שתף קטע נבחר

כך הפכה משכנתא בריבית קבועה למבוקשת

בולמוס המשכנתאות בשנים האחרונות לא רק הגדיל את היקפי ההלוואות שניטלו מהבנקים - אלא גם שינה את תמהיל המשכנתא של הלווים. תוך שנתיים וחצי זינק נתח המשכנתאות במסלול הריבית הקבועה הלא צמודה ביותר מ-1,000% - מה שמסביר הפיכתה לסחורה החמה בשוק המשכנתאות

בולמוס המשכנתאות של השנים האחרונות, שחצה את רף 50 מיליארד השקלים ב-2013, לא רק הגדיל את היקפי ההלוואות שניטלו מהבנקים: אותו בולמוס נטילת הלוואות מהבנקים אף שינה את תמהיל המשכנתא שנוטלים הלווים.

 

כתבות נוספות על משכנתאות בערוץ הכסף שלי :

 

הריבית הנמוכה השוררת במשק בשנים האחרונות, לצד הגבלות בנק ישראל בתחום המשכנתאות - אשר דחפו את ציבור נוטלי המשכנתאות לכיוון מסלולי הריבית הקבועה - הפכו את מסלול הריבית הקבועה הלא צמודה לסחורה חמה ושוברת שיאים. כך, תוך שנתיים וחצי זינק נתח המשכנתאות שניטל במסלול זה ביותר מ-1,000%, וסכומי ההלוואות קפצו פי 12.

 

בעוד שבחודש אפריל 2011 היוו סך ההלוואות שניטלו במסלול הריבית הקבועה הלא צמודה קצת יותר מ-2% מסך הלוואות המשכנתא שנלקחו באותו חודש (מדובר בסכום של כ-80 מיליון שקל); בחודש דצמבר של אותה השנה קפץ הסכום ל-273 מיליון שקל, המהווים 8.5% מסך ההלוואות שניתנו.

 

בדצמבר 2012 הן כבר היוו יותר מ-12%, ובחודש שחלף כבר עברו 20% מסך ההלוואות, עם סכום הנושק למיליארד שקל.

 

בהתחשב בכך שהמשכנתא הממוצעת עמדה בשנתיים האחרונות על כ-580 אלף שקל, הרי שחלק המשכנתא בריבית קבועה לא צמודה זינק מ-11,600 שקל (עבור מי שנטל משכנתא במסלול זה באפריל 2011), לעומת 111 אלף שקל בדצמבר 2013. יש לקחת בחשבון שזה חישוב ממוצע וכי קיים שוני גדול מאוד בהלוואות הנלקוחות בפועל. אם לא די בכך, כדאי גם לציין כי שנים בודדות קודם לכן, המסלול הזה לא היה קיים בכלל - בין היתר עקב חוסר אטרקטיביות בסביבת ריבית גבוהה.

 

אמנם מסלול הריבית הקבועה הלא צמודה חווה את השינוי הגדול ביותר,  אך כאמור, גם שאר המרכיבים בתמהיל המשכנתא השתנו. כך, על פי נתוני החודש שחלף, מסלול הריבית הקבועה הצמודה עלה גם הוא, והכפיל את עצמו באופן יחסי, מאז אפריל 2011. במקביל, מסלולי הריבית המשתנה ירדו ב-20%-30% מחלקם היחסי; ומסלול המט"ח נחתך ביותר מ-50%, בעיקר ברקע התנודתיות בשערי המטבעות.

 

ההגבלות של בנק ישראל

אז מה הפך את מסלול הריבית הקבועה הלא צמודה לכל כך פופולרי, תוך זמן קצר? מסלול הריבית הקבועה הלא צמודה מאפשר ללווה החזר קבוע שאינו תלוי במדד המחירים לצרכן או בשינויי הריבית במשק. מדובר במסלול בו ההחזר גבוה יותר בתחילת הדרך, בהשוואה למסלולים האחרים; אולם בעוד מסלולי הריבית המשתנה עשויים לעלות - הוא נשאר קבוע ומעניק, למעשה, ביטחון למשק הבית בהחזר התשלומים.

 

 
תמהיל המשכנתא (באחוזים)

תמהיל המשכנתא (באחוזים)
  ריבית קבועה לא צמודה ריבית משתנה לא צמודה ריבית קבועה צמודה ריבית משתנה צמודה צמוד מט"ח
אפריל 2011 2.2% 44.8 10% 36% 7%
דצמבר 2013 21% 34% 21% 22% 2%

 

עד לפני מספר שנים, הריבית במשק הייתה גבוהה באופן משמעותי, וכך גם הריבית במסלול זה הייתה גבוהה ולא אטרקטיבית. בעקבות ההורדה הדרסטית של הריבית במדינות העולם וגם אצלנו, על רקע המשבר הכלכלי העולמי ב-2008, גם הריבית המוצעת במסלול זה ירדה באופן משמעותי - וכיום היא נעה סביב 4.5%.

 

ואולם, לא רק הריבית הנמוכה עשתה את השינוי. שלל ההגבלות שהטיל בנק ישראל במהלך 3 השנים האחרונות, ובחלקן הגבלות על מסלול הריבית המשתנה (בין היתר הגבלת היכולת לקחת יותר משליש המשכנתא במסלול הפריים וכן ההגבלה על נטילת יותר משני שליש מהמשכנתא בריבית משתנה על כל סוגיה), חיזקו מאוד את המסלול הזה.

 

בבנק ישראל חששו מסיכון לבנקים עקב אי-יכולת של הלווים לעמוד בהחזרי המשכנתא, כאשר הריבית תתחיל לעלות ומסלולי הריבית המשתנה בעקבותיה, מה שיגדיל את תשלומי המשכנתא - ולכן "דחפו" לכיוון מסלולי הריבית הקבועה.

 

נראה שאין ספק כי בנק ישראל יתחיל להעלות את הריבית. זו אף המגמה העולמית הצפויה, גם אם זה ייקח עוד זמן מה. אמנם מסלול הריבית הקבועה הלא צמודה מעניק ביטחון והוא פחות "מסוכן", אך כדאי גם לזכור שהוא עדיין יקר משמעותית ממסלול הפריים בשלב נטילת המשכנתא - מה שדורש שילוב נכון ומאוזן של תמהיל ההלוואה בין המסלולים השונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים