שתף קטע נבחר

הדולר נוגע בשיא: מתקרב ל- 4 שקלים

מגמת התחזקות הדולר מול השקל החלה בחודש אוגוסט והיום מגיעה לשיא כאשר הדולר נסחר ברמה של מעל 3.9 שקלים. מה גורם לדולר להתחזק והאם הדולר ימשיך לטפס בתקופה הקרובה ויחצה את ה-4 שקלים?

מגמת התחזקות הדולר מול השקל הולכת ותופסת תאוצה ומגיעה היום (ב') כאשר הדולר נושק לרמת ה-4 שקלים, רמה שלא נרשמה ונסחר מול השקל בשער של 3.91 שקל לדולר - רמה שלא נצפתה מאז נובמבר 2012.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

>> גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון

 

בשנת 2013 הרמה הגבוהה ביותר שאליה הגיע הדולר עמדה על 3.79 שקלים. הדולר היום נוגע בשיא לאחר שבמשך החודשים האחרונים הלך והתחזק מול השקל ובחודש האחרון רשם עלייה של 3.29% מול השקל.

 

מה גורם להתחזקות הדולר ולהיחלשות השקל? ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, עפר קליין, אמר היום בשיחה עם ynet שהתחזקות הדולר נובעת משילוב של מספר גורמים שמתקיימים כבר זמן רב ולא מדובר במשהו ספציפי שהתרחש הבוקר והקפיץ את הדולר. בין הגורמים המרכזיים מתייחס קליין גם לבחירות המסתמנות באופק, "דיבורים על בחירות תמיד מעוררים התרגשות בנושא המטבע, זה מתקשר לגירעון ולשאלה האם יהיה תקציב או לא יהיה".

 

היצואנים משפיעים

עוד גורם שמעלה קליין שככל הנראה מעלה היום את הדולר מעלה – היצואנים סוגרים גידורים ובעצם זה מחלישים את השקל. את הסגירות האלה עושים היצואנים בדרך כלל בסוף החודש ומכיוון שלא התקיים מסחר ביום ראשון, ייתכן שמרגישים את האפקט רק היום (1.12.14). מדובר ביצואנים שעשו גידורים כדי להגן על עצמם מהפסדים, במצב של פיחות בשקל אותו גידור שאמור להגן עליהם רק גורם להם להפסדים ולכן הם סוגרים את הגידורים - מהלך זה שקול לרכישת מט"ח, מסביר קליין.

 

השקל נחלש מול הדולר כבר תקופה ארוכה שהחלה מאז חודש אוגוסט. ב-15 באוגוסט 2014 המסחר בדולר נסגר בשער של 3.467 שקלים ומאז הדולר רק מטפס מעלה באופן הדרגתי. נזכיר כי ביום המסחר האחרון של חודש נובמבר 2014 נסגר המסחר בדולר בשער יציג של 3.889 שקלים. מאז ה-15 באוגוסט ועד סוף נובמבר רשם הדולר עלייה של מעל 12%.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

התחזקות הדולר מושפעת גם מההתרחשויות בעולם, כלכלת ארה"ב מתאוששת ומתחזקת והמשמעות של זה היא גם מטבע חזק כיוון שיש זרימת כספים לתוך ארה"ב, מסביר קליין מהראל פיננסים. בנוסף גם המדיניות המרחיבה של בנק ישראל מחזקת את הדולר. בנק ישראל הוריד את הריבית והותיר אותה ברמה נמוכה של 0.25% ובנוסף בנק ישראל ממשיך ורוכש מט"ח, כאשר רק בשבוע שעבר רכש בנק ישראל 150 מיליון דולר, המדיניות המוניטארית המרחיבה של בנק ישראל שנועדה לעודד את היצואנים תורמת להתחזקות הדולר ולהיחלשות השקל.

 

הכיוון הוא מעלה

האם הדולר ימשיך במסלולו מעלה ויחצה את רף 4 שקלים? להערכת עופר קליין מהראל פיננסים בטווח הקצר עוד צפויה התחזקות של הדולר מול השקל.

 

"צריך להבין שהתמונה מאוד מורכבת, בטווח הקצר אנחנו צופים עלייה בדולר אך בטווח הארוך של שנתיים ויותר, השקל ככל הנראה יתחזק. צריך לזכור שכל הגורמים המבניים שחיזקו את השקל עדיין קיימים כאן והם יגרמו להתחזקותו של השקל בטווח הארוך", מציין קליין. בין הגורמים הללו נמנים העודף במאזן התשלומים, השקעות ישירות ענקיות בישראל, הזרמה של כספים ע"י קרנות שמחפשות לרכוש כאן חברות, חברות ישראליות שמגייסות כסף בחו"ל ומביאות לארץ וכמו כן תפוקת הגז הטבעי בישראל.

 

גם בבית ההשקעות יוטרייד צופים המשך התחזקות של הדולר בתקופה הקרובה, "הדולר צפוי בקרוב לחצות את הרף הטכני והפסיכולוגי של 4 שקלים לדולר", מעריך לעד סלומון, אנליסט בכיר בבית ההשקעות. עוד מעריך סלומון כי צפויה אפילו התחזקות של הדולר מעבר לרמה של 4 שקלים לדולר לאור הריבית הנמוכה בארץ ולאור התחזקות הדולר בעולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים