שתף קטע נבחר

פשוט נהדרת: הפייטנית הראשונה פורצת דרך

סבתה רצתה שתלמד משפטים, אבל היא ביכרה את המוזיקה. האקדמיה כיוונה לקלאסי, אך היא בחרה בחקר הפיוט. מורין נהדר היא זמרת וחלוצה: פייטנית ראשונה בזירה השמורה לגברים בלבד. "אני יודעת מהשטח שגרמתי למהפכה בקרב יוצרות בתחום". העולם מחבק, אז למה ההכרה מהקהל מבוששת לבוא?

בשנת 1979, עם השלמת המהפכה האסלאמית והחלת שלטון האייטולות באיראן, הבינו רבים מבני הקהילה היהודית כי הם חייבים להימלט מהמדינה. כך הגיעה מורין נהדר (36) שהייתה באותם ימים רק תינוקת קטנה, לישראל, וכך הרווחנו בחלוף שלושה עשורים ומחצה, זמרת גדולה, פייטנית ענקית – ובעיקר פורצת דרך. קבלו שלושה סינגלים מהאלבום החדש.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

התרבות עם דגש על המוזיקה, גרמו לה לקשור את גורלה עם ארץ מכורתה, ועל אף החינוך המוזיקאלי הקלאסי שקיבלה (כמה תארים מהאקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים), היא העדיפה את זו האותנטית של ילדותה.

 

קראו עוד בערוץ יהדות :

 

"סבתא רצתה שאלמד משפטים", פורצת נהדר בצחוק מתגלגל, "אבל מהר מאוד הבנתי שעם כל האהבה שלי להתפלפלות, יש לי אהבה גדולה יותר - וזו המוזיקה. כדי להתפרנס, הוצאתי בתחילת דרכי גם תעודת הוראה, מה שהתברר כהחלטה הטובה ביותר שעשיתי. כיום אני מתפרנסת אך ורק מעשיית מוזיקה נטו, אבל בזכות התעודה עסקתי שנים בהוראת פיוטים ושירה בקבוצות, וכיום אני עדיין מלמדת פיתוח קול".

 

גילתה חומרים מוזיקאליים נדירים

כבר בהיותה בת 17 בעטה נהדר בהכשרה הקלאסית-אירופית, והצטרפה לאנסמבל איספהאן, שביצע מוזיקה פרסית קלאסית ושירה עממית פרסית. בהמשך הקימה אנסמבל משלה, ובמקביל להופעותיה החלה לחקור את מסורת הפיוטים של יהדות איראן.

 

 

"במהלך עבודת מחקר לדוקטורט, בהמלצת המנחה שלי באקדמיה, הבנתי שבמקום עוד מחקר על בטהובן, כדאי לחקור את התחום של המוזיקה היהודית-פרסית שהוזנח לחלוטין", היא אומרת. "במהלך העבודה נחשפתי לחומרים נדירים שעיבדתי והנגשתי מבחינת המעטפת המוזיקלית, וכך נוצרו החומרים למופע ולאלבום החדש שלי.

 

"נושא הפייטנית- אישה הוא חדש לגמרי. אני למעשה הייתי הזמרת הראשונה שהוגדרה כפייטנית בגלל תחום המחקר שלי". מורין נהדר (צילום: אורית פניני ) (צילום: אורית פניני )
"נושא הפייטנית- אישה הוא חדש לגמרי. אני למעשה הייתי הזמרת הראשונה שהוגדרה כפייטנית בגלל תחום המחקר שלי". מורין נהדר(צילום: אורית פניני )

 

"בכדי ליצור המשכיות למסורת האובדת, החלטתי שבנוסף אחבר לחנים משלי בסולמות פרסיים עתיקים, לפיוטים ולטקסטים מן המקורות היהודיים. התוצאה היא שהאלבום החדש שלי מבוסס כולו על לחנים מקוריים, שמתכתבים עם מסורת המוזיקה הפרסית".

 

בין האמנים הראשונים שחיברו יהדות לישראליות

אלבום הפיוטים החדש של נהדר, "ישנה בחיק ילדות", כולל בין היתר את לחניה לפיוטים "תפילה לשלום" - טקסט מתפילות יום כיפור; "חון תחון" מתפילת ראש השנה; "קריה יפהפייה" של רבי יהודה הלוי, "אגדלך" של רבי אברהם אבן עזרא ועוד. האלבום יושק בשתי הופעות חגיגיות, במועדון הזאפה בירושלים (ב-9.9 ב-21:30), ובצוותא בתל אביב (ב-11.9 ב-20:30). ובמופע זה תתארח רונה קינן.

 

כיצד נוצר החיבור המוזיקלי שלך למסורת?

 

"המשפחה שלי היא אמנם דתית-מסורתית, אך כאמנית חשוב לי לשיר רק דברים שמסקרנים אותי מבחינה אישית. נכון שחיבור בין יצירה אישית לבין חומרים מהמקורות מקובל מאוד כיום, אבל אני הייתי בין האמנים הראשונים שחיברו בין יהדות לישראליות".

 

 

אבל בתחום מובהק היא הייתה החלוצה - ונותרה כמעט בודדה בתחומה: מורין נהדר היא הפייטנית הראשונה, בתחום גברי לחלוטין.

תחום שירת הקודש ובתי הכנסת, בעולם שעבר מהפכה של ממש במעמד האישה. איך היא מסבירה את זה?

 

"צריך להבין שנשים לא נטלו חלק פעיל בפולחן הדתי, ופייטנים תמיד היו גברים", נהדר אומרת. "פייטן היה גם אדם שכתב טקסטים, ולא רק שר אותם. נושא הפייטנית-אישה הוא חדש לגמרי. אני למעשה הייתי הזמרת הראשונה שהוגדרה כפייטנית בגלל תחום המחקר שלי, שעסק גם בשירת קודש. לאחר מכן הטאבו הזה נשבר. אני נקראת פייטנית היות ויש לי גם את היכולת להלחין ולאלתר לפי חוקי המקאם, וזה, בין היתר, מה שמגדיר פייטן מסתם זמר.

 

"אני יודעת מהשטח שגרמתי למהפכה של ממש בקרב נשים שרות שעוקבות אחרי הפעילות שלי, ומקבלות ממנה המון השראה ואף גושפנקה לשיר חומרים שלפני כן היו מנת חלקם של גברים בלבד. אני מקבלת המון הערכה מצד מי ששומע, בין אם נשים או גברים, וכמובן מקולגות למקצוע".

 

לא מחפשת ריאליטי

נאמנה לשורשיה, חלוצה בתחומה וחוד חנית נשי במהפכת הפיוטים - בשנים האחרונות שיתפה נהדר פעולה עם אמנים ישראלים רבים שנעו סביב הז'אנר, וביניהם ברי סחרוף, אהוד בנאי, רונה קינן, שאנן סטריט, דין דין אביב ושלמה בר.

 

 

ועל אף פעילותה הבלתי מבוטלת בתחום - הופעה עם הפילהרמונית ותזמורות רבות אחרות, שני מופעים מיוחדים בפסטיבל העוד ו"בקול המוסיקה" - נהדר לא ממש מוכרת לקהל הישראלי שמחוץ לז'אנר. בחו"ל היא דווקא מוכרת כאמנית שמופיעה בלי הפסקה, ואף נמנית על רשימת אמנים יוקרתית של ה-BBC שהוציא ב-2012 דיסק כפול למוזיקה מכל העולם, ובו היא מבצעת שיר ערש עממי-פרסי בעיבודה.

 

איך זה שזמרים בני 16 יכולים להפוך לכוכבים-אינסטנט בזכות תוכניות ריאליטי, ואילו שמך שלך לא מוכר עדיין לרוב הציבור?

 

"זה דור אינסטנט, אבל אי אפשר להאשים אותם. הם מאמינים שכל מה שנדרש זה להגיע לתוכנית מוזיקה, ולשרוד".

 

ומה איתך?

 

"שתי תוכניות פנו אלי, אבל סירבתי, כי כבר מצאתי את המקום שלי. אני יודעת מה אני רוצה, יש מאחורי הרבה עשייה, ותוכנית מהסוג הזה לא הייתה מביאה לי דבר מלבד פרסום, שאני לא מזלזלת בו כמובן. מדובר גם בפורמטים שמחייבים אותך להימנע מעיסוקים אחרים, דבר שלא התאים לי, כי עבדתי תקופה ארוכה על האלבום החדש. תוכניות כאלו מחפשות מוזיקאים 'מבוגרים' רק כעלה תאנה. באמת הן מעדיפות זמרים מתחילים וצעירים מאוד".

 

באמצעות הרשתות החברתיות זוכה נהדר לתגובות רבות מאיראן, טורקיה, אוסטרליה וברזיל, "וברוב המוחלט של המקרים מדובר באנשים שאינם יהודים".

 

חולמת להופיע באיראן?

 

"הייתי רוצה להופיע שם בגלל הסבים והדודים. בשבילם זה סוג של משאת נפש, לחזור לעיר הולדתם, לשווקים ולרחובות. אני גם יודעת שיש דיסוננס בין הרטוריקה הפוליטית, לבין מה שקורה בעם. יש פלגים קיצוניים שמחזיקים את את כולם בזקן, אבל הרוב באיראן הוא שפוי".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורית פניני
"פייטנים תמיד היו גברים". מורין נהדר
צילום: אורית פניני
מומלצים