שתף קטע נבחר

פלואוריד: איך הוא מגיע לגוף שלנו?

ניתן למצוא פלואוריד, שהוא מינרל טבעי, בריכוזים שונים בכל מקורות המים הטבעיים וכן במזונות ומשקאות שונים. איך תדעו מהי הכמות שאתם זקוקים לה ולמה הוא כל כך חשוב לבריאות השיניים?

הפלואוריד, חסר טעם הריח והצבע הוא מינרל המצוי באופן טבעי בקרום כדור הארץ. ניתן למצוא אותו במגוון רחב של תרכובות מינראליות ובמיני סלעים – בעיקר סלעים געשיים וסלעי משקע.

 

ניתן למצוא פלואוריד בריכוזים שונים, בכל מקורות המים הטבעיים וכן במזונות ומשקאות שונים. רוב המזונות מכילים כמויות נמוכות של פלואוריד . רמות הפלואוריד במקורות המים יכולות להשתנות מאוד מאזור לאזור מ 0 ועד רמות של 4 ויותר מ"ג/ליטר.

 

קראו עוד

מזיק או בריא: לכמה פלואוריד אנחנו זקוקים?

גרמן ביטלה: ליצמן מחזיר את ההפלרה למי השתייה

 

במקרים קיצוניים הרמות יכולות להגיע גם מעל 10 מ"ג לליטר. באזורים בהם יש שכיחות גבוהה של סלעים עתירי פלואוריד גם מי השתייה המחלחלים דרכם יכילו רמות גבוהות באופן טבעי של פלואוריד. באזורים אלו צריכת הפלואוריד על ידי האוכלוסייה המקומית תהיה גבוהה בהתאם.

 

לעומת זאת באזורים בהם הקרקע דלה בפלואוריד, מי השתייה יכילו רמות נמוכות של המינרל ויעלה החשש לצריכה נמוכה מדי של פלואוריד  בקרב האוכלוסייה.

 

צריכה מיטבית של פלואוריד הוגדרה על ידי ארגון הבריאות העולמי   WHO,  המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן ( CDC ) וארגונים ממשלתיים ורפואיים רבים נוספים כאחד הנושאים החשובים בתחום של קידום בריאות לכלל האוכלוסייה.

  

מקורות לצריכת פלואוריד

 

מים ומזון

מי שתייה נחשבים למקור חשוב ומשמעותי לצריכה של פלואוריד. הפלואוריד מגיע למים מהקרקע דרכה חלחלו המים או כתוסף בתהליך ההפלרה. על פי ההמלצות של Department of Health and Human Services הרמה האופטימאלית של פלואוריד במי שתייה היא 0.7 מ"ג לליטר.

 

בישראל , על פי נתוני משרד הבריאות , מקורות מי השתייה – מי תהום ומים עיליים - הינם דלים בפלואוריד. למרות שמי ים מכילים כמות משמעותית של פלואוריד, בתהליך התפלת המים מוצא הפלואוריד יחד עם יתר המינרלים ולכן מי שתייה מותפלים אינם מכילים פלואוריד.

 

היות שהפלרת מי השתייה הופסקה בישראל החל מספטמבר 2014 ,תכולת הפלואוריד במים שאנו שותים מייצגת את הכמות המצויה בהם באופן טבעי. תקנות מי השתייה מחייבות ניטור של רמת הפלואוריד אחת לשנה או אחת לחמש שנים , בהתאם לממצאי הבדיקה האחרונה. בהקשר של מניעת עששת שיניים וקידום בריאות הפה מעניין לדעת האם מי השתייה בישראל מכילים פלואוריד באופן טבעי ובאילו רמות . באתר משרד הבריאות אין כיום התייחסות למידע הזה בהקשר של תוכנית קידום בריאות השן בקרב ילדים.

 

בניגוד לדעה הרווחת גם מים מינרליים יכולים להכיל פלואוריד. ריכוז הפלואוריד וכן ריכוזים של מינרלים אחרים משתנה מאוד מחברת מים מינרליים אחת לשנייה בהתאם למקור המים. הפלואוריד במים המינרליים הוא טבעי ומקורו בסלעים דרכם חלחלו המים לתהום.

 

לעומת מי שתייה אחרים , מים מינרלים הם בעלי הרכב קבוע ויציב המפורסם לכלל הצרכנים יתרון זה מאפשר השוואה של תכולת הפלואוריד במים. מבין המים המינרליים הישראלים, נביעות הם היחידים המכילים פלואוריד בזכות חלחול המים בסלעי גיר ודולומיט. כמות הפלואוריד הטבעית במים המינרליים של נביעות היא 0.22 מ"ג /ליטר - רמה נמוכה ובטוחה המספיקה לתינוקות עד גיל חצי שנה בהתאם להמלצות לצריכת פלואוריד.

 

מרבית המזונות אינם בעלי תכולת פלואוריד גבוהה ומכילים עד 0.05 מ"ג/ 100 גרם ולכן אינם נחשבים כמקור משמעותי לצריכת פלואוריד. סך תרומת המזון לצריכת הפלואוריד היומית המוערך הוא 0.3-0.6 מ"ג . יוצאים מן הכלל הם תה לסוגיו ( הפלואוריד מתרכב בעלים ) ודגים מסוימים – בעיקר דגי ים הנאכלים עם העצמות כגון סרדינים. מזונות על בסיס מחית עוף תעשייתית המכילה עצמות עוף ( כגון נקניקיות ) מכילים אף הם כמויות גבוהות יותר של פלואוריד (8).

 

לאופן ההכנה יש השפעה על תכולת הפלואוריד בעיקר עבור מזונות שתהליך ההכנה שלהם דורש מים. במדינות בהן נהוגה הפלרת מי שתייה , כמות הפלואוריד בכלל המזונות עולה בשל השימוש במים מופלרים בתהליך הכנת המזון.

 

לטבלאות ערכי פלואוריד במזונות שונים של משרד החקלאות האמריקאי

 

משחות שיניים

משחות שיניים המכילות פלואוריד מהוות מעל 90% ממשחות השיניים הקיימות בשוק. שימוש קבוע במשחות שיניים המכילות פלואוריד הוא אמצעי יעיל מאוד להפחתת סיכון להתפתחות עששת שיניים בייחוד בארצות שמי השתייה בהן דלים בפלואוריד כמו ישראל.

 

יחד עם זאת משחות שיניים אלו עלולות להעלות את צריכת הפלואוריד היומית באופן משמעותי ,בעיקר בקרב ילדים קטנים הנוהגים לבלוע חלק מהתכשיר. מעריכים כי ילדים עד גיל 6 שנים עלולים לבלוע בממוצע 0.3 מ"ג פלואוריד ממשחת השיניים בכל הברשה. כמות זו שווה ל 30% מסך הצריכה היומית המומלצת עבור ילדים בגלאי 4-8 שנים.

 

על מנת להקטין את הסיכון לצריכה עודפת של פלואוריד ממשחות שיניים על ידי ילדים ממליץ משרד הבריאות להורים להדריך וללוות את הילדים בזמן צחצוח השינים. בנוסף מומלץ להתחיל שימוש במשחות שיניים רק החל מגיל שנתיים , להשתמש במשחת שיניים המותאמת לגיל הילד ( תכולת הפלואוריד במשחות עולה עם הגיל ) ולהגביל את כמות המשחה עבור ילדים צעירים.

 

אין ספק, לפלואוריד חשיבות גבוהה מאד לבריאותנו ולבריאות ילדנו. כמו כל מינרל, יש לצרוך אותו במינון המתאים. לכן, חשוב לבדוק על גבי תווית המשקה או המזון, האם מינרל זה קיים ואם כן, באיזו כמות.

 

הכותבת היא שרון דבוש חלילי דיאטנית קלינית R.D. ויועצת מדעית לחברת "נביעות"

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשר בין הפלואוריד למצב השיניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים