שתף קטע נבחר

רפואה פרטית בחינם

הפתרון לניוון הרפואה הציבורית נעוץ בעדכון שכר הרופאים לפי תפוקה. כל חולה יבחר את הרופא בלי לשלם אגורה אחת יותר

סעיף 23 בחוק ביטוח בריאות ממלכתי קובע ש"חבר בקופת החולים זכאי לבחור נותן שירותים". ידוע לכול שכאן מדובר באות מתה, שאינה ניתנת ליישום בבית חולים ציבורי. על רקע הדרישה לבחירה של "רופא מסוים" ועל רקע זמני ההמתנה הממושכים בבתי החולים הציבוריים, עולה ופורחת הרפואה הפרטית בבתי החולים הפרטיים, שממומנת ברובה בכספי הביטוח המשלים והביטוחים הפרטיים.

 

מצב מתמשך ומחמיר זה גורם לניוון בתי החולים הציבוריים, לזליגה של כוח אדם מיומן למערכת הפרטית, ולהגברת הקיטוב החברתי במדינת ישראל.

 

עוד בערוץ הדעות

איזו הפיכה מקסימה / זיו לנצ'נר

קרקס המחאה, רמת אביב / זיו תדהר

עדות אישית
האוצר זנח את המתמחים בפריפריה / ירון רודניצקי
מענקי העידוד למתמחים בפריפריה קוצצו בשליש ומזה לוקחים מס של כמעט 50%. כשתחכו שש שעות לרופא, אל תתפלאו
לכתבה המלאה

 

בשנת 1988 הנהיג משרד הבריאות לראשונה שיטת תמחור ותקצוב בבתי החולים הכוללת "תשלום עבור שירות" (FFS = Fee For Service). בשיטה זו, לכל הליך רפואי כגון ניתוח, בדיקה פולשנית וכו' יש תעריף מוגדר. ככל שבית החולים מבצע יותר טיפולים או בדיקות, מוזרם כסף רב יותר לתקציב בית החולים. ואולם, הרופא בבית החולים, שאמור לבצע את ההליך הרפואי, אינו נהנה מכסף זה. המשכורת שלו אחידה ונקבעת במשא ומתן בין ההסתדרות הרפואית לבין משרד האוצר, ואינה תלויה ב"תפוקה" שלו.

 

רופא בבית חולים ציבורי, שהחולים מעוניינים דווקא בו, יבצע הליכים רבים, אבל הכסף יזרום ל"תקציב" ולא לכיסו הפרטי. לכן, אותו רופא לא מבצע הליכים רפואיים רבים, זמני ההמתנה בבית החולים הציבורי ארוכים, והוא עצמו משקיע את מרב מרצו ברפואה הפרטית מחוץ לבית החולים הציבורי.

 

המפתח לפתרון הבעיה נמצא בהסתדרות הרפואית, שצריכה להסכים לכך שרופא מבוקש בבית החולים הציבורי יקבל שכר גבוה יותר שצמוד לתפוקה שלו. המימון לשכר הגבוה שיקבל אותו רופא יכול לבוא כמו היום מתוך ההכנסה המוגברת שהוא מביא לבית החולים בהתאם לשיטת התקצוב הקיימת (FFS), וגם מתוך מקורות של הביטוח המשלים והביטוחים הפרטיים.

 

כל חולה בבית חולים ציבורי יוכל לבחור את הרופא מבלי לשלם אגורה אחת. ואם ישאל השואל - ומה יקרה אם כולם יבחרו ב"מנהל המחלקה"? התשובה היא שיותר ויותר חולים מבינים היום בדור האינטרנט ש"מנהל המחלקה" הוא במקרים רבים מיושן, לא מעודכן, עוסק בפוליטיקה הפנימית של בית החולים, ואינו בהכרח המנתח או המצנתר הטוב ביותר. יש היום מספיק כלים פומביים באינטרנט שעוזרים לחולה להחליט מי הרופא הטוב ביותר למחלתו.

  

פרופ' יורם לס, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' יורם לס
צילום: אורי לס
מומלצים