שתף קטע נבחר

שנה לצוק איתן: איפה הכסף שהובטח לעזה?

רק 4 אחוז מתושבי הרצועה הצליחו לרכוש חומרים כדי להתחיל לבנות, ומתוך 2.5 מיליארד דולר שהבטיחה הקהילה הבינלאומית להעביר, העזתים קיבלו 340 מיליון. למרבה ההפתעה, בעזה לא מאשימים את ישראל

 

פואד, תושב שכונת סג'עייה בעזה, מגיע בשעת בוקר מוקדמת כדי לבדוק את העבודות על ביתו שיוקם מחדש לאחר שנהרס במבצע צוק איתן. הוא מביא אורז ועוף לעשרה פועלים, שכבר השלימו את העבודות על קומת הקרקע של ביתו. "זה בדיוק המבנה שהיה לפני שנהרס", מספר פואד.

 

עם זאת, המקרה של פואד ייחודי בקרב תושבי הרצועה. שנה לאחר המלחמה ועזה עדיין נמצאת תחת ההריסות ולא הרבה השתנה. עיתונאי ה"ניו יורק טיימס" הגיע לעזה וחזה במתרחש. לפי הנתונים שמביא העיתון, נראה שרחוק היום שבו עזה תשתקם.

 

רק 12 אחוזים מתושבי הרצועה קיבלו אישור לבנות מחדש את ביתם מהמנגנון המשותף שהוקם על-ידי ישראל, האו"ם והרשות הפלסטינית. רק ארבעה אחוזים, שהם 719 משפחות בלבד נכון לאתמול (שבת), רכשו מלט וחומרי בניין כדי לבנות את ביתם מחדש.

אין שיקום. ההרס בעזה (צילום: AP) (צילום: AP)
אין שיקום. ההרס בעזה(צילום: AP)

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

גם בכל הנוגע לסיוע הבינלאומי שהובטח לשיקום עזה לא התקדם הרבה. 340 מיליון דולר הועברו לרצועה מתוך 2.5 מיליארד דולר שהבטיחה הקהילה הבינלאומית להעביר לשיקום עזה. מרבית הכסף הושקע בפינוי ההריסות ובאכלוס זמני של 100 אלף תושבים שנעקרו מבתיהם.

 

בישראל, ברשות הפלסטינית ובאו"ם הודו כי יש הרבה מלט בשוק השחור בעזה, שלא מעט ממנו מגיע לידי גורמי הטרור בעזה לבנייתה המחודשת של תשתית המנהרות. כ-37 אלף טונות של מלט מוחזקים ללא שימוש במחסנים בעזה בשל מיעוט הרישיונות לבנייה מחדש.

 

מואפיד אל-חסנינה, שר הבינוי מטעם ממשלת חמאס, ביקר ב-23 ביולי בסג'עייה. מאז הוא לא מבקר שם מחשש לזעם התושבים, המרגישים מתוסכלים שהם אינם יכולים לבנות את ביתם מחדש ולשקם את חייהם.

 

למרבה ההפתעה, איש חמאס דווקא לא מאשים את ישראל. "הם עשו את שלהם והכניסו את כל המלט שהיינו צריכים. ישראל אישרה 2,000 שמות של תושבים שיכולים לקבל את חומרי הבניין, אבל הכסף לא מגיע", אומר אל-חסנינה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"קטאר העביר שישה מיליון דולר מתוך 50 מיליון שהבטיחה כדי לבנות 1,000 בתים. כוויית הבטיחה 75 מיליון דולר ולא העבירה כלום. אז איפה הכסף?", מאשים השר מחמאס.

 

השבוע צפוי להתפרסם דו"ח בינלאומי שיתקוף את הקהילה הבינלאומית על כך שלא העבירה את הכסף. לפי הדו"ח, הכסף לא הועבר בשל העימות הבלתי פוסק בין הרשות הפלסטינית לחמאס.

 

אל-חסנינה אמר ל"ניו יורק טיימס" כי מתוך 1.5 מיליון טונות של פסולת בניין פונו רק 455 אלף. 115 פרויקטים בדמות בניית בתי ספר, בתי חולים וכבישים תוכננו לשיקום הרצועה, אך רק 15 פרויקטים הושלמו מאז הסתיים מבצע צוק איתן.

 

"המלחמה האמיתית היא כעת", טוען קאייד א-זאזא בן ה-45. "התהליך לא הוגן ומבוסס רק על כסף ופרוטקציות. העימות בין הרשות הפלסטינית לחמאס גרוע יותר ממלחמה עם הציונים".

 

נימר אל-עג'לה עובד משש בבוקר עד שש בערב כדי לסייע בבניית ביתו של קרוב משפחתו. הוא עצמו לא קיבל עדיין אישור לבנות את ביתו. "אני עוזר לבנות לקרוב משפחתי את ביתו, ולי אין בית", הוא מספר. "אני חי באוהל קטן עם 13 ילדיי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: APF
לא השתנה הרבה. עזה
צילום: APF
מומלצים