שתף קטע נבחר

חלוצת "האביב הערבי" מתקשה להבקיע גול

3.5 שנים עברו מאז הודח הרודן התוניסאי בן עלי במהפכה והמדינה מתקשה לעמוד על הרגליים על רקע מצב כלכלי קשה, שיעור אבטלה גבוה ומתקפות קיצונים. אלא שהמעבר לדמוקרטיה עדיין נמשך עם הבחירות היום לפרלמנט

משלימים את המעבר למשטר דמוקרטי על רקע הבעיות הרבות: למרות הגשם ששוטף את הרחובות, השתרכו הבוקר (יום א') תורים ארוכים ברחבי תוניסיה. אזרחי המדינה הצפון אפריקנית מצביעים לפרלמנט שיכהן חמש שנים בפעם הראשונה מאז הדחת הרודן זין אל-עבדין בן-עלי בשנת 2011 במהפכה שהתניעה את מהפכות "האביב הערבי".

 

עוד חדשות בעולם :

המלחמה של בריטניה באפגניסטן הסתיימה

כמו גנגסטר: מי רוצה לגור בבית אל קפונה?

ברזיל בוחרת: הנשיאה דילמה בסכנת הדחה

 

הבחירות נערכות על רקע חוסר שביעות הרצון מהקצב האיטי של שינוי במדינה והמשך המצב הכלכלי הקשה ושיעור האבטלה הגבוה, בעיקר בקרב צעירים, הסיבה העיקרית שבגינה פרצה המהפכה.

 

שיעור אבטלה ואינפלציה גבוהים. קלפי בתוניס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שיעור אבטלה ואינפלציה גבוהים. קלפי בתוניס(צילום: רויטרס)
במשך שלוש שנים וחצי מאז המהפכה שהפילה את בן עלי מכיסאו, הידרדרה תוניסיה לכאוס שכלל בין היתר התנקשויות פוליטיות, מחאת עובדים, אינפלציה גבוהה ותקיפות מצד איסלאמיסטים קיצונים - דבר שפגע במדינה שנשענת רבות על ענף התיירות הזרה.

 

קולות רבים צפויים ללכת לאיסלאמיסטים

למרות כל הבעיות שנערמות לפתחה של תוניסיה, תהליך המעבר לעבר משטר דמוקרטי נמשך, בניגוד למה שקורה במדינות אחרות שחוו את מהפכות "האביב הערבי".

 

המפלגה האיסלאמיסטית המתונה "א-נהדה" ויריבתה החילונית "נידה תונס" צפויות לזכות ברוב המושבים בפרלמנט בבחירות החופשיות שנערכות זה הפעם השנייה מאז הדחת בן עלי. אלא שהמספר הגבוה של המפלגות שמתמודדות על מושבים בבית המחוקקים - מתנועות סלפיות איסלאמיסטיות שמרניות ועד לסוציאליסטים - משמעותו שהממשלה הבאה תורכב מכמה מפלגות. לאחר הבחירות יבחרו 217 חברי האסיפה הלאומית בתוניס את ראש הממשלה החדש.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
"א-נהדה" זכתה ברוב המושבים בבחירות הכלליות הראשונות שנערכו ב-2011, ועמדה בראש הקואליציה. אלא שהתנגדות לשלטונה בתוספת רצח שני מנהיגים חילונים אילצו את המפלגה לוותר על השלטון לטובת ראש ממשלת מעבר.

 

אנשי המשטר הישן עדיין כאן

לאחר שספגו ביקורת בשל ניהול כושל של הכלכלה וטיפול רך מדי באיסלאמיסטים הקיצונים, הבטיחו מנהיגי "א-נהדה" שהם למדו מטעויות העבר שלהם. מנגד, במפלגת "נידה תונס", שחברים בה כמה מאנשי המשטר הישן של בן עלי, רואים עצמם טכנוקרטים מתונים שמסוגלים לנהל את אתגרי הכלכלה והביטחון בצורה טובה יותר לאחר תקופה של חוסר סדר בראשות המפלגה האיסלאמיסטית.

 

"'א-נהדה' היא המפלגה היחידה שעליה אנחנו יכולים לסמוך לאחר המהפכה, למרות הטעויות שהם עשו", אמר חאתם קאמסי, מורה לספורט שהשתתף אתמול בעצרת בתוניס של המפלגה האיסלאמיסטית.

 

במפלגת "נידה תונס" החילונית חברים כמה מאנשי המשטר הישן. ראש המפלגה בג'י קאיד אסבסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
במפלגת "נידה תונס" החילונית חברים כמה מאנשי המשטר הישן. ראש המפלגה בג'י קאיד אסבסי(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

נמצאים בגלות מאז המהפכה ב-2011. הזוג בן עלי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נמצאים בגלות מאז המהפכה ב-2011. הזוג בן עלי(צילום: AFP)
מפלגת "א-נהדה" האיסלאמיסטית מבטיחה: "למדנו מטעויות העבר" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפלגת "א-נהדה" האיסלאמיסטית מבטיחה: "למדנו מטעויות העבר"(צילום: AFP)

"תמיד חשתי רע כשראיתי מדינות אחרות מצביעות באופן חופשי ואילו אנחנו לא. כעת יש לנו הזדמנות ואת החירות לעשות את זה, ואני מקווה שנוכל להשלים את הדמוקרטיה והחירות", אמר וואחיד זאמלי, בן 57, שהמתין בתור לקלפי בשכונת סוקרה בבירה תוניס.

 

"אין לי ממש אמון בשאר המפלגות. הן כולן מהתקופה של בן עלי. 'א-נהדה' תמיד עבדו בשלוש השנים האחרונות מאז המהפכה", אמר מוחמד עלי עאייד, עובד ביצרנית רכב.

 

הממשלה החדשה שתקום בתוניסיה תצטרך לעודד את הצמיחה הכלכלית ולייצר מקומות עבודה רבים עבור תוניסאים רבים שחשים שמצבם הכלכלי לא השתפר בעקבות המהפכה הגדולה שהדיחה את הרודן. אולם ממשלה זו גם תיאלץ לנקוט צעדי צנע ולקצץ בסובסידיות ציבוריות.

 

תוניסיה מצפה השנה לשיעור צמיחה בין 2.3 ל-2.5 אחוזים, אולם היא זקוקה לקצץ בסובסידיות כדי להקטין את הגירעון ולהטיל מסים חדשים, סוג הרפורמות שהיא נדרשה לבצע על ידי לווים בינלאומיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מצביעה בקלפי בתוניסיה
צילום: רויטרס
מומלצים