שתף קטע נבחר

המדינה דורשת הבהרות מכיל בנוגע לפיטורים

בממשלה חוששים מהעתקת קווי ייצור חייוניים לחו"ל: משרד האוצר ביקש ממנכ"ל הקבוצה מידע על תוכניות הפיטורים במפעליה, מכוח מניית הזהב השייכת למדינה. בינתיים, בחברה לא מתרגשים מההפגנות ההמוניות בדרום והדביקו הלילה מכתבי זימון לשימוע לפני פיטורים על דלתות בתיהם של עובדים ממפעלי ים המלח

האם המדינה מכוונת להתערב במשבר בכיל (כימיקלים לישראל)? היום (ג') נודע, כי היועץ המשפטי למשרד האוצר, עו"ד יואל בריס, שלח בשבוע שעבר מכתב למנכ"ל הקבוצה, סטפן בורגס, בו הוא מבקש ממנו מידע על כוונת החברה לפטר 140 עובדים.

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ הקריירה :

חשיפה: העסקת מקורבים בהנהלת כיל

ועד כיל תוקף: המנכ"ל מרוויח פי 59 מעובד

מפוטר מכיל: "אם צריך נשבית את המדינה"

עובדי כיל: "מפטרים אותנו כדי שעידן עופר יהיה העשיר בישראל"

 

>>> רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר

 

במכתבו מציין בריס כי המידע דרוש לו "לצורך בחינת השימוש בזכויות המדינה בחברת כימיקלים לישראל בע"מ מכוח מניית המדינה המיוחדת בחברה, לשם שמיר על העניינים החיוניים של המדינה". כאשר הופרטה כימיקלים לישראל, שמרה המדינה על מה שמכונה "מניית זהב" בחברה. מנייה זו אינה מקנה למדינה שליטה בחברה אך משמרת לה זכות וטו על החלטות שפוגעות באינטרס לאומי מובהק.

לא ברור כרגע האם כוונת המדינה להכריז על פיטורי עובדים כעל פגיעה באינטרס חיוני או שמא הפניה נעשית בעקבות חשש שהחברה תעתיק קווי ייצור ומפעלים לחו"ל. במכתבו ביקש בריס לקבל לידיו "כל פרט רלוונטי הנוגע לכוונה זו, לרבות לעניין האפשרות לסגירת קווי ייצור בישראל".

 

ניסיונות הקבוצה שבבעלות עידן עופר לפטר עובדים, נעשים במקביל לכוונת משרד האוצר להעלות את שיעור התמלוגים שמשלמים מפעלי ים המלח לקופת המדינה, על ידי יישום המלצות ועדת ששינסקי 2, לבחינת שיעור המיסוי על משאבי טבע.

 

מכיל נמסר בתגובה: "אין לנו ספק כי שום גורם רציני לא מבקש מהנהלת כיל להסיר את אחריותה וחובתה לנהל את החברה. מכתבו של היועמ"ש של משרד האוצר התקבל היום בצהרים במשרדי כיל. בכוונת החברה להעמיד כרגיל את מלוא המידע לרשות משרד האוצר. לדעת החברה ויועציה המשפטיים, תכנית ההתייעלות שהיא מקדמת הינה במסגרת סמכותה הבלעדית של הנהלת החברה האחראית לניהול החברה באופן מקצועי ובהתאם לסביבה העסקית והרגולטורית איתה היא מתמודדת, גם כשמדובר בתקופת בחירות".

 

עובדים זומנו לשימועים

בינתיים, ההפגנות ההמוניות בערי הדרום נגד הפיטורים במפעלי כיל לא ממש משנות את התוכניות שלה: כעשרה עובדים של מפעלי ים המלח שבבעלות הקבוצה, התעוררו הבוקר ומצאו מכתבי זימון לשימוע לפני פיטורים מודבקים על דלתות בתיהם. במקביל פנה היום היועץ המשפטי של משרד האוצר, יואל בריס, למנכ"ל הקבוצה, סטפן בורגס, בו ביקש את פרטי תכנית הפיטורים המתוכננת.  

 

"זה פשוט לא אנושי. במקום לבוא, לדפוק בדלת ולתת לי את המכתב - מדביקים ובורחים כמו גנבים", סיפר ל-ynet מקסים דאהן (41), אב לשלושה ילדים ותושב דימונה, אחד מהעובדים שמצאו את הזימון על דלת ביתו. "ממה הם מפחדים? הייתי פותח את הדלת ומקבל את המכתב - אנחנו לא עבריינים".

 

לצפייה במכתב לחצו כאן

 

"יצאתי הבוקר מהבית כדי לקחת את הילדים לבית הספר בשבע וחצי בבוקר, כשפתאום ראיתי שמודבקת על הדלת שלי מעטפה לבנה במסקינטייפ, עליה כתוב "לכבוד ניסים דאהן". פתחתי אותה והייתי המום - היה כתוב בפנים שאני מוזמן לשימוע לפני פיטורים כי התפקיד שלי התייתר", סיפר דאהן. "הילדים שאלו אותי מה קרה והשבתי 'שום דבר'. הבן הגדול הבין ואמר לי, 'מה אבא, רוצים לפטר אותך?', והוסיף שהוא לא צריך שאעשה לו בר מצווה". 

 

דאהן, שמועסק בחברה מאז ,מאז 96' בתור מסגר מכני במפעל הכלור, היה מבין עובדי המפעל שקיבלו כבר זימונים לשימוע בסבב הקודם, לפני כחודש וחצי. זימונים עלו בוטלו לטובת מו"מ בין ההנהלה לעובדים - שהתפוצץ לאחרונה. חרף העובדה כי מכתבי הפיטורים לעובדי תרכובות ברום נשלחו באותה הצורה – הוא מעיד כי לא העלה על דעתו שזה יקרה גם לו. 

 

"פתאום מחליטים שהעבודה שלי התייתרה. תמיד עבדתי על הצד הטוב ביותר - לילות, שבתות וקריאות פתע באמצע הלילה. תרמתי למערכת כדי להביא אותה להישגים שיש לה היום. כעת אני לא יודע מה אעשה הלאה - אף אחד פה בדימונה לא יקבל אותי בגיל שלי. עמוד השדרה של הנגב הוא כיל - אז לאן אלך? למפעל אחר של כיל? כל מקום שאני אפנה אליו, שייך לאותם הבעלים".

 

שיבושים בערד במחאה על הפיטורים

מההסדרות נמסר כי הדבר גרם לתגובות קשות בקרב משפחותיהם וילדיהם של העובדים. ארמונד לנקרי, יו"ר מועצת העובדים אמר: "כמו גנבים באמצע הלילה, כך מתנהגת הנהלת כיל תוך הפגנת זלזול עמוק באנשים העובדים ובבני משפחותיהם. התנהלות פחדנית זו מסמנת שיא שפל חדש אשר מעמיק את המשבר אבל לא ישבור את רוחם של עובדי הדרום".   

 

אין זו הפעם הראשונה שחברה מיידעת עובדים על הכוונה לפטרם בשיטה זו - בתחילת החודש נשלחו מכתבי פיטורים ישירות לבתי עובדי תרכובות ברום, זאת לאחר שעובדי המפעל פתחו בשביתה, בתגובה לכך שההנהלה זימנה לשימוע לפני פיטורים כ-140 עובדים.

 

הבוקר משבשים מאות מעובדי מפעל תרכובות ברום, מפעלי ים המלח, עובדי עיריית ערד, חברי ועדים ועובדי מפעלים שונים וכן תושבים מהאזור, את הפעילות בערד. זאת בהמשך להפגנה של כאלף איש שנערכה אתמול בדימונה, במחאה על מצב התעסוקה בדרום הארץ ומכתבי הפיטורים שנשלחו לעובדים. "אין לכם לב", כתבו על חלק מהשלטים.

 (צילום: עופר מאיר) (צילום: עופר מאיר)
(צילום: עופר מאיר)

 

נזכיר, כי אף שבהנהלה טוענים כי הליך ההתייעלות והפיטורים בקבוצה נדרש בשל הפסדים וירידה ברווחיות, העובדים טוענים כי הסיבה האמתית היא מסקנות ועדת ששניסקי ולא פגיעה ברווחים.

 

כיל: המהלך כולל חבילת פרישה מורחבת

מכיל נמסר בתגובה: "הנהלת מפעלי ים המלח ביקשה להגיע להסכמה עם וועד העובדים בדבר יישום תוכנית התייעלות במפעל, אולם פיצוץ המו"מ על ידי הוועד והודעתו לבית הדין לעבודה כי אין עוד מקום למו"מ והוא פונה לפעולה חד צדדית של שביתה, מאלצת את ההנהלה להמשיך בתהליך ללא מו"מ עם הוועד. לאחר שהודיעה מראש ליו"ר וועד העובדים על כוונתה, הנהלת מפעלי ים המלח שלחה אמש לעשרה עובדים מכתבים לשימוע לפני הפסקת עבודתם - חלקם בפרישה מוקדמת וחלקם בפיטורים. השימוע אמור להתקיים בימים הקרובים.

 

"בפני העובדים מעל גיל 55 עומדת האפשרות לפנות להנהלה לקבלת חבילת הפרישה המוקדמת שהוצעה להם, הכוללת מענק פרישה מיוחד של כ-500 אלף שקל, שכר חודשי קבוע של כ-19 אלף שקל בחודש עד הגיעם לגיל הפנסיה, והפקדה מלאה לקופת הפנסיה שלהם עד גיל הפנסיה. עובדים מתחת לגיל 55 יקבלו פיצויי פיטורין מוגדלים בשיעור של 200%".

 

"עובדים שיפנו לקבלת חבילת הפרישה המוצעת יהיו זכאים לעדכון חבילת הפרישה, אם במסגרת מו"מ עתידי עם הוועד יוסכם על חבילת פרישה טובה יותר. מצד שני, עובד שלא יפנה לקבלת חבילת הפרישה שמציעה ההנהלה עלול לקבל את התנאים שמחייב החוק בלבד. לאור העובדה שהעובדים ניתקו מגע מההנהלה ומתעלמים מפניותיה, לא נותרה בידי ההנהלה ברירה אלא לזמן את העובדים לשימוע באמצעות שליחים אישיים לבתי העובדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות ההסתדרות
ניסים דאהן והזימון לשימוע
צילום: באדיבות ההסתדרות
מומלצים