שתף קטע נבחר

רשמית: גילה ימליץ לפרק את שותפות לוויתן

הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, הודיע כי הוא נסוג מההסכם שגיבש עם השותפות בקידוח לוויתן. המשמעות: ימליץ לבית הדין לפרק את השותפות, ויכפה על השותפים מכירת אחזקות. הרשות תבצע הליך שימוע בעל פה לחברות. הפתרון המסתמן: דלק תציע לגילה לוותר על אחזקותיה בתמר

הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, הודיע הבוקר (ג') שהוא נסוג מההסכם שגיבש במרץ האחרון, והוא נוטה שלא לתת פטור מהסדר כובל לשותפות הגז לוויתן. משמעות הצעד היא שגילה ימליץ לבית הדין לפרק את שותפות לוויתן, כלומר או לכפות מכירה בנפרד כך שכל שותף יהיה אחראי על חלקו במאגר, או שחלק מהשותפים שם - בעיקר דלק ונובל אנרג'י - ימכרו את חלקם לצד ג' והוא יהווה שחקן חדש במשק, כשזה שיוכל להתחרות על חוזים ולהוות משקל שכנגד למונופול הגז הקיים מאגר "תמר".

 

 

בעל השליטה בחברת דלק, יצחק תשובה, הגיע הבוקר לרשות ההגבלים לפגישה עם גילה בניסיון אחרון לשכנעו לא להכריז על לוויתן הסדר כובל.

 

מהרשות להגבלים נמסר, כי היא הודיעה לדלק ולנובל על החלטתה לא להגיש את הצו המוסכם לאישור בית הדין, ושהיא שוקלת מחדש להוציא קביעה לפיה כניסת דלק ונובל ללוויתן הינה הסדר כובל שלא קיבל את אישור בית הדין. עוד נמסר, כי כניסת דלק ונובל אנרג'י ללוויתן יצרה מצב שבו קבוצות אלה שולטות בכל מאגרי הגז שלחופי מדינת ישראל. הרשות תבצע הליך שימוע בעל פה לחברות לפני הוצאת הקביעה.

 

לכלכלסיט נודע, כי קבוצת דלק תציע לממונה על ההגבלים לוותר על אחזקותיה במאגר תמר. על פי הערכות במשק האנרגיה, קבוצת דלק עשויה להציע את המהלך כבר בימים הקרובים, זאת במסגרת פשרה שתאפשר את פיתוח מאגר לווייתן בלוחות זמנים שקבעו, כלומר עד אמצע 2018.

 

קבוצת דלק מחזיקה בתמר ב-31.25%, זאת באמצעות חלוקה שווה בין שותפויות דלק קידוחים ואבנר. מאגר תמר פעיל מאז 2013, והוא מונופול מוכרז וספק הגז היחיד למשק הישראלי. תמר מחזיק בחוזים בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים לרבות חוזה ענק מול חברת החשמל הישראלית.

 

נובל אנרג'י: צל כבד על עתיד תעשיית הגז

מוקדם יותר היום הגיעה התגובה החריפה של נובל אנרג'י האמריקנית: "ההחלטה המסתמנת של הממונה על ההגבלים לחזור בו מההסכם, מטילה צל על עתידה של תעשיית הגז והנפט בישראל ותשפיע על המשך ההשקעות של נובל אנרג'י במדינה", אמר מנכ"ל החברה בישראל בנימין זומר.

 

זומר הזכיר ש"במשך 16 שנים השקיעה נובל אנרג'י בחיפושים ובפיתוח משאבי הגז והנפט של ישראל, כאשר, עד היום, השקענו יחד עם שותפינו קרוב ל-6 מיליארד דולר בפיתוח משק הגז והנפט במדינה. השקעות אלו תרמו לכלכלה ולאיכות הסביבה של ישראל, ובמקביל מעניקות לישראל עצמאות אנרגטית תוך מתן הזדמנויות לשיתופי פעולה אזוריים ותרומה ליציבות האזורית".

 

בהתייחסו לטענת גילה, כאילו הכניסה שלהם לרישיונות חיפושי הגז בלי לבקש פטור מהסדר כובל, טוען זומר כי היא "התרחשה בידיעה ובאישורה המלא של ממשלת ישראל ובכפוף לחוק הנפט וכל דין. הסתייגותו של הממונה על ההגבלים העסקיים מכניסת נובל אנרג'י לרישיונות אלו, לאחר שהוכרזה התגלית, הייתה חסרת בסיס משפטי כשהושמעה לראשונה, ועודנה חסרת בסיס כיום".

 

בנובל מזכירים את הפשרה שנחתמה בדצמבר 2013 מול גילה ושהפכה במרץ 2014 למסמך רשמי, שם נקבע ש"בניסיון לספק מענה לממונה, נובל אנרג'י ושותפיה, הסכימו להיפרד מתגליות 'כריש' ו'תנין', נכסים שנרכשו על ידם בדרך חוקית ולגיטימית. הסכם זה הינו תוצאתו של משא ומתן ארוך וממצה, ומאפשר למעשה את האצת ההשקעות בישראל והמשך פיתוח פרויקטים בסקטור הגז והנפט בישראל".

 

"נובל אנרג'י עוקבת כל העת אחר ההתפתחויות בנושא, ותנקוט בכל האמצעים שידרשו על מנת להגן על זכויותיה החוקיות והלגיטימיות. יחד עם זאת, החברה ממשיכה להיות מחויבת לפיתוח פרויקט לווייתן, ברגע שהתנאים הרגולטורים, המסחריים והפיננסים יאפשרו את ההשקעות הנדרשות", אמר זומר.

 

דלק: מחיר הגז הטבעי בישראל - מהנמוכים בעולם

אתמול נפגש גילה עם אנשי נובל אנרג'י ויצחק תשובה במשרדי הממונה. גילה הביע במהלך הפגישה הבנה לגודל המעמד ולצרכי המשק, ולכן הוא ביקש עוד כמה ימים בטרם יחליט האם לאשר את הפשרה שמאגר לווייתן אינו מונופול או שיחזור בו ויבקש את פיצול המאגרים בפועל, כך שכל חברה תמכור את חלקה שם בנפרד.

 

קבוצת דלק הציגה בפני הממונה על ההגבלים השוואתיים, המוכיחים לטענתה, שמחיר הגז הטבעי למשק המקומי הוא מהנמוכים בעולם, וזאת ביחס למדינות בעלות משטר פיסקאלי דומה לישראל.

 

לפי הנתונים של דלק, המחיר הממוצע המחיר הממוצע של יחידת אנרגיה (MMBTU) למשק בישראל עומד בטווח 5.5 ל-6 דולר, ואילו ברוב מדינות אירופה המחיר נע בין 9 ל-12 דולר. במזרח הרחוק הטווח גדול עוד יותר ונע סביב 13 עד 15 דולר ואילו בארה"ב, שמספקת את הצריכה שלה, המחיר נע בין 4 ל-8 דולר ליחידת אנרגיה כאשר משטר המיסוי שם נמוך בכחצי מזה שבישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר מרון
דיוויד גילה
צילום: עומר מרון
צילום: גיל יוחנן
יצחק תשובה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים