שתף קטע נבחר

40 מיליארד פדיונות בשנה: האג"ח לאן?

בשנת 2014 וגם בשלוש השנים הקרובות צפויים פדיונות בגובה 40 מיליארד דולר בשנה מאגרות החוב. אז מה המשמעות? ולאן שוק אגרות החוב ילך בשנים הקרובות?

ריבוי הנפקות אג"ח (אגרות חוב) בעשור האחרון מביא לריבוי פדיונות בשנים הקרובות. מניתוח הנתונים עולה שבכל אחת משלוש השנים הקרובות - 2015 עד 2017 - צפויים פדיונות של כ-40 מיליארד שקל לשנה, לאחר פדיונות בסכום דומה ב-2014, כשבשלוש השנים שלאחר מכן - 2020-2018 - יקטנו הפדיונות הצפויים לכ-30 מיליארד שקל לשנה. כך עולה מנתונים שפרסמה נורית דרור מיחידת המחקר בבורסה בתל-אביב.

 

עוד בשוק האג"ח

הבהלה מרוסיה החלישה את שוק האג"ח

איך תדעו באילו קרנות נאמנות כדאי לבחור?

בצל הקדמת הבחירות: שוק האג"ח בארץ חלש

 

עיקר הפדיונות באגרות החוב מתרכזים בשני הענפים הבולטים בגיוס בשנים האחרונות – ענף הבנקים וענף הנדל"ן. סכום הפדיונות בעפים אלו יעמוד על קרוב ל-57% מסך הפדיונות הכללי.

 

בשנה האחרונה היו פדיונות של 40 מיליארד שקל באגרות חוב, לעומת 43 מיליארד שקל גיוסים. הביקושים היו בין היתר בעיקר בשל גיוסי קרנות הנאמנות, גיוסים שנעצרו לקראת סוף השנה ובאו לידי ביטוי בירידות שערים בשוק זה.

 

דודי רזניק, מנהל דסק מחקר אג"ח – לאומי שוקי הון, אמר כי "היכולת למחזר את החוב בשנים הקרובות יהיה תלוי במידה רבה ביכולת להנפיק אג"ח סדרות חדשות במקום הסדרות הקיימות".

 

בענף הבנקים, שיהיה אחראי אל כשליש מהפדיונות בשלוש השנים הקרובות, אמר רזניק כי העסק נראה פשוט יחסית. "ראשית, צרכי המחזור של הבנקים מן הסתם יהיו נמוכים יחסית בהתחשב בעובדה כי חלק משמעותי מהפדיונות יהיה בכתבי התחייבות נדחים שהבנקים אינם מנפיקים יותר", הוא אמר. "כמו כן העובדה כי מרבית הבנקים מדרוגים בקבוצות הדירוג הגבוהות צפויה להקל באופן משמעותי את יכולתם למחזר את החוב, עקב העובדה כי הביקוש למכשירי החוב המונפקים על ידי הבנקים גבוה בדרך כלל".

 

בכל הקשור לענף הנדל"ן, מוסיף רזניק, נראה כי היכולת למחזר את הסדרות שיגיעו לפדיון תהיה מאתגרת. הוא הוסיף כי מדובר בחברות בעלות דירוג ממוצע נמוך מדירוג הבנקים, ולכן במצבים בהם מגמה שלילית דומיננטית בשוק יכולת זו נפגעת.כמו כן, הוא הסביר, נראה כי היכולת למחזר אג"ח תהיה תלויה במידה רבה בביקוש מצד קרנות הנאמנות ולמעשה בטעמי ההשקעה של הציבור.

 

רזניק: "בשנים האחרונות נהנה שוק האג"ח הקונצרני מזרימה של כמה עשרות מיליארדי שקלים, מגיוסי קרנות הנאמנות, שבאו על רקע עלייה בטעמי הסיכון של המשקיעים וכן על רקע האלטרנטיבה הנמוכה יחסית בשוק האג"ח הממשלתי ובפיקדונות בבנקים - על רקע תהליך ירידת ריבית בנק ישראל שהחל בשנת 2011. על פי כל הסממנים השנים הקרובות יאופיינו

 בתהליך של עליית ריבית בנק ישראל (גם עם איטי), תהליך העלול להביא לירידה בביקושים לאג"ח קונצרני העלול לשים סימני שאלה ביכולת החברות למחזר חובות, בעיקר בכל הקשור לחברות בדירוג בינוני - נמוך ובעיקר מהענפים הנתפסים כענפים בעלי סיכון גבוה יחסי".

 

לסיכום, אמר רזניק, "הפדיונות הגבוהים בשוק הקונצרני בשנים הקרובות צפויים להביא לשמירה על מרווחים נמוכים יחסית באגרות החוב של הבנקים. בשאר הענפים ובעיקר בענף הנדל"ן יכולת המחזור של החוב תקבע בעיקר על ידי תנאי השוק. במצבים בהם השוק יסבול מסנטימנט שלילי, עלולות לצוץ בעיות במחזור החוב בעיקר בחברות מקבוצות הדירוג הנמוכות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים