שתף קטע נבחר

40 שנה למבצע אנטבה: בנו של אידי אמין מתנצל

בנו של שליט אוגנדה ששיתף פעולה עם המחבלים שחטפו מטוס עם 105 נוסעים יהודים וישראלים, מבקש בראיון ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" להיפגש עם משפחות ההרוגים, כולל רה"מ נתניהו, ולהתנצל. "אני לוקח אחריות. מבצע אנטבה השפיל את אבא שלי, בדיעבד הוא התחרט שכרת ברית עם הערבים"

 

40 שנה אחרי מבצע אנטבה אומר בנו של שליט אוגנדה אידי אמין בראיון לכתב ynet ו-"ידיעות אחרונות" כי חלומו הוא להיפגש עם משפחות קורבנות החטיפה ההיא ולהתנצל בפניהן.

 

בראיון, שיתפרסם במלואו ביום שישי במוסף לשבת ב"ידיעות אחרונות", אומר אמין: "זה מסע אישי עבורי. אני מאמין שבכך שאעשה את זה ושיש לי אומץ לבוא לישראל – אם החלום יוכל להתגשם – זה יהיה מסע העלייה לרגל האולטימטיבי. התנצלות יכולה לבוא מאדם גאה כמוני או יכולה לבוא מחייל. אני בנו של אידי אמין. אני לוקח בעלות על השם שלי".

 

ג'אפר אמין (49), סופר במקצועו, הוא אחד מ-60 ילדיו של אידי אמין משבע נשותיו. בשנים האחרונות הוא הפך לדובר הרשמי של משפחת אמין. עכשיו הוא מבקש להגיע לביקור היסטורי בישראל שבו יתנצל באופן אישי בפני משפחותיהם של חמשת קורבנות מבצע אנטבה: יוני נתניהו, דורה בלוך, אידה בורוביץ', פסקו כהן וז'אן ז'אק מימוני.

אידי אמין. "התחרט שהפנה עורף לישראלים" (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אידי אמין. "התחרט שהפנה עורף לישראלים"(צילום: gettyimages)

בנו של אידי אמין עם אביו ()
בנו של אידי אמין עם אביו

אמין נפגש לאחרונה עם שגריר ישראל בקניה, יהל וילן, שאחראי גם על ניהול האינטרסים הישראליים באוגנדה, וביקש ממנו להעביר את בקשתו לפגוש את ראש הממשלה בנימין נתניהו ולמסור לו התנצלות אישית על מות אחיו יוני, מפקד סיירת מטכ"ל, מירי חיילים אוגנדים במבצע אנטבה.

 

אמין אומר כי אם יפגוש את משפחות הקורבנות יאמר להן: "אני בנו של אידי אמין. יש לכם דעות שליליות היסטוריות לגבי האדם ואני מכיר בכך ורוצה להדגיש ולהרגיש את הכאב של האובדן שאתם חשים. למרות העובדה שגם בצד שלנו נהרגו 20 חיילים אוגנדים, שני גרמנים וחמישה פלסטינים. למרות האובדן הזה – חשוב שמישהו יקום ויגיד סליחה. ובשבילי התנצלות היא הדבר שחסר היום בעולם שלנו".

 

אמין מספר כי בעקבות המבצע נחלש מעמדו של אביו, והוא הודח ונאלץ לנטוש ללוב ואז לסעודיה. "המבצע גרם להשפלתו. לפתע הבינו שהוא לא קשוח וחזק כמו שהוא טוען. ישראל חשפה את חולשתו – מהרגע שהושפל וכולם מבינים שהוא לא כל כך קשוח כמו שהאמינו, זו נקודת האל חזור. מהרגע הזה הוא התחיל לדעוך".

קבלת הפנים הנרגשת לחטופים עם הנחיתה בישראל, אחרי מבצע החילוץ (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
קבלת הפנים הנרגשת לחטופים עם הנחיתה בישראל, אחרי מבצע החילוץ(צילום: דוד רובינגר)

יצחק רבין ושמעון פרס מקבלים את פני החטופים שחולצו, עם שובם לישראל (צילום: דובר צה"ל, אורי הרצל צחיק) (צילום: דובר צה
יצחק רבין ושמעון פרס מקבלים את פני החטופים שחולצו, עם שובם לישראל(צילום: דובר צה"ל, אורי הרצל צחיק)
 

צוות החילוץ לפני היציאה למשימה באנטבה (צילום: אביגיל עוזי) (צילום: אביגיל עוזי)
צוות החילוץ לפני היציאה למשימה באנטבה(צילום: אביגיל עוזי)

לדברי אמין הבן, בערוב ימיו, בגלות בסעודיה, הביע אביו אידי אמין חרטה על כך שהחליט לנתק את הקשרים עם מדינת ישראל וכרת ברית עם הערבים. "גם אחרי המבצע הוא דיבר באהבה על ישראל. הייתה לו אובססיה לישראל. היו לאבי יחסי אהבה-שנאה עם מדינת ישראל".

 

מבצע אנטבה, או בשמותיו האחרים "מבצע יונתן" ו"מבצע כדור הרעם", היה מבצע חילוץ שאליו יצא צה"ל ב-1976 כדי להציל 105 נוסעים יהודים וישראלים שמטוסם, בטיסה 139 של "אייר פראנס" מישראל לפריז, נחטף על-ידי מחבלים פלסטינים לאוגנדה. שם הם הוחזקו בני ערובה באנטבה. החוטפים הציבו אולטימטום ותבעו לשחרר 50 מחבלים, שרובם הוחזקו בישראל, ובהמשך שחררו המחבלים את הנוסעים הלא-יהודים, למעט אנשי צוות המטוס, שבחרו להישאר עם החטופים. ממשלת ישראל הודיעה שהיא מקבלת את תנאי החוטפים והחלה בניהול משא ומתן, אבל במקביל תכננה מערכת הביטחון את מבצע החילוץ.

ג'אפר אמין. "יחסי אהבה-שנאה עם מדינת ישראל" ()
ג'אפר אמין. "יחסי אהבה-שנאה עם מדינת ישראל"

בחלוף ימים אחדים המריא כוח של 200 לוחמים למבצע אלפי קילומטרים מגבולות ישראל, ואחרי שבע שעות, עם ההגעה לנמל התעופה באנטבה שבו הוחזקו החטופים, החלה פשיטה על הטרמינל שבו הם הוחזקו, תוך שהלוחמים הישראלים מוסווים ככוח אוגנדי. הפעולה בשטח אוגנדה נמשכה 51 דקות, ובמהלכה נהרגו שלושה נוסעים ולוחם אחד, מפקד יחידת הפשיטה יונתן (יוני) נתניהו. המבצע התקבל בתדהמה בעולם, נחשב לנועז באופן יוצא דופן ואף הונצח בסרטים ובספרים.

 

אידי אמין עצמו היה איש צבא ורודן ששלט באוגנדה בשנים 1979-1971. הוא הנהיג בארצו שלטון אכזרי ובמהלך שנות שלטונו נרצחו מאות אלפי בני אדם. עם עלייתו

לשלטון קיבל תמיכה מישראל, אבל כשזו דחתה את בקשתו לסיוע צבאי נוסף הוא פנה לעזרת לוב, שנענתה לו, וב-1972 הוא גירש מהמדינה את הישראלים ששהו בה. כשהמחבלים חטפו את מטוס "איירס פראנס" ב-1976 הוא שיתף איתם פעולה והתיר להם להנחית את המטוס בנמל התעופה באנטבה. צבא טנזניה, שאליו הצטרפו חיילים מאוגנדה שהתנגדו לשלטון אידי אמין, פלש לבירת אוגנדה באפריל 1979 והפיל את שלטונו. אידי אמין חולץ על-ידי מטוס לובי, שהה זמן מה בעיראק, ובהמשך עבר לסעודיה. הוא מת שם ב-2003.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אידי אמין, שליט אוגנדה לשעבר
צילום: איי פי
מומלצים