שתף קטע נבחר

קליפורניה מתייבשת: ישראל תסייע בבצורת

שעה שהיחסים בין וושינגטון לירושלים ממשיכים להתקרר, היחסים בין חברות ישראליות לקליפורניה חמים מתמיד. הבצורת הקשה שחווה המדינה עם הכלכלה החזקה ביותר בארה"ב הביאה אותה לחפש פתרונות לחיסכון במים אצל החברות שיצקו תוכן במשפט האלמותי "חבל על כל טיפה"

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הסיפור המפורסם על לוי אשכול והבצורת הצמיח כבר זקן ארוך. "בצורת? בנגב?", שאל בפליאה אז ראש הממשלה השלישי של ישראל. "לרגע נבהלתי וחשבתי שמדובר בארצות הברית", הוסיף. באמריקה של 2015 יש בצורת. ליתר דיוק בקליפורניה, המדינה עם הכלכלה החזקה ביותר בארצות הברית והשביעית בגודלה בעולם לפני ברזיל, המונה 40 מיליון תושבים. 

 

קליפורניה סובלת מבצורת קשה ביותר. המדינה בהיסטריה וקברניטיה הורו לראשונה בהיסטוריה לתושבים ולבעלי העסקים להקטין את צריכת המים ב-25 אחוזים, ובמקביל יוטלו על בזבזני מים קנסות דרקוניים שעלולים להגיע עד עשרות אלפי דולרים. 

לראשונה בהיסטוריה של קליפורניה הוטלו הגבלות על צריכת מים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לראשונה בהיסטוריה של קליפורניה הוטלו הגבלות על צריכת מים(צילום: AFP)
אולם בעוד האזרחים ממהרים לעקור את הגינות והמדשאות שלהם ולפרוש משטחי דשא סינתטיים, עתידם של הפארקים הרחבים ומשטחי הגולף הירוקים לא ברור. אמריקה כולה מודאגת, ולא רק מהדשא. קליפורניה מגדלת יותר משליש מהירקות בארה"ב ושני שלישים משוק הפירות והאגוזים. המשמעות המעשית של הבצורת היא התייקרות מחירים גדולה.

 

"חבל על כל טיפה"

אם לוי אשכול היה כיום שר האוצר של ישראל, הוא לא היה נבהל מהבצורת באמריקה אלא מברך עליה. בימים אלה ישראל ממצבת את עצמה כבעלת כלים לסייע לאמריקנים להתגבר על התקופה הקשה באמצעות מחזור מים והתפלת מי ים ומי תהום ואף בקידום שימוש חסכני במים. לא צריך לזלזל בניסיון הרב של ישראל בקמפיינים חסכניים, החל מ"חבל על כל טיפה" ועד לדוגמניות מיובשות פנים, שהביאו לחיסכון של 15-10 אחוזים בצריכת המים למשק המים בארץ.

 

שנים של התרוקנות הכינרת הפכה את ישראל למדינה המובילה בעולם במחזור מים. כ-90 אחוזים מהמים לחקלאות ממוחזרים ממי שפכים, ובקליפורניה הם נשפכים לים. ישראל מובילה בעולם גם בצמצום נזילות מים ובתחום של התפלת מי ים ומי תהום. אם בענף החקלאות בקליפורניה משתמשים במי שתייה, בישראל ממחזרים מים מתל אביב להשקיה בנגב.

 

תחום זה שישראל מעוניינת להחדיר לשוק המים הקליפורני נקרא "מים אפורים" - מי מקלחות, כיורים ומכונות כביסה - המופנים בארץ להשקיית גינות. אף שבקליפורניה הייתה לשימוש זה התנגדות בעבר, החוקים החדשים בתחום יאפשרו לחברות הישראליות העוסקות בכך לפעול ולהתבסס.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

שורת הסכמים ייחודיים שנחתמו בין ישראל למדינת קליפורניה - בהם שיתופי פעולה בתחומי בצורת, שינויי אקלים, חקלאות, מחקר ופיתוח, ביו-טכנולוגיה ותרבות, והיו עד עכשיו בגדר מילים על נייר - מתממשים בימים אלו. בקליפורניה מקווים גם להתחיל בשיתוף פעולה בתחום הסייבר שבו יש לישראל ידע רב - אך בינתיים קפצה הבצורת לראש הרשימה. והמלאכה מרובה.

 

בעוד "מקורות" היא חברת המים הלאומית של מדינת ישראל, בקליפורניה ישנן אלפיים רשויות מים, דבר שחייב את ישראל לחתום על הסכמי שיתוף פעולה מקומיים עם עיריות בתחום הבצורת. "חתמנו הסכם עם לוס אנג'לס, עיר המונה 7 מיליון תושבים, בנושא טכנולוגיות ירוקות, ואנחנו מביאים לכאן מומחי מים מישראל לשוחח עם המחוקקים ועורכים שיחות ועידה עם מומחים מהארץ", מספר קונסול ישראל בדרום קליפורניה דיוויד סגל. בימים הקרובים עשוי להיחתם הסכם גם בין ישראל לעיריית בוורלי הילס.

 

לדבריו, חברות ישראליות רבות כבר נמצאות בשטח ומתמודדות על מכרזים. "אנחנו מאיצים את הכניסה של חברות ישראליות ומוצרים ישראליים. עוברים מעירייה לעירייה. יש מרוץ למציאת טכנולוגיות מים, והנוכחות שלנו מקדמת את הסיכוי של חברות ישראליות בתחומי מחזור, התפלה וחיסכון במים".

הבצורת פגעה קשות בחקלאות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הבצורת פגעה קשות בחקלאות(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

חברת "נטפים" הישראלית כבר עובדת בקליפורניה. יש לה שם מטה המתעסק בעיקר במגזר החקלאי ועכשיו היא מתכננת להתפתח למגזר העירוני - לפארקים ציבוריים ומגרשי גולף להשקיה ממוקדת וחסכונית. חברת מי ההתפלה הישראלית IDE זכתה במכרז להפעלת מתקן ההתפלה הגדול ביותר בחצי הכדור המערבי, שיופעל החל מהסתיו בדרום קליפורניה ויספק עשרה אחוזים מצריכת המים של העיר סן דייגו. גם סנטה ברברה עומדת לחתום על הסכם שיתוף פעולה עם החברה הישראלית.

 

וכך נכנסת ישראל בדלת האחורית למיקרו-דיפלומטיה. לא רק מערכות יחסים בין וושינגטון

 לירושלים בדרגים הבכירים ביותר, אלא פיתוח מערכות יחסים מקומיות. "זוהי הזדמנות נדירה לחזק קשרים עם חברי קונגרס לא רק בוושינגטון אלא בבית שלהם", מסביר סגל.

 

"האזרח האמריקני לא מתעניין במזרח התיכון, אבל הוא מתעניין בביטחון, סייבר, אנרגיה, מים, חקלאות ובריאות. מושלי מדינות מגיעים לישראל ומוצאים הזדמנויות כלכליות. הדרך היא להתחבר לאמריקה ב-50 מדינות עם 50 מושלים בנושאים שישראל יכולה לעזור להם, כדי שהאמריקנים יבינו את החשיבות של ישראל בחיי היום-יום", המשיך סגל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
קליפורניה מתייבשת
צילום: AFP
מומלצים