שתף קטע נבחר

אובמה הופתע: מצרים והאמירויות תקפו בלוב

העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח כי שתי המדינות הערביות לא עדכנו את הממשל האמריקני או ביקשו את רשותו - וביצעו בשבוע האחרון בחשאי שתי תקיפות אוויריות נגד מיליציות איסלאמיסטיות בטריפולי. האמריקנים הופתעו וזעמו

לא חיכו לאור ירוק מוושינגטון: העיתון האמריקני "ניו יורק טיימס" מדווח הערב (יום ב') בכותרתו הראשית כי בשבוע האחרון ביצעו מצרים ואיחוד האמירויות בחשאי שתי תקיפות אוויריות נגד מיליציות איסלאמיות שנאבקות על השליטה בירת לוב טריפולי.

 

3 שנים אחרי קדאפי: האיסלאם כובש בלוב

 

עוד חדשות בעולם :

מרוץ לזהב ונפט. הפוליטיקה של הקוטב הצפוני

באמצע המלחמה בדאעש: דגל ישראל בעיראק

נחש קוברה נהרג - הראש שלו הכיש את השף

דרמה באוקראינה: 'טנקים רוסיים פלשו בדרום'

 

ארבעה גורמי ממשל בכירים בארצות הברית אמרו ל"ניו יורק טיימס" כי אף שמצרים ואיחוד האמירויות נחשבות לבעלות ברית של וושינגטון ולשותפות בנושאי צבא וביטחון, הן פעלו בלוב השסועה מבלי ליידע את ממשלו של ברק אובמה או לבקש את אישור לפעולה החריגה. סוכנות הידיעות AP דיווחה לפני יומיים כי בשתי תקיפות שבוצעו ביום שבת נגד עמדות של מיליציה איסלאמיסטית בטריפולי נהרגו 15 אנשי מיליציה ו-30 נפצעו. מנהיג מיליציה בכיר האשים את מצרים ואיחוד האמירויות בביצוע התקיפות האוויריות.

 

בעלות הברית לא ספרו אותו. אובמה (צילום: AP) (צילום: AP)
בעלות הברית לא ספרו אותו. אובמה(צילום: AP)
במהלך ההתקוממות העממית בלוב שהביאה להדחתו מהשלטון של מועמר קדאפי היו המיליציות מהערים זינטן ומיסרטה שותפות ללחימה, אבל בהמשך הן הפנו את נשקן זו נגד זו, ומוקדם יותר השנה הפכה העיר טריפולי לשדה קרב עבורן. ממשלתה החלשה של לוב לא הצליחה לשלוט בפלגים החמושים.

 

ממשלה בלי צבא

לממשלה המרכזית של לוב אין צבא לאומי מתפקד, והיא מסתמכת על מיליציות לשם הפיקוח על ביטחון הציבור. המיליציות האלה מקבלות משכורת מהמדינה ולובשות מדים, אבל הן נאמנות למפקדיהן שלהן ולערים שמהן הגיעו.

 

דיפלומטים אמריקנים זעמו על התקיפות האוויריות שביצעו מצרים ואיחוד האמירויות, וטענו שהן עלולות להגביר את הלהבות בסכסוך האלים ממילא בלוב.

 

פעולה נוספת נגד האיסלאמיסטים באזור. א-סיסי (צילום: AP) (צילום: AP)
פעולה נוספת נגד האיסלאמיסטים באזור. א-סיסי(צילום: AP)

מאז הדחתו בשנה שעברה של מוחמד מורסי האיסלאמיסטי מהשלטון במצרים, הקימו מצרים, סעודיה ואיחוד האמירויות גוש שנועד להפעיל את השפעתו במדינות האזור במטרה לבלום את האיום מצד האיסלאמיסטים, בהם ארגון "האחים המוסלמים" שזוכה לתמיכה מטורקיה ומקטאר. אין זה סוד שקטאר מחמשת ומממנת כוחות איסלאמיסטיים ברחבי המזרח התיכון וגורמי ממשל אמריקניים, על פי "ניו יורק טיימס", אמרו שהיא סיפקה נשק וסיוע לכוחות האיסלאמיסטיים בלוב.

 

האם שתי התקיפות שבוצעו סייעו לאינטרסים של מצרים ואיחוד האמירויות? לא בטוח בכלל. מורדים איסלאמיסטים השתלטו בסוף השבוע על נמל התעופה המרכזי של טריפולי, ואתמול הרסה שריפה טרמינל בשדה התעופה הזה.

 

היום פגעו רקטות בנמל התעופה לברק שבבנגזי, במזרח לוב. זהו אחד משדות התעופה המתפקדים היחידים שנותרו למדינה, והוא הפך לשער כניסה מרכזי ללוב מאז שמצרים ותוניסיה ביטלו כמעט את כל הטיסות משטחן לבירה טריפולי ולמערב לוב בשבוע שעבר. למרות ההתקפה, שדה התעופה ממשיך לפעול.

 

לפי שעה, מצרים מכחישה ואיחוד האמירויות לא מגיבה לטענות שתקפו מהאוויר מטרות בבירת לוב. "אנחנו לא מקדישים תשומת לב לדיבורים כאלה", אמר דובר משרד החוץ המצרי, באדר עבד אל-עאשי, לסוכנות הידיעות AP. "העמדה שלנו ברורה - אנחנו עם העם הלובי ולא עם צד זה או אחר. איננו מתערבים בעניינים פנימיים".

 

לארה"ב יש סיבה טובה לזעום על איחוד האמירויות על רקע העובדה שוושינגטון מעניקה תמיכה חומרית ואימונים לחיל האוויר של המדינה הערבית העשירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים