שתף קטע נבחר

לחיילים אין אוטובוסים בשישי: "איך נחזור?"

ביום שישי הקרוב תתמודד גל, שמשרתת בקו בצפון, עם הדילמה: לשלם על מונית הביתה או להישאר בבסיס. הסיבה: משרד התחבורה ביטל את האוטובוס שבו נסעה עד כה, כי הוא "גולש" לשבת. חיילים אחרים ייאלצו להיעזר בהורים: "זה אבסורד שלא תהיה תחבורה"

משרד התחבורה הורה למפעילי האוטובוסים לבטל נסיעות ש"גלשו" לתוך השבת, והחיילים שמסתמכים עליהם נותרו ללא פתרון. החלטתו של השר ישראל כץ לבטל נסיעות אוטובוסים שהגיעו ליעדם אחרי כניסת השבת עוררה אתמול (ב') דאגה בקרב לובשי מדים שנוהגים לצאת מהבסיס מאוחר יחסית בימי שישי. "אף אחד לא יוותר על לצאת הביתה, והמשמעות היא שניאלץ לקחת מוניות", מסבירה גל שמשרתת כתצפיתנית בגבול הצפון.

 

גל, שמשכורתה הצבאית עומדת על כ-500 שקלים בחודש, מודה כי היא חוששת מההשלכות הכספיות, אבל מבחינתה, השינוי שעליו הורה השר כץ לא מותיר לה ברירה אחרת. "אני גרה בראשון לציון, ובגלל שאנחנו בקו בצפון ותלויות בהמון אילוצים, כמו מועד ההגעה של המחליפות שלנו והחפיפה שלהן, לפעמים אנחנו יוצאות מאוחר - אבל עד היום הספקתי להגיע באוטובוסים. זה אבסורד שלא תהיה תחבורה, אני מקווה שלא יפגעו עכשיו ביציאות שלנו".

"יש חיילים בודדים שההורים שלהם לא יכולים לקחת אותם הביתה" (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
"יש חיילים בודדים שההורים שלהם לא יכולים לקחת אותם הביתה"(צילום: עופר עמרם)

חיילים אחרים יפנו כנראה להורים לעזרה, אולם בצבא מזהירים כי לא לכולם יש את האפשרות הזו. "יש חיילים בודדים, וחיילים שהורים שלהם לא יכולים לקחת אותם הביתה", מזכירה נועה, משרתת כמשקית ת"ש באזור חיפה. "יש לי גם חיילים שגרים באילת וההחלטה הזו לא תאפשר להם לצאת הביתה, זה מקומם. יש הרבה מאוד חיילים שייפגעו מההחלטה הזאת. אנחנו משרתים את המדינה, נותנים את הנשמה, ומרגישים שלאף אחד לא אכפת מאיתנו".

 

"לא מבין למה ישראל כץ צריך להרוס לנו כשאנחנו יוצאים לקצת חופש מהצבא", מסכים רואי, מפקד בבסיס שיזפון של חיל השריון בדרום הארץ. הוא מתגורר בתל אביב, ולהגיע הביתה לוקח לו חמש שעות. "אני צריך לקחת שני אוטובוסים, קו 392 מהבסיס לבאר שבע וקו 370 של מטרופולין לתל אביב. מאז הגיוס אני נוהג לבקר את סבתא בבאר שבע כשאני יוצא אחת לשבועיים, ואז עולה על האוטובוס האחרון לפני כניסת שבת. עכשיו לא יישאר לי זמן לבקר אותה בכלל, כך שאני לא יודע מה אעשה".

"אף אחד לא יוותר על לצאת הביתה" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"אף אחד לא יוותר על לצאת הביתה"(צילום: מוטי קמחי)
  

 

הסטטוס של יאיר לפיד ()
הסטטוס של יאיר לפיד

מנכ"ל עמותת ישראל חופשית מיקי גיצין האשים, מצדו, את השר כץ בכך שהוא פועל משיקולים פוליטיים וממניעים אינטרסנטיים צרים כשהוא פוגע בצורה קשה בנוסעי התחבורה הציבורית בימי שישי, שרבים מהם קשישים, סטודנטים וצעירים העובדים עד שעות מאוחרות גם בימי שישי. "הוא לא בוחל באמצעים לפגיעה בציבור הרחב, כל עוד הסקטור הדתי שבע רצון. לא ייתכן שיפגעו באזרחי ישראל בזמן שהם שבויים בשלטון זמני עד לכינונה של ממשלה חדשה".

 

"שר התחבורה ישראל כץ מגיע ברכב שרד ממשלתי לאולפני טלוויזיה בעיצומו של יום שבת, אבל ציבור נוסעי התחבורה הציבורית תקוע בבית, מוציא כסף רב מדי חודש על מוניות, או נאלץ לקנות רכב פרטי ובכך גדל יוקר המחיה של כולנו", מחה גם גיל יעקב, מנכ"ל ארגון צרכני התחבורה הציבורית "15 דקות". "אנחנו מצפים מהמפלגות השונות להתחייב להרחיב את שירותי התחבורה הציבורית בסופי השבוע לטובת הציבור שחפץ בכך - והפעם גם לקיים זאת".

 

גם ח"כ מרב מיכאלי פרסמה אמש תגובה נזעמת. "למה צריך כפייה דתית כשהימין החילוני מתנדב לעשות את העבודה? בשונה ממסחר, שלא צריך להתקיים בשבת כשיטה, חופש תנועה הוא זכות יסוד בדמוקרטיה, ותחבורה ציבורית בשבת גם ככה אין מספיק וודאי שאסור לצמצם את המעט-מדי שיש. ישראל כץ, שכבר לא זוכר מתי לא היה לו אוטו עם נהג, סוגר בבית את כל מי שלא נהנות ונהנים מהפריווילגיה שלו וגם את החיילות והחיילים שרוצים להגיע הביתה לשבת, למשל. ואחר כך הליכוד יגיד כמה הוא חברתי", טענה מיכאלי.

 

משרד התחבורה: השינוי - בגלל שעון החורף

בתגובה לביקורת על השר כץ, אמר ח"כ גפני כי היו טענות רבות בקרב הציבור השומר שבת על כך שמפרים את הסטטוס-קוו, וכעת מבצעים תיקונים משעון קיץ לשעון חורף. "ברור לעין כול שמנסים למסחר את השבת ולפגוע בסטטוס-קוו ובשר כץ, וכל זאת בלי לבדוק עובדות כלל', הוא הצהיר.

 

בתגובה לפניית ynet אמרו במשרד התחבורה כי "לאור המעבר

בין שעון הקיץ לשעון חורף, בוצעה התאמה של כמה קווי אוטובוסים שחרגו מלוחות הזמנים וסיימו את נסיעתם לאחר כניסת השבת. בקשה ראשונה נשלחה למפעילים לפני כמה שבועות, בסמוך לכניסת שעון החורף, ובימים האחרונים נשלחה תזכורת נוספת בנושא. יצוין כי עדכונים אלה מבוצעים פעמיים בשנה (בהתאם לחילופי השעון) ובהתאם לסטטוס-קוו".

 

בהמשך שלח המשרד תגובה נוספת, ובה נאמר כי "מדובר בטענות שקריות, משרד התחבורה לא הורה לשום מפעיל אוטובוסים לבטל קווי אוטובוסים ביום שישי, אלא ביקש מהם, עם המעבר לשעון חורף, להקפיד על עדכון זמני הנסיעה בהתאם לתקנות (תקנה 386א'). הרשות הארצית לתחבורה ציבורית ביקשה מהמפעילים לבצע עדכון בקווים עירוניים בלבד, בהתאם לכניסת שעון החורף, כפי שנעשה פעמיים בשנה, מדי שנה. אבקש להדגיש כי לא חל שום שינוי במדיניות משרד התחבורה והסטטוס-קוו נשמר במלואו".


פורסם לראשונה 29/12/2014 23:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מחכים לאוטובוס. "ההחלטה מקוממת"
צילום: מוטי קמחי
מומלצים