שתף קטע נבחר

טמבור תימכר לקבוצה מסינגפור ב-500 מיליון

דירקטוריון קבוצת עזריאלי אישר את עסקת המכירה לקבוצה מסינגפור. מדובר בעסקה מפתיעה, מאחר שעד היום נוהל מו"מ בעניין עם זהבית כהן וקרן אייפקס. החברה, שהוקמה ב-1936 בידי עולים מגרמניה, מובילה את שוק הצבעים בישראל. מנהל הפיתוח העסקי של קוסטו: נהפוך אותה לחברה ישראלית מובילה בעולם

עסקת ענק לקבוצת עזריאלי, שמוכרת את חברת טמבור לקבוצת קוסטו (Kusto) מסינגפור תמורת כ-500 מיליון שקל. שווי העסקה אינו כולל חוב של 300 מיליון שקל של טמבור, מה שיעמיד את שווי החברה ברוטו על יותר מ־800 מיליון שקל. את התהליך מוביל בנק ההשקעות ברקליס שנשכר על ידי קבוצת עזריאלי לבצע את המכירה. המגעים מול הרוכשים נשמרו בחשאיות.

 

בשבוע שעבר: תנובה נמכרה לסינים

 

דירקטוריון עזריאלי אישר הערב (ב') את העסקה שבמסגרתה תעבור חברת הצבעים מידי חברת גרנית הכרמל לקוסטו. הקבוצה מסינגפור הפקידה 70 מיליון שקל כמקדמה. להשלמת העיסקה הוקצבו 90 יום, ואם תושלם תרשום קבוצת עזריאלי רווח הון של 50 מיליון שקל ואילו גרנית תרשום רווח של 60 מיליון שקל. קוסטו נכנסה למו"מ לפני כשלושה שבועות בלבד, וסיכמה על העסקה במהירות, וללא בדיקות נאותות.

 

מדובר בעסקה מפתיעה מאחר שעד היום נוהל מו"מ בעניין עם זהבית כהן וקרן אייפקס, והיא אף סיכמה עם בנק לאומי על הצטרפותו למהלך. ההצעה של אייפקס עמדה על 450 מיליון שקל. העסקה היתה אמורה להיות הראשונה של קרן אייפקס החדשה להשקעה בחברות ישראליות, ולא מן הנמנע כי עוד תיאבק עליה, שכן המו"מ עמה הגיעה לשלבים סופיים. כזכור, בשבוע שעבר מכרה אייפקס את אחזקותיה בתנובה לחברת ברייט פוד הסינית.

 

עוד לפני כן פורסם כי חברת סנו הביעה עניין ברכישת טמבור. גם קרנות נוספות הביעו עניין, אולם המחיר נראה להן גבוה והן ויתרו על ההשקעה. 

 

קוסטו: בעלי מניות אמריקניים, 10,000 עובדים בעולם

קבוצת קוסטו הבינלאומית הינה קבוצת אחזקות תעשייתיות המנהלת פעילויות מגוונות בתחומי הבנייה, הנדל"ן, תעשיית חומרי הבנייה, הכרייה, נפט, גז, אנרגיה, מערכות המידע (IT) והחקלאות. הקבוצה, שבסיסה בסינגפור, פעילה בצפון אמריקה, מזרח אירופה ודרום מזרח אסיה. מחזור העסקים הגלובלי של קוסטו מסתכם בכ-1.4 מיליארד דולר בשנה והיא מעסיקה יותר מ- 10,000 עובדים ברחבי העולם.

 

למרות שהקבוצה רשומה בסינגפור, הרי שבעלי המניות שלה הם אמריקנים ומרכז הפעילות שלה הוא בקנדה. דניאל קיונין, מנהל הפיתוח העסקי והאחראי על פעילות הקבוצה בצפון אמריקה אמר כי, "ההשקעה של קוסטו בטמבור הינה נדבך באסטרטגיה של הקבוצה להגביר את פעילותה בתעשייה המסורתית וליצור סינרגיה עם עסקי הבנייה של הקבוצה באסיה ובמזרח הרחוק. טמבור מובילה בתחומה בישראל ובכוונתנו להפוך אותה לחברה ישראלית מובילה בעולם".

 

טמבור: נוסדה ב-1936, מובילה את השוק הישראלי

טמבור הוקמה ‭1936-ב‬ על ידי שלושה עולים מגרמניה תחת השם "חיפה וורניש וורקס‭,"‬ ופעלה בצומת הצ'ק פוסט ליד חיפה. החברה מנוהלת על ידי מיכאל דיין ומייצרת צבעי קיר, דפוס ורכב וכן חומרי בנייה ושיפוץ.

 

אף על פי שנירלט המתחרה נושפת בעורפה זה שנים, מצליחה טמבור לשמור על הנתח שלה בשוק הישראלי ולהוביל אותו. החברה, שהוכרזה בעבר כמונופול בתחום הצבעים לבית, מוכרת מדי שנה מיליון אריזות של צבע סופרקריל, הצבע הנמכר ביותר לבית.

 

קבוצת עזריאלי מחזיקה בטמבור באמצעות החברה־הבת גרנית הכרמל. דוד עזריאלי, בעל השליטה בקבוצת עזריאלי, החליט לצאת מרוב אחזקות הקבוצה שאינן בעסקי הליבה שלה - הקניונים - והעמיד למכירה את טמבור, סונול, סופרגז וחברת ההתפלה של גרנית בפלמחים.

 

עזריאלי מחק את טמבור מהמסחר במאי 2012 לפי שווי של 350 מיליון שקל. את 2011 סיימה החברה עם צמיחה של 13% בהכנסות, שהסתכמו ב־771 מיליון שקל, וירידה של 11% ברווח הנקי ל־31.4 מיליון שקל. ב־2012 צמחו ההכנסות ל־860 מיליון שקל, אולם הרווחיות פחתה. 

 

ב־2010 חנכה החברה מפעל גבס בעכו בהשקעה של 143 מיליון שקל. אולם הכניסה לתחום לא עמדה בציפיות, ואחת ממטרות הרוכשים היא לייעל את הפעילות בו ולהגדיל את נתח השוק של טמבור בתחום.

 

קבוצת עזריאלי כולה סיימה את הרבעון הראשון עם צמיחה של 8% ברווח הנקי (המיוחס לבעלי המניות) לעומת הרבעון המקביל אשתקד ל־209 מיליון שקל. רווחי גרנית היוו 34 מיליון שקל מהסכום הרווח הנקי. לעזריאלי אחזקות גם בבנק לאומי (4.8%) ובחברת כרטיסי האשראי לאומי קארד (20%).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
דוד עזריאלי
צילום: עופר עמרם
מומלצים