שתף קטע נבחר

מי ימנע את פרויקט הולילנד הבא?

דווקא ביום שבו ניתן גזר הדין במשפט הולילנד, הוחלט להוציא מוועדת תכנון חשובה את נציגי הארגונים הירוקים שיכולים לסכל פרויקטים דומים

בשבוע שעבר התבשרנו, לדאבוננו, כי בפעם הראשונה בתולדות המדינה ראש ממשלה לשעבר נידון למאסר. משפט הולילנד עסק רובו ככולו בעבירות שוחד, אבל השופט שניהל את המשפט, דוד רוזן, החמיר וקבע בפסק הדין כי דין לקיחת שוחד כדין בגידה. אולם דווקא ברגע זה חשוב לזכור ולהזכיר ששם הקוד "הולילנד" הוא הרבה יותר מסמל לשוחד ולבגידה, ושהרבה לפני שהחלה מזימת השוחד, הפרויקט התנהל בצורה כושלת ולא ראויה.

 

עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה :

משפחה אנרגטית: מייצרים חשמל מרוח ושמש

לא על מי מנוחות: העולם הערבי מת מצמא

 המבקר: הר הפסולת בפארק שרון בסכנת התמוטטות

חיפה: מי תהום מזוהמים מוזרמים למאגר

 

תחילתו של המחדל בוועדות התכנון המקומית והמחוזית בירושלים, שאישרו את התוכנית עוד בשנת 1996, ובוועדה המחוזית שאישרה את שינוי יעוד הקרקע ממלונאות למגורים כבר בשנת 2004. כלומר, כל השגיאות התכנוניות שהובילו ל"מפלצת שבראש ההר" נעשו כחוק ובאישור הוועדות המתאימות.

 

לאלה יש להוסיף גם את ההתעלמות מהפגיעה הסביבתית של הפרויקט, החל בהרס בתי הגידול המקומיים ועד לפגיעה בקו הרקיע של עיר הבירה, וכן ההתעלמות הבוטה של ועדות התכנון מההתנגדויות הרבות שהוגשו על ידי תושבים וארגוני סביבה כנגד הפרויקט לאורך כל הדרך.

 

כמעט לכל עיר יש הולילנד משלה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כמעט לכל עיר יש הולילנד משלה(צילום: רויטרס)

 

אבל בואו נודה, כמעט לכל עיר בישראל יש פרויקט הולילנד משלה. הוא לא תמיד צומח לגובה, הוא לא תמיד קשור בהקלות, חריגות בנייה או בשינוי ייעוד, אבל הוא מאושר בוועדות התכנון בראייה קצרת טווח ורוויית אינטרסים נקודתיים ולא פעם פוליטיים, גם אם לא מעורב בנושא שוחד.

 

אמנם חשוב להדגיש את העבודה המורכבת והמקצועית של מערך התכנון הלאומי ואין להטיל באופן גורף דופי בעבודה המקצועית של ועדות התכנון, ובעיקר של אנשי המקצוע שעוסקים בפרטי הפרטים. עם זאת, מרבית החברים בוועדות התכנון, שלוקחות בסופו של דבר את ההחלטות הגורליות, אינם אנשי מקצוע מתחום התכנון, אלא נבחרי ציבור כגון שרים וראשי רשויות.

 

לעומת זאת, מספר נציגי הציבור מארגונים חוץ ממסדיים שונים ובעלי מקצוע בתחום התכנון והבנייה בוועדות הוא מראש במיעוט, למרות שהם אלה שצריכים לייצג אינטרסים רחבים יותר של אזרחי המדינה ושל הדורות הבאים בוועדות והם אלה שצריכים לצעוק חזק כשמתברר כי המלך הוא עירום.

 

צירוף מקרים  

לא הייתי מטריד אתכם בכל ההיסטוריה וההיסטריה הזאת, בטח אחרי שתיק הולילנד כבר מאחורינו, אלא אם בצירוף מקרים שרק המציאות הישראלית יודעת לייצר, בשעה שהשופט הקריא את פסק הדין, החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה במשרד הפנים לבטל את חברותו הקבועה של נציג ארגוני הסביבה בוועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים במועצה הארצית.

 

ועדת המשנה הנדונה היא הוועדה החשובה ביותר של מערך התכנון הארצי מפני שהיא דנה

בשינויים בתוכניות מתאר ובהתנגדויות להם, כלומר בכל אותם גורמים שיכולים לאשר או למנוע עוד מחדלים כדוגמת הולילנד.

 

ההחלטה האומללה התקבלה במסגרת הרפורמה בחוק התכנון והבנייה, ברוב של 16 מתוך 21 נציגים בוועדה הארצית, כאשר בין המתנגדים לה היו השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, ונציג הירוקים מהחברה להגנת הטבע.

 

אז מה הבעיה, אתם שואלים? בעיקר ששוב שיקולים צרים וקצרי טווח גוברים, שהשטחים הפתוחים, שמורות הטבע והיערות יהיו קצת פחות מוגנים ושהתכנון של דיור, תשתיות תחבורה ואנרגיה ועוד יהיה פחות סביבתי.

 

משרד הפנים, שאמון על ועדות התכנון השונות, טוען שיש צורך ברפורמה בהרכבן ובסמכויותיהן של הוועדות על מנת לייעל את התהליכים. כמו כן, לטענתו, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות וכן נציג רשות הטבע והגנים ימשיכו ויישאו את הדגל הסביבתי בוועדות המשנה החדשות.

 

אבל השאלה המרכזית היא האם הרפורמה וההחלטה להוציא את הירוקים מועדות המשנה תוביל לכך שכמות הדירות בשוק תגדל פתאום או שמחירי הדיור יירדו מחר? מסופקני. מאידך, אל תתפלאו אם בעוד כמה שנים נתעורר שוב לפרויקט נדל"ן כזה או אחר שאושר בכל ועדות התכנון ויסעיר מדינה שלמה. 

 

עדי וולפסון הוא פרופסור במרכז לתהליכים ירוקים, המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
"המפלצת שבראש ההר"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים