שתף קטע נבחר

עיבוד מחשב: מיכל וולבה

חלון הזדמנויות: שגעון ההעברות בפתח

היכונו לספקולציות בלתי פוסקות, בלונים מנופחים ומיליוני דולרים שיעברו מיד ליד. וגם: אילו קבוצות זקוקות לרכש בצורה נואשת, השחקנים שנחשבים לסחורה החמה ביותר, ובאיזו ליגה מבזבזים הכי הרבה כסף. נדב יעקבי עושה סדר לקראת חלון ההעברות בינואר

ביום חמישי בחצות, בדיוק כאשר שנת 2015 תתחיל, ייפתח גם חלון ההעברות של הכדורגל העולמי. כמו בכל שנה חודש ינואר יהיה עמוס בספקולציות, שמועות, בלונים מנופחים שיתפוצצו בקול רעם מחריש אוזניים, אבל יהיו גם שחקנים שיעברו מקבוצה לקבוצה וכמובן, מאות מיליונים של יורו, דולרים ולירות שטרלינג שיעברו מיד ליד.

 

 

ינואר, כמו חודשי הקיץ, זה הזמן של סוכני השחקנים. מאז תחילת ספטמבר, כאשר ננעל חלון ההעברות הקיצי, הם פעלו מאחורי הקלעים, הכינו את הקרקע בקרב השחקנים, המאמנים וראשי המועדונים. עכשיו הגיע הזמן לממש.

 

אחת ההעברות המשמעותיות של החלון הקודם. אנחל די מריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אחת ההעברות המשמעותיות של החלון הקודם. אנחל די מריה(צילום: AFP)

 

יש כמובן הבדל תהומי בין שני החלונות. בקיץ מדובר על כחודשיים, תחילת יוני עד סוף אוגוסט, שבהם ניתן להעביר שחקנים. זו התקופה שבה מרבית הליגות בעולם נמצאות בפגרה. עונה הסתיימה ומתחילות ההכנות לעונה הבאה. זה הזמן שבו מאמנים בונים את הסגל שלהם, מכינים את הקבוצה.

 

הם יוצאים למחנות אימונים, למשחקי הכנה ולטורנירים בהם לשחקנים החדשים יש זמן להתאקלם, להיכנס לכושר, להתרגל לסביבה החדשה, לחברים החדשים. לפעמים מדובר במעבר ממדינה למדינה, למנטליות אחרת, שפה שונה. כל זה דורש זמן, וחודשי הקיץ זה בדיוק הזמן המתאים לכך.

 

חלון ההעברות של ינואר הוא שונה במהותו. ראשית, הוא קצר יותר, חודש בלבד. אבל מעבר לכך מדובר בתקופה בה עושים בעיקר "תיקונים". מאחר ומדובר באמצע העונה, המאמנים לא אוהבים לעשות מהפיכות גדולות מדי. שהרי ברור שאם יגיעו יותר מדי שחקנים חדשים, וכולם יצטרכו את זמן ההסתגלות, הקבוצה תיפגע באופן מיידי במשחקי הליגה.

 

המאמנים לא אוהבים מהפיכות בינואר. במקרה של ונגר, גם בקיץ (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המאמנים לא אוהבים מהפיכות בינואר. במקרה של ונגר, גם בקיץ(צילום: EPA)

 

בחלון של הקיץ יש קבוצות שמחליפות חצי מהסגל, ולפעמים אפילו יותר. זה הזמן שבו בונים את הקבוצה באופן יסודי. בחלון של ינואר לעומת זאת מתבצעות מעט עיסקאות באופן יחסי. קבוצות שמרגישות שחסר להן שחקן בעמדה מסויימת, מחפשות את השחקן שיוכל לשפר את מה שטעון שיפור. ולא יותר. בדרך כלל קבוצות מצרפות שחקן אחד או שניים, לכל היותר שלושה.

 

ויש כמובן את השיקול האירופי. קבוצות שהעפילו לשלבים הבאים בליגת האלופות יודעות שהן יכולות לשתף לכל היותר שלושה שחקנים חדשים בצ'מפיונס-ליג, ורק כאלו שלא שיחקו בחצי הראשון של העונה בקבוצה אחרת במפעל.

 

ברור לכל מי שעוסק בכדורגל שכל העברה היא סוג של הימור. אף פעם אי אפשר לדעת אם שחקן מסויים יצליח בקבוצתו החדשה, או יהפוך לכישלון מהדהד. אבל ברור גם שהעברות של אמצע העונה הן היותר "מסוכנות". יש פחות זמן לעשות סקואטינג מקיף, והרבה פעמים הרכישה מתבצעת תחת לחץ זמן, כי פגרת החורף עומדת להסתיים.

 

במקרה שלו, ברצלונה ויתרה על הסקאוטינג - ונפלה. תומאס ורמאלן (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
במקרה שלו, ברצלונה ויתרה על הסקאוטינג - ונפלה. תומאס ורמאלן(צילום: Gettyimages)

 

אחת ההעברות הגדולות ביותר בינואר 2014 הייתה של כוכב אולימפיאקוס ונבחרת יוון קוסטאס מיטרוגלו, שנרכש ע"י פולהאם ב-12 מיליון ליש"ט וחתם ל-4 וחצי שנים. מיטרוגלו הוחתם זמן קצר אחרי שהבקיע את

השערים שהעלו את יוון למונדיאל ואחרי שכבש 14 שערים ב-12 משחקי ליגה. אוהדי פולהאם היו משוכנעים שהכוכב היווני, הרכש היקר ביותר בתולדות המועדון, יציל אותם מירידה.

 

בפועל קרה ההיפך הגמור. הציפיות ממנו היו אדירות והכישלון היה קולוסאלי. הוא שותף רק בשלושה משחקים, כמובן שלא הבקיע, ופולהאם ירדה ליגה. היום הוא משחק שוב באולימפיאקוס, כמושאל...

 

אז יש את הצד של הקבוצות, שנלחצות ומחתימות שחקנים חדשים באמצע העונה, ויש את הצד של השחקנים. אותם כדורגלנים שלא מצליחים להתרומם בקבוצה בה הם נמצאים, מתייבשים על הספסל או גרוע מכך, ביציע. כדי לא להמשיך ולסבול עוד חצי שנה, עד סיום העונה, הם מעדיפים לעבור לקבוצה חדשה כבר בינואר.

 

הגיע לפולהאם בקול תרועה רמה. היום הוא באולימפיאקוס. מיטרוגלו (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הגיע לפולהאם בקול תרועה רמה. היום הוא באולימפיאקוס. מיטרוגלו(צילום: gettyimages)

 

הדוגמא הטובה ביותר לשחקן מהסוג הזה הוא פרננדו טורס, החלוץ הספרדי בן ה-30, שסיכם ממש בימים האחרונים את תנאיו באתלטיקו מדריד, הקבוצה בה גדל ופרח. טורס חוזר לויסנטה קלדרון, מקום בו הוא עדיין נחשב לאגדה, אחרי חצי עונה מסוייטת במילאן.

 

טורס גדל באתלטיקו, היה האליל הגדול של אוהדי הקבוצה והפך לקפטן כבר בגיל 19. בשנת 2007 הוא נמכר לליברפול ב-35 מיליון יורו והפך מהר מאוד לכוכב הגדול ביותר של "האדומים". הוא הבקיע 81 שערים בשלוש וחצי שנים, ונחשב לאחד החלוצים הטובים בעולם.

 

הספרדי עזב את ליברפול בינואר 2011, כשצ'לסי שילמה עבורו 60 מיליון יורו – ההעברה היקרה ביותר אי פעם בחלון ההעברות החורפי. אלא שמאותו רגע, משהו מוזר קרה. טורס "שכח" להבקיע שערים. ב-110 משחקי ליגה במדי צ'לסי, בשלוש וחצי שנים, הוא הבקיע 20 שערים בלבד.

 

טורס בימים הרבה יותר מוצלחים (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
טורס בימים הרבה יותר מוצלחים(צילום: Gettyimages)

 

נכון, טורס היה שותף לזכיות של צ'לסי בליגת האלופות ובליגה האירופית, אבל הוא הפך לשחקן שולי בקבוצה. צ'לסי רצתה למכור אותו, אבל זה היה בלתי אפשרי, בשל תג המחיר שלו ועוד יותר בשל שכרו האסטרונומי.

 

בקיץ האחרון הצליחה צ'לסי לשכנע את מילאן להשאיל את טורס לשנתיים (כלומר עד סיום החוזה שלו בצ'לסי), אבל החלוץ הספרדי המשיך לאכזב. ב-10 המשחקים שלו בליגה האיטלקית הוא הבקיע רק שער אחד. בחמשת המשחקים האחרונים של מילאן הוא כלל לא שותף.

 

דייגו סימאונה, מאמנה של אתלטיקו, רצה מאוד את טורס כבר בקיץ, אבל אז זה לא התאפשר בשל שכרו הגבוה - 4 מיליון יורו לעונה. עכשיו נמצא הפתרון: מילאן תמשיך לשלם לטורס את שכרו, כאשר היא תקבל בהשאלה את אלסיו צ'רצ'י, הקשר האיטלקי שלא הצליח להשתלב באתלטיקו העונה. הספרדים ימשיכו לשלם לצ'רצי את שכרו, 2 מיליון יורו.

 

זוכר ל'אל ניניו' חסד נעורים. דייגו סימאונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זוכר ל'אל ניניו' חסד נעורים. דייגו סימאונה(צילום: רויטרס)

 

העסקה תהפוך לרשמית רק אחרי פתיחת חלון ההעברות, ומאחר שבאיטליה זה יקרה רק ב-5 בינואר (בשל חופשת ראש השנה האזרחית), טורס לא יוכל לשחק במדי אתלטיקו בליגה מול לבאנטה בשבת הבאה. משחק ה"קאמבק" שלו במדי אתלטיקו, אחרי 7 וחצי שנים, יהיה נגד ריאל מדריד, בשמינית גמר הגביע הספרדי, ב-7 בינואר.

 

הכסף הגדול באנגליה

עם כל הכבוד לפרננדו טורס ולליגה הספרדית, כמו בכל ינואר, גם השנה הסכומים הגבוהים ביותר יירשמו בליגה האנגלית. שימו לב מה קרה שם לפני שנה: חואן מאטה עבר מצ'לסי למנצ'סטר יונייטד בעבור 44.7 מיליון יורו. צ'לסי עצמה רכשה מבנפיקה את נמאניה מאטיץ' ב-25 מיליון יורו ואת הכוכב המצרי הצעיר מוחמד סלאח מפ.צ. באזל ב-13.2 מיליון יורו.

שנה עברה וסלאח כבר הבין שקריירה גדולה בצ'לסי לא תהיה לו. העונה הוא שותף רק בשני משחקי ליגה. ז'וזה מוריניו, שמאוד התלהב ממנו בעונה שעברה, כשבאזל ניצחה את צ'לסי פעמיים בליגת האלופות, כבר לא בונה עליו.

 

מוריניו הבין במהרה שלא מדובר במציאה גדולה. סלאח (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מוריניו הבין במהרה שלא מדובר במציאה גדולה. סלאח(צילום: gettyimages)

 

סלאח מועמד להיות אחד השחקנים שיעזבו את סטמפורד ברידג' בחודש הקרוב ויש סיכוי טוב שהוא יעבור לאינטר. רוברטו מאנצ'יני, מאמנה החדש-ישן של אינטר, כבר דיבר בשבחו של סלאח, אבל הוא לא השחקן היחיד שנמצא על הכוונת של ה"נראזורי".

 

שתי קבוצות אנגליות שמוכנות להוציא הרבה כסף בינואר הן ליברפול וארסנל, שעוברות עד עתה עונה מאכזבת. ליברפול, סגנית האלופה בעונה שעברה, עשתה רכש מאסיבי בתחילת העונה, בהשקעה של למעלה מ-100 מיליון ליש"ט. בינתיים אף אחד משחקני הרכש לא הצדיק את המחיר ששולם עבורו, ליברפול משתרכת במקום ה-10 בטבלה והודחה מליגת האלופות.

 

לליברפול יש הרבה בעיות: בשער, בהגנה ובקישור. אבל הבעיה הגדולה ביותר היא כמובן בהתקפה. עזיבתו של לואיס סוארס הותירה חלל עצום.  לכולם ברור שמחליף אמיתי לסוארס לא יימצא, ובכל זאת חלוץ חדש חייב להגיע. המנג'ר ברנדן רוג'רס רצה מאוד את ג'קסון מרטינס, מלך השערים הקולומביאני של פורטו, שמחירו מוערך ב-35 מיליון ליש"ט. אבל מרטינס רוצה להמשיך לשחק בליגת האלופות ולכן הוא החליט להישאר בפורטו לפחות עד סיום העונה.

 

איפה הוא ואיפה סוארס. מריו באלוטלי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
איפה הוא ואיפה סוארס. מריו באלוטלי(צילום: EPA)

 

בליברפול סימנו גם את אלכסנדר לאקאזט, מלך השערים של ליון ושל הליגה הצרפתית. לאקאזט בן ה-23 הבקיע 17 שערים ב-19 משחקים העונה בליגה הצרפתית, אבל נשיא המועדון ז'אן מישל אולאס הבהיר: "אלכסנדר אינו עומד למכירה". אולי בקיץ.

 

באנפילד כבר התייאשו לגמרי ממריו באלוטלי. המנג'ר רוג'רס אומר עכשיו ש"באלוטלי לא מתאים לשיטה של הקבוצה". אבל רגע, זה לא הוא שהחליט לצרף אותו בקיץ, כשכולם הזהירו אותו? כעת באלוטלי עשוי לחזור לאינטר ולהיות שוב תחת ידו המלטפת של רוברטו מאנצ'יני (שאימן אותו כזכור גם במנצ'סטר סיטי).

 

אז מי יהיה חלוץ הרכש של ליברפול? אחת האופציות הוא סאידו בראהינו, הכוכב החדש של ווסט ברומיץ' ונבחרת אנגליה הצעירה. בראהינו, יליד בורונדי, התחיל את העונה בהרעשה והבקיע 7 שערים ב-9 מחזורי הפתיחה של הליגה. אבל לאחר שקיבל שלל כותרות ומחמאות מכל כלי התקשורת באנגליה, חלה ירידה דרסטית ביכולתו. כבר חודשיים שהוא לא הבקיע ולו שער אחד, והמניות שלו בירידה תלולה.

 

הרכש הכי מוצלח בקיץ האחרון? אלכסיס סאנצ'ס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הרכש הכי מוצלח בקיץ האחרון? אלכסיס סאנצ'ס(צילום: רויטרס)

 

למרות זאת ברור שמדובר בפוטנציאל ענק. בסופו של דבר בראהינו רק בן 21. ליברפול וטוטנהאם הן כרגע שתי הקבוצות שנאבקות על שירותיו, כאשר תג המחיר שלו עומד על 24 מיליון ליש"ט.

 

ארסנל לא כושלת כמו ליברפול והיא העפילה לשמינית גמר ליגת האלופות. אבל מה שמדאיג את המנג'ר ארסן ונגר זו היכולת בליגה. ארסנל מדורגת במקום ה-6 בטבלה כאשר לכולם ברור שאם היא לא תסיים בין ארבע הראשונות זה ייחשב לכישלון קולוסאלי. ארסנל חייבת להיות בליגת האלופות בעונה הבאה, ואם היא תסיים מחוץ לארבע הגדולות, זה כנראה יהיה באמת סופו של ונגר בקבוצה.

 

אז אלכסיס סאנצ'ס הוא בינתיים רכישה מצוינת, אבל ארסנל בסך הכל מאכזבת. בכלל לא בטוח שזה יקרה, אבל אם לשפוט על פי הפירסומים האחרונים, ונגר עשוי להשתולל בחודש הקרוב ולהוציא סכומים חסרי תקדים. השם החם ביותר כרגע הוא אדינסון קבאני, החלוץ האורוגוואי של פאריז סן ז'רמן, שלא מסתדר עם המאמן לורן בלאן. העניין הוא שקבאני יעלה כ-50 מיליון ליש"ט, וארסנל צריכה חיזוק בעיקר בהגנה ובקישור ופחות בהתקפה.

 

אוהדי ארסנל לא יתנגדו לראות אותו מגיע. קבאני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אוהדי ארסנל לא יתנגדו לראות אותו מגיע. קבאני(צילום: AFP)

 

מאטס הומלס, הבלם הגרמני הבינלאומי, שהיה מועמד לקבוצות רבות בשנה האחרונה, כולל ברצלונה, עשוי להגיע לאיצטדיון האמירויות בקרוב. הסיבה העיקרית: הקריסה של בורוסיה דורטמונד, שאין כמעט סיכוי שתשחק בליגת האלופות בעונה הבאה.

 

אם ארסנל תרצה מאוד את הומלס היא תצטרך להיפרד מ-45 מיליון ליש"ט. ויש אפשרות שהומלס יסיים את העונה בדורטמונד ויצטרף בקיץ למנצ'סטר יונייטד. אגב, מרקו רויס יישאר בכל מקרה בדורטמונד עד סוף העונה ואז יחליט לאן פניו מועדות. והוא יחליט, מאחר והוא יהיה שחקן חופשי. ואין קבוצה גדולה באירופה שלא מעוניינת בו.

 

אם מאטס הומלס יהיה יקר מדי עבור ונגר, הוא תמיד יוכל להחתים את הבלם ההולנדי של סלטיק, וירחיל ואן דייק. הוא לא ברמה של הומלס, אבל הוא יעלה לא יותר מ-10 מיליון ליש"ט.

 

העזיבה שלו נראית בלתי נמנעת לאור הכישלון של דורטמונד העונה. הומלס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
העזיבה שלו נראית בלתי נמנעת לאור הכישלון של דורטמונד העונה. הומלס(צילום: רויטרס)

 

ויש גם שחקנים שעומדים לעזוב את ארסנל, כאלו שממעטים לשחק ומרגישים שאין להם כבר מה להציע לקבוצה. אלו הם הקשר הצ'כי בן ה-34 תומאס רוזיצקי, שמחוזר ע"י אולימפיאקוס והחלוץ הגרמני לוקאס פודולסקי, שעשוי להצטרף לאינטר.

 

מנצ'סטר יונייטד הייתה בכותרות בשבוע האחרון כאשר עלתה הספקולציה לגבי רכישתו של גארת' בייל, ונזרקו לחלל האוויר סכומים מטורפים, כמו 120 מיליון ליש"ט.

 

אז ככה: בייל יישאר לפחות עד סוף העונה בריאל מדריד ואף אחד לא יכול להעריך מה יקרה בקיץ. לואיס ואן חאל אולי מפנטז על בייל במדי הקבוצה, אבל כרגע זה נראה כלא יותר מפנטזיה.

 

ואן חאל יכול לשכוח ממנו. גארת' בייל (צילום: AP) (צילום: AP)
ואן חאל יכול לשכוח ממנו. גארת' בייל(צילום: AP)

 

שחקן שואן חאל מכיר הרבה יותר טוב הוא קווין סטרוטמן, קשר רומא ונבחרת הולנד שחזר לא מכבר מפציעה ארוכה. יונייטד מעוניינת בסטרוטמן, זה לא סוד. רק שנשיא רומא, ג'יימס פאלוטה כבר הבהיר: "סטרוטמן לא הולך לשום מקום. הוא נשאר ברומא".

 

שגעון ההעברות יתחיל ביום חמישי בחצות ויסתיים רק ביום שני ה-2 בפברואר בחצות. למה לא כמו תמיד ב-31 בינואר? מאחר וסוף החודש נופל על סוף השבוע באירופה, והכלל קובע כי הסיום חייב להיות ביום עבודה. וכשזה יקרה נמתין כולנו בסבלנות לפתיחתו של חלון ההעברות של קיץ 2015. תרשמו: זה יקרה ב-8 ביוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים