגם, אתה מכיר את כולם בארגון שלך משום שכולכם מגיעים מאותו אזור בדיוק", הוא סיפר לרויטרס בשיחת טלפון.

 

לוחמי ה-NDF אמרו שהם יכולים לבחור למשל לעבוד רק במחסומים ונקודות ביקורת ושלא מאלצים אותם להצטרף לצבא בפשיטות - אך אם הם לא עושים זאת, הם לא זוכים לקבל שום דבר מהשלל שנתפס. לדברי תושבים סורים, השלל נמכר בשווקים מאולתרים ומשם עוברות הסחורות לערי חוף או ללבנון השכנה.


גל העריקות פגע קשות בצבא הסורי. צלף של ה"שביחה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גל העריקות פגע קשות בצבא הסורי. צלף של ה"שביחה"(צילום: רויטרס)

 

כמו המורדים שמחזיקים ברוב אזורי הגבול בצפון ובדרום סוריה, ה-NDF מפוזר ברחבי המדינה בכל מקום שבו יש לצבא דריסת רגל. ל-NDF ולצבא יש שליטה כמעט מוחלטת על אזור החוף, ביתם של רוב בני העדה העלווית.

 

מגן העדה העלווית

סורים רבים שנמנים עם המיעוטים במדינה, כולל עלווים, סבלו מעוני ומדיכוי לא פחות מסונים שהובילו את ההתקוממות העממית נגד משטר אסד. אלא שהעדה העלווית אימצה את הנשיא הסורי כהגנה היחידה שלה מפני נקמה של הסונים על עשרות שנות שלטון של משפחת אסד ובני העדה העלווית.

 

בתחילת ההתקוממות נגד משטר אסד העריכו מומחים כי בצבא סוריה משרתים בין 300 אלף ל-500 אלף חיילים, אלה שגל העריקות המסיבי פגע קשות בצבא. בכל מקרה, בצבא הבינו את היתרונות שיש למיליציות מקומיות - הן מכירות את העיר שלהן וכל כפר באזור פעולתן.


לא כל תושבי הערים מקבלים בברכה את לוחמי ה-NDF. הריסות שכונה בדמשק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא כל תושבי הערים מקבלים בברכה את לוחמי ה-NDF. הריסות שכונה בדמשק(צילום: AFP)

   

קצין צבא מחומס, שביקש להישאר בעילום שם, סיפר שהצבא ממלא תפקיד גדול יותר ויותר בפן הלוגיסטי וההדרכתי בעוד לוחמי NDF הם אלה שנוטלים על עצמם תפקידים קרביים בשטח. "אנחנו מכוונים התקפות אוויריות וארטילריה. בדרך כלל, לוחמי NDF נשארים באזורים שלהם, אך אם יש לנו מחסור בכוח אדם לעתים אנחנו שולחים את הבחורים האלה למחוזות אחרים אם האזורים שבהם הם פועלים שלווים", סיפר הקצין הסורי.

 

בשם ה"לאומיות": אדמה, בית ומכוניות למפקד ב-NDF

לא כל התושבים מקבלים בברכה את הצמיחה של ה-NDF. לוחמי הארגון מפעילים מחסומים ולמעשה מנהלים כעת את הערים הקטנות ויוצרים מרירות ותרעומת בקרב המנהיגים המקומיים. "הם משתלטים על משרד ממשלתי או על בית ספר והופכים אותו לבסיסם. איש לא יכול לומר או לעשות דבר בקשר לזה", סיפר איש דת עלווי מבוגר מהעיירה מסייף שבמרכז סוריה.

 

"מפקד ה-NDF כאן הוא אדם מלוכלך. במשך שנתיים הוא לא עשה דבר. כעת יש לו אדמה, בתים, מכוניות. כל זאת מגניבה בשם 'לאומיות'", סיפר האיש המבוגר שגם ביקש שלא לחשוף את שמו.

 

תושבים אחרים התלוננו שיצירת ה-NDF חיברה בקשר בל יינתק את המיעוטים למיליציות שנאמנות לאסד משום שלא הייתה להם הרבה ברירה. "או שאתה לוקח חלק בזה, או שאתה עוזב", סיפר פאדי, עלווי שמתגורר ביחד עם משפחתו בעיר הנמל טרטוס. לדבריו, הוא רוצה לעבור עם אשתו ובתם ללבנון השכנה. "הפכנו שותפים לדבר עבירה במיליטרזיציה של החברה שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש אלטרנטיבה טובה יותר. חייל צבא סוריה
צילום: EPA
זרוע צבאית של בני מיעוטים שנאמנים לנשיא. אסד
צילום: SANA ,EPA
עוברים תהליך של איסלאמיזציה קיצונית. מורד סורי
צילום: רויטרס
צילום: AFP
שלוש שנים של משבר הומניטרי קשה. ילד סוריה במחנה פליטים
צילום: AFP
מומלצים