שתף קטע נבחר
.
ערוץ 20

היום שאחרי הרפר: יחסי קנדה-ישראל לאן?

אחרי תשע שנות תמיכה בלתי מסויגת בישראל, קנדה החליפה ראש ממשלה. האם ג'סטין טרודו יצדד בנו כמו סטיבן הרפר או שילך בדרכו של אביו?

בזמן שבבית הלבן יושב אחד הנשיאים הפחות אהודים על הציבור הישראלי מזה זמן רב, השכנה הצפונית הייתה בשנים האחרונות בית חם עבור מדינת ישראל. ארץ המייפל הייתה בעלת ברית בולטת, מתנגדת לאנטישמיות ושותפה למאבק באסלאם הרדיקלי ברחבי העולם.

 

אך אחרי תשע שנים של שלטון שמרני בראשות ראש הממשלה סטיבן הרפר, קנדה בחרה בראש ממשלה חדש – מנהיג הליברלים, ג'סטין טרודו, שהבטיח להשיב את הקנדים ל"דרכים רוויות בשמש". האם יחסי קנדה וישראל יתחזקו לאור הבטחות טרודו לעתיד ורוד או שגם כאן צפויים קשיים?

 

<<עוד באתר ערוץ 20>>

 

אביו של ג'סטין, פייר טרודו, כיהן כראש ממשלת קנדה בין 1964 ל-1968. טרודו המנוח הוגדר כאחד ממנהיגי המדינה הגדולים ביותר, כשאחד מהישגיו הגדולים ביותר הוא הצלחתו למנוע ממחוז קוויבק להיפרד מקנדה.

 

ג'סטין טרודו, 43, יחסית טרי בפוליטיקה. לפני היבחרו ב-2008, הוא היה קבלן סקי ומורה. ככזה, הוא נותר תעלומה עבור פרשנים פוליטיים בקנדה.

 

"הנושא היחיד שמהווה מקור לבעיות עבור טרודאו הוא ההפכפכות שלו. להגנתו ייאמר, כי לאורך שלוש השנים האחרונות בהן הוא בונה את עצמו למשרת ראש הממשלה, הוא גדל למדי, או לפחות נותן את הרושם שהוא נעשה אדם רציני למדי", אמר העיתונאי טרי גלאווין בראיון ל-JNS.

 

על פי גלאווין, אביו של טרודו היה "חמקמק ביחס לישראל, אך לא באופן מסוכן כלשהו". פייר טרודו התנגד לחרמות הערביים לאורך שנות השבעים, אך נמנע במספר החלטות באו"ם שהיו קריטיות לישראל וחיזק את היחסים בין קנדה ואש"ף.

 

 

ג'סטיו טרודאו לצד תמונת אביו פייר. ימשיך בדרכו? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'סטיו טרודאו לצד תמונת אביו פייר. ימשיך בדרכו?(צילום: רויטרס)

 

הכיוון אליו יוביל טרודו הצעיר עוד לוטה בערפל. השבת הממסד הדיפלומטי לידי הממסד הליברלי הישן תהיה צעד בכיוון השלילי, גלאווין טוען כי ראש הממשלה הנבחר הוא "תופעה כה חדשה בעצמו, שקשה לומר לבטח".

 

בראיון שקיים לאחרונה עם "חדשות יהודי קנדה", הביע טרודו התנגדות נחרצת לתנועת ה-BDS, וקרא לה "דוגמה לצורה חדשה של אנטישמיות בעולם".

"כשסטודנטים באוניברסיטה קנדית מרגישים לא בטוחים בדרכם לכיתות בגלל ה-BDS או בגלל שבוע "ישראל אפרטהייד", זה פוגע בערכים הקנדיים", הסביר.

 

טרודו גם אמר כי הדרך היחידה להשיג שלום היא "פתרון שתי המדינות שישמור על ישראל בטוחה, דמוקרטית ויציבה לצד מדינה פלסטינית יציבה, דמוקרטית ובטוחה".

 

עם זאת, טרודו חולק על המדיניות הישראלית כשזה מגיע לגרעין האיראני. את העסקה עם ששת המעצמות הגדיר כ"צעד טוב בכיוון הנכון" לצד סיוג כי יש לעקוב אחרי יישום ההסכם ב"פיקוח הדוק".

 

מעבר לכך, טרודו תקף את מדיניותו של הרפר שסימן את הטרור המוסלמי ואף הבטיח להפסיק את התקיפות האוויריות נגד דאעש בקואליציה שמובילה ארה"ב.

 

פרידה מידיד ישראל

 

מה מפסידה ישראל מנפילתו של הרפר? בזמן כהונתו, ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי ישראלים מאמינים כי לישראל "אין ידידה טובה מקנדה". בנאום שנשא בשנה שעברה בכנסת, אמר הרפר שמדינתו תעמוד לצידה של ישראל "באש ובמים".

 

"קנדה תומכת בישראל כי זה הדבר הנכון לעשות. זו תכונה מאוד קנדית, לעשות משהו ללא סיבה מלבד שזהו המעשה הנכון לעשות, גם אם אין גמול מיידי לכך, או איום לעשות כן”, אמר הרפר מעל דוכן הכנסת.

 

הרפר בכנסת. "לצד ישראל באש ובמים" (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום, לע
הרפר בכנסת. "לצד ישראל באש ובמים"(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

הרפר דחף למשוך תמיכה בארגונים אנטי ישראלים כגון קאירוס וזכויות ודמוקרטיה, כמו גם משך את ההשקעות הקנדיות מאונר"א. ב-2009 ושוב ב-2011 קנדה הצהירה כי היא תחרים את עצרת האו"ם נגד הגזענות, שהופכת פעמים רבות לבמה לניגוח ישראל. הרפר השהה את היחסים עם איראן

 

על רקע תכנית הגרעין שלה, התנגד להסרת הסנקציות ועבד להרחיב את יחסי המסחר עם ישראל.

 

גלאויון אומר כי הפיכת קנדה למדיניות המיינסטרים בקנדה היא חלק גדול מהמורשת שמותיר אחריו הרפר, מה שיכול לקבע את טרודאו.

 

ביטוי לכך ניתן בספטמבר האחרון, בעימות שעסק במדיניות החוץ הקנדית, בו השתתפו כמובן שלושת המתמודדים המובילים. "החלוקה הקשה ביותר שלנו, הליברלים, עם מר הרפר הוא שהוא הפך את התמיכה בישראל לספורט מקומי פוליטי, בעוד שלושתנו תומכים בישראל, וממשלתי הקנדית תעשה זאת גם כן", אמר טרודו. 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ג'סטין טרודו. ראש ממשלת קנדה הנבחר
צילום: רויטרס