שתף קטע נבחר

המטוס האחרון מאתיופיה: "סוגרים מעגל"

מאות עולים הגיעו במה שכונה "המטוס האחרון של עולי אתיופיה". סך הכל עלו כ-92 אלף יהודים מאתיופיה, בשלושה עשורים: "סופו של אירוע היסטורי בקנה מידה בינלאומי". במקביל, הפגינו מאות מיוצאי אתיופיה, וקראו להביא את אחיהם שנותרו מאחור: "הממשלה משקרת כשהיא אומרת שהסתיים המבצע"

הסתיים מבצע "כנפי יונה": מטוס העולים האחרון מאתיופיה הגיע היום (ד') ארצה בסיוע הסוכנות היהודית, והתקבל בטקס חגיגי בנתב"ג. אך באותה השעה הפגינו כמה מאות בני העדה מול משרד ראש הממשלה, במחאה על ההודעה על סיום העלייה, בשעה שקרוביהם עודם ממתינים בגונדר ובאדיס-אבבה.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

בשעות הבוקר נערכה פרידה מכ-450 העולים במתחם שגרירות ישראל באדיס אבבה, במעמד יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי, השרה לקליטת העלייה, סופה לנדבר - והשגרירה בלייניש זבדיה.

 

 (צילום: אוהד צוויגנברג) (צילום: אוהד צוויגנברג)
(צילום: אוהד צוויגנברג)

 

מיד לאחר מכן המריאו העולים בשתי טיסות שכר לנתב"ג, שם נערך טקס בהשתתפות קרובי משפחתם ואישי ציבור. מראות ההתרגשות לא פסחו על העולים - ילדים, צעירים וזקנים - שרכנו לנשק את אדמת הארץ.

 

תשע שנות המתנה לאחות

במקום היו עשרות איחודי משפחות מרגשים, בין קרובים שלא ראו זה את זה שנים רבות; דמעות וחיבוקים במשך דקות ארוכות. אחרים הביאו זרי פרחים ובלונים, וליוו את כניסתם של העולים בשריקות ובמוזיקה אתיופית.

 

 (צילום: אוהד צוויגנברג) (צילום: אוהד צוויגנברג)
(צילום: אוהד צוויגנברג)

 

מלאסה, תושב פתח תקווה בן 25, המתין עם אביו לאחותו הבכורה במשך תשע שנים. "אני לא יכול לחכות לרגע שאראה אותה", סיפר בהתרגשות. רגעים ספורים לאחר מכן, נפגשו השניים לחיבוק ארוך ורווי דמעות. "עכשיו אני מאושר", אמר אביהם.

 

"זו הייתה טיסה מרגשת מאוד", אמרה ל-ynet ח"כ פנינה תמנו שטה, סגנית יו"ר הכנסת שליוותה את המשלחת - ושבה אתמול לאתיופיה מולדתה בפעם הראשונה, מאז שעלתה לארץ לפני 28 שנים, בהיותה בת שלוש.

 

 (צילום: אוהד צוויגנברג) (צילום: אוהד צוויגנברג)
(צילום: אוהד צוויגנברג)

 

"צריך לראות את עיניהם הבורקות של הילדים כדי להבין את גודל האירוע", הוסיפה. "שלושה עשורים של מבצעים להעלאת יהודי אתיופיה התנקזו לכמה שעות בשני המטוסים האחרונים, המסמלים את סופו של אירועי היסטורי בקנה מידה בינלאומי".

 

סוף מעגל ל-92 אלף עולים

"קהילת יהודי אתיופיה היא אחת הקהילות העתיקות בעולם, ששורשיה נעוצים עוד בימי המלך שלמה ומלכת שבא, ושבניה שמרו במשך אלפי שנים על הכמיהה לירושלים", אמר בטקס יו"ר הסוכנות היהודית, נתן שרנסקי. "עם סיום מבצע 'כנפי יונה' אנחנו סוגרים מעגל שנמשך כשלושת-אלפים שנים".

 

 (צילום: אוהד צוויגנברג) (צילום: אוהד צוויגנברג)
(צילום: אוהד צוויגנברג)

 

יו"ר הסוכנות ציין עוד כי מאז קום המדינה עלו כ-92 אלף עולים מאתיופיה. לדבריו, "הסוכנות היהודית תמשיך לסייע לעולים מאתיופיה בהתאם לזכאויות שיקבע משרד הפנים, כפי שהיא מסייעת לזכאי עלייה ממדינות אחרות בעולם".

 

השרה לקליטת עלייה, סופה לנדבר, הוסיפה כי "שלוש שנים אחרי שהמלצתי לראש הממשלה לסיים את הסאגה, לסגור את המחנה בגונדר, ולסיים את העלייה המאורגנת מאתיופיה - אני גאה לקחת חלק גם בסגירת המעגל ובסיום מבצע 'כנפי יונה'. אני רוצה להודות לכל השותפים שלנו, ולהבטיח שממשלת ישראל תעשה את כל הנדרש כדי לקלוט את העולים בצורה הטובה ביותר".

 

"המבצע הסתיים, אך הממשלה משקרת"

אך החגיגיות הטקסית לא הייתה מנת חלקם של מאות יוצאי אתיופיה, שהגיעו הבוקר להפגין מול משרד ראש הממשלה במחאה על הכרזת הממשלה היום כי "הסתיימה העלייה מאתיופיה".

 

 (צילום: אוהד צוויגנברג) (צילום: אוהד צוויגנברג)
(צילום: אוהד צוויגנברג)

 

הם קראו להעלות את בני משפחותיהם שנותרו שם, ולא אושרו לעלייה. מדובר בכ-5,000 איש ואישה שנבדקו ונדחו בידי פקידי משרד הפנים, וממתינים למעלה מעשור באדיס-אבבה ובגונדאר לעלייה. "אנחנו לא מבקשים פתיחה של הרשימות או הוספת שמות חדשים", אמר ל-ynet אברהם נגוסה, ממנהיגי המחאה. "אנחנו רק מבקשים את הבאתם של האחים והאחיות שלנו שנותרו מאחור. הממשלה משקרת כשהיא אומרת שהסתיים המבצע להעלאתם של יהודי אתיופיה".

 

מבצע "כנפי יונה" יצא לדרך בנובמבר 2010, עם החלטת הממשלה על העלאת אלפי בני הפלשמורה שהמתינו לעלייה בגונדר. המשימה הוטלה על הסוכנות היהודית, שנקראה להכין את הזכאים לקראת העלייה לישראל, ולהעלותם ארצה בהתאם לאישורים שיעניק משרד הפנים - וכן על המשרד לקליטת עלייה שנקרא להיערך לקליטת העולים ברחבי הארץ.

 

בסך הכל עלו במהלך המבצע כ-7,000 עולים מאתיופיה, רובם בני הפלשמורה - וכמה מאות מהם זכאי חוק השבות.

 

במרכז הקהילתי שהפעילה הסוכנות בגונדר, בסיוע תרומות של "הקרן לידידות" ושל הפדרציות היהודיות בצפון-אמריקה, נערכו פעילויות בתחום העלייה, החינוך והרווחה כדי להכין את זכאי העלייה לקראת החיים בישראל. לאחר עלייתם ארצה, נקלטו העולים ב-17 מרכזי קליטה ברחבי הארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צוויגנברג
התרגשות בנתב"ג
צילום: אוהד צוויגנברג
צילום: אוהד צוויגנברג
"שלושה עשורים של עלייה היסטורית"
צילום: אוהד צוויגנברג
צילום: אוהד צוויגנברג
מנשקים את האדמה
צילום: אוהד צוויגנברג
מומלצים