שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

רף חדש: השנה המדהימה של הקפיצה לגובה

תוצאות שלא נראו מזה 19 שנים ושיא עולם אגדי בסכנת שבירה. שנה אחרי גמר אולימפי חיוור, הפכה תחרות הקפיצה לגובה למסקרנת ביותר באליפות העולם הקרובה. איך זה קרה? מתכוננים למוסקבה - כתבה ראשונה בסדרה

משהו מוזר קרה השנה בענף הקפיצה לגובה לגברים. רק לפני שנה תוצאה פושרת של 2.29 מטרים הספיקה עבור שלושה קופצים לזכייה במדליית ארד באולימפיאדת לונדון, התוצאה הנמוכה ביותר שזיכתה במדליה אולימפית מאז 1976.

 

עוד ב-ynet ספורט:


ואילו השנה עוד בטרם אליפות העולם יצאה לדרך, שני קופצים, בוגדן בונדרנקו האוקראיני ומוטאז אסה ברשים הקטארי כבר הספיקו לעבור גובה של 2.40 מטרים ומעלה, הישג שרק שבעה קופצים בהיסטוריה רשמו לפניהם. תוצאת השנה בעולם של בונדרנקו (2.41 מטרים, ארבעה סנטימטרים נמוך יותר משיא העולם של חוויאר סוטומאיור) היא הטובה ביותר שנקבעה מאז 1994 ומציבה אותו בצוותא עם איגור פאקלין מברית המועצות כקופץ השלישי בטיבו בהיסטוריה.

 

בוגדן בונדרנקו, התוצאה הכי טובה מאז 1994 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בוגדן בונדרנקו, התוצאה הכי טובה מאז 1994(צילום: AFP)

 

תוסיפו לברשים ולבונדרנקו גם את סגן האלוף האולימפי, אריק קינארד האמריקאי שעבר השנה 2.37 מטרים ואת דרק דרואין הקנדי שקפץ 2.36 מטרים ותקבלו שנה איכותית במיוחד לקפיצה לגובה וכל זה כאמור עוד לפני תחרות המטרה המרכזית של האתלטים.

 


התוצאות הטובות ביותר השנה בקפיצה לגובה

התוצאות הטובות ביותר השנה בקפיצה לגובה
שם הקופץ מדינה תוצאה
בוגדן בונדרנקו אוקראינה 2.41
מוטאז אסה ברשים קטאר 2.40
בוגדן בונדרנקו אוקראינה 2.38
אריק קינארד ארצות הברית 2.37

 

"זה משהו שלא קורה כל שנה ואפילו לא אחת לעשר שנים, אבל חשוב לזכור שהתקדמות בספורט איננה הולכת בקו ישר, אלא בגלים. השנה באמת התוצאות היו טובות הרבה יותר ביחס לשנים האחרונות", מסביר מאמן הקפיצה לגובה, אנטולי שפרן.

 

קינארד. גם הוא רושם עונה נהדרת (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
קינארד. גם הוא רושם עונה נהדרת(צילום: GettyImages)

 

הזינוק של בונדרנקו (23) השנה היה מטאורי, הוא הגיע לעונה הנוכחית עם תוצאת שיא של 2.31 מטרים ושיפר אותה בלא פחות מעשרה סנטימטרים. הנתונים הפיזיים והכישרון תמיד היו שם. בונדרנקו הוא אחד הקופצים הגבוהים בסבב (1.97 מטרים) ונהנה ממהירות אדירה בהרצה. כבר בגילאים הצעירים הוא נחשב לקופץ מוכשר וכשהיה בן 16 זכה במדליית הארד באליפות העולם לנוער, מדרגה אחת בפודיום מתחת לניקי פאלי. שנתיים לאחר מכן הוא כבר הוכתר לאלוף העולם לנוער ולפני שנתיים זכה באליפות אירופה עד גיל 23.

 


קפיצה לגובה - הקופצים הטובים בהיסטוריה באצטדיון פתוח

הקופצים לגובה הטובים בהיסטוריה באצטדיון פתוח
שם מדינה תוצאת שיא
חוויאר סוטומאיור קובה 2.45
פטריק סיוברג שבדיה 2.42
איגור פאקלין ובוגדן בונדרנקו ברית המועצות ואוקראינה 2.41

 

עם זאת, עד השנה בונדרנקו לא הותיר חותם מיוחד בגילאי בוגרים, הוא עדיין לא זכה במדליה באליפות אירופה או עולם ואת הגמר האולימפי החלש בשנה שעברה הוא סיים במקום השביעי בלבד.

 

בוגדן בונדרנקו. פעם ניקי פאלי עוד עמד גבוה ממנו בפודיום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בוגדן בונדרנקו. פעם ניקי פאלי עוד עמד גבוה ממנו בפודיום(צילום: EPA)

 

בונדרנקו עצמו מתקשה להסביר בראיונות עימו כיצד הגיע השיפור המאסיבי להישגיו, ומסתפק בהסבר קלוש של בקשתו לשמירה על שקט מהקהל במקום למחיאות כפיים הגורמות לו להתרגשות יתר.

 

לשפרן לעומת זאת דווקא יש הסבר ליכולת המשודרגת של האוקריאני, "היה לו את הפוטנציאל ועוד כשהוא התחרה בקדטים הוא קבע תוצאות הטובות. השנה הוא החלים מכל הפציעות מהן הוא סבל מה שמאפשר לו להתאמן ולקפוץ בצורה שוטפת. פציעות לא פוגעות בספורטאי רק פיזית אלא עלולות לפגוע גם ברמת המוטיבציה ולכן החלמה יכולה להביא גם לשיפור מנטאלי".

 

בונדרנקו. בלי פציעות הכל קל יותר (צילום: AP) (צילום: AP)
בונדרנקו. בלי פציעות הכל קל יותר(צילום: AP)

 

ברשים הצעיר מבונדרנקו בשנתיים הוא תופעה מעניינת כשלעצמה. בניגוד לספורטאים מיובאים רבים שקטאר ניכסה לעצמה, ברשים הוא אחד משני המדליסטים האולימפיים הבודדים שנולדו וגדלו בקטאר. אלא שמדליית הארד בה זכה בלונדון רק הייתה ספתח לשורה של תוצאות אדירות שקבע מאז, 2.39 מטרים ו-2.40 מטרים.

 

הסגנונות של בונדרנקו וברשים שונים זה מזה, האוקראיני מנצל את המהירות הגבוהה שלו וקופץ בסגנון פוסברי קלאסי המתאים לקופצים גבוהים כמוהו. ברשים בניגוד אליו משתמש בהרצה שונה ונעזר בכוח האדיר שבכף רגלו בעת הזינוק.

 

ברשים. מדליסט קטארי למהדרין (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
ברשים. מדליסט קטארי למהדרין(צילום: GettyImages)

 

השניים הללו יחד עם דרואין, קינארד ובאניוטיס היווני עברו 31 פעמים גובה של 2.30 מטרים ומעלה. כשהם דוחפים זה את זה אל עבר גבול היכולת התחרות בין הקופצים המצוינים הללו יכולה לייצר איום ממשי גם על שיא העולם של חוויאר סוטומאיור האגדי (2.45 מטרים) שלפרקים נראה בלתי ניתן לשבירה. "אני יודע שלקפוץ גבוה יותר מ-2.41 מטרים יהיה קשה מאוד, אבל אני מרגיש שאני מסוגל לכך", אמר בונדרנקו ושפרן מאשר, "גם ברשים וגם בונדרנקו מסוגלים לשבור את שיא העולם. אם אני צריך להמר מי יעשה זאת קודם הייתי הולך על בונדרנקו כי הוא מבוגר יותר ונראה לי יציב יותר פסיכולוגית".

 

מי שבאופן מפתיע נמצא כרגע מחוץ לעניינים הוא דווקא האלוף האולימפי, איוון אוחוב שהסתפק השנה בתוצאה פושרת במושגים שלו, 2.30 מטרים. קפיצה לגובה הוא ענף בו קשה לייצר יציבות. לראייה, אצל הגברים אף קופץ לא הצליח לזכות בשתי מדליות זהב אולימפיות, גם לא סוטומאיור.

 

סוטומאיור. שיא העולם בסכנה (צילום: mct) (צילום: mct)
סוטומאיור. שיא העולם בסכנה(צילום: mct)

 

"לקפוץ 2.40 מטרים וגם 2.30 מטרים זה לא משהו שקופץ, טוב ככל שיהיה, מסוגל לעשות בכל יום. הוא בונה לעצמו תוכנית עונתית מסוימת ומתקדם בהדרגה. אבל לא תמיד מה שאתה מנסה לבנות באמת מצליח. לפעמים קלף אחד נופל והכול מתפרק. הספורטאים הללו מתעמתים עם גבול היכולת האנושית, כך שכמובן שגם נושא הפציעות משפיע. ברגע אחד הגוף מתחיל לכאוב והלכה העונה", מסביר שפרן.

 

הקושי לייצר יציבות לא מסתכם רק אצל אוחוב. מתוך שבעת המדליסטים בשתי אליפויות העולם האחרונות, רק שניים האלוף המכהן, ג'סי וויליאמס וסגנו אלכסיי דמיטריק הצליחו לעבור העונה גובה של 2.30 מטרים ומעלה, וגם הם לא התקרבו השנה לתוצאות של הרביעייה המובילה.

 

איוון אוחוב. עונה פוסט אולימפית קשה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
איוון אוחוב. עונה פוסט אולימפית קשה(צילום: רויטרס)

 

אם באליפות העולם הקרובה במוסקבה או בתחרות אחרת בעתיד הקרוב, ברשים, בונדרנקו ואולי גם קינארד ודרואין ינסו להוכיח שהם לא רק מסוגלים לנתר אל גובה אליו לא הגיע אף אדם מעולם אלא שהם גם לא מתכוונים להיעלם רגע לאחר מכן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים