שתף קטע נבחר

צפו: כך נראה יום בחייו של חולה סוכרת

הוא דוקר את עצמו 20 פעמים ביום ולא מצליח לשלוט במחלה שפגעה כבר בחצי מיליון ישראלים והחלה לפגוע לו בראייה. עומר דונסקי, חולה סוכרת מגיל 13, מזמין אתכם לראות איך נראה יום בחייו

כשעומר הולך לישון, הוא אף פעם לא יודע איך ייגמר הלילה: מחלת הסוכרת ממנה הוא סובל מזה 11 שנים, כבר גרמה לו לאבד את ההכרה בשינה, ורק במזל בני משפחתו הצליחו להציל אותו בזמן.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מצלמות ynet ליוו אותו במהלך יום שלם, בין הדקירות, ההזרקות, החישובים הבלתי פוסקים על כל מה שייכנס לפיו, הלבטים, החששות והתסכול הגדול בצל המחלה. כך נראה יום בחיי חולה סוכרת.

 

עריכה והפקה: איתי גל.   עורך וידאו: ערן רחמני.  כתוביות: איגור בולגקוב

 

התמודדות עם סוכרת:

לחיות עם סוכרת: איזון תרופתי ותזונה נכונה

האם ניתן לרפא לחלוטין סוכרת? 7 עובדות

להתמודד עם המתוק: 10 דרכים לחיות עם סוכרת

 

אובחן כחולה סוכרת בגיל 13

עומר דונסקי, בן 25, אובחן כחולה סוכרת סוג 1 ( סוכרת נעורים) לראשונה בגיל 13, לאחר שסבל מצימאון והשתנה מרובה. הוא החל מיד בטיפול בהזרקות אינסולין. בגיל 18 התנדב לשירות צבאי. מאז שחרורו מצה"ל הוא משמש טכנאי ברדיו תל- אביב, וחובק מזה 3 שנים בת זוג.

 

אלא שמשך השנים מחלת הסוכרת נתנה בו את אותותיה. הוא כבר איבד את ההכרה מספר פעמים והובהל לחדר המיון, לאחר שהזריק אינסולין שהוריד לו במהירות את רמות הסוכר לערכים נמוכים מאוד (מצב הקרוי היפוגליקמיה). בפעם האחרונה היה זה אחיו הקטן שזיהה אותו בהכרה מעורפלת, והזעיק את צוות מגן דוד אדום שהבהיל אותו לחדר המיון במצב קשה.

 

חוסר היכולת לאזן את הסוכר במשך השנים, החלה לפגום גם בראייה. בבדיקת רופא העיניים, נמצא כי הוא סובל משלב ראשוני של רטינופתיה, העלולה משך השנים לגרום לעיוורון.

 

"אף אחד לא מבין מה זה להיות חולה סוכרת" הוא מספר, "מה זה לדקור את עצמך 20 פעם ביום, לחשב כל מאכל או משקה שאני מכניס לפה, ולחיות בפחד מתמיד ממחלה שאין לה שום מרפא. אני אמנם 11 שנים עם המחלה והיא חלק ממני, אבל מדי פעם אני מוצא את עצמי חושב למה כל הדבר הזה מגיע לי".

 

חצי מיליון חולים בסוכרת - 300 אלף נוספים לא מאובחנים

ב-14 בנובמבר מציינות 160 מדינות ברחבי העולם, ובהן ישראל, את יום הסוכרת הבינלאומי שייתן עוד תזכורת למחלה הלא פשוטה, שללא הקפדה יומיומית מרבית בטיפול - פוגעת באיכות החיים ועלולה גם להפוך לקטלנית.

 

סוכרת נחלקת לשני סוגים: סוכרת מסוג 1 הקרויה גם סוכרת נעורים, וסוכרת מסוג 2 הקרויה גם סוכרת מבוגרים. סוכרת נעורים היא מחלה מולדת שבה תוקף הגוף את התאים בלבלב האחראים על ייצור ההורמון אינסולין. האינסולין אחראי על החדרת הסוכר מהדם לתאי הגוף לצורך יצירת אנרגיה. כ-10% מכלל חולי הסוכרת לוקים בסוכרת נעורים, והשאר סובלים מסוכרת סוג 2.

 

סוכרת מבוגרים מופיעה לרוב אחרי גיל 40, עקב רגישות מופחתת של הגוף לאינסולין. במצב זה הלבלב מפריש כמויות הולכות ועולות של ההורמון, עד להידלדלות מוחלטת של מאגרי האינסולין. רבים מהחולים הללו נאלצים להזריק את ההורמון אינסולין מדי יום ביומו.

 

כ-500 אלף חולי סוכרת חיים בישראל, ועל פי ההערכות ישנם עוד כ-300 אלף איש במצב המוגדר "טרום סוכרת", המתבטא ברמות סוכר גבוליות ומעמיד אותם בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת מסוג 2 בתוך כמה שנים.

 

סוכרת נעורים מופיעה בגיל הילדות בשני "גלים" בדרך כלל: סביב גיל חמש-שבע ובסביבות גיל 14-10. עם זאת, המחלה יכולה להופיע למעשה בכל גיל. המחלה עלולה להופיע גם בתינוקות עד גיל חצי שנה, אז היא מכונה neonatal diabetes ולרוב נובעת בשל מחלה גנטית בלבלב או בפעולת תאי הלבלב המייצרים אינסולין.

 

סוכרת מבוגרים מופיעה לרוב כאמור בעשור החמישי לחיים והלאה, אולם יותר ויותר ילדים לוקים בסוכרת זו הקשורה להשמנה ולאורח חיים יושבני שבו אוכלים הרבה וזזים פחות.

 

ישנם גנים מסוימים שמעמידים בסיכון לחלות בסוכרת סוג 1, אך העניין הוא יותר מגנטי. ההוכחה לכך היא שבתאומים זהים הסיכוי של התאום השני לחלות בסוכרת נעורים הוא רק 50% ולא 100%.

 

על פי ההשערות, קיים גורם נוסף כלשהו שאליו נחשף החולה הגורם לפריצת המחלה, ייתכן וירוס. גם ילדים שלא ינקו חלב אם בחודשי חייהם הראשונים נמצאים בסיכון גבוה יותר לסוכרת.

 

במקרים מסויימים ניתן לחזות את מחלת הסוכרת: כאשר במשפחה ילד חולה סוכרת וההורים מודאגים לגבי סיכוי הילדים הנוספים ללקות במחלה, ניתן למדוד אצלם הימצאות נוגדנים כנגד תאי בטא, כמו הנוגדן GAD, הנוגדן אנטי אינסולין או נוגדן אנטי-איילט. עם זאת, אין כל דרך למנוע את התפרצות המחלה.

 

סוכרת סוג 1 יכולה להופיע בכל גיל. רבים מהמבוגרים שלוקים בסוכרת "מבוגרים" לוקים למעשה בסוכרת נעורים שהתפרצה מאוחר.

 

על פי הקריטריונים, אבחון סוכרת נעשה על סמך רמת סוכר מעל 125 מ"ג לד"צ בצום, או מעל 200 אחרי העמסת סוכר, או בבדיקת סוכר אקראית מעל 200 בשילוב סימני סוכרת - צימאון, השתנה מרובה, השתנה לילית וירידה במשקל לא מכוונת.

 

לסוכרתיים מומלץ להימנע מצריכת סוכרים פשוטים כמו ממתקים העשויים סוכר שולחן או סוכר ענבים. במקום זאת, עדיף לבחור במוצרים בעלי המתקה מלאכותית, עם תו תקן של האגודה הישראלית לסוכרת.

 

לחולי סוכרת מומלץ שלא לצרוך אלכוהול: הוא מעכב את חילוף החומרים שנועד לשמור על רמת הסוכר בדם, והוא עלול לגרום להיפוגליקמיה (ירידה חדה ברמת הסוכר).

 

נוסף על כך, כשהאדם שתוי הוא לא ירגיש את סימני האזהרה הראשונים של ההיפוגליקמיה. אם אתם בכל זאת חייבים לשתות, ההמלצה כיום היא להגביל את השתייה, לאכול משהו לפניה, למדוד את רמת סוכר לעתים קרובות ולשהות בקרבת חברים. 

 

האינסולין: זריקה שמצילה חיים

אצל אדם בריא קיימת הפרשת אינסולין בכל מצב, גם אם הוא בצום . זהו "אינסולין רקע", שאותו מנסים לחקות על ידי מתן אינסולין בעל טווח פעולה ארוך. מאז המצאת זריקת האינסולין, ניצלו חייהם של מיליוני חולי סוכרת ברחבי העולם, שיכולים היום לקיים אורח חיים תקין.

 

בעבר נהוג היה לתת זריקת אינסולין הקרוי NPH פעמיים ביממה, שהגיע לשיאו תוך שמונה שעות ונעלם תוך 18-12 שעות. הוא נבדל מהאינסולין הרגיל כיוון שהיה מגיע לרמות שיא, בעוד שאינסולין רגיל מופרש בכמות קבועה לאורך היממה. כיום מטופלים החולים באינסולינים לנטוס או לבמיר, המתקרבים לפעולת האינסולין המקורי, ומשך פעילותם מגיע לכ-20 עד 22 שעות.

 

בתוך כך, מקבלים החולים אינסולין קצר טווח הניתן בזמן הארוחות או לפניהן. בישראל קיימים שלושה סוגים: נובורפיד, ליספרו ואפידרה הניתנים כרבע שעה לפני הארוחה או בזמן הארוחה. אינסולין זה מגיע לשיא השפעתו לאחר כשעה, ופעולתו תמה לאחר כשלוש שעות. בשיטה זו מקבל החולה זריקה אחת או שתיים של אינסולין בזאלי בבוקר או בערב, ובנוסף אינסולין קצר טווח לארוחות הגדולות - ובסך הכל כחמש-שבע הזרקות ביום.

 

אפשרות אחרת היא להשתמש במשאבת אינסולין, מתקן המתחבר לגוף באמצעות צינורית שמחליפים בכל שלושה ימים. האינסולין משוחרר אוטומטית על פי תכנות מראש בתוכנית גמישה. בנוסף, בזמן הארוחות ניתן לשחרר עוד אינסולין בלחיצת כפתור. משאבת האינסולין חוללה מהפכה של ממש בטיפול והיא חוסכת את הזריקות הרבות שעמן החולה צריך להתמודד מדי יום.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עומר דונסקי. דוקר את עצמו 20 פעם ביום
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים