שתף קטע נבחר

איש דת אולטרה-שמרן: זה היורש של חמינאי?

אייתוללה מוחמד יאזדי בן ה-80 נבחר ליו"ר מועצת המומחים של איראן, הגוף הדתי החזק במדינה. הוא גבר על הנשיא לשעבר רפסנג'אני ועשוי להחליף בעתיד את המנהיג העליון חמינאי שבאחרונה דווח על החמרה במצבו הבריאותי

הגוף הדתי המשפיע ביותר באיראן, שאמון על בחירתו או הדחתו של המנהיג העליון של המדינה, בחר באייתוללה אולטרה-שמרני למנהיגו החדש. כך דיווחה היום (יום ג') סוכנות הידיעות האיראנית "אירנ"א".

 

שמועות שווא: מנהיג איראן חמינאי חי וקיים

 

 

עוד חדשות בעולם :

20 שנות מאסר לגברת הראשונה לשעבר

טרור בסיני: 24 שוטרים נפצעו בפיצוץ במחנה

ספורטאים נהרגו בהתרסקות בצילומי ריאליטי

מתנה ליום האישה: קים חילק מוצרי קוסמטיקה

 

סוכנות הידיעות דיווחה שמוחמד יאזדי, סגן יו"ר מועצת המומחים, קיבל 47 קולות מתוך 73 קולות אנשי הדת שנכחו בהצבעה. מולו התמודד הנשיא לשעבר אכבר האשמי רפסנג'אני שנחשב מתון יחסית וקיבל רק 24 קולות. מועצת המומחים מורכבת מ-86 חברים.

 

יו"ר מועצת המומחים החדש. יאזדי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יו"ר מועצת המומחים החדש. יאזדי(צילום: AFP)
יאזדי, בן 83, יכהן בתפקיד ראש מועצת המומחים למשך שנה, עד פברואר הבא, אז תיערך הצבעה חדשה - במקביל לבחירות לפרלמנט באיראן. בחירתו של יאזדי באה בעקבות מותו בחודש אוקטובר של ראש מועצת המומחים הקודם, אייתוללה מוחמד רזא מהדווי קאני.

 

יריבות ארוכת שנים עם רפסנג'אני

יאזדי הוא גם חבר במועצת שומרי החוקה ונשיא "איגוד התיאולוגים של קום", ובמשך עשר שנים (2000-1990) כיהן בתפקיד נשיא הרשות השופטת. בשנת 2009 הוא גם התמודד מול רפסנג'אני על תפקיד יו"ר מועצת המומחים, אך הפסיד לו לאחר שקיבל 26 קולות לעומת 51 של רפסנג'אני.

 

שני האישים הבכירים ניהלו בשנים האחרונות לא פעם מאבקים סביב סוגיית מקום הדת בשלטון האיראני. יאזדי הביא עמדות אולטרה-שמרניות ואילו רפסנג'אני הביע תמיכה בפתיחות פוליטית וחברתית.

 

הנשיא לשעבר רפסנג'אני (מימין) והנשיא הנוכחי רוחאני בישיבה של מועצת המומחים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא לשעבר רפסנג'אני (מימין) והנשיא הנוכחי רוחאני בישיבה של מועצת המומחים(צילום: AFP)
בשנת 2011 ויתר רפסנג'אני על תפקיד יו"ר מועצת המומחים בעקבות לחץ כבד שהופעל עליו מצד השמרנים במדינה, שמתחו ביקורת על תמיכתו בתנועת האופוזיציה שקראה תיגר על הנשיא מחמוד אחמדינג'אד שנבחר מחדש ב-2009 בבחירות שנויות במחלוקת.

 

מועצת המומחים מפקחת על המנהיג הרוחני העליון ובוחרת את מחליפו לאחר מותו, ולכן היא נחשבת לאחד הגופים החזקים ביותר ברפובליקה האיסלאמית. עם זאת, גוף זה אינו מעורב בענייני המדינה היומיומיים.

 

אחד הגופים החזקים ביותר באיראן. מועצת המומחים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אחד הגופים החזקים ביותר באיראן. מועצת המומחים(צילום: AFP)

מועצת המומחים בחרה רק פעם אחת מנהיג עליון למדינה מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979. היה זה בשנת 1989 כשעלי חמינאי נבחר לתפקיד הרם לאחר מותו של אייתוללה רוחאללה חומייני, אבי המהפכה האיסלאמית.

 

ההצבעה לראשות מועצת המומחים נערכה על רקע הדיווחים והשמועות הרבים באיראן על הידרדרות במצבו הבריאותי של המנהיג הרוחני העליון חמינאי. בחלק מהדיווחים נטען שהוא חולה בסרטן הערמונית ובחלק אף נטען שהוא הלך לעולמו - דבר אשר הופרך על ידי חמינאי עצמו כשהופיע השבוע בפומבי בכנס עם פעילי סביבה.

 

על פי החוקה האיראנית, במקרה שהמנהיג העליון הולך לעולמו או שנבצר ממנו לכהן בתפקידו, מועצת המומחים תחליפו בתפקיד עד שתמנה לו מחליף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הפסיד בבחירות לתפקיד ב-2009. יאזדי
צילום: AFP
השמועות על מותו היו מוקדמות. חמינאי, השבוע
מומלצים