שתף קטע נבחר

"כמו שפעת מזעזעת ביותר"; איך מרגיש חולה באבולה

אשוקה מוקפו, צלם רשת NBC שלקה בנגיף, עדיין מאושפז בבית החולים ומקבל טיפול ניסיוני, אך מתחיל להתאושש ומסוגל היה לספר לרופאיו על מהלך המחלה. "הוא תיאר תשישות קשה, בחילות, הקאות ושלשולים", הם מספרים

כך נראית המחלה הקטלנית ביותר בעולם: חולה האבולה האמריקני, צלם רשת NBC אשוקה מוקפו שאושפז בתחילת השבוע לאחר שנדבק בנגיף באפריקה, מספר לראשונה על התחושות והתסמינים עם המחלה, זאת בזמן שהרופאים ממשיכים בנסיונות להילחם על חייו בבית החולים בנברסקה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על התפשטות האבולה:

מש' הבריאות נערך להתפרצות אבולה בישראל

פריצת דרך: תרופה לאבולה נמצאה יעילה ב-100%

גיבורי האבולה: 120 רופאים ואחיות מתו מהנגיף

 

מוקפו פונה מליבריה בתחילת השבוע ואושפז במרכז הרפואי האוניברסיטאי בנברסקה. מצבו יציב והוא עדיין תשוש ומסוחרר. הוא אינו מסוגל להתראיין עדיין, אך רופאיו סיפרו לרשת הטלויזיה NBC על המתרחש עמו, ועל השיחות עימו בימים האחרונים.

 

  

רופאו, ד"ר פיליפ סמית', סיפר כי מוקפו התלונן על תסמינים "הדומים לשפעת המזעזעת ביותר". לדבריו, החולה חש תשישות קשה, בחילות, הקאות ושילשולים תוך שהחום החל לעלות. הוא עדיין מבולבל, אך מתקשר עם רופאיו באופן מינימלי.

  

עם הגעתו החלו הרופאים לטפל בו בתרופה הנסיונית ברינצידופוביר, אחת ממספר טיפולים נסיוניים הניתנים לחולים. התרופה מעכבת את שכפול הנגיף, ומונעת ממנו לתקוף תאים נוספים, תוך שמערכת החיסון פועלת גם היא כנגד הוירוס.

  

התרופה כבר נוסתה נגד מספר וירוסים, אך מעולם לא נגד האבולה. בדיקות מעבדתיות הראו שמתן הכדור פעמיים בשבוע יוצר פעולה יעילה כנגד אבולה. מוקפו, וחולה אמריקני נוסף, תומס אריק דאנקן המאושפז בדלאס טקסס, החלו את הטיפול בה.

 

בתוך כך, משרד הבריאות בספרד הודיע כי האחות שטיפלה בשני כמרים שמתו מאבולה בעת שאושפזו במדריד, לא לקתה במחלה. הכמרים נדבקו בנגיף כשעבדו באפריקה, ושבו לספרד לאחר שבדיקות איתרו כי נדבקו בנגיף. זמן קצר לאחר מכן הם נפטרו בבית החולים "קרלוס השלישי". האחות שטיפלה בהם החלה לפתח תסמינים חשודים, והועברה לבידוד, אולם מתשובת בדיקות הדם המאתרות את נוכחות הנגיף והנוגדנים בדמה, עולה כי לא נדבקה בנגיף.

 

מאמצים כלל עולמיים למיגור המגיפה

במקביל נמשכים הניסויים ברחבי העולם למציאת הטיפול המתאים לחולים. התרופה Zmapp הראתה הצלחה במספר חולים, והיא מכילה קוקטייל של שלושה נוגדנים מונוקלונליים, כלומר נוגדנים ספציפיים שנועדו לנטרל את הנגיף. התרופה נוסתה רק בקופים ומעולם לא בבני אדם, אולם מצב החירום במגפת האבולה הביא לאישור הטיפול גם בתרופה זו.

 

ממשלת ליבריה הודיעה שהזמינה מספר מנות של ZMapp, והביעה תרעומת על כך שהתרופה ניתנה לאמריקנים ולא לתושבי אפריקה. עם זאת, הכמות שהוזמנה לא תעזור משמעותית לעצירת המגפה: בליבריה נדבקו כבר 600 תושבים, 45 מתוכם בסוף השבוע האחרון בלבד.

 

קנדה הודיעה כי תשתתף גם היא במאמצים למיגור המגפה וכי בשבועות הקרובים תתחיל לחסן 1,500 איש בחיסון נסיוני נגד הנגיף שפותח לפני מספר שנים. החיסון נועד לניסויים בבעלי חיים ומעולם לא נוסה בבני אדם. חיסון נוסף שנמצא בשלבי פיתוח מתקדמים בארצות הברית יינתן גם הוא לתושבי אפריקה, בתקווה שיראה תוצאות חיוביות.

 

בינתיים ממשיך האבולה להתפשט במהירות במערב אפריקה, וארגון הבריאות העולמי קבע כי מדובר ב"מצב חירום בינלאומי". על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, עד כה מתו בשל נגיף האבולה 1,850 בני אדם, ו-3,700 נדבקו. המדינות הנגועות הן גינאה, סיירה ליאון, ליבריה וניגריה והתפרצות נוספת בקונגו.

 

הבית הלבן הודיע שלשום כי הוא שוקל לבצע סקירת חולים בנמלי התעופה, בטיסות החוזרות ממערב אפריקה. על פי התוכנית שעלתה בדיונים שנערכו בוושינגטון בהשתתפות המרכז לבקרת מחלות האמריקני, ייערכו לנוסעים שינחתו מאחת המדינות הנגועות - בדיקת חום ושאלון רפואי. אלה שיימצאו חשודים כנגועים, יועברו לבידוד למשך 21 ימים.

  

מה ידוע עד כה על האבולה?

מאיפה הגיע הנגיף: ככל הנראה מעטלפי פירות המהווים מאכסן הנגיף.

 

כמה: עד כה נדבקו מעל 3,700 איש, ומניין הקורבנות עלה למעל 1,850.

 

התסמינים: חום גבוה, תסמינים דמויי שפעת, דימומים מפתחי גוף ומוות.

 

ההדבקה: דרך נוזלי גוף כמו דם, נוזלי איברי מין ורוק.

 

תמותה: 70%-90% מהנדבקים ימותו.

 

תקופת הדגירה: שבועיים עד 21 ימים עד להתפרצות הסימפטומים הראשונים.

 

תרופה: אין כל תרופה רשומה.

 

ניסויים: מתבצעים בכמה חיסונים ותרופות אנטי ויראליות שנוסו במעבדה. כמו כן ניתנים עירויי סרום (נוזל דם) שנלקחו מחולים שהחלימו מהאבולה. עירויים אלה מכילים נוגדנים ומרכיבים נוספים שאמורים לתקוף את האבולה.

 

הטיפול: תומך וכולל נוזלים, הנשמה, תרופות לתמיכה בלחץ הדם, קצב הלב, דיאליזה ותרופות ניסיוניות.





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשוקה מוקפו, העיתונאי שחלה באבולה. עדיין מבולבל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים