שתף קטע נבחר

"אימה אמריקאית": נשים נשים, יותר מנחשים

העונה השלישית של הסדרה מתמקדת במכשפות בעזרת שלל סטריאוטיפים. מתוך בליל של תחרה, וודו, ושאר כשפים היא מצליחה להעלות בכל זאת שאלות על גזע ועל נשים - אולי בהמשך היא גם תספק דיון מורכב יותר

נפתח בחדשות הטובות למי שסבל את כל העונה השנייה של "אימה אמריקאית" ושרד לספר על זה: העונה השלישית - "כישוף", שעלתה אתמול (א') לשידור ב-yes, גרועה פחות. החדשות הטובות פחות: היא לא מגיעה לרמה של העונה הראשונה. החדשות האמביוולנטיות: הסדרה חודשה לעונה רביעית, כך שמי שאוהב, יזכה לעוד מנה, ומי שנמאס לו, יכול להמשיך לצפות ולסבול. על דבר אחד כולם יכולים להסכים: הסדרה הזו אינה עונה להגדרות של סדרת אימה - בכל עונה. 

 

ביקורות טלוויזיה נוספות:

"שרלוק": הזוג הכי מוצלח על המסך

"מאמא-ליגה": עקרות בית מייאשות

"ארץ נהדרת": לצחוק בלי לזפזפ

 

הטריילר של העונה השלישית. דם, סקס ואופרת סבון

 

מי שמכיר את היוצרים ריאן מרפי ובראד פאלצ'וק (מוכרים בעיקר בשל "Glee" או "ניפ/טאק" המוקדמת יותר), יודע שהשניים אוהבים לערבב הומור שחור ומקאברי עם דם, סקס ועלילה שלא תבייש אופרת סבון. התוצאה היא לרוב טראשית לעילא, מהנה ולפעמים אפילו מעבירה איזה מסר על כל מה שקצת חריג ואמריקנים אוהבים לפחד ממנו.

 

אולי זו הסיבה ש"אימה אמריקאית" היא לא באמת סדרת אימה. היא לא מטפלת בקלישאות, במיתוסים של רוחות, שדים, חייזרים (ועוד ועוד ועוד בעונה השנייה) וכוחות על טבעיים באופן מעורר בלהות, אלא רק מציפה דרכם יחס לנשים, למיניות מוחצנת ולחרדות גדולות שכרוכות באמונה, בזוגיות, בהורות ובכל הערכים שהאומה האמריקנית נסמכת עליהם. שני היוצרים העלו על המסך מוטיבים שנחשבים למוקצים.

"אימה אמריקאית - כישוף". לא באמת סדרת אימה ()
"אימה אמריקאית - כישוף". לא באמת סדרת אימה
 

הפעם במקום להתפזר על מיליון ואחד נושאים אחרים, הסדרה חוזרת להתמקד במיתוס גדול אחד (וטוב שכך) - כישוף. העלילה עוסקת בפנימייה מיוחדת בניו אורלינס לנשים עם כוחות מוזרים, צאצאיות למורשת מכשפות.

 

כוחות על

הצופים נכנסים לפנימייה דרך עיניה של הבחורה החדשה, זואי (טאיסה פארמיגה, שחקנית חוזרת בסדרה) שמופנית לשם לאחר שהיא מגלה שיש לה כוח ספציפי ואכזרי במיוחד. את הבית העצום מאכלסות מעט בנות, כל אחת עם סיפור וכוח משלה: קוויני (גאבורי סידיב מ"פרשס") יכולה להפעיל כוחות וודו סדיסטיים כשמעצבנים אותה, מדיסון, (אמה רוברטס), התמצית של הנערה האמריקנית הפופולארית הביצ'ית שניחנה בכוחות שאת עוצמתם עדיין לא למדה, ונאן (ג'יימי ברואר הלוקה בתסמונת דאון והשתתפה גם כן בסדרה בעבר), שניחנה ביכולת לשמוע את המחשבות של אנשים.   

לכל מכשפה כוח מיוחד משלה ()
לכל מכשפה כוח מיוחד משלה
 

על החבורה מפקחת קורדיליה (שרה פולסון), מכשפה בעצמה כמובן, שרוצה לעזור לבנות ללמוד לטפח ולשלוט, אך גם לשמור בסוד על הכוחות שלהן, כדי שלא יוקעו מהחברה או יסבלו גורל מר מזה, כי בארצות הברית של ימינו עדיין שורפים מכשפות. העולם פשוט לא מוכן להתמודד עם נשים עם כוחות מיוחדים.

 

בזמן שהיא מנסה לשמור על המתבגרות המבולבלות, היא נאלצת להתמודד עם סכנה נוספת מבית, כשאמה הלא אמהית פיונה (ג'סיקה לאנג) חוזרת לחייה עם אינטרסים משלה. השתיים לא מסכימות על כלום, ונראה שמאבקי כוחות עתידים להתרגש על הבית.

שרה פולסון. מנסה למנוע מהתלמידות שלה להישרף ()
שרה פולסון. מנסה למנוע מהתלמידות שלה להישרף
 

כל זה נשמע כמו פתיח די נחמד ומבטיח, רק שיש במכשפות האלו משהו מעט מוכר: אף שיש בסדרה שימוש גם במעשי כשפים, לחשים, שיקויים ושאר נחשים – רובן מעוצבות פחות כמו נשים חכמות שלומדות כישוף, ויותר כמו גיבורות על. המתבגרות שמגיעות לבית מיוחד שאמור לשמור עליהן ולובשות בעיקר שחור, נראות כמו הגרסה הגותית של "אקס מן". הכוחות של זואי אפילו מזכירים את הכוח של רוג.

 

יכול להיות שהיוצרים רצו לרכוב על הצלחת הז'אנר ולתבל את הקונספט העתיק יותר של מכשפות בסקס אפיל עדכני של כוחות מיוחדים. רוב הזמן זה עובד, אבל העניין האמיתי נמצא בנושא אחר שהסדרה נוגעת בו – היחסים בין שחורים ללבנים, או במקרה שלנו, בין שחורות ללבנות.

קאתי בייטס. מגלמת מאדאם גזענית וסדיסטית ()
קאתי בייטס. מגלמת מאדאם גזענית וסדיסטית
 

נוסף לצוות השחקנים הקבוע והמוכשר של "אימה אמריקאית" (שכולל בין היתר גם את פרנסיס קונרוי, דניס אוהייר, לילי רייב ואיבן פיטרס) מצטרפת העונה לאנסמבל קאתי בייטס, כמדאם גזענית מימי העבדות שמתגלגלת לימינו אנו. בייטס היא חברה טובה במציאות של לאנג שהציעה לצרף אותה לעונה, והשתיים מתנהלות להן כמו שתי נשים מרושעות ומבדרות לאורך הפרקים.

 

עם הגעתה לאמריקה אחרת, מלאת שוויון לכאורה, אנחנו נחשפים לאירועי עבר מחרידים דרך דמותה של בייטס, וגם מובלים למחוזות של קהילה נוספת של נשים עם כוחות מיוחדים – נשות הוודו, נצר למשפחות העבדים, שנמצאות גם הן בניו אורלינס ומנהלות יחסים של שלום קר (מאוד) עם המכשפות ה"רגילות". הדינמיקה בין שתי התרבויות והמתח ההיסטורי העז ששורר ביניהן מעלה, גם אם באופן סטריאוטיפי למדי, שאלות רלוונטיות על גזע, אמהות ונשיות.

מתח בין המכשפות לנשות הוודו ()
מתח בין המכשפות לנשות הוודו

השחקניות עושות ברובן עבודה מופלאה כרגיל, אף שחבל שחלקן, ובראשן לאנג, ממשיכות לגלם את אותה הדמות לאורך כל העונות. הסיפורים התחלפו, אבל לאנג עדיין מגלמת דמות מבוגרת, שהיתה פעם מושכת וחזקה, והיום היא פשוט מרירה ושונאת נשים אחרות. יש לנו מספיק שנאת נשים בעולם - על המסך ומחוצה לו.

 

למרות החיבה של היוצרים לקיטש וטראש, תחילת העונה הזו מביאה עמה תקווה קלושה שבהמשך נראה מעט יותר מורכבות וזוויות נוספות של נשיות, אם הן לא ייבלעו בים הסמלים, התחרה והנחשים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'סיקה לאנג. מגלמת את אותה הדמות בכל העונות
לאתר ההטבות
מומלצים