שתף קטע נבחר

הפיתוח שימנע התנגשות בין תרופות

התרופות שאנו נוטלים יכולות לסכן אותנו, בעיקר משום שהן עלולות להשפיע זו על פעולתה של השניה ובכך ליצור תגובה שמזיקה לנו. ד"ר רוני שילה רתם את עולם המדעים המדויקים, שילב המון יצירתיות ויצר תוכנה מיוחדת שיכולה להציל חיים, ויש לו גם מסר למי שרוצה לשנות את העולם

בשיתוף חברת "טבע"

 

"אני זוכר שני מורים, מתקופת בית הספר, שלימדו אותי לחשוב מחוץ לקופסה, שאפשר ונכון לפתוח את עצמך לדברים חדשים, לגמישות מחשבתית ובעיני אלו ערכים שלא יסולאו בפז", אומר ד"ר רוני שילה, מנהל מדעי ורגולטורי של "טבע" ישראל ויזם אחראי על פרויקט +DDI שלפי הנתונים המצטברים עתיד לשנות את עולם הרפואה, בעיקר בתחום של התנגשות בין תרופות - תחום היוצר בעיות רבות אצל אלו הנוטלים מספר תרופות ביום על מנת לשמור על אורח חיים תקין.

כמה סוגי תרופות אתם נוטלים ביום? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כמה סוגי תרופות אתם נוטלים ביום?(צילום: shutterstock)

רגע לפני שנצלול את עולמן של תרופות והתנגשויות ביניהן, נחזור לרגע שוב לבית הספר שם למד במגמה ריאלית במסלול של מתמטיקה ופיזיקה והתחבר מאד למדעים. "מה שמצחיק הוא ששני המורים האלו הגיעו מתחומים הפוכים לגמרי לריאלי - אחד היה מורה לתנ"ך והשניה היתה מורה לספרות.

 

"למקצוע התנ"ך פחות התחברתי, זה, לכאורה, מקצוע יבש וסיזיפי, במיוחד למי שבא מרקע חילוני, אבל המורה הזה שינה לחלוטין את אופן החשיבה שלי לגבי המקצוע הזה, משום שהוא ידע להכניס צבע וגרם לנו לחשוב מעבר לנתון, להסתכל ימינה ושמאלה, לשאול שאלות ולחפש בין השיטין פרשנויות חדשות. באותה מידה, המורה שלי לספרות הביאה איתה גישה דומה, של להסתכל על דברים מנקודת מבט שונה ממה שהכרנו, לנסות להבין בין השורות מה המשמעות של מה שנכתב."

 

ד"ר שילה בחר במסלול הריאלי, הוא ניגש ללימודי רפואה והיה משוכנע שיהיה מנתח מוח או פלסטיקאי, משום שבצד האהבה למדעים, הוא מעיד על עצמו שהוא אדם מאד יצירתי ובפרוצדורות הכירורגיות יש גם צורך ביצירתיות. לכאורה, אפשר לומר שזו התנגשות בין שני עולמות, אך מצד שני, חיבור בלתי נמנע בין השניים.

 

אחרי שש שנים של לימודים היצירתיות הרימה ראשה ושילה החליט שהוא נרשם לימודי אדריכלות ואף התקבל – התכנון היה להיות ד"ר ואדריכל, אבל אז הוא נפגש עם עולם הפסיכיאטריה שהציע לו את הגיוון שחיפש – הצורך למצוא את הטיפול הנכון והמתאים למטופלים התחבר ליצירתיות והביא לידיו כלים מרתקים לטיפול, והוא החליט להישאר בעולם הרפואה.

 

עד לפני תשע שנים ניהל שילה את המחלקה הסגורה בביה"ח "גהה" ובמשך כל תקופתו שם חיפש כל הזמן כיצד לבטא את היצירתיות שבערה בקרבו. הוא עסק בכתיבה ששילבה את המדע והיצירתיות, כתב מאמרים ששילבו ויזואליה וניסה להמחיש דרכה לרופאים דרכי טיפול שונות.

 

אבל היצירתיות המשיכה להציק לו ושילה החליט לחפש אתגר חדש, כך הגיע לחברת "טבע" שם הפך למנהל רפואי האמון על ניטור תופעות לוואי של תרופות, תמיכה בעסק השיווקי, יצירת חומרים מדעיים וכדומה. תפקיד מאד מרתק, מגוון ומספק - כדבריו.

 

במסגרת תפקידו, שילה חיפש דרך לתת ערך מוסף לחברה וללקוחותיה, כחבר הנהלה הוא נתבקש להעלות רעיונות בתחומים שונים וכך הגיע ליצירה האישית שלו, המשלבת את העולם הריאלי ואת העולם היצירתי הוויזואלי.

כיצד מייעלים את המערכת הנותנת תרופות לחולים ובמהירות? +DDI נותנת מענה מהיר ופרסונלי ()
כיצד מייעלים את המערכת הנותנת תרופות לחולים ובמהירות? +DDI נותנת מענה מהיר ופרסונלי
  

התנגשות במסלול של חיבור

כשאנחנו חשים ברע אנחנו נוטים, לרוב, לגשת לארון התרופות ולמצוא את הפתרון המהיר והיעיל ביותר לכאב הראש/ הגב/ הגרון וכדומה. במידת הצורך אנחנו ניגשים לרופא על מנת שייתן לנו מרשם לתרופות אחרות, לפי הצורך, וסומכים על כך שנרגיש טוב יותר. אבל ככל שאנחנו מתקדמים בגיל, אנחנו נוטלים יותר ויותר תרופות, לרוב כדי שנוכל להמשיך בשגרת חיינו ללא השפעה משתקת של בעיות רפואיות כאלו ואחרות.

 

יחד עם זאת, נטילת מספר תרופות יחד, עלולה ליצור בעיה של התנגשות בין תרופות וזו יכולה להוביל להשפעה שונה מהרצוי של תרופה אחת או יותר.

 

"כיום ידוע שאין מערכת שנותנת פתרון יעיל, בשום מקום בעולם, לבעיה של התנגשות בין תרופות", מסביר שילה. "קיימות מערכות בנות 30-40 שנה בעולם, שלא עברו איזושהי התאמה ברבות השונים והן לוקות ב-2-3 היבטים בעייתיים: הן לא מביאות בפני הרופא את כל המידע שהוא צריך כדי לגבש החלטות נכונות. הן לא יודעות לאסוף את המידע נכון כדי לנתח ולהעביר הלאה לרופא – ולא מדובר רק בשילוב של התרופות, אלא גם בהתאמה לפרופיל הגנטי של האדם הנוטל אותן, לגילו, בעיות תורשתיות, תזונה וכדומה – כל אלו משפיעות על התרופות. כלומר אין פרסנוליזיה של התשובה לשאלה אודות התנגשות בין התרופות שאדם נוטל.

 

"עולם המדע מכיר ומודע לשני סוגים עיקריים של התנגשויות: האחת קשורה בתופעת לוואי בעייתית – שילוב של תרופה א + ב גורם לדימום. לסוג הזה קוראים תופעות פארמקודינאמיות וקיים מנגנון עולמי שיודע לתעד אותן כבר שנים. למעשה, יש מאגר הולך ונבנה שהוא ציבורי, ואף החברה המייצרת יודעת שצריך להעביר את המידע, במקרה של התנגשות עם תופעת לוואי כזו, לרגולטר על מנת לטפל בנושא ואף להוציא הודעה לצרכן כדי שיהיה בידוי את המידע הרלבנטי.

 

"המנגנון קיים ומזין את עצמו משום שרופאים מדווחים על המקרים הללו, וקיימים מחקרים הבודקים את הנושא הזה, ולכן כל התוכנות שקיימות ומספקות מידע על התנגשות כזו, יודעות לקחת את המידע ולתמצת אותו, כך שכאשר הרופא מקליד כמה תרופות הן מציפות את המידע הרלבנטי בצורה טקסטואלית.

 

"סוג נוסף של התנגשות, וכאן מדובר בלפחות 50% מההתנגשויות החמורות הקיימות, נקראת פרמקוקינטיות – כאן מדובר בהתנגשות המשפיעה על רמת התרופה בדם, ולעיתים קרובות מובאות בדפי ההסבר של התרופות, על ידי היצרנים. ההתנגשות נוצרת כששתי תרופות שנוטלים יחד משפיעות אחת על השנה כך שנוצר מצב בו הרמה של אחת התרופות, או שתיהן, בדם יכולה לסטות בצורה דרמטית או למטה או למעלה. כיום אין אף פלטפורמה בעולם שיודעת לתאר לרופא, בצורה נכונה ומדויקת, את כל האינטראקציה הפרמקוקינטיות ולפרט את הבעייתיות בצורה סיסטמתית, ולגבי כל השילובים הרלבנטיים לחולה."

 

הבעיות הללו הטרידו את מנוחתו של שילה עוד מימיו כפסיכיאטר, בהם חיפש מענה לטיפולים שונים אצל הפציינטים שלו, טיפולים שלא יקשו על החולים בשל התנגשות בין תרופות., כך שהרעיון ל-+DDI - ראשי תיבות של Drug Drug Interaction + - התבשל אצלו הרבה זמן, יחד עם הרצון לסייע לרופאים לעזור לחולים שלהם ובזמן קצר ככל האפשר.

המערכת מזהה נתונים ספציפיים לכל חולה ומאפשרת טיפול חלופי יעיל יותר - והכל תוך 20 שניות ()
המערכת מזהה נתונים ספציפיים לכל חולה ומאפשרת טיפול חלופי יעיל יותר - והכל תוך 20 שניות

"רופאים רבים מודעים לבעייתיות שיכולה להיות כשנוטלים מספר תרופות, הבעיה היא שלעיתים ההתרעה שהם מקבלים איננה רלבנטית, או גרוע מזה, איננה מביאה מספיק נתונים כדי לתת את התשובה הטובה ביותר עבור החולה. מערכת ה-+DDI יוצרת פרסונליזציה של המידע, בצורה יותר אינטואיטיבית פרמקוקינטית והכל אונליין.

 

"ניקח לדוגמה את תפקודי הכליה שיכולים להשפיע על האופן בו התרופה משפיע עלינו - אם תפקודי הכליה של החולה יורדים עם העלייה בגיל, הרי שצריך לשנות את המינון של התרופות שהוא נוטל, ביחס לתפקוד הכליה. כיום, משתמשים בעלון לרופא כדי לעשות את החישוב, אבל זה מאד מסורבל ועלול לבזבז זמן יקר, בעיקר כשלרופאים כיום יש בממוצע 7 דקות לכל חולה. באשר לתוכנות הקיימות – הן כמעט ואינן מנוצלות משום שחלק גדול מהמידע שם אינו רלבנטי לחולים רבים וחלק נוסף אינו ברור ונהיר ומקשה על הרופאים להשתמש בו."

 

בין 10 גורמי המוות העיקריים

"מרבית האוכלוסייה בעולם בגילאים גבוהים, נוטלים 5 או יותר תרופות כרוניות ביום ולכל אחד מהם יש בממוצע 3-4 התרעות חמורות רלבנטיות באשר להתנגשות בין התרופות שהם נוטלים", אומר שילה.

 

"משמעות טיפול לא נכון או חוסר יכולת לגלות את ההתרעה הרלבנטית, בהקשר של גנטיקה, תזונה ושאר נתונים מובילה לכך שמדובר בגורם המוות בין ה-6 ל-10 בארה"ב. זה יותר מאלכוהול ויותר מתאונות דרכים שם. ותחשבו כמה משקיעים בטיפול בתאונות דרכים וכמה בהתנגשויות בין תרופות.

 

"יתרה מזאת, בין 6 ל-10 אחוז מהאשפוזים במדינות נוגע ישירות לבעיות בהתנגשויות בין תרופות – זה נטל כלכלי איום הן ברמת המדינה והן על המטופל. מחקרים שבדקו את הנושא מראים שעלות אשפוזים ופרוצדורות רפואיות בגלל בעיות כאלו מגיעים לכדי 1000 דולר לפחות לשנה לחולה, בישראל יש כמיליון וחצי חולים כאלה - בחשבון פשוט מדובר בכמיליארד דולר בשנה, כסף שאפשר היה להשקיע בהמון דברים."

הפחתה משמעותית בהוצאות כספיות ()
הפחתה משמעותית בהוצאות כספיות
אחת הסוגיות איתן היה צריך ד"ר שילה להתמודד בצורה יצירתית היא איך מנגישים את המידע, שכן יש המון ממנו, בעיקר כשהוא הופך לאישי עבור כל חולה ויש אינספור אלגוריתמים. הנחת העבודה של שילה היתה שגם בישראל וגם בעולם המערבי לרופא בקליניקה הציבורית יש בסביבות 7-10 דקות שהוא מקדיש לחולה ואין לו זמן לבזבז על חישובים שונים.

 

"לקחנו על עצמנו את המשימה לפתור את בעיית ההנגשה של המידע הרב שיש בתוכנה הזו שמציגה יותר מכל תוכנה אחרת בעולם כך שתוך 20 שניות המערכת תוכל להבין אם ומה הבעיה, לתעדף וגם לזכור אותה. לצורך כך נאלצנו לפתח שפה גרפית חדשה לחלוטין שלא קיימת ולשמחתנו היא עובדת נפלא, וכך אנחנו משאירים לרופא את האופציה שאחרי אותן 20 שניות שבסופן הוא מקבל מידע ספציפי מהיר, אם הוא רוצה לקרוא עוד חומרים ומחקרים - הוא יכול לראות את זה בתוכנה."

 

הראשונה לנסות את המערכת בארץ היא קופת חולים לאומית - מחקר גדול שארך חצי שנה במהלכה 2.1 מיליון ביקורי חולים נבדקו. המחקר נעשה כך שחצי קופה השתמשה במערכת וחצי לא. "בסופו של המחקר", חושף שילה, "נמצא שהחצי שהשתמש במערכת, חסך לקופה 5.6% מהאשפוזים שנמנעו במהלך אותה חצי שנה, הודות למערכת - מספרים אדירים בקנה מידה לאומי."

התוצאות הראו שיפור אדיר בהתנהלות התרופתית ()
התוצאות הראו שיפור אדיר בהתנהלות התרופתית
 

מאז שהרעיון למערכת עלה עברו 5 שנים, מתוכן 4 שנים של אפיון המערכת והתאמתה – ועכשיו היא מוכחת כעובדת. אגב, הפלוס בשם – +DDI הוא על שם הדברים הנוספים שהיא מעבדת בתחום התנגשות בין תרופות, והיכולות שלה לשנות את פני המערך התרופתי בעולם – הן מבחינה אישית עבור החולה, שיכול לקבל מידע נכון ורלבנטי לגביו בהקשר של תרופות, והן ברמה העולמית בחיסכון של כסף שיכול להיות מושקע הלאה.

 

המערכת הזו היא מעין מראה לשילה – היא משלבת מדעים מדוקים עם המון יצירתיות, שני עולמות שלכאורה מתנגשים, אבל בחיבור הנכון ביניהם, יוצרים עולם חדש ומרתק. ושילה מעביר מסר : "אני זוכר את עצמי בתור ילד, נער ורופא צעיר, לקח לי הרבה זמן להפנים שאני יכול עם יצירתיות, רצון ועבודה קשה להגיע מאד רחוק, ואני חושב שהמסר לילדים הוא שלימודים זה דבר נפלא שמעניק כלים בסיסיים לחיים, אבל אלו השאיפות והרצונות שלכם שמכוונים אתכם בחיים, ואם יש בכם את היצירתיות, את הסקרנות ואת הנכונות לשבת וללמוד ולהתאמץ, אתם יכולים להגיע מאד רחוק."

 

חדש: השנה מצביעים במסלול המדעים

בואו לבחור בפעם הראשונה את המורה של המדינה במסלול המדעים. מלאו את טופס ההרשמה, ספרו לנו מי המורה שלדעתכם ראוי לזכות בפרס ובהכרה ציבורית, ואולי הוא יזכה להיות אחד משני המורים המצטיינים במסלול המדעים. המסלול המדעי ביוזמת חברת "טבע". ניתן להגיש מועמדות עד 5 במארס 2016.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התרופות משפיעות זו על זו - ועל החולה
צילום: shutterstock
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים