שתף קטע נבחר

המאבק נגד ייצוא הגז לחו"ל יוצא לדרך

קואליציה של ארגונים חברתיים פותחת במאבק נגד אימוץ המלצות ועדת צמח המבטיחות שחצי מהגז הישראלי יימכר לחו"ל. מנהיגי המאבק ממקדים את המאבק בשרי האנרגיה והאוצר וקוראים להם "לבחור צד" בין הציבור לחברות הגז

במוצאי שבת הקרוב צפויים להתאסף מאות אזרחים מול ביתו של שר האנרגיה והמים, סילבן שלום, להפגנה שתיתן את אות הפתיחה למה שצפוי להיות אחד המאבקים הכלכליים-חברתיים החמים של המושב הנוכחי בכנסת – המאבק על מסקנות ועדת צמח לתכנון הייצוא של הגז הטבעי.

 

הסיפורים החמים לפני כולם בפייסבוק של ynet

 

בתקופה האחרונה התארגן מטה מאבק נגד אימוץ מסקנות הוועדה, הכולל מספר רב של ארגונים חברתיים. מטרתם: לטרפד את כוונת הממשלה לאמץ את מסקנות הוועדה, על ידי העברת המסקנות לדיון ארוך ומתוקשר בכנסת, אשר ילווה במחאה ציבורית אשר תגרום לכל חבר כנסת להרהר פעמיים אם הוא רוצה להצביע אימוץ המסקנות.

 

את המאבק ממקדים הארגונים, בינתיים, בשתי דמויות: שר האנרגיה והמים סילבן שלום, ושר האוצר יאיר לפיד. פניהם של השניים מופיעים בכרזות שהכינו המוחים, תחת הקריאה: "תבחר צד". הצדדים, מציינות הכרזות, הם הציבור הישראלי מול הטייקונים.

 

שאול צמח מגיש את הדו"ח לראש הממשלה ושר האנרגיה הקודם (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום, לע
שאול צמח מגיש את הדו"ח לראש הממשלה ושר האנרגיה הקודם(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

מסקנות הוועדה לתכנון משק הגז, בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה שאול צמח, הוגשו לראש הממשלה באוגוסט האחרון. על פי המסקנות, למדינת ישראל יש 800 מיליארד מטרים מעוקבים של גז טבעי עם פוטנציאל לגילוי של 150 מיליארד נוספים. מתוך כמות זו, מקצה הוועדה 450 מיליארד למכירה למשק הישראלי ואת יתר הגז שיתגלה ממליצה הוועדה לשמור לייצוא לחו"ל.

 

ההמלצות מבוססות על ההנחה הראשונית בנוגע לכמות הגז שתתגלה במאגרים הישראלים ועל הנחה בנוגע לכמות הגז שצריכה מדינת ישראל, על מנת לספק את צורכי האנרגיה שלה עד שנת 2037. הן נועדו להבטיח מצד אחד, את תרומת הגז להוזלת החשמל והשמירה על איכות הסביבה בישראל ומצד שני, שחברות הקידוח, שנוטלות הלוואות למימון פיתוח המאגרים, יוכלו להעמיד כנגד ההלוואות הללו חוזים חתומים למכירת רוב הגז תוך פרק זמן סביר.

 

האינטרס המובהק של חברות הגז באישור ההמלצות, בא לידי ביטוי לפני כחודש, כאשר מנכ"ל חברת נובל אנרג'י האמריקנית, צ'רלס דייווידסון, בא לביקור בארץ. במהלך ביקורו, נפגש דייווידסון עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, והבהיר לו כי העיכוב באימוץ ההמלצות מונע את השקעת החברה בפיתוח מאגר לוויתן – המאגר הגדול ביותר של ישראל. במהלך ביקורו אמר דייווידסון לכתבים. "יש לכם ממשלה חדשה ששריה לא למדו עדיין את הנושא, ואנחנו כאן כדי שהם יבינו את ההשלכות ואת לוחות הזמנים".

 

במטה המאבק מתכוונים להפעיל לחץ על השרים וחברי הכנסת שלא לאמץ את ההמלצות ולדחות את ההחלטה עד להבהרה של כמות הגז שיש לישראל ושל צורכי האנרגיה של המשק הישראלי. כמו כן, בכוונתם לדרוש משר האנרגיה כי יפעיל את סמכותו לדרוש מהחברות השותפות במאגר לוויתן לפתח את המאגר ולא, המדינה תבטל את הרישיון שהעניקה להן.

 

לטענתם, הוועדה ביצעה הערכת יתר של כמות הגז שיש לישראל, שעשויה להיות נמוכה בהרבה מ-950 מיליארד מטר מעוקב. מנגד, הם טוענים, בוצעה הערכת חסר של צורכי המשק, שלא הביאה בחשבון את המעבר לשימוש בגז להנעת כלי רכב ולייסודה של תעשיה המבוססת על עיבוד הגז לחומרים כימיים אחרים.

 

הנתון שאותו הם מנפקים לציבור הוא 550 מיליארד שקלים. זו, כך הם מחשבים, עלות הנזק שיגרם למשק הישראלי אם בעוד כמה שנים ייווצר מחסור בגז טבעי אשר יצריך את חברת החשמל לעבור להפקה מדלקים יקרים ומזהמים יותר, תוך הסבה מחודשת של תחנות הכוח לעבודה עם פחם וסולר.

 

אימוץ מסקנות הוועדה, הם טוענים, ייתן לחברות הגז הכשר לחתום על חוזים למכירת 500 מיליארד מטרים מעוקבים מהגז הישראלי לחו"ל, במחיר גבוה יותר מזה שהן מקבלות בארץ. אם יתגלה שלישראל יש פחות גז משחשבו, או אם תתרחש תקלה שתקטין את כמות הגז שניתן להזרים מהמאגרים, אז החוזים שנחתמו עם הלקוחות בחו"ל יכתיבו שהחוסר בגז טבעי יושט על הצרכנים בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה מול בית שר האנרגיה. שלום בכרזות המאבק
לשימוש הכתבה בלבד! גז מאבק יצוא ועדת צמח
מומלצים