שתף קטע נבחר

נחשים באורך של אוטובוס, סוסים בגודל חתול

זה מה שצופן העתיד, על רקע שינויי האקלים: מדענים טוענים כי בתקופות שבהן הטמפרטורה בכדור הארץ עולה משמעותית חלה עלייה ניכרת בגודל הזוחלים והתכווצות בקרב היונקים. היכונו לצב בגודל של מכונית סמארט

על רקע סוגיית ההתחממות הגלובלית בדקו מדענים אמריקנים איך שינויים קיצוניים באקלים משפיעים על בעלי החיים בכדור הארץ. לפי הממצאים שפורסמו ב"דיילי מייל", ההתחממות מיטיבה עם זוחלים, ומערימה קשיים על יונקים.

 

המדענים טוענים כי לפני 55 מיליון שנים הסתובבו בעולם נחשים באורך אוטובוסים, צבים בגודל מכוניות "סמארט" ולעומתם סוסים בגודל חתול. בעת ההיא עלתה הטמפרטורה בכדור הארץ בשש מעלות, במשך תקופה של כ-200 אלף שנים. ג'ונתן בלוך, חוקר מאובנים מפלורידה, אמר כי יש קשר ישיר בין ההתחממות לגודל יוצא דופן של בעלי החיים.

בשנה שעברה התגלה כי באותה תקופה, 5 מיליון שנים אחרי עידן הדינוזאורים, היו "צבי פחם" מפלצתיים ששכנו בדרום אמריקה. הגולגולת שלהם הייתה באורך 24 ס"מ, שריון באורך 172 ס"מ ולוע מפלצתי. 

 

במקביל זחל אז בכדור הארץ נחש ה"טיטנובואה", הארוך ביותר שהתגלה אי פעם (12 מטרים), שהיה מסוגל לבלוע חיה בגודל של פרה ושקל 1.25 טון. החוקרים מאמינים שהשילוב של שינויים במערכת האקולוגית, פחות חיות טרף, סביבת גידול רחבה יותר, שינויים אקלימיים ואספקת מזון שוטפת גרם לזנים יוצאי הדופן לשרוד.

 

באלפי השנים בעולם העתיק שבהן עלתה הטמפרטורה משמעותית היונקים התכווצו באופן ניכר. המדענים מאמינים שהתכווצות בעלי חיים היא תגובה אבולוציונית טיפוסית של זוחלים לשינויים קיצוניים באקלים, ולדבריהם ניתן להסיק כי גם בעתיד, בתקופה של "אירוע התחממות גלובלית", יש לצפות לתופעה דומה.

 

אירוע ההתחממות הגלובלית האחרון היה לפני 53 מיליון שנים, ונמשך בין 80 ל-100 אלף שנה. לאורך התקופה התכווצו סוסים ב-19%. שני מיליון שנים קודם לכן התכווצו הסוסים ב-30%. אחרי שני האירועים חזרו בהדרגה החיות לגודלם המוכר.

 

"ההקבלה להתחממות המודרנית הופכת את המחקרים לבעלי ערך. פיתוח הבנה טובה יותר של היחסים בין גודל גוף הזוחלים לגזי החממה עשוי לעזור לנו לחזות את השינויים האקולוגים שעלולים לקרות, בתגובה לשינויים הנוכחיים באקלים כדור הארץ", מסבירים המדענים.

 

שיא בריכוז גזי חממה ב-2012

השבוע הודיע הארגון המטאורולוגי העולמי כי בשנת 2012 נרשם שיא בריכוז גזי החממה באטמוספירה. גזי החממה נפלטים בתהליכי ייצור תעשייתים וחקלאיים, והעלייה המדאיגה של ריכוזם ממחישה את החשש משינויי האקלים. הריכוז העולמי של פחמן דו חמצני, האחראי העיקרי להתחממות הגלובלית, עלה אשתקד ל-393.1 חלקיקים למיליון - או 141% ביחס לעידן הקדם-תעשייתי, לפני שנת 1750.

 

 

השר להגנת הסביבה, ח"כ עמיר פרץ, אמר בתגובה כי "דו"ח רודף דו"ח בסכנות והנזקים שגורם האדם לסביבה, אך בדיוני התקציב האחרונים קוצצו התקציבים להתמודדות מול סכנות אלה עד כמעט למחיקה מוחלטת. לצערי, הנושא נדחק לשוליים עד לביטול מוחלט של התוכנית להפחתת פליטות גזי החממה בישראל. בראשות מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה תוביל היערכות לשינויי אקלים. הנושא הזה בוער ומסוכן ומהווה איום על כולנו ולכן חייבים לפעול בטרם יתרחש אסון סביבתי וחברתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מסך מתוך יוטיוב
מסוגל לבלוע פרה. נחש הטיטנבואה העתיק
צילום מסך מתוך יוטיוב
מומלצים