שתף קטע נבחר

מפחדים מרופא שיניים? כך תצליחו להתגבר

לחרדה מביקור אצל רופא שיניים אין גיל, מבוגרים וילדים כאחד מפחדים להגיע לטיפול. למה זה קרה ומה ניתן לעשות כדי לא להזניח את השיניים שלנו ואיך היפנוזה עשויה לעזור? רופאת שיניים מסבירה

למה אנחנו מפחדים מרופא שיניים? כ-16-25% מהאנשים בארץ סובלים מחרדה דנטלית (חרדה מביקור אצל רופא השיניים) וכ-9% סובלים מפוביה דנטאלית ונמנעים לחלוטין מטיפול שיניים, עד לכדי הרס הפה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

חרדה מטיפול שיניים על שלל גווניה היא תחושה מורכבת יותר ובעלת מאפיינים וגורמים שונים: ישנם כאלו החרדים מסיבות ישירות - עברו התנסות לא נעימה בעבר, טיפול מכאיב במיוחד, סיבוכים וכדומה.

 

אין ספק כי איש אינו מצפה בכיליון עיניים לביקור במרפאה, לשכב על הכיסא המאיים לאור הזרקורים ולעבור טיפול בסביבת מזרקים ומכשירים מרעישים. רובנו חשים חוסר נוחות בסיטואציה זו, תחושה מוכרת ומובנת.

 

עוד כתבות על בריאות השינים

אחרי החופש: לשקם את נזקי הקיץ לשיניים

אלוורה וציפורן: הדרך הטבעית לטפל בדלקת חניכיים

עקירת שיניים: הטיפול, הסיכונים וההחלמה

 

ישנם אנשים שנחשפו לסיפורי "זוועה" מקרובים, צפו בסצנות "אימה" בסרטים וסדרות (כולנו זוכרים את רופא השיניים המטורף מהסרט "חנות קטנה ומטריפה") וכדומה, מה שמשפיע על התת מודע של כולנו ולמעשה מייצר חששות וחרדות ברמות שונות.

 

ילדים ומבוגרים חרדים בצורה דומה מטיפולי שיניים אך המוטיבציה היא זו שמבדילה ביניהם- בעוד שהילדים מגיעים למרפאה עם ההורים ולא תמיד מרצון, המבוגרים הם שבוחרים עבור עצמם, בין אם להגיע ובין אם להתעלם מן הבעיה.

 

פשוט יותר לטפל ולמגר בחרדות של ילדים, בקרב מבוגרים הסיפורים לפעמים מרחיקים לכת וקשים מאוד לטיפול. למשל, אשת מקצוע מתחום הרפואה שבוודאי מבינה את חשיבות השמירה על בריאות השן וחלל הפה לא ביקרה אצל רופא השיניים כ-30 שנים מאז הייתה ילדה בת 13.

 

היא הזניחה את בריאותה שלה, בעקבות פוביה ממחטים. הימנעות מביקור אצל הרופא מסוכנת פי כמה וכמה מכל דרך התמודדות אחרת וכאמור, כמעט עשירית מהציבור בוחרים באופציה זו.

 

איך מתמודדים?

הפתרון השכיח והמוכר ביותר לחרדים מטיפול שיניים הוא באמצעות פרוצדורות בהרדמה מלאה אשר נעשות בבתי החולים או במרפאות מורשות.

 

כמו כל הליך רפואי דומה, מדובר בהליך בעל עלויות גבוהות של כאלפי שקלים לטיפול ובעל השלכות שונות אשר ידועות לכולם (הנעשות ממשיות יותר ככל שאנו מתבגרים). טיפולים בהרדמה מלאה מסובסדים על ידי משרד הבריאות לילידים עד גיל 12 בלבד כחלק מחוק ביטוח בריאות הממלכתי.

 

דרך נוספת היא "סדציה הכרתית"- שימוש בתרופות מטשטשות על מנת לערפל את המטופל החרד ולבצע את ההליך ללא הפרעות. מדובר בשינוי הפיך ומבוקר של מצב ההכרה של המטופל באמצעים תרופתיים. גם עלותו של טיפול זה גבוהה ביותר.

 

היפנוזה רפואית

דרך נוספת אשר פחות מוכרת היא טיפול שיניים באמצעות היפנוזה רפואית. הרופאים אינם אמנים אל חושיים, אך באמצעות עבודה אינטנסיבית מגיעים לתוצאות אשר משנות מציאות עבור מטופליהם.

 

מוח האדם מחולק לשתי אונות: בהקשר לטיפול רפואי, האונה השמאלית, מתפקדת על הביקורתיות והזיכרון והימנית, אחראית על היצירתיות, הרגש ופתוחה לקבלת הצעות.

 

ההיפנוזה הרפואית מדכאת את האונה השמאלית ובכך המטופל נכנס לתדר של מודעות אחרת. באמצעות עבודת הרופא על האונה הימנית, הפחד הלא מודע מוחלש במהלך הטיפול.

 

הלכה למעשה, התהליך ההיפנוטי עורך ארבעה שלבים:

שלב האינדוקציה (הכניסה לתהליך),

שלב ההעמקה (העצמת התהליך),

שלב הטיפול (השהייה בהיפנוזה) בו מתקיימת 'הצגת הצעות' למטופל בהם מציע הרופא לזכור חוויות נעימות ולהדחיק את החוויות הפחות נעימות.

שלב הדה-היפנוטיזציה (היציאה מהתהליך) וסיום הטיפול.

 

התהליך אותו מבצע רופא השיניים במטופל החרד נפרס על פני מספר מפגשים (בהתאם למצבו של המטופל), טיפול הדרגתי מהקל אל הכבד אשר השפעותיו משמעותיות וארוכות טווח.

 

 הכותבת היא רופאת שיניים לילדים ומבוגרים, מוסמכת לטיפול בהיפנוזה רפואית

 

  


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך מתמודדים עם הפחד מרופא שיניים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים