שתף קטע נבחר

נשיא שחור ראשון בצעדה: הגזענות לא מתה

ב-1965 צעדו פעילי זכויות אזרח על גשר אדמונד פטוס שמעל נהר אלבמה ודוכאו באלימות על ידי שוטרים. 50 שנה אחרי צעד לראשונה נשיא שחור לזכרם, והצהיר: היסטוריית הגזענות של אמריקה "עדיין מטילה את צלה הגדול עלינו"

היסטוריית הגזענות של אמריקה "עדיין מטילה את צלה הגדול עלינו", אמר היום (שבת) הנשיא השחור הראשון כשנאם לזכר פעילי זכויות האזרח שהוכו על ידי המשטרה לפני 50 שנה באירוע שהפך לסמל של דיכוי גזעני והאיץ חקיקת זכויות הצבעה למיעוטים.

 

עוד חדשות בעולם:

זעם במצרים: צילמה סרט פורנו בפירמידות

בוקו חראם הצטרף לדאעש; הרוגים בפיגועים בניגריה

האיש שמציל את כלבי הבלקן עם כיסא גלגלים

 

היום ציינו בארצות הברית "יום ראשון העקוב מדם", צעדה שהסתיימה באלימות משטרתית בגשר אדמונד פטוס בסלמה, והנשיא ברק אובמה שיבח את אותן הדמויות שהובילו את קמפיין זכויות האזרח. הוא כינה אותם "לוחמי הצדק" שדחפו את אמריקה לאומה מאוחדת יותר.

הגזענות עדיין מטילה צל גדול. אובמה בגשר (צילום: AP) (צילום: AP)
הגזענות עדיין מטילה צל גדול. אובמה בגשר(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
אלפים התאספו בעיירה שלחופי נהר האלבמה כדי לציין את הצעדה שנערכה ב-7 במרס, 1965, באלבמה - אחת מתוך שלוש - לעבר מונטגומרי. אותה מחאה דרשה לשים סוף לאפליה נגד הבוחרים השחורים וקורבנות הסגרגציה. מראות של לוחמים מכים את הצועדים על הגשר זעזעו את האומה, וגרמו למנהיגיה בוושינגטון להעביר את חוק זכויות ההצבעה - חמישה חודשים לאחר מכן.

 

אובמה נאם מיד לאחר ציר בית הנבחרים, ג'ון לואיס, מנהיג צעדת סלמה שהוכה באלות על ידי השוטרים וסדק את גולגולתו באותו היום ב-1965. "יש עוד הרבה עבודה לפנינו", אמר לואיס. "צאו החוצה ותדחפו ותמשכו עד שנגאל את נשמתה של אמריקה".

המהומות בסלמה ב-1965 (צילום: AP) (צילום: AP)
המהומות בסלמה ב-1965(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

על הצעדה נגד גזענות כלפי שחורים מעיבה חקירת הממשל הפדרלי את האירועים בפרגוסון שבמיזורי. החוקרים הגיעו למסקנה כי אין מקום להעמיד לדין את השוטר שירה במייקל בראון בקיץ האחרון. אך עם זאת נאמר בדו"ח החקירה כי המשטרה בפרגוסון נגועה בגזענות כלפי שחורים.

 

אובמה הצהיר: "החקירה חשפה את אותו היחס המתעלל לאזרחים שהניב את תנועת זכויות האזרח. אך אני דוחה את הטענה כי שום דבר לא השתנה מאז. מה שקרה בפרגוסון אולי לא ייחודי, אבל הוא אינו עוד

תחוּם או מעוגן בחוק - כפי שהיה בתקופה שלפני תנועת המחאה".

 

"50 שנה עברו מאז 'יום ראשון העקוב מדם', אך הצעדה עדיין לא הושלמה", אמר אובמה. "אבל אנחנו בהחלט מתקרבים לשם", הוסיף. "239 שנים לאחר היווסדה של האומה, אחדותנו עדיין לא מושלמת. אך אנחנו מתקרבים לשם. העבודה שלנו קלה יותר כי מישהו כבר עבר איתנו את המייל הראשון. מישהו כבר העביר אותנו את הגשר".

 

"אם אתם חושבים שמשהו לא השתנה ב-50 השנים האחרונות, תשאלו מישהו שחי בסלמה או בשיקגו או בלוס אנג'לס בשנות ה-50", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים